Onderhoudsarme bloemen: Topkeuzes voor een zorgeloze tuin

25 september 2023
2 min leestijd

Onderhoudsarme bloemen zijn een populaire keuze voor zowel beginnende als ervaren tuiniers die op zoek zijn naar planten die weinig onderhoud vergen en toch een prachtige uitstraling geven aan hun tuin. Deze bloemen stellen relatief weinig eisen aan verzorging, bodem en klimaat, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met een drukke levensstijl of beperkte tuinervaring. Daarnaast hebben deze planten veel voordelen, zoals het besparen van tijd en moeite, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan een mooi en duurzaam tuinontwerp.

De term "onderhoudsarme bloemen" kan betrekking hebben op een breed scala aan plantensoorten, maar over het algemeen zijn deze bloemen bestand tegen ziekten en plagen, hebben ze geen behoefte aan veel bemesting en hebben ze niet veel water nodig. Door het gebruik van deze bloemen wordt de kans op mislukkingen vanwege ziekten, plagen of verkeerd onderhoud enorm verkleind. In deze blog zullen we ingaan op de verschillende soorten onderhoudsarme bloemen, hun specifieke kenmerken en geschikte toepassingen.

Onderhoudsvrije tuinplanten:

 • Schoenlappersplant
 • Zonnehoed
 • Cactus
 • Dahlia
 • Siergrassen
 • Lavendel
 • Rozemarijn
 • Vetplanten
 • Geraniums
 • Hosta's
 • Vlinderstruik
 • Kerstroos
 • Winterheide
 • Sneeuwklokjes
 • Goudsbloem
 • Zonnebloemen
 • Vingerhoedskruid
 • Salie
 • Duizendblad
 • Phlox

Belangrijkste punten

 • Onderhoudsarme bloemen zijn aan te raden voor tuiniers met weinig tijd of ervaring.
 • Er zijn diverse soorten onderhoudsarme bloemen die passen bij verschillende tuinstijlen.
 • Goed omgaan met onderhoudsarme bloemen vereist aandacht voor geschikte plantensoorten en verzorging.

Wat zijn onderhoudsarme bloemen

Onderhoudsarme bloemen zijn planten die weinig zorg en aandacht nodig hebben om mooi en gezond te blijven. Ze zijn ideaal voor mensen die een kleurrijke tuin willen hebben, maar niet veel tijd hebben om zich bezig te houden met het verzorgen van de planten. Deze bloemen zijn duurzaam en passen zich gemakkelijk aan verschillende omgevingsomstandigheden aan.

Kenmerken van onderhoudsarme bloemen

Deze soorten bloemen hebben enkele specifieke kenmerken die ze gemakkelijker te onderhouden maken dan andere soorten planten:

 • Weinig water nodig: Onderhoudsarme bloemen hebben meestal minder water nodig en kunnen beter tegen droogte. Ze slaan vaak water op in hun bladeren, stelen of wortels, zodat ze lange tijd zonder water kunnen overleven.
 • Geen ingrijpende snoei vereist: Ze groeien langzaam en hebben weinig snoei nodig. Een lichte snoei aan het einde van het bloeiseizoen is vaak voldoende voor een nette en gezonde groei.
 • Weerstand tegen ziekten en plagen: Deze planten zijn meestal beter bestand tegen veelvoorkomende ziekten en plagen, wat betekent dat ze minder behandelingen en onderhoud nodig hebben.

Het is belangrijk om de juiste onderhoudsarme bloemen te kiezen die passen bij de omstandigheden en het klimaat van jouw tuin.

Door te investeren in onderhoudsarme bloemen, creëer je een prachtige en kleurrijke tuin die minder tijd en moeite kost om te onderhouden. Het helpt je om te genieten van de schoonheid van de bloemen zonder de stress van constant onderhoud. Kies de juiste planten voor jouw tuin en geniet van een zorgeloze groene oase.

Voordelen van onderhoudsarme bloemen

Onderhoudsarme bloemen zijn ideaal voor mensen die geen groene vingers hebben, maar toch willen genieten van een mooie tuin. Ze vereisen weinig verzorging, waardoor ze perfect zijn voor een onderhoudsvrije tuin. In deze sectie bespreken we de voordelen van dergelijke bloemen.

Allereerst besparen ze tijd en moeite. Vaste planten die onderhoudsarm zijn, hebben minder snoei- en bemestingsbeurten nodig dan andere planten. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan tuinieren en meer tijd kunt doorbrengen met ontspannen in jouw prachtige, onderhoudsvrije tuin.

Een ander voordeel is dat onderhoudsarme bloemen vaak beter bestand zijn tegen ziekten en ongedierte. Doordat ze sterker zijn en zich beter kunnen aanpassen aan verschillende omstandigheden, hebben ze minder snel last van plagen en ziekten. Dit betekent dat je ook minder snel gebruik hoeft te maken van bestrijdingsmiddelen, wat beter is voor het milieu.

Daarnaast zijn onderhoudsarme bloemen ook budgetvriendelijk. Omdat ze minder verzorging nodig hebben, hoef je minder geld uit te geven aan bemesting, bestrijdingsmiddelen en andere tuinbenodigdheden.

Tot slot dragen onderhoudsarme bloemen bij aan een prettige en ontspannen sfeer in je tuin. Aangezien je niet veel tijd en moeite hoeft te besteden aan het onderhoud ervan, kun je volop genieten van een bloeiende en kleurrijke omgeving zonder stress.

Soorten onderhoudsarme bloemen

Winterharde bloemen

Winterharde bloemen zijn een uitstekende keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een onderhoudsarme tuin. Deze bloemen zijn bestand tegen lage temperaturen en kunnen strenge winters overleven. Enkele populaire winterharde bloemen zijn kerstroos, winterheide en sneeuwklokjes.

Vaste planten

Vaste planten zijn planten die meer dan twee jaar leven en groeien. Ze hebben een langere levensduur dan eenjarige planten, wat betekent dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Hierdoor zijn ze een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsarme bloemen. Enkele voorbeelden van vaste planten zijn:

 • Lavendel: geurig en aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Hosta: gewaardeerd om zijn grote, opvallende bladeren
 • Vetplanten: droogtetolerant en eenvoudig te onderhouden

Kleurrijke bloemen

Kleurrijke bloemen zorgen voor een visueel aantrekkelijke tuin zonder veel onderhoud. De volgende bloemsoorten bieden felle kleuren en zijn gemakkelijk te verzorgen:

 • Goudsbloem: helderoranje en geel; trekt bijen en nuttige insecten aan
 • Zonnebloemen: groeien snel en hebben indrukwekkende, grote bloemen
 • Vingerhoedskruid: trekt bijen aan en is winterhard

Door het combineren van deze verschillende soorten onderhoudsarme bloemen, kunt je een levendige en kleurrijke tuin creëren met minimale inspanningen voor onderhoud en verzorging.

Onderhoud en verzorging van onderhoudsarme bloemen

Een onderhoudsarme tuin is ideaal voor mensen die willen genieten van een mooie, bloeiende tuin zonder veel tijd en moeite te hoeven steken in verzorging en onderhoud. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van onderhoudsarme bloemen, zodat je volop kunt genieten van een prachtige tuin.

Water geven

Onderhoudsarme bloemen hebben over het algemeen minder water nodig dan andere planten. Ze kunnen meestal overleven met de natuurlijke regenval en sporadisch extra water geven. Let op de volgende punten bij het water geven:

 • Let op tekenen van droogte, zoals verwelkte bladeren, en geef extra water indien nodig.
 • Geef bij voorkeur 's ochtends vroeg of 's avonds laat water om verdamping te verminderen.

Beplanting en bemesting

Een goed geplande tuin met onderhoudsarme bloemen kan grotendeels zonder bemesting. Houd rekening met de volgende factoren bij het planten en bemesten:

 • Kies bloemen die gemakkelijk groeien in jouw klimaat en bodemsoort.
 • Gebruik compost of organische meststoffen om de bodem te verbeteren en de planten te voeden.

Hoe omgaan met kou en droogte

Onderhoudsarme bloemen zijn vaak beter bestand tegen kou en droogte. Hier zijn enkele tips om je bloemen te helpen overleven onder deze omstandigheden:

 • Kies planten die geschikt zijn voor jouw klimaat en bestand zijn tegen kou en vorst.
 • Gebruik mulch om de grond te beschermen tegen uitdroging en om vocht vast te houden.

Door deze adviezen te volgen, kun je genieten van een prachtige, onderhoudsarme tuin met bloemen die weinig verzorging nodig hebben.

Onderhoudsarme bloemen en tuinontwerp

Bij het ontwerpen van een onderhoudsarme tuin speelt de keuze van bloemen een cruciale rol. Met de juiste keuze van onderhoudsarme planten, grind en potten, kan je een aantrekkelijke en zorgeloze tuin creëren.

Perken ontwerpen

Bij het ontwerpen van perken voor een onderhoudsarme tuin, is het belangrijk om rekening te houden met de grondsoort, zonlicht en het kiezen van geschikte planten. Het combineren van verschillende planten in één perk kan zorgen voor variatie in kleur en structuur door het seizoen heen.

Grind en potten

Grind kan helpen om een onderhoudsarme tuin te creëren door onkruid te verminderen en als decoratief element toegepast te worden. Het kan worden gecombineerd met potten waarin onderhoudsarme bloemen en planten geplaatst kunnen worden. Potten bieden ook flexibiliteit, aangezien ze gemakkelijk te verplaatsen zijn en passen binnen elk tuinontwerp.

In plaats van de traditionele aarden potten, kan je kiezen voor potten gemaakt van duurzamere materialen zoals beton, steen of kunststof. Deze zijn niet alleen beter bestand tegen de elementen, maar hebben vaak ook een betere waterretentie, wat zorgt voor minder onderhoud.

Om de potten opvallend in je tuinontwerp te integreren, kies je voor contrasterende kleuren met de omgeving, of combineer je verschillende materialen en vormen.

In een onderhoudsarme tuin is het kiezen van de juiste bloemen en aanvullende elementen zoals grind en potten essentieel voor het creëren van een aantrekkelijke en zorgeloze omgeving. Door slimme keuzes te maken en verschillende planten, materialen en kleuren te combineren, kan je een onderhoudsarme tuin realiseren zonder in te leveren op schoonheid en uitstraling.

Populaire onderhoudsarme bloemen

Vaste planten

Onderhoudsarme vaste planten zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een mooie, kleurrijke tuin met weinig onderhoud. Een aantal populaire onderhoudsarme vaste planten zijn:

 • Schoenlappersplant: Deze plant heeft prachtige bladeren en kleurrijke bloemen, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op elke tuin.
 • Lavendel: Lavendel is bekend om zijn kalmerende geur en draagt bij aan een mooie uitstraling in je tuin.
 • Zonnehoed: Deze prachtige bloem komt in verschillende kleuren en is niet alleen mooi, maar trekt ook bijen en vlinders aan.
 • Hosta: Hosta's zijn geliefd om hun grote, sierlijke bladeren en kleine bloemen. Ze doen het goed in zowel zon als schaduw.

Vetplanten en cactussen

Vetplanten en cactussen zijn uitstekende opties voor onderhoudsarme tuinen. Ze hebben weinig water nodig en zijn bestand tegen droge omstandigheden. Enkele populaire vetplanten en cactussen zijn:

 • Cactus: Cactussen zijn er in verschillende soorten en maten, en sommige hebben spectaculaire bloemen.
 • Aloë vera: Deze vetplant staat niet alleen bekend om zijn helende eigenschappen, maar ziet er ook mooi uit in de tuin.
 • Goudsbloem: Goudsbloemen zijn kleurrijke vetplanten die je tuin opfleuren.

Bloemen voor droge grond

Er zijn ook bloemen die speciaal geschikt zijn voor drogere omstandigheden. Hier zijn enkele voorbeelden van bloemen die goed gedijen op droge grond:

 • Dahlia: Dahlia's zijn prachtige bloemen met weelderige bloei, en ze zijn bestand tegen drogere omstandigheden.
 • Grassen: Siergrassen zijn een uitstekende keuze voor droge grond, omdat ze goed bestand zijn tegen droogte.
 • Groenblijvende bomen: Sommige groenblijvende bomen, zoals de den, zijn goed aangepast aan droge grond en voegen hoogte en structuur toe aan de tuin.

Conclusie

Het kiezen van onderhoudsarme bloemen kan je tuin een inspiratiebron en kleurrijk paradijs maken. Deze bloemen vereisen weinig aandacht en geven toch een levendige uitstraling aan de buitenruimte. Het is essentieel om de juiste planten te selecteren die passen bij de omstandigheden en het uiterlijk van je tuin.

Onderhoudsarme planten zijn perfect voor mensen met een druk leven, of die simpelweg hun tuin zonder veel moeite willen onderhouden. De kleurrijke bloemen brengen vreugde en schoonheid, en zijn vaak bestand tegen slecht weer en ziekten. Ze besparen tijd en energie, omdat je minder aandacht hoeft te besteden aan snoeien, bemesten en water geven.

Dankzij de grote verscheidenheid aan onderhoudsarme bloemen is er altijd wel een keuze die past bij jouw specifieke voorkeuren en wensen. Maak je tuin tot een kleurrijke en inspirerende plek met prachtige, makkelijk te onderhouden bloemen.

Wil je graag naast onderhoudsarme bloemen een onderhoudsarme tuin? Onderhoudsarme tuin: Tips voor een zorgeloze tuin

Veelgestelde vragen

Welke vaste planten zijn onderhoudsvriendelijk?

Er zijn diverse onderhoudsvriendelijke vaste planten die je kunt overwegen voor je tuin. Enkele voorbeelden zijn Geraniums, Salvia, Lavendel en Hosta. Deze planten zijn niet alleen onderhoudsarm, maar hebben ook een lange bloeiperiode, waardoor je tuin een groot deel van het jaar kleurrijk zal zijn.

Wat zijn enkele onderhoudsvrije struiken?

Onderhoudsvrije struiken die je kunt overwegen voor jouw tuin zijn, bijvoorbeeld, Hortensia, Vlinderstruik, Hebe en Japans bloedgras. Deze struiken vereisen weinig snoeiwerk en gedijen bijna overal, wat ze ideaal maakt voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Hoe kan ik een onderhoudsvriendelijke tuin creëren?

Een onderhoudsvriendelijke tuin creëren begint met het kiezen van de juiste planten. Ga voor plantensoorten die weinig snoeiwerk nodig hebben en bestand zijn tegen droogte, ziektes en ongedierte. Houd rekening met de bodemgesteldheid en zonlicht in je tuin bij het kiezen van planten.

Daarnaast kan je gebruikmaken van mulch om onkruidgroei te verminderen en waterverdamping te beperken. Ook het plaatsen van siergrassen en bodembedekking biedt extra bescherming tegen onkruid en helpt bij het vasthouden van water.

Welke planten hebben weinig water nodig in de tuin?

Planten die weinig water nodig hebben zijn bijvoorbeeld Vetplanten, Cactussen, Lavendel, Rozemarijn, Tijm en Sedum. Deze planten zijn droogtetolerant en stellen minder hoge eisen aan het waterverbruik, waardoor ze ideaal zijn voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Wat zijn enkele onderhoudsvriendelijke voortuin ideeën?

Enkele ideeën voor een onderhoudsvriendelijke voortuin zijn het creëren van een rotstuin met droogtetolerante planten, het aanleggen van paden met siergrassen of bodembedekkers en het plaatsen van struiken en vaste planten die weinig snoeiwerk vereisen. Ook het gebruik van sierstenen en grind kan helpen bij het verminderen van onkruidgroei en het onderhoud tot een minimum beperken.

Welke plantensoorten blijven het hele jaar groen?

Planten die het hele jaar groen blijven zijn bijvoorbeeld Buxus, Taxus, Hulst, Skimmia en Viburnum. Deze planten zorgen voor een aangename groene uitstraling in je tuin, zelfs tijdens de koude wintermaanden. Het zijn uitstekende keuzes voor een onderhoudsvriendelijke tuin met het hele jaar door een aantrekkelijke uitstraling.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen