Inspiratie opdoen voor het ontwerpen van je tuin (11 handige tips)

21 december 2022
1 min leestijd

Als je zelf de tuin gaat ontwerpen helpt het enorm als je genoeg inspiratie hebt. Zonder inspiratie weet je niet goed waar je moet beginnen. Je weet misschien nog niet welke stijl je wil, hoe je de indeling moet worden en welke planten in de tuin moeten komen. We hebben daarom in deze blog 11 handige tips om inspiratie op te doen en het ontwerpen makkelijker te maken.

11 handige tips bij het ontwerpen van je eigen tuin:

 • Tuinen in de buurt bekijken
 • Ga naar een tuincentrum
 • Bekijk tuin tijdschriften
 • Zoek op Pinterest
 • Zoek Google afbeeldingen
 • Bekijk tuinboeken
 • Gebruik een (online) programma of app
 • Bezoek openbare tuinen
 • Neem een kijkje in andermans tuinen tijdens tuindagen
 • Bekijk programma’s over tuinieren op TV en Netflix
 • Alternatieve mogelijkheden

Benieuwd naar meer informatie over bovenstaande tips? Lees dan vooral snel verder.

11 handige tips om inspiratie op te doen om je eigen tuin te ontwerpen

Tuinen in de buurt bekijken

Je kan simpelweg inspiratie opdoen door een rondje in de buurt te gaan lopen. Door bij andere mensen in de tuin te kijken kun je snel beoordelen wat je wel en niet mooi vindt. Schrijf eventueel dingen die je mooi vind op zodat je deze later kan gebruiken bij het maken van je ontwerp. 

Tip

Ga niet in de herfst of winter op deze manier inspiratie opdoen. In deze seizoenen staan de meeste tuinen niet in bloei. Ga daarom in de lente en zomer een rondje in de buurt lopen. Dan zijn de (meeste) tuinen op z’n mooist. 

Ga naar een tuincentrum

In een tuincentrum kun je inspiratie opdoen door het assortiment te bekijken. Zo krijg je bijvoorbeeld een beeld van allerlei verschillende planten die je in de tuin kan plaatsen, welke tegels je wil voor een eventueel terras of pad, welke verlichting je in de tuin wil en welke tuintafel er in de tuin moet komen te staan.

Tijdschriften

Er zijn tal van tijdschriften te vinden over tuinen die je kunt gebruiken om inspiratie op te doen. Denk bijvoorbeeld aan TuinSeizoen, LandIdee, Seasons en De tuin op tafel.

Het mooie van deze tijdschriften is dat er allerlei verschillende tuinen in staan. Denk aan kleine, normale en grote tuinen maar ook aan landelijke tuinen, strakke tuinen en natuurlijke tuinen. 

Pinterest

Pinterest staat vol met foto’s van tuinen. Het aanbod is ontzettend groot en elke stijl is er terug te vinden. Of je nu een kleine of grote tuin hebt, via Pinterest zul je genoeg inspiratie opdoen. 

Tip

Zoek eventueel ook in een andere taal. Wanneer je bijvoorbeeld in het Engels zoekt vind je weer hele nieuwe voorbeelden.

Tip

Zoek op Pinterest ook eens naar “Tuin schets” of “Garden plan”. Hiermee kan je inspiratie opdoen over hoe de tuinindeling eruit moet komen te zien. 

Google afbeeldingen

Net als Pinterest kun je ook op Google zoeken naar afbeeldingen. Hier staan ontzettend veel verschillende ideeën, tuinstijlen, inrichten en meer. Zoek net als bij Pinterest ook in andere talen voor nog meer inspiratie. 

Tuinboeken

Natuurlijk zijn er ook ontzettend veel tuinboeken te vinden waar je inspiratie uit kunt halen. Ga naar de bibliotheek, boekenwinkel of zoek op Bol.com of Amazon naar leuke tuinboeken.

Tip

Het boek Droomtuinen van Claire Takacs staat vol met prachtige tuinen. Hier kun je veel inspiratie uithalen. 

Gebruik een (online) programma of app

Er zijn tal van programma’s die je helpen bij het ontwerpen van de tuin. Bij sommige van deze programma’s zijn er al ontwerpen gemaakt. Je kan met dit ontwerp verder gaan en dingen aanpassen en het je eigen maken.

Het ontwerpen met een programma maakt het ook een stuk makkelijker. Je kan verschillende dingen makkelijk uitproberen en kijken wat je wel en niet mooi vindt.

Benieuwd welke programma’s er allemaal zijn om de tuin te ontwerpen? Lees dan eens onze blog Zelf je tuin ontwerpen doe je met deze 9 (gratis) programma’s.

Deze blog vind je wellicht ook interessant 

Wat heb je nodig als je zelf de tuin wil ontwerpen?

Bezoek openbare tuinen

Door het hele land zijn er openbare tuinen te vinden welke je (vaak gratis) kan bezoeken. Hier kun je vooral inspiratie opdoen op het gebied van planten. Vaak is hier een ontzettend breed scala aan planten te vinden. Het mooie is dat bij alle planten bordjes staan met de namen.

Neem een kijkje in andermans tuinen tijdens tuindagen

Sommige steden doen mee aan zogeheten tuindagen. Deze worden vaak een keer per jaar gehouden. Het kan per stad verschillen of ze hieraan mee doen en wanneer het plaatsvindt. 

Op een dag als deze kun je bij mensen in de tuin gaan kijken. Mensen stellen hun tuin ter beschikking zodat jij er een kijkje kan komen nemen. Dit is de kans om ook bij mensen in de achtertuin te kunnen kijken. Iets wat veelal niet lukt als je een rondje in de buurt gaat lopen voor inspiratie. 

Je kan de mensen die hun tuin ter beschikking stellen ook vragen stellen. Vaak zijn het mensen met veel kennis. Kennis waar jij wellicht wat aan hebt als je de tuin wil ontwerpen.  

TV programma’s en series. 

Op televisie zijn er veel programma’s die speciaal gericht zijn op tuinieren. Bij klusprogramma’s zit vaak ook een tuinrubriek. Wanneer je een Netflix abonnement hebt kun je ook programma’s kijken over tuinieren. Denk bijvoorbeeld aan “Love your garden”, “Big Dreams, Small Spaces” en “Monty Don’s French Gardens”.  

Alternatieve mogelijkheden

Je kunt ook op andere manieren inspiratie opdoen. Niet alleen het kijken naar tuinen of dingen die met tuinen te maken hebben zorgen voor inspiratie. Je kan bijvoorbeeld ook naar een museum gaan, een dierentuin bezoeken of misschien haal jij wel inspiratie uit het luisteren naar muziek of het kijken van een film.

Conclusie

Wanneer je een of meerdere van deze 11 tips toepast moet het goedkomen met het ontwerpen van je tuin. Mocht je er niet uitkomen dan kun je natuurlijk altijd om hulp vragen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen