Moet je de tuin sproeien in de herfst? (uitgebreide uitleg)

31 augustus 2022
1,5 min leestijd

Wanneer de herfst eenmaal is aangebroken veranderd er veel in de tuin. Zo zijn er veel planten uitgebloeid en vallen er steeds meer bladeren van de bomen in de tuin terecht. Bij een droge zomer zal je regelmatig de tuin gesproeid hebben. Maar hoe zit dat tijdens de herfstmaanden, moet er dan eigenlijk ook gesproeid worden? In deze blog leggen we dat aan je uit. 

Het ligt eraan hoe droog het is in de herfst of je de tuin wel of niet moet sproeien. Bij aanhoudende droogte moet je net als in de zomer blijven sproeien. Je hoeft echter niet zo vaak te sproeien als in de zomer omdat de grond vochtiger blijft. Dit komt omdat het in de herfst veel minder warm is. Met name in de maand september kan het zijn dat er nog weinig regen valt waardoor je moet sproeien. 

Wanneer je verder leest gaan we uitgebreider in op dit onderwerp. We leggen ook aan je uit hoeveel water je moet geven, welke planten water nodig hebben, of het gazon ook gesproeid moet worden én wanneer je moet stoppen met water geven. 

Moet je de tuin water geven in de herfst?

Het ligt eraan of je de tuin wel of niet water moet geven in de herfst. Dit heeft alles te maken met hoeveel regen er valt in dit seizoen. 

Wanneer er te weinig regen valt zul je gewoon moeten blijven sproeien. Je hoeft echter niet zo vaak te sproeien als in de zomer. Dit komt omdat het in de herfst kouder is, hierdoor blijft de grond vochtiger en droogt het minder snel uit. 

Vooral later in de herfst bestaat de kans dat het gaat vriezen. Zodra de eerste nachtvorst wordt verwacht moet je de tuin niet meer sproeien. De bovenste laag van de grond kan dan namelijk bevriezen. 

Lees hieronder per maand of je wel of niet moet sproeien. 

Moet je de tuin sproeien in september?

September is een maand waarbij er vaak nog gesproeid wordt. Met name in het begin van september kan het nog droog en warm zijn. Blijft de droogte de gehele maand aanhouden dan blijf je ook gewoon de tuin sproeien. 

Moet je de tuin sproeien in oktober?

Bij veel droogte in de maand oktober moet er gesproeid blijven worden. Wanneer we naar de weerhistorie kijken zien we echter dat in deze maand meestal genoeg regen valt waardoor het niet meer nodig is. 

In de maand oktober kan al de eerste nachtvorst al aanbreken. In dit geval stop je met sproeien.

Moet je de tuin sproeien in november?

Het komt bijna niet voor dat er in de maand november nog gesproeid moet worden. In deze maand valt er genoeg regenwater waardoor het niet meer nodig is. Mocht het echter zijn dat er geen regen valt dan kan er gewoon gesproeid worden. 

In de maand november is het zeer aannemelijk dat er nachtvorst zal zijn. Als dit het geval is stop je met sproeien. 

Hoeveel water moet je geven in de herfst?

Het voordeel van sproeien in de herfst is dat je minder water kwijt zal zijn. Doordat het buiten kouder is droogt de grond een stuk minder snel uit. Je bent minder water kwijt omdat je simpelweg minder vaak hoeft te sproeien. 

Om erachter te komen of de grond nog droog is zet steek je een tuinschep in de grond. Doe dit zodat de volledige blad van de schep in de grond steekt. Haal de schep een beetje naar je toe zodat er een kleine spleet ontstaat. Haal de schep weg en voel met je vingers helemaal onderaan of de grond wel of niet droog is. Indien de grond droog is moet je de tuin voorzien van water. 

Geef in een keer voldoende water en sproei niet elke dag een beetje. Door voldoende water in een keer te geven kan het water tot een goede diepte komen en alle wortels bereiken. 

Indien je maar een beetje water geeft kan het niet diep genoeg komen en daarom ook niet bij de wortels komen. 

Welke planten moet je sproeien in de herfst?

Zolang de droogte aan blijft houden in de herfst is er geen specifieke plant die wel of niet gesproeid mag worden. Daarom kun je in de herfst gewoon de volledige tuin blijven sproeien. 

Wanneer de temperatuur echter daalt en laag blijft komt er een moment wanneer je moet stoppen. Waarom dit zo is lees je hieronder bij “Wanneer moet je stoppen met sproeien?”. 

Moet je het gazon sproeien in de herfst?

Bij aanhoudende droogte kun je het gazon ook blijven sproeien. De regelmaat waarmee je moet sproeien is lang niet hetzelfde als in de zomer. Dit komt doordat de grond een stuk vochtiger blijft omdat het minder heet is. 

Grote kans dat je het gazon wil bemesten in de herfst zodat je in het voorjaar weer een mooi sterk gazon hebt. Wanneer je dit doet is het belangrijk om extra te sproeien als het niet regent. Het water zorgt er namelijk voor dat de voedingsstoffen uit de mest goed in de grond terecht komen. 

Wanneer moet je stoppen met sproeien?

Als er droogte is en deze blijft aanhouden is het niet altijd zo dat je moet blijven sproeien. Dit heeft te maken met de temperatuur. 

Doordat de dagen korter worden zal de zon minder lang in de tuin schijnen. Daarnaast is de zon een stuk minder warm in de herfst maanden. Mede hierdoor zal de temperatuur dalen. 

Wanneer de temperaturen onder de 5 graden blijven is het tijd om te stoppen met het geven van water. Door de kou kan de grond het water niet meer goed opnemen. De kans op nachtvorst is een stuk groter waardoor de kans op bevriezing van het bovenste gedeelte van de grond ook zeer aannemelijk is. 

We zien echter vaak dat in de herfst voldoende regen valt. De kans dat je bent gestopt met sproeien voordat het zo koud wordt is zeer aannemelijk. 

Je stopt ook met sproeien als er eenmaal genoeg regenwater valt. Wanneer er een langere tijd aaneengesloten regen valt en dit bij elkaar een hoeveelheid van minimaal 30 tot 40 millimeter is kun je de tuinslang opbergen

Let op!

Vergeet ook niet de buitenkraan af te sluiten en de leiding leeg te laten lopen als het gaat vriezen daarnaast is het belangrijk dat je de tuinslang* leeg laat lopen en opbergt. 

*Meer informatie hierover vind je in onze blog Hoe voorkom je dat een tuinslang bevriest én hoe ontdooi je hem? 

Conclusie

Je weet nu dat je bij aanhoudende droogte ook in de herfst de tuin moet blijven sproeien maar dat je ook rekening moet houden met de temperatuur. Hou dus niet alleen in de gaten hoe droog het is maar ook hoe koud het is. Bij een te lage temperatuur (onder de 5 graden) moet je stoppen met sproeien.

Wil je meer blogs lezen die betrekking hebben tot de herfst? Lees dan eens onze andere blogs die hierover gaan. Zo leggen we bijvoorbeeld uit welke planten bloeien in de herfstmaanden, hoe je bladeren het beste kunt opruimen maar ook hoe je vogels en insecten in deze maanden een handje kan helpen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen