Wanneer het lekker weer is wil niet alleen jij van de tuin genieten, je trouwe viervoeter wil dat ook. Om te zorgen dat hij het fijn heeft én dat het veilig is moet je een aantal (gemakkelijke) stappen doorlopen. Na het lezen van deze blog weet jij hoe je een hondvriendelijke tuin moet maken.
Een hondvriendelijke tuin maak je op deze manier:
Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen. Deze zorgen namelijk dat jouw tuin een veilige tuin wordt voor je hond. Andere stappen zijn optioneel en zorgen voor meer comfort, gemak en speelplezier. Lees snel verder voor meer uitleg over de verschillende stappen.
Om te zorgen dat je een veilige tuin hebt moet je zorgen dat er veilige tuinplanten staan. Honden zijn nieuwsgierige dieren en ontdekken graag, grote kans dat ze ook zo nu en dan aan tuinplanten aan het snuffelen zijn. Je wil niet dat je hond ziek wordt omdat hij een keer (per ongeluk) een plant heeft gegeten die niet veilig is.
Door hondvriendelijke planten te plaatsen weet je zeker dat dit niet gaat gebeuren.
Hondvriendelijke tuinplanten:
Wil je meer weten over hondvriendelijke tuinplanten? Lees dan eens onze blog Welke tuinplanten zijn niet giftig voor honden.
Je kunt je tuin gemakkelijk helemaal vol zetten met planten die veilig zijn. Wellicht heb jij een tuin waar al planten in stonden, zijn deze wel veilig voor je hond? Hieronder vind je de meest voorkomende tuinplanten die giftig zijn voor honden.
Niet veilige tuinplanten voor je hond:
De volledige lijst met planten die giftig zijn voor honden is hier te vinden.
Indien je hond een van deze planten heeft gegeten kunnen er verschillende symptomen zichtbaar worden. Je hond kan jeuk krijgen aan zijn mond en ogen, gaan braken, diarree of zwellingen krijgen. In dit geval is het noodzaak om gelijk contact op te nemen met de dierenarts.
Naast planten die giftig zijn moet je ook oppassen met planten waar ze zich aan kunnen verwonden. Een rozenstruik met doorns bijvoorbeeld, hier kan je hond zich lelijk aan verwonden.
Je hond zal niet weten waar wel en geen gevaarlijke spullen in de tuin liggen of herkennen dat het gevaarlijk is. Daarom is het belangrijk om gevaarlijke spullen nooit in de tuin te laten liggen.
Gevaarlijke spullen voor honden in de tuin
Lees altijd goed de productomschrijving als je mest of bestrijdingsmiddelen wil kopen. Kijk tevens op de ingrediëntenlijst of er geen schadelijke stoffen in zitten.
Meer informatie over vergiftiging van je hond is hier te vinden.
Om een veilige tuin te maken voor je hond moet je zorgen voor een goede omheining. Je wil niet dat je hond kan ontsnappen uit de tuin en weg kan rennen.
Zorg daarom voor een goede schutting waar je hond niet onder- of tussendoor kan glippen. Pas ook op dat je hond nergens op kan klimmen en hierdoor over de omheining kan klimmen.
Sluit de poort goed en zet eventueel een extra slot op de deur. Sommige honden kunnen namelijk de deur open krijgen als deze alleen in de klink zit.
Honden houden ervan om te spelen en al helemaal als het buiten kan. Om te kunnen spelen moet er wel wat plek in de tuin worden gereserveerd. Een stukje gazon is het meest ideaal.
Het verschilt per hond wat die leuk vind. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:
Een hond slaapt tussen de 12 en 14 uur per dag. In in hondvriendelijke tuin kan een plek om uit te rusten daarom niet ontbreken.
Een hond ligt zowel in de zon als in de schaduw, zorg er daarom voor dat beide mogelijk is. Met name op warme dagen is het belangrijk dat er voldoende schaduwplekken zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de parasol uit te klappen of een schaduwdoek op te hangen.
Het is belangrijk dat je hond voldoende blijft drinken, met name om dagen dat het heel warm is. Zorg daarom dat dit mogelijk is in de tuin. Het liefst zet je een drinkbak in de schaduw, wanneer het water in de zon staat warmt het snel op.
Water dat buiten staat moet elke dag ververst worden. Grote kans dat er anders insecten in terecht komen ook bestaat de kans op andere bacteriën in het water.
Je kan er eventueel ook voor kiezen om buiten eten neer te zetten. Let hier wel goed mee op, in de nacht kan hier ongedierte op af komen zoals muizen en ratten.
Doordat je hond veel in de tuin te vinden is bestaat de kans dat er wel eens iets kapot gaat. Jij weet als geen ander dat je hond nieuwsgierig is en soms ook wel een beetje lomp. Let er daarom goed op welke decoratie je in de tuin plaatst.
Kies vooral geen decoratie wat is gemaakt van glas. Wanneer dit omgestoten wordt zorgt dit gelijk voor een onveilige situatie door de glasscherven die overal liggen. Kies liever iets wat tegen een stootje kan of niet makkelijk wordt omgestoten. Denk bijvoorbeeld aan materialen als riet, hout, ijzer of kunststof.
Je kan ook decoratie plaatsen op plekken waar je hond niet bij kan. Hang bijvoorbeeld een leuk voederbakje op voor vogels. Dit krijgt je hond zeker niet kapot.
Grote kans dat jij niet wil dat je hond overal kan komen. A: voor de veiligheid van je hond, B: om te zorgen dat sommige planten of spullen niet kapot gaan.
Wanneer je bijvoorbeeld een moestuin of composthoop hebt wil je niet dat je hond hier bij kan komen. Zorg in dit geval dat je deze plekken goed afzet.
Een hond zal niet snel een ander dier iets aan doen of aanvallen. Wel kunnen andere dieren zich onveilig voelen als er een hond in de buurt is. Plaats daarom bijvoorbeeld voerbakken voor vogels op gepaste hoogte of leg voer voor een eekhoorn niet op een plek waar de hond ook kan komen.
Het maken van een hondvriendelijke tuin vergt wat aandacht en energie. Vooral de eerste stappen die de veiligheid van je hond waarborgen zijn belangrijk. Andere stappen zijn optioneel en meer als leuke toevoeging. Hoe je de tuin indeelt is geheel aan jou! Met de info die je hebt kun je een veilige omgeving maken én hopelijk heb je ook wat inspiratie op kunnen doen om het leuk te maken voor je hond.