In de winter dieren in je tuin helpen doe je zo

16 december 2021
3 min leestijd

In de lente, zomer en herfst zie je verschillende dieren in de tuin. Dit zijn voornamelijk vogels en insecten zoals vlinders en lieveheersbeestjes maar misschien ook wel eekhoorns en egels. In de winter hebben veel van de dieren het iets lastiger doordat ze bijvoorbeeld minder goed voedsel kunnen vinden. In deze blog leggen we uit wat je kunt doen om de dieren een handje te helpen in de koude wintermaanden.

Je kunt dieren in de winter helpen op de volgende manieren:
Dieren die het meest voorkomen in je tuin in de winter zijn vogels, insecten, egels en eekhoorns. Je kunt ze helpen door voedsel en water aan te bieden. Geef vogels, egels en eekhoorns voor hen speciaal gemaakt voedsel. Zet een schaaltje water neer zodat ze kunnen drinken. Zorg dat beide op een veilige plek staan. Beschutting is daarnaast belangrijk, hang een vogelhuisje op of plaats een egelhuisje. Voor insecten kun je een insectenhotel ophangen waar ze kunnen schuilen/overwinteren. Tot slot is het belangrijk om de tuin op te ruimen zodat de dieren zich niet bezeren aan bijvoorbeeld rondslingerend gereedschap.

Wanneer je verder leest leggen we uitgebreid per dier uit wat je allemaal nog meer kunt doen om ze te helpen in de winter. Daarnaast leggen we uit wat de voordelen zijn van deze dieren in je tuin. 

Hoe help je vogels in de winter?

Gelukkig zijn er tal van manieren om vogels de winter door te helpen. Welke dit zijn lees je hieronder. 

Zorg voor voedsel en water
In de winter hebben vogels meer moeite om aan voldoende voedsel te komen. Voedsel is in de winter erg belangrijk aangezien ze dit voldoende energie en warmte geeft. Water is ook belangrijk, dit kun je aanbieden door op een veilige plek een schaaltje water neer te zetten. Voedsel kun je aanbieden op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een voedselsilo met speciaal vogelvoer of vetbollen. Zorg dat het voedsel op een veilige plek hangt voor de vogels en dat andere dieren er niet bij kunnen komen. 

Zorg voor beschutting
Wanneer een vogel wil schuilen zoekt hij naar beschutting. Door dit in je tuin aan te bieden help je vogels ontzettend. Zo kunnen ze schuilen tegen gevaar en zware weerselementen. Je kunt beschutting creëren door bijvoorbeeld een haag te planten of een klimop tegen de muur op te laten groeien. 

Behoudt de composthoop
In de composthoop zitten veel insecten die de vogels maar wat graag eten. Denk aan wormen, pissebedden en en duizendpoten. In deze insecten zitten belangrijke eiwitten voor de vogels. 

Plaats een vogelhuisje
Niet alleen in de winter maar gedurende het hele jaar heeft een vogel veel profijt van een vogelhuisje. Zo kunnen ze er o.a. schuilen en uitrusten maar ook een nestje bouwen.

Laat de kat binnen
Heb je thuis een of meerdere katten dan is het verstandig om deze binnen te laten. Dit natuurlijk omdat veel katten graag op vogels jagen. 

Wat zijn de voordelen van vogels in de tuin?

Vogels brengen veel verschillende voordelen met zich mee. Welke dat zijn lees je hieronder:

Ze zorgen voor evenwicht
Zonder vogels zou er een te groot overschot komen aan insecten in de tuin. Insecten zijn super handig en waarom dat is lees je verderop in deze blog. Maar als er te veel insecten zijn zal dit een grote last worden. Dan zullen veel planten het niet overleven omdat deze door de insecten worden aangetast of opgegeten. Wist je dat alle vogels bij elkaar tussen de 400 en 500 miljoen ton aan insecten eten?

Ze bestuiven planten
Ja het is waar, ook vogels kunnen planten bestuiven. Deze klus wordt dus niet alleen door bijen en vlinders geklaard. Met name planten zonder geur worden bestuift door vogels. 

Ze houden de natuur schoon
Vogels zijn goede opruimers, dode insecten en afgebroken takjes kunnen de vogels maar wat goed gebruiken. Super handig dat de vogels dit opruimen want dan hoeven wij het niet meer te doen. 

Welke vogels zul je het meeste in de winter in de tuin zien?

De vogels die je in de winter het meest zult zien in je tuin zijn:

  • Merel
  • Duif
  • Winterkoning
  • Huismus
  • Koolmeesje

Hoe help je insecten in de winter?

Hang een insectenhotel op
Een gemakkelijke manier om insecten te helpen is door een insectenhotel op te hangen. Hier kunnen ze overwinteren maar ook in de andere seizoenen van het jaar zullen ze hier graag gebruik van maken. De volgende insecten zullen er o.a. gebruik van maken:

  • Lieveheersbeestjes
  • Vlinders
  • Pissebedden
  • Oorwormen
  • Solitaire (wilde) bijen

Je kunt het insectenhotel het beste ophangen op een plek waar de zon veel schijnt. Zorg er tevens voor dat deze wat beschutting heeft en niet bij regen en wind alles opvangt. De hoogte waarop je het insectenhotel het beste kunt ophangen is tussen kniehoogte en 2 meter hoogte.

Tip

Je kunt een insectenhotel kopen die speciaal gebouwd is voor vlinders, bijen en lieveheersbeestjes. 

Laat de composthoop liggen
Een andere manier om insecten te helpen is door je composthoop niet op te ruimen. Deze plek is erg geschikt voor onder andere pissebedden en regenwormen. Ze blijven hier graag zitten omdat het in de kern erg warm kan blijven.

Wat zijn de voordelen van insecten in de tuin?

Insecten zijn ontzettend belangrijk voor je tuin. En zorgen onder andere voor:

Het bestuiven van je tuin
Met name vlinders en bijen zorgen voor de bestuiving van planten. Bijen en vlinders worden het meest aangetrokken tot de planten met felle kleuren. Als de planten niet worden bestuift planten ze zich ook niet voort. 

Ze eten andere insecten
Insecten eten elkaar wat gunstig is voor je planten. Zo kunnen lieveheersbeestjes bijvoorbeeld voorkomen dat je te veel bladluis krijgt. 

Wil je weten welke voordelen er nog meer zijn? Lees dan eens onze blog Dit moet je weten over insecten in je tuin en waarom ze nuttig zijn

Hoe help je egels in de winter?

Er zijn verschillende manieren om egels te helpen in de winter (deze manieren gelden tevens ook voor de zomer).

Zorg voor voldoende beschutting
Egels zijn van zichzelf schuwe en angstige dieren. Ze voelen zich pas op hun gemak als er voldoende beschutting is. Met name in de winter als er minder beschutting is kun je ze een handje helpen. Denk bijvoorbeeld aan een stapel houten blokken waar ze in en achter kunnen schuilen of speciale egelhuisjes waar ze veilig kunnen zitten.

Zorg voor eten en drinken
Zet op een veilige plek een bakje of schaaltje met water neer waar de egel uit kan drinken. Strooi op veilige plekken eventueel wat egelvoer. In de winter heeft een egel meer moeite om aan voldoende voedsel te komen. Door het voer te strooien help je hem aan zijn eten te komen. 

Houd de tuin opgeruimd
Laat niet onnodig gevaarlijke spullen slingeren in de tuin. Een egel kan zich daar lelijk aan bezeren omdat hij de gevaren er niet van kent. 

Houdt huisdieren binnen
Met name honden en katten zijn dieren waar egels snel van schrikken. Heb je een of meerdere egels in de tuin en wil je dat zo houden dan kun je beter je hond of kat binnenhouden. 

Gebruik geen pesticiden of slakkenkorrels
Veel mensen kiezen ervoor om deze middelen te gebruiken tegen ongedierte. Voor de egel is dit echter helemaal niet fijn. Hiermee dood je namelijk het voedsel van de beestjes. 

Let op!

Heb je een composthoop in de tuin dan moet je extra alert zijn. Het kan namelijk zijn dat een egel deze gebruikt om in te schuilen/slapen. Ga je de composthoop opruimen dan is het van belang te controleren of er een of meerdere egels in zitten. 

Zijn er voordelen van egels in de tuin?

Egels zien er niet alleen lief uit ze zijn ook nog eens ontzettend handig. Ze ruimen je tuin op door schadelijke insecten en slakken te eten. Heb je met fruit geknoeid in de tuin dan eet de egel ook dit graag. 

Let op!

Egels staan op de lijst van beschermde dieren in de Natuurbeschermingswet. Het is verboden om een egel te verstoten of te doden. Je mag tevens geen egels meer naar huis nemen. 

Hoe help je eekhoorns in de winter?

Zorg voor eten en drinken
Eekhoorns moeten in de winter harder hun best doen om eten en drinken te geven. Je kunt daarom een bakje met water op een veilige plek zetten om ze te voorzien van vocht. Doe dit bijvoorbeeld op een plek waar een kat niet bij kan komen. 

Een eekhoorn eet voornamelijk ongezouten zaden en noten. Je kunt dit bijvoorbeeld aanbieden in een voedselsilo. Deze kun je bijvoorbeeld ophangen aan een tak van een boom of aan de rand van het tuinhuisje. Zorg er in ieder geval voor dat deze op een veilige plek hangt. 

Bomen in de tuin
De laatste tip gaat voor veel mensen niet op maar als je een hele grote tuin hebt met meerdere bomen kun je er voor kiezen om daar nestkastjes in te hangen. Hierin kunnen ze schuilen tegen zware weersomstandigheden en eventueel gevaar van andere dieren. 

Richt de tuin natuurlijk in
Een hele strakke tuin waarin niet veel aanwezig is (een die bijvoorbeeld voornamelijk bestraat is) is voor een eekhoorn niet interessant. Met name tuinen die natuurlijk zijn ingericht zijn vinden eekhoorns fijn. 

Zijn er voordelen van eekhoorns in de tuin?

Er zijn geen specifieke voordelen van eekhoorns in de tuin. Het is vooral leuk om ze te bewonderen. Ze zijn van vroeg in de ochtend tot ‘s avonds laat druk in de weer. Zo zijn ze opzoek naar eten en drinken en verzamelen ze van alles om hun nestje te bouwen. 

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zijn er tal van manieren om de meest voorkomende dieren in Nederlandse tuinen een handje te helpen. Wil je van deze dieren genieten én van de voordelen die ze met zich meebrengen? Dan raden we zeker aan om een of meer van bovenstaande oplossingen te hanteren. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen