De tuinslang ligt bij veel mensen gedurende het hele jaar in de tuin. In de maanden dat het niet vriest is dit geen probleem maar hoe zit dat met de wintermaanden?
Kan je een tuinslang in de winter buiten laten liggen
Je kan een tuinslang in de winter buiten laten liggen maar dan moet je er wel voor zorgen dat er geen water meer in zit. Het water zal ijs worden zodra het buiten gaat vriezen. Het ijs zet uit in de tuinslang waardoor er kleine gaatjes en scheurtjes inkomen.
Wanneer je verder leest geven we een uitgebreide uitleg hierover. Ook kom je erachter bij welke temperatuur een tuinslang bevriest en geven we meer informatie over tuinslangen die niet kunnen bevriezen.
Zoals je hebt kunnen lezen is het in principe geen probleem om een tuinslang gedurende het hele jaar buiten te laten liggen. Zodra het gaat vriezen moet je echter zorgen dat er geen water meer in de tuinslang zit. Het water in de tuinslang bevriest als het kwik op of onder de 0 graden komt. Het water veranderd in ijs wat ervoor zorgt dat tuinslang uitrekt. Het oprekken van de tuinslang kan ervoor zorgen dat er kleine gaatjes en scheurtjes ontstaan. Hoe vaker dit proces zich herhaalt hoe groter de gaatjes en scheurtjes worden.
Bij een kwalitatief goede tuinslang kan het geen kwaad als dit een keer gebeurd. Maar als dit vaker gebeurd zal er ook een goede tuinslang gaatjes en scheurtjes krijgen.
Gelukkig is het leeg laten lopen van een tuinslang helemaal niet moeilijk en ook nog eens zo gedaan. Hoe je dit doet lees je in onze blog Hoe voorkom je dat een tuinslang bevriest én hoe ontdooi je hem?
Doe jezelf een plezier en maak de tuinslang leeg en berg hem op in de wintermaanden. Dit is een klusje die je in 5 minuten hebt gedaan en zorgt ervoor dat de tuinslang geen schade oploopt.
Waar berg je een tuinslang op in de winter?
Om te voorkomen dat de tuinslang kapot gaat kun je het beste het water eruit laten lopen maar is het ook belangrijk dat deze goed wordt opgeborgen.
Wanneer je het water niet uit de slang laat lopen moet je deze opbergen op een plek waar het niet vriest. In een tuinhuisje kan het bij strenge vorst ook binnen vriezen. Hier vindt het proces van vriezen en dooien ook gewoon plaats. Berg als er nog water in de slang zit daarom deze op in bijvoorbeeld de bijkeuken.
Het handigste is natuurlijk gewoon dat je de slang leeg laat lopen. In dit geval kun je de tuinslang gewoon ophangen in de schuur of garage.
Leg de tuinslang liever ook niet op de grond op een plek waar het vriest.
Op de grond is het vaak extra koud en is het vaak vochtig. Hang hem daarom het liefst op of leg hem in een schapje.
Tuinslang bevroren, wat nu?
Is je tuinslang bevroren en wil je deze ontdooien? Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk. Hoe je dit doet lees je in onze blog Hoe voorkom je dat een tuinslang bevriest én hoe ontdooi je hem?
Het water in een tuinslang bevriest al bij een temperatuur van 0 graden en daaronder. Het materiaal en de dikte van de slang bieden geen bescherming tegen de kou. Wanneer deze temperatuur 2 a 3 uur aanhoudt is het water al omgevormd in ijs.
Leidingen van een buitenkraan kunnen wat meer kou verdragen. Bij een temperatuur van -7 begint de leiding te bevriezen. Deze kan dan beschadigen en kan lekkages veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de leidingen en de buitenkraan te beschermen tegen vorst. Hoe je dit doet lees je onze blog Zo bescherm je de buitenkraan tegen vorst.
In sommige landen is het vaak en lang koud. Daarom zijn er ook tuinslangen gemaakt die niet bevriezen. Omdat deze tuinslang vaak wordt ingegraven moet deze verwarmbare zijn.
De tuinslang kan niet bevriezen omdat er een verwarmbaar element is toegevoegd. Het verwarmbare deel werkt op stroom. Zodra de stroom eraf is werkt dit verwarmbare element niet meer en zal ook deze slang gewoon bevriezen.
Moet je in de winter een tuinslang gebruiken dan wil je niet dat het water bevriest tijdens je klus. Doordat het water stroomt zal het echter niet snel kunnen bevriezen. Pas bij zeer koude temperaturen is dit mogelijk. Deze temperaturen komen niet snel in Nederland voor.
In de winter kun je er ook voor kiezen om de tuinslang te verwarmen om te voorkomen dat het stromende water bevriest (dit gebeurd dus pas bij zeer lage temperaturen). Dit kan op verschillende manieren.
Speciale tuinslang die niet bevriest
Je kan een speciaal gemaakte tuinslang kopen die gemaakt is om te voorkomen dat deze bevreist. Deze wordt verwarmt waardoor het water wat erdoor stroomt niet kan bevriezen. Deze variant vind je hier.
Tuinslang verwarmen met verwarmingslint
Om te voorkomen dat de tuinslang bevriest kun je er ook voor kiezen om de slang te voorzien van verwarmingslint. Het is een effectieve oplossing maar het bevestigen ervan is vaak een hele klus. Doe dit dan ook als je de tuinslang veelvuldig moet gebruiken tijdens zeer strenge winterdagen.
Warm water aansluiten op de tuinslang
Een andere manier om te voorkomen dat het water in de tuinslang bevriest tijdens het gebruik ervan is door deze te voorzien van warm water. Aangezien door een buitenkraan geen warm water stroomt kun je deze op een keukenkraan bevestigen. Hoe je dat doet lees je hier.
Je weet nu dat je een tuinslang buiten kan laten liggen in de winter als er geen water in zit. Toch doe je er verstandig aan om deze, zonder water, op te bergen. Aangezien dit maar zeer weinig tijd en energie kost is dit zeker de moeite waard. Door dit te doen kan je jaren of wellicht levenslang gebruik maken van je tuinslang.