Onderhoudsarme tuin: Tips voor een zorgeloze tuin

28 september 2023
2 min leestijd

Een onderhoudsarme tuin is de ideale keuze voor mensen die willen genieten van een mooie groene omgeving zonder al te veel tijd en moeite te besteden aan het onderhouden ervan. Zulke tuinen zijn ontworpen met het oog op het minimaliseren van onderhoudswerkzaamheden en het optimaliseren van vrije tijd en ontspanning. De sleutel tot een perfecte onderhoudsarme tuin ligt in de keuze van planten, verharding en toebehoren.

Bij de planning van een onderhoudsarme tuin zijn er enkele factoren die in overweging moeten worden genomen. Deze omvatten het kiezen van de juiste beplanting, het gebruik van verharding om het onderhoud van gazons te minimaliseren en het inzetten van milieuvriendelijke elementen die bijdragen aan de lokale fauna en flora. Het hebben van een onderhoudsarme tuin kan uiteindelijk resulteren in meer tijd om te genieten van het buitenleven, terwijl je er tegelijkertijd voor zorgt dat je omgeving er verzorgd en uitnodigend uitziet.

Belangrijke punten

 • Onderhoudsarme tuinen minimaliseren onderhoudswerkzaamheden en bevorderen ontspanning
 • De juiste beplanting en verharding zijn essentieel bij het plannen van een onderhoudsarme tuin
 • Zulke tuinen kunnen milieuvriendelijk zijn en bijdragen aan de lokale flora en fauna

Wat betekent onderhoudsarme tuin?

Een onderhoudsarme tuin is een tuinontwerp waarbij weinig tot geen onderhoud nodig is, terwijl de tuin er toch netjes en verzorgd uitziet. Dit soort tuinen zijn ideaal voor mensen die niet veel tijd of energie willen besteden aan tuinieren, maar wel het groen en de schoonheid van een tuin willen behouden. Onderhoudsarme tuinen kunnen synoniem zijn aan onderhoudsvrije en onderhoudsvriendelijke tuinen.

De onderhoudsarme tuin kiest voor beplanting die van nature weinig verzorging nodig heeft. Dit bespaart je tijd en inspanning in de tuin, terwijl je toch kunt genieten van een mooie en karakteristieke tuin. Dit kan gerealiseerd worden door bijvoorbeeld vaste planten en bodembedekkers te gebruiken die nauwelijks gesnoeid hoeven te worden.

Naast de plantaardige keuzes zijn er ook andere aspecten die bijdragen aan een onderhoudsarme tuin. Bijvoorbeeld het gebruik van verharding zoals tegels, grind of houtsnippers, die helpen om onkruidgroei te verminderen. Ook kun je kiezen voor een efficiënt beregeningssysteem zoals druppelirrigatie, om watergebruik te minimaliseren en te zorgen voor een gelijkmatige bewatering van jouw planten.

In een onderhoudsvriendelijke tuin wordt vaak ook gekozen voor meubilair en accessoires die weinig onderhoud vragen. Denk bijvoorbeeld aan meubilair gemaakt van onderhoudsvrije materialen zoals aluminium, kunststof of gegalvaniseerd staal. Het gebruik van een robotmaaier kan bovendien de inspanning van het maaien van het gazon verminderen.

Als expert op dit gebied houdt het ontwerpen van een onderhoudsarme tuin rekening met al deze aspecten, zowel qua beplanting als qua materiaalkeuze. De tuinontwerper helpt je bij het creëren van een tuin die er mooi uitziet en tegelijkertijd weinig onderhoud vergt, zodat je er zorgeloos van kunt genieten.

Planning van een onderhoudsarme tuin

Het tuinplan

Een goed tuinplan is het fundament voor een onderhoudsarme tuin. Bij het ontwerpen van je tuin, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en het type van je tuin. Of je nu een kleine stadstuin of een grotere levende tuin hebt, een goed ontwerp zorgt ervoor dat je tuin er het hele jaar door mooi uitziet met minimale inspanning.

Begin met het in kaart brengen van de belangrijkste elementen, zoals looppaden en terrassen, en bepaal welke planten je wilt gebruiken. Denk bij het kiezen van je planten aan de behoeften van de plant, zoals de hoeveelheid zonlicht, de bodemsoort en de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Door planten te kiezen die passen bij de omstandigheden van je tuin, heb je minder onderhoud en blijven ze gezond.

Het kiezen van de juiste planten

Het kiezen van de juiste planten voor je onderhoudsarme tuin is essentieel. Planten die weinig onderhoud vragen, zorgen ervoor dat je meer tijd kunt besteden aan het genieten van je tuin in plaats van het onderhouden ervan. Kijk bij het selecteren van planten naar hun groeisnelheid, de mate van snoei die ze nodig hebben en eventuele ziekten of plagen waarmee ze te maken kunnen krijgen.

Tip

Voor een levendige tuin, kies voor een mix van groenblijvende planten en bladverliezende planten die op verschillende momenten bloeien, zodat je tuin er het hele jaar door aantrekkelijk uitziet.

Met de juiste planning en plantenkeuze, kan je een prachtige onderhoudsarme tuin creëren waar je jarenlang van kunt genieten. Vergeet niet om je tuinplan bij te stellen als je merkt dat bepaalde planten het beter doen op andere plekken in je tuin, of als je nieuwe ideeën wilt uitproberen.

Soorten beplanting voor een onderhoudsarm tuin

Een onderhoudsarme tuin is ideaal voor mensen die graag willen genieten van een groene omgeving zonder al te veel werk eraan te besteden. Er zijn tal van planten en beplantingstips die je kunnen helpen bij het creëren van een onderhoudsarme tuin. In deze blog bespreken we enkele soorten beplanting die geschikt zijn voor een dergelijke tuin.

Vaste planten

Voor een onderhoudsarm tuin zijn vaste planten een uitstekende keuze. Ze zijn namelijk winterhard en hebben een lange levensduur. Enkele vaste planten voor een onderhoudsarme tuin zijn:

 • Sedum: Deze vetplant is zeer geschikt vanwege de droogtebestendige eigenschappen en weinig verzorgingseisen.
 • Lavendel: Dit is een mooie, geurende plant die weinig onderhoud vereist en ook het voordeel heeft insecten aan te trekken.
 • Geranium: Deze plant heeft weinig water nodig en bloeit gedurende een langere periode.
 • Rudbeckia: Dit is een kleurrijke bloem die makkelijk te onderhouden is en ook aantrekkelijk is voor vlinders.
 • Aster: Deze winterharde plant bloeit laat in het seizoen en heeft weinig verzorging nodig.

Hagen en heesters

Hagen en heesters zijn belangrijk voor het creëren van structuur en privacy in je tuin. Enkele onderhoudsarme opties zijn:

 • Hortensia: Deze populaire struik heeft weinig snoei nodig en bloeit uitbundig.
 • Pachysandra: Deze bodembedekkende heester is wintergroen en heeft weinig onderhoud nodig.
 • Liguster: Dit is een snelgroeiende haag die het hele jaar door groen blijft en eenvoudig te snoeien is.

Siergrassen en bodembedekkers

Siergrassen en bodembedekkers zijn ideaal voor een onderhoudsarme tuin, omdat ze de bodem bedekken en het onkruid onderdrukken. Hier zijn enkele opties:

 • Pennisetum: Dit siergras is zowel decoratief als winterhard en heeft minimale verzorging nodig.
 • Maagdenpalm: Deze wintergroene bodembedekker groeit snel en vereist weinig onderhoud.
 • Vrouwenmantel: Deze plant verspreidt zichzelf gemakkelijk en heeft weinig verzorging nodig.

Planten in potten

Planten in potten zijn een goede keuze als je een flexibele en onderhoudsarme invulling van je tuin wilt. Enkele planten die in potten goed gedijen zijn:

 • Kruiden: Kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie hebben weinig onderhoud nodig en zijn geschikt voor potten.
 • Siergrassen: Kleine soorten siergrassen, zoals Carex, zijn ideaal voor potten en vereisen weinig onderhoud.
 • Vetplanten: Vetplanten, zoals Echeveria, zijn zeer onderhoudsarm en kunnen goed in potten groeien.

Meer onderhoudsarme planten vind je hier.

Door de juiste plantenkeuze en de aanleg van een goed doordachte beplantingsplan, kan je een prachtige onderhoudsarme tuin creëren waarin je heerlijk kunt genieten zonder veel werk en onderhoud.

Soorten verharding voor onderhoudsarme Tuin

Wanneer je een onderhoudsarme tuin wilt creëren, is het belangrijk om te kiezen voor de juiste soort verharding. In dit gedeelte behandelen we de populaire opties voor verharding in een onderhoudsarme tuin, zoals tegels en bestrating, en grind en split.

Tegels en bestrating

Tegels en bestrating zijn veelvoorkomende keuzes voor een onderhoudsarme tuin. Ze zijn duurzaam, slijtvast en vereisen weinig tot geen onderhoud. Betegelde tuinen zijn bijzonder geschikt voor kleine ruimtes, omdat ze een groter gevoel van ruimte geven. Er zijn diverse soorten tegels en bestrating beschikbaar:

 • Keramische tegels: deze zijn sterk, slijtvast en vorstbestendig. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en formaten.
 • Natuursteen: dit materiaal heeft een unieke uitstraling en is erg sterk. Natuursteen is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals graniet, leisteen en basalt.
 • Beton: betontegels zijn duurzaam en budgetvriendelijk. Ze zijn beschikbaar in diverse texturen, kleuren en formaten.

Grind en split

Grind en split zijn alternatieven voor tegels en bestrating in een onderhoudsarme tuin. Ze zijn eenvoudig te plaatsen, relatief goedkoop en kunnen makkelijk worden aangepast aan de stijl van jouw tuin. Hier zijn enkele voordelen van grind en split:

 • Waterdoorlatend: grind en split zorgen voor een goede afvoer van regenwater, wat belangrijk is voor het milieu en voorkomt plassen in de tuin.
 • Makkelijk te installeren: deze materialen zijn eenvoudig te plaatsen en vereisen geen gespecialiseerde vaardigheden of gereedschappen.
 • Weinig onderhoud: grind en split zijn onderhoudsarm omdat ze geen onkruid of mos aantrekken. Het enige onderhoud dat nodig is, bestaat uit af en toe harken om losse steentjes en bladeren te verwijderen.

Door te kiezen voor een van deze verhardingsmaterialen - tegels, bestrating, grind of split - en onderhoudsvrije tuinplanten, kun je een onderhoudsarme tuin creëren die er het hele jaar door aantrekkelijk uitziet, zonder dat je er veel tijd en moeite in hoeft te investeren.

Onderhoud van de tuin

Snoeien

Snoeien is een essentieel onderdeel van het onderhoud van een onderhoudsarme tuin. Het helpt om de groei van de planten te bevorderen en een nette uitstraling te behouden. Zorg ervoor dat je de juiste snoeitechnieken en -tijden kent voor de verschillende planten in jouw tuin.

Bemesten

Bemesten is belangrijk voor het behoud van een gezonde bodem en het bevorderen van de groei van de planten. Voor een onderhoudsarme tuin, kies je voor langwerkende meststoffen die geleidelijk voedingsstoffen vrijgeven over een langere periode. Dit vermindert de noodzaak van frequent bemesten.

Water geven

In een onderhoudsarme tuin is het belangrijk om planten te kiezen die minder water nodig hebben. Hierdoor zijn er minder zorgen over het geven van water, vooral tijdens droge periodes. Een aanvullende strategie is het gebruik van regenwater om de planten water te geven. Dit bespaart niet alleen water, maar zorgt er ook voor dat de planten worden voorzien van natuurlijk en onbehandeld water.

Door deze tips te volgen, kun je genieten van een onderhoudsarme tuin die er het hele jaar door prachtig uitziet.

Andere overwegingen voor een onderhoudsarme tuin

Gebruik van een robotmaaier

Een robotmaaier kan een uitstekende keuze zijn om de grond in je onderhoudsarme tuin er netjes en verzorgd uit te laten zien. Deze slimme apparaten zorgen ervoor dat het gazon op de gewenste lengte blijft, zonder veel menselijke tussenkomst. Ze werken zelfstandig, zijn milieuvriendelijk en besparen je waardevolle tijd en energie.

Houtsnippers en cacaodoppen als deklaag

Om onkruidgroei te minimaliseren en het onderhoud te verminderen kun je in je onderhoudsarme tuin gebruik maken van houtsnippers en cacaodoppen als deklaag. Beide materialen dienen als een natuurlijke mulch die de bodem beschermt, vocht vasthoudt en het ontstaan van onkruid beperkt.

Privacy en relaties met de buren

Bij het plannen van een onderhoudsarme tuin is het belangrijk om rekening te houden met privacy en de relatie met je buren. Kies voor planten en structuren die zorgen voor een natuurlijke afscheiding zonder veel onderhoud. Houd rekening met de groeisnelheid van planten en maak duidelijke afspraken met buren om eventuele geschillen te voorkomen.

Hoe een onderhoudsarm tuin kan bijdragen aan de natuur

Een onderhoudsarme tuin is niet alleen praktisch en tijdbesparend, maar kan ook een positieve impact hebben op de natuur. Door te kiezen voor de juiste beplanting en inrichting, kun je een tuin creëren die bijdraagt aan het welzijn van vogels, vlinders en andere dieren, terwijl je tegelijkertijd geniet van een groene oase zonder veel onderhoud.

Het gebruik van inheemse plantensoorten in je onderhoudsarme tuin is een effectieve manier om vogels en vlinders aan te trekken. Deze dieren zijn vaak afhankelijk van specifieke plantensoorten voor voedsel, onderdak en voortplanting. Inheemse planten bieden een natuurlijke habitat en voedselbron voor deze dieren, waardoor ze in je tuin kunnen gedijen.

Het aanleggen van een groen dak op een schuur of tuinhuis werkt niet alleen isolerend, maar biedt ook extra ruimte voor flora en fauna. Groene daken zijn in het bijzonder ideaal voor vlinders, omdat ze een warme en beschutte omgeving creëren waarin ze zich kunnen voortplanten en nectarrijke bloemen kunnen vinden.

Door deze planten op te nemen in je tuinontwerp, creëer je een omgeving die aantrekkelijk is voor vogels en vlinders en tegelijkertijd weinig onderhoud vergt. Bovendien zorgen deze planten voor een mooie toevoeging aan de esthetiek van je tuin met hun bloemen en geuren.

Waterpartijen vormen ook een belangrijk aspect van een natuurvriendelijke tuin. Een vijver of een eenvoudige waterschaal kan vogels en andere dieren een plek bieden om te drinken en te baden. Dit draagt bij aan een grotere biodiversiteit in je tuin en kan onderhoudsarm blijven door te kiezen voor een zelfreinigend systeem of door natuurlijk evenwicht tussen de aanwezige flora en fauna.

Tot slot, door het creëren van een onderhoudsarme tuin die bijdraagt aan de natuur, draag je bij aan een gezondere leefomgeving en bevorder je de biodiversiteit. Je geeft vogels, vlinders en andere dieren een veilige haven om te gedijen en helpt hen te overleven in een stedelijke omgeving waar hun natuurlijke habitat steeds schaarser wordt.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een tuin onderhoudsvriendelijk?

Een onderhoudsvriendelijke tuin creëer je door te kiezen voor eenvoudige bestrating, de juiste beplanting en onderhoudsarme materialen. Zorg voor grote bestrate oppervlakten, zodat er minder onkruid kan groeien. Kies planten die weinig onderhoud nodig hebben en plaats ze op de juiste plek in jouw tuin. Daarnaast zijn er veel materialen beschikbaar die weinig onderhoud vereisen, zoals kunstgras en composiet.

Hoe creëer je een onderhoudsvrije wilde tuin?

Een wilde tuin kan onderhoudsarm zijn door het gebruik van inheemse planten en bloemen die zichzelf zaaien. Hierdoor ontstaat een natuurlijke balans waardoor de tuin minder onderhoud nodig heeft. Laat afgestorven plantenmateriaal achter als natuurlijke compost voor de bodem en zorgt voor een natuurlijke structuur.

Wat zijn goede ideeën voor een onderhoudsarme voortuin?

Voor een onderhoudsarme voortuin kun je denken aan de volgende ideeën:

 • Een combinatie van grind en siergrassen voor een modern uiterlijk
 • Plantenbakken met onderhoudsvriendelijke planten
 • Beplante klimrekken tegen de gevel om groen te creëren zonder veel onderhoud
 • Bestrating met grote tegels en groene accenten zoals bodembedekkers

Lees voor meer informatie over een onderhoudsarme voortuin onze blog Onderhoudsvrije voortuin: tips voor een zorgeloze voortuin

Is grind een onderhoudsvrije optie voor in de tuin?

Grind is een relatief onderhoudsvrije optie voor in de tuin. Het vereist weinig onderhoud en zorgt voor een goede afwatering. Wanneer je grind combineert met een anti-onkruiddoek eronder, help je onkruidgroei te minimaliseren.

Kan een kleine tuin ook onderhoudsvriendelijk gemaakt worden?

Ja, een kleine tuin kan ook onderhoudsvriendelijk worden gemaakt. Door slim gebruik te maken van bestrating, plantenbakken en onderhoudsvriendelijke beplanting kan elke tuin, groot of klein, eenvoudiger te onderhouden worden. Zorg voor voldoende ruimte om te lopen en te zitten, maar beperk het aantal verschillende beplanting en materialen voor een overzichtelijk en onderhoudsvriendelijk resultaat.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen