Muizen voorkomen en bestrijden in de tuin (12 handige methodes)

29 juni 2022
1,5 min leestijd

Wist je dat in Nederland 33% van alle huishoudens wel eens last heeft van muizen in de tuin of in huis? Jij hebt er blijkbaar ook last van aangezien je bij deze blog bent uitgekomen. Gelukkig weet je na het lezen van deze blog wat je kunt doen om van ze af te komen. 

Muizen voorkomen en bestrijden in de tuin

 • Bewaar huis- en tuinafval in dichte bakken
 • Ruim de tuin goed op
 • Zorg dat je gazon kort blijft
 • Pas op met vogelvoer en ander dierenvoer
 • Voorkom een overvolle tuin en snoei goed
 • Voorkom dichte begroeiing bij je woning
 • Verjaag ze met geur
 • Verjaag ze met ultrasoon geluid
 • Plaats diervriendelijke vallen
 • Plaats de juiste planten
 • Schakel een expert in
 • Neem een kat

Wanneer je verder leest geven we uitgebreid uitleg over bovenstaande methodes. Ook leggen we uit wat je moet doen als je een muis levend hebt gevangen, welke schade muizen aan kunnen richten maar ook wat het nut is van deze beestjes. 

Muizen voorkomen doe je zo

Indien je eerder al andere blogs van ons hebt gelezen over ongediertebestrijding weet je dat wij liever het probleem voorkomen dan genezen. We behandelen daarom eerst de verschillende methodes om muizen te voorkomen. Daarna volgen enkele diervriendelijke methodes om muizen te bestrijden. 

Bewaar huis- en tuinafval in dichte bakken
Laat nooit afval (met name etensresten) slingeren in de tuin. Dit is een waar feestmaal voor muizen. Zet ook geen vuilniszak op de grond, hier knaagt een muis in no-time doorheen. Zorg ervoor dat al het afval in dichte bakken staat zodat ze er niet bij kunnen komen. 

Ruim de tuin goed op
Een tuin waar het een rommeltje is vind een muis maar wat fijn. Geef de muis geen kans om bijvoorbeeld te kunnen schuilen in een hoekje waar veel spullen liggen. 

Zorg dat je gazon kort blijft
Hoe langer je gazon hoe meer kans dat er zaden aan het gras komen, dit eet een muis graag. Een muis zit tevens veel liever in hoog gras omdat dit een veiligere plek is voor hem dan kort gras. 

Pas op met vogelvoer en ander dierenvoer
Strooi geen vogelvoer in de tuin als je last hebt van muizen. Ook zij zullen dit maar wat graag opeten. Hang dit bijvoorbeeld liever op aan je tuinhuisje of schutting. Heb je kippen? Zorg dan dat het eten alleen in de ren terecht komt en geef niet teveel. Wanneer je teveel voer geeft blijft het liggen, daar maken muizen maar wat graag gebruik van.

Voorkom een overvolle tuin en snoei goed
Plaats niet te veel planten in de tuin en snoei de tuin goed. Hoe voller de tuin hoe fijner muizen het vinden. Ze zullen zich hier veilig voelen omdat het een ideale verstopplek voor ze is.

Voorkom dichte begroeiing bij je woning
Pas op met begroeiing wat tegen je woning beklimt. Doordat muizen goed kunnen klimmen is dichte begroeiing ideaal om ook op andere plekken te komen (bijvoorbeeld in je woning!). 

Verjaag ze met geur
Deze methode werkt vooral om muizen buiten de deur te houden. Je legt namelijk wattenbolletjes bij de plekken waar muizen binnen kunnen komen. Denk aan de achterdeur van je tuin of een raam dat vaak open staat. De wattenbolletjes dompel je in geuren waar muizen niet van houden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Chloor
 • Pepermuntolie
 • Azijn
 • Peper
 • Etherische oliën zoals lavendel.

Verjaag ze met ultrasoon geluid
Een diervriendelijke manier om van muizen af te komen is door een apparaat te plaatsen die ultrasoon geluidsgolven uitzendt. Mensen hebben geen last van de geluidsgolven aangezien zij deze niet kunnen horen.

Het voordeel van dit apparaat is dat het ook werkt tegen ander ongedierte zoals vliegen, kakkerlakken en spinnen.

Rostem is een van de fabrikanten die deze apparaten maakt. Via deze link is een 4-pack verkrijgbaar voor maar €24,95

Plaats diervriendelijke vallen
De eeuwenoude muizenval kent iedereen. Deze is effectief maar werkt maar voor één muis. Vooral als je last hebt van meerdere muizen biedt dit geen effectieve oplossing daarnaast is dit geen diervriendelijke oplossing. Plaats daarom liever een diervriendelijke val. Deze is effectief voor meerdere muizen en dood het dier niet. De muis komt namelijk terecht in de val en kan er niet meer uitklimmen. Je kan vervolgens de muis ergens ver van je huis uitzetten. 

Plaats de juiste planten
Het geeft absoluut geen 100% garantie dat er geen muizen meer in de tuin zullen komen maar er zijn een aantal planten waar muizen niet van houden. Dit komt door de geur die van deze planten afkomen.

Van welke tuinplanten houden muizen niet:

 • Lavendel
 • Narcissen
 • Alliums
 • Boshyacint
 • Kattenkruid
 • Vlierbes
 • Wolfsmelk
 • Kamille
 • Kruidnagel
 • Munt
 • Eucalyptus

Schakel een expert in
Met name als je last hebt van een plaag is het verstandig om een professional in te schakelen. Met alle bovenstaande methodes ga je helaas geen hele plaag wegkrijgen. Een bestrijdingsbedrijf zal vakkundig met professioneel apparatuur de muizenplaag bestrijden. 

Gemiddeld liggen de kosten voor een klus als deze rond de €125,-. De grootte van de plaag en de locatie waar de muizen zich bevinden hebben onder andere invloed op de prijs.  

Neem een kat
Een andere manier om van muizen af te komen is door een kat te nemen. Een kat werkt natuurlijk niet als je een hele plaag in de tuin hebt zitten. Je zult echter merken dat als je een kat hebt je al snel geen last meer hebt van muizen.

Een muis gevangen, wat nu?

Heb je met een muisvriendelijke val een muis gevangen dan is het nu de taak om het beestje op een veilige plek uit te zetten. Doe dit minimaal 500 meter van je woning maar ook niet te dicht bij andere woningen. 

Wanneer je een muis te dicht bij je eigen woning uitzet weet het beestje snel weer de weg terug te vinden. De kans is dan ook groot dat hij terugkomt!. Zet hem ook niet te dicht bij een ander huis uit aangezien je hiermee een ander opzadelt met het probleem. 

Welke schade richten muizen aan?

Wanneer je last van muizen hebt bestaat er een grote kans dat je op verschillende plekken gruis ziet liggen. Ze knagen namelijk aan je schuur/tuinhuis, schuttingen en ander houtwerk maar ook aan regentonnen, containers en regenpijpen (als deze van plastic zijn). 

Heb jij een moestuin, gazon of bijvoorbeeld een appel- of perenboompje dan zullen muizen ook daar schade aanbrengen. Muizen eten groenten en fruit maar wat graag maar zitten bijvoorbeeld ook aan knolgewassen. Zelfs plantenwortels en boomwortels zullen in sommige gevallen niet ongeschonden blijven. 

Kortom muizen (met name als je last hebt van een plaag) kunnen behoorlijk schade aanrichten aan zowel je planten als je andere spullen die in de tuin te vinden zijn. 

Wat is het nut van muizen

Doordat je er zo veel last van hebt wil je er misschien niks van weten maar gelukkig zijn muizen ook ergens goed voor. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Ze eten bijvoorbeeld insecten zoals kleine spinnen en kleine slakken. Maar ze zijn ook een voedzame bron voor andere dieren zoals roofvogels, kerkuilen en steenmarters. 

Conclusie

Je weet nu wat je kan doen om te voorkomen dat muizen in je tuin komen. Helaas heb je bij alle methodes nooit 100% garantie dat muizen weg zullen blijven. Zijn er toch muizen in de tuin dan raden we je aan om een diervriendelijke oplossing te gebruiken om van de muizen af te komen. Hoewel je er last van ondervindt zijn het toch belangrijke diertjes. We wensen je veel succes bij het bestrijden van de muizen!

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen