Lavendel verplanten: tips voor succesvolle groei

30 november 2023
1,5 min leestijd

Lavendel verplanten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van deze geurige en prachtige plant. Het verplanten van lavendel helpt niet alleen bij het behoud van de groei en de gezondheid, maar biedt ook de mogelijkheid om jouw tuin opnieuw in te richten en een aantrekkelijk visueel aspect te creëren. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het verplanten van lavendel, zodat je vol vertrouwen en met kennis van zaken aan de slag kunt gaan.

Als je lavendelplanten eenmaal goed zijn gevestigd, is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je ze moet verplanten. De ideale periode om lavendel te verplanten is in het voorjaar, wanneer de planten net uit hun winterse rust zijn ontwaakt en nieuwe groei beginnen te vertonen. Dit geeft je lavendelplanten voldoende tijd om te acclimatiseren en zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving voor de groeispurt van het zomerseizoen.

Voordat je begint met het verplanten van lavendel, is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Dit omvat het juiste gereedschap en materialen bij de hand hebben, evenalshet kiezen van een geschikte locatie voor jouw lavendelplanten. Kies een plek met voldoende zonlicht en een goed doorlatende grond, zodat ze kunnen floreren en hun prachtige geur kunnen verspreiden.

Waar en wanneer lavendel te verplanten

Lavendel is een populaire plant vanwege zijn geurige en kleurrijke bloemen. Het verplanten van lavendel vergt enige zorg en aandacht, maar door de juiste voorbereidingen te treffen kun je een succesvolle verplaatsing garanderen. In dit artikel lees je over het juiste moment en de ideale standplaats voor het verplanten van lavendel.

Vroege voorjaar

Het vroege voorjaar is het perfecte moment om lavendel te verplanten. Dit biedt de plant voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving en goed te wortelen voordat de groei in de zomer begint. Wanneer je lavendel in het voorjaar verplant, zorg er dan voor dat de grond ontdooid en goed doorlatend is.

Belangrijke info voor het vroege voorjaar:

MaandActiviteit
FebruariControleer de grond en start voorbereiding
MaartIdeale tijd voor verplanten
AprilMogelijk, maar minder optimaal

Zonnige standplaats

Lavendel gedijt het beste in een zonnige standplaats, het liefst met volle zon gedurende minimaal 6 uur per dag. Een goede zonligging zorgt voor een optimale groei en bloei, en helpt de plant zijn kenmerkende geur te ontwikkelen. Daarnaast is goede drainage van belang om wortelrot te voorkomen.

Aanbevolen standplaats voor lavendel:

Bij het kiezen van de nieuwe standplaats voor je lavendel is het dus belangrijk om rekening te houden met zowel het moment van verplanten als de ideale groeiomstandigheden. Door dit in acht te nemen, kun je ervan uitgaan dat jouw lavendelplant goed zal gedijen en prachtig zal bloeien.

Hoe lavendel verplanten

Voorbereiding van de grond

Om lavendel succesvol te verplanten, moet je eerst de grond in jouw tuin goed voorbereiden. Kies een standplaats met veel zonlicht en zorg voor een goede drainage in de bodem. Meng grit, brekerzand en hydrokorrels door de tuinaarde om de afwatering te bevorderen. Zorg ook voor voldoende voedingsstoffen in de grond door het toevoegen van compost of organische meststoffen.

Het proces van verplanten

  1. Snoeien van de lavendel: Snoei de lavendelplant voorzichtig terug voordat je begint met verplanten. Verwijder een derde van de bovengrondse plantdelen om de stress op de wortels te verminderen tijdens het verplanten.
  2. Uitgraven van de kluit: Graaf zorgvuldig rondom de lavendelplant om de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Til de plant met kluit en al uit de grond.
  3. Voorbereiden van het plantgat: Graaf een gat op de nieuwe locatie met voldoende diepte, zodat de gehele wortelkluit in het plantgat past. Vermijd overmatig diepe gaten, zodat de lavendelplant niet te ver in de grond zit.
  4. Plaatsen van de lavendel: Plaats de lavendel met de wortelkluit in het plantgat en zorg ervoor dat de kluit gelijk ligt met het grondoppervlak. Vul het gat met de eerder voorbereide grondmengsel en druk het licht aan.

Na de verplanting (verzoriging)

Na het verplanten van de lavendel is het belangrijk om de plant goed in de gaten te houden. Geef de lavendel voldoende water om de wortels te helpen zich aan de nieuwe standplaats aan te passen. Wees echter voorzichtig met overbewatering, aangezien lavendel op een goed gedraineerde bodem groeit. Controleer de groei van de plant regelmatig en snoei de lavendel indien nodig bij om een gezonde, compacte groei te bevorderen.

Veelgestelde vragen over lavendel verplanten

Hoe moet je lavendel verplanten?
Verplanten van lavendel is eenvoudig als je de juiste stappen volgt. Graaf eerst een ruim gat rondom de lavendel, diep genoeg om de wortels onbeschadigd te houden. Til vervolgens de plant voorzichtig uit het gat, vermijd het beschadigen van de wortels. Plaats de lavendel in een nieuw gat met dezelfde diepte als het vorige, en vul het aan met aarde. Druk lichtjes aan, zodat de plant stevig in de grond staat.

Welke pot is het beste voor lavendel?
Het kiezen van de juiste pot voor jouw lavendel is belangrijk. Ga voor een pot met goede afwateringsgaten om te voorkomen dat de wortels in water blijven staan. Een terracotta pot is een goede optie omdat deze ademend is en helpt het vocht uit de bodem te absorberen.

Hoe vaak moet je lavendel water geven?
Lavendel is droogtebestendig en heeft niet veel water nodig. Geef het water als de grond droog aanvoelt, maar zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, anders kunnen de wortels rotten.

Kan ik lavendel stekken?
Lavendel kan gemakkelijk worden gestekt. Snij een gezonde stengel af, verwijder de onderste bladeren en plaats het in een pot met vochtige potgrond. Dek de pot af met plastic om de vochtigheid vast te houden en binnen enkele weken zouden er wortels moeten groeien.

Wat is de beste tijd om lavendel te verplanten?
De beste tijd om lavendel te verplanten is het vroege voorjaar of de herfst, het liefst op een bewolkte dag. Zo zullen de wortels zich beter aanpassen aan de nieuwe omgeving en de plant zal sneller herstellen.

Hoe diep moet lavendel geplant worden?
Lavendel moet worden geplant op dezelfde diepte als het in de oorspronkelijke pot of plaats stond. Plaats de plant voorzichtig en zorg ervoor dat de wortelkroon op hetzelfde niveau is als het grondoppervlak.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen