Planten die goed tegen droogte kunnen (met foto's)

5 september 2023
2 min leestijd

Planten die goed tegen droogte kunnen bieden een prachtige oplossing voor tuinliefhebbers die te maken hebben met uitdagende, droge omstandigheden. Door deze soorten planten te gebruiken, kunnen mensen blijven genieten van weelderig groen en kleurrijke bloemen, zelfs in gebieden met beperkte watervoorziening. In dit blog staan we stil bij de kenmerken van droogtebestendige planten, topkeuzes voor droge omstandigheden en enkele tips voor het verzorgen van deze bijzondere flora.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat droogtebestendige planten onderscheidt van andere planten. Kenmerkend voor deze planten is dat ze zich hebben aangepast om te overleven in droge omstandigheden, door genetische en fysiologische eigenschappen die hen in staat stellen om water efficiënter te gebruiken of op te slaan. Dit betekent dat ze minder afhankelijk zijn van regelmatig water geven en ze zullen blijven gedijen in perioden van droogte.

Hieronder een lijst met planten die goed tegen droogte kunnen:

 • Lavandula
 • Dictamnus albus 
 • Buddleja
 • Verbena bonariensis
 • Epimedium
 • Erigeron
 • Anthemis
 • Perovskia
 • Stachys byzantina
 • Euphorbia myrsinites
 • Santolina Chamaecyparissus
 • Helianthemum
 • Allium Gladiator
 • Allium Globemaster
 • Eryngium
 • Stipa
 • Deschampsia flexuosa
 • Miscanthus
 • Pittosporum tobira
 • Yucca filamentosa
 • Gypsophila paniculata

Niet alle droogtebestendige planten zijn echter hetzelfde; sommige vereisen specifieke omstandigheden en verzorging om succesvol te zijn in de tuin. Een goede voorbereiding, passende plantplaatskeuze en onderhoudstips kunnen je helpen om het beste uit deze bijzondere planten te halen en je tuin te transformeren in een oase van groen, zelfs in tijden van droogte.

Belangrijkste punten

 • Droogtebestendige planten zijn een uitkomst voor tuinen met uitdagende, droge omstandigheden
 • Deze planten hebben zich aangepast om water efficiënter te gebruiken of op te slaan
 • Voorbereiding, plantplaatskeuze en onderhoud zijn essentieel voor een succesvolle droogtebestendige tuin

Kenmerken van droogtebestendige planten

Droogtebestendige planten zijn planten die goed kunnen gedijen in omstandigheden waar water schaars is. Er zijn verschillende kenmerken die deze planten in staat stellen om te overleven in droge omstandigheden. In dit blog worden vier belangrijke kenmerken besproken: diepe wortels, kleine bladeren, harig of grijs blad en dikke bladeren.

Diepe wortels

Planten die goed tegen droogte kunnen, hebben vaak diepe wortels. Deze diepe wortels stellen de planten in staat om water uit diepere grondlagen te halen. Hierdoor kunnen ze beter omgaan met langdurige droogte, omdat er in diese grondlagen vaak nog water beschikbaar is, ook al is het oppervlaktewater opgedroogd.

Kleine bladeren

Kleine bladeren zijn een ander kenmerk van droogtebestendige planten. Planten verliezen water via hun bladeren door het proces van transpiratie. Kleine bladeren hebben een kleiner oppervlak, waardoor er minder water verloren gaat. Dit helpt de plant om efficiënter met het beschikbare water om te gaan.

Harig of grijs blad

Sommige droogtebestendige planten hebben harig of grijs blad. De haren op de bladeren, of de grijze kleur van het blad, zorgen ervoor dat het zonlicht wordt weerkaatst. Hierdoor wordt de temperatuur van het blad lager gehouden en het waterverlies door transpiratie verminderd.

Dikke bladeren

Dikke bladeren zijn ook een aanpassing van droogtebestendige planten. Deze bladeren kunnen meer water opslaan, waardoor de plant een buffervoorraad heeft om te gebruiken in periodes van droogte. Planten met dikke bladeren, zoals vetplanten, kunnen langere perioden zonder water overleven door hun wateropslagcapaciteit.

Top planten voor droge omstandigheden

Een droge tuin hoeft niet saai of kaal te zijn. Er zijn tal van prachtige planten die goed tegen droogte kunnen en je tuin een levendige en kleurrijke uitstraling geven. In deze blog bespreken we enkele van de beste planten voor droge omstandigheden, met de focus op de volgende soorten:

Lavendel

Lavendel is een populaire keuze voor droge tuinen vanwege zijn geurige bloemen en aantrekkelijke grijsgroene bladeren. Het is niet alleen mooi, maar ook een uitstekende keuze voor bijen en vlinders.

Vetkruid

Vetkruid is een onderhoudsarme, succulente plant met dikke, sappige bladeren die water opslaan, waardoor het goed gedijt in droge omstandigheden. Het produceert clusters van stervormige bloemen die een kleurrijke aanvulling zijn op je tuin.

Ezelsoor

Ezelsoor is een laaggroeiende, bladhoudende plant die grijsgroene, behaarde bladeren heeft en opvallende bloemen produceert. Het is een uitstekende bodembedekker die zich snel verspreidt en droogte goed verdraagt.

Ijzerhard

Ijzerhard is een middelgrote, rechtopstaande plant die aantrekkelijke bloemen produceert in diverse kleuren, zoals roze, paars en wit. Het trekt bijen, vlinders en vogels aan en is een uitstekende aanvulling op de droge tuin.

Zonnehoed

De Zonnehoed is een krachtige, inheemse plant met grote, kleurrijke bloemen die goed bestand zijn tegen droogte. Naast het zijn een vrolijke en kleurrijke aanvulling op je tuin, zijn ze ook aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

Vuurpijl

Vuurpijl is een opvallende vaste plant met hoge, slanke bloemaren die aan het einde van de zomer en het begin van de herfst bloeien. Het gedijt in droge omstandigheden en is een echte blikvanger in elke tuin.

Vlinderstruik

De Vlinderstruik is een populaire struik met lange, slanke bloemtrossen die bijen en vlinders aantrekken. Het vereist weinig water, waardoor het ideaal is voor droge tuinen.

Kogeldistel

Kogeldistel is een stevige vaste plant met grote, ronde bloemen die perfect zijn voor het toevoegen van structuur aan je tuin. Ze zijn niet alleen bestand tegen droogte, maar ook zeer geliefd bij bijen en vlinders.

Wolfsmelk

Wolfsmelk is een veelzijdige plant met kleurrijke bladeren en bloemen die in verschillende formaten en groeipatronen verkrijgbaar zijn. Ze zijn goed bestand tegen droogte en geven je tuin een exotische uitstraling.

Rozemarijn

Rozemarijn is een populaire, aromatische, groenblijvende struik die niet alleen heerlijk ruikt, maar ook fantastisch is voor droge tuinen. Het vereist weinig water en de kleine, blauwe bloemen zijn een leuke toevoeging aan je tuin.

Zorg voor droogtebestendige planten

Een droogtebestendige tuin creëren begint met het kiezen van de juiste planten en het verstrekken van de essentiële zorg die ze nodig hebben. In dit blog bespreken we enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij het verzorgen van droogtebestendige planten, zoals water geven, compost en mest toepassen, en het zorgen voor de juiste drainage.

Water geven

Droogtebestendige planten hebben meestal minder water nodig dan andere plantensoorten, maar het is nog steeds belangrijk om ze regelmatig water te geven, vooral tijdens periodes van extreme hitte en droogte. Geef de planten vroeg in de ochtend of laat in de avond water, wanneer de temperatuur het laagst is. Dit helpt om verdamping te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de planten voldoende vocht opnemen.

Hier zijn enkele tips voor het effectief water geven van droogtebestendige planten:

 • Gebruik druppelirrigatie of soaker slangen om het water direct naar de wortelzone te geleiden.
 • Geef de planten diep water, zodat het vocht de wortels bereikt en het overleven tijdens droogte verbetert.
 • Vermijd overbewatering, omdat dit kan leiden tot wortelrot en andere problemen.

Compost en mest toepassen

Het toepassen van compost en meststoffen is essentieel voor het onderhouden en bevorderen van de gezondheid van droogtebestendige planten. Deze organische materialen helpen de bodem te verrijken, verbeteren de waterretentie en stimuleren het wortelstelsel.

 • Gebruik een laag organische compost rond de basis van de planten om voedingsstoffen aan te vullen en vocht vast te houden.
 • Pas meststoffen toe volgens de specifieke behoeften van elke plantensoort. Over het algemeen hebben droogtebestendige planten minder meststoffen nodig dan andere planten.
 • Wees voorzichtig met snelwerkende, synthetische meststoffen, aangezien deze het bodemleven kunnen schaden en uiteindelijk de gezondheid van de planten negatief kunnen beïnvloeden.

Juiste drainage

Een goede drainage is cruciaal voor het succes van droogtebestendige planten. Ze kunnen gevoelig zijn voor problemen zoals wortelrot en schimmelziekten als ze te lang in natte omstandigheden verblijven.

Om ervoor te zorgen dat je droogtebestendige planten de juiste drainage krijgen:

 • Kies een geschikte bodem met een goede structuur. Zandige grond is bijvoorbeeld beter voor droogtebestendige planten dan kleigrond.
 • Plant de droogtebestendige planten op verhoogde bedden of heuvels om de afvoer van overtollig water te verbeteren.
 • Vermijd het verdichten van de grond rond de planten, omdat dit de waterinfiltratie en drainage vermindert.

Meer informatie over het juiste aanleggen van drainage vind je hier.

Tips voor tuinieren in droge omstandigheden

Het onderhouden van een tuin tijdens zomerse, droge omstandigheden kan uitdagend zijn, maar het is mogelijk om een gezonde en bloeiende tuin te behouden. In dit blog behandelen we enkele belangrijke tips voor tuinieren in droge omstandigheden, zoals het gebruik van organisch materiaal, het kiezen van de juiste planten en het verzorgen van jonge en volwassen planten.

Organisch materiaal

Het toevoegen van organisch materiaal aan de grond is essentieel voor het behouden van vocht in droge grond. Organisch materiaal helpt namelijk bij het vasthouden van water en het verbeteren van de bodemstructuur. Enkele voorbeelden van organisch materiaal zijn compost, bladmulch en mest. Het toevoegen van organisch materiaal aan de bodem zorgt voor een beter waterabsorberend vermogen en minder verdamping.

 • Maak gebruik van compost in de plantgaten
 • Plaats een laag mulch om het bodemvocht vast te houden
 • Breng jaarlijks nieuw organisch materiaal aan om de bodem te verrijken

Juiste plantkeuze

Kies planten die goed kunnen gedijen in droge omstandigheden om het succes van je tuin te vergroten. Er zijn verschillende plantensoorten die goed tegen droogte kunnen en minder water nodig hebben om te overleven. Voor het kiezen van de juiste planten, houd rekening met de volgende aspecten:

 • Streef naar planten met grijze of zilverkleurige bladeren, omdat dit helpt bij het reflecteren van zonlicht en minder water verdampt.
 • Kies voor inheemse planten, omdat deze beter aangepast zijn aan de lokale klimatologische omstandigheden.
 • Gebruik planten die dieper wortelen, zodat ze toegang hebben tot diepere grondlagen voor vocht

Zorg voor jonge en volwassen planten

Het verzorgen van jonge en volwassen planten tijdens droge omstandigheden is van cruciaal belang. Hier zijn enkele manieren om op de juiste manier voor je planten te zorgen:

 • Geef jonge planten voldoende water om ervoor te zorgen dat ze zich goed ontwikkelen. Pas de watergift aan de behoeften van de plant aan.
 • Bescherm jonge planten tegen de zon door schaduw te creëren met behulp van tijdelijke schaduwdoeken of structuren.
 • Maak gebruik van druppelirrigatie of soaker slangen voor efficiënte watergift en minimaliseer waterverlies door verdamping.
 • Snoei volwassen planten regelmatig en verwijder dode bladeren of takken om de energie te richten op de groei van gezonde delen van de plant.

Door het volgen van deze tips voor tuinieren in droge omstandigheden, kun je het waterverbruik verminderen en een prachtige, bloeiende tuin onderhouden, zelfs tijdens langere droge periodes.

Veelgestelde vragen

Wat zijn goede vaste planten voor droge grond?

Er zijn verschillende vaste planten geschikt voor droge grond. Enkele voorbeelden zijn Lavendel, Duizendknoop, Sedum, en Gaura. Deze planten zijn droogtetolerant en gedijen goed in droge omstandigheden.

Welke kamerplanten zijn bestand tegen droogte?

Voor droogtebestendige kamerplanten kun je kiezen uit onder andere vetplanten, zoals Echeveria en Aloë vera. Ook de Sansevieria (Vrouwentong) en Zamioculcas (ZZ plant) zijn planten die goed tegen droogte kunnen.

Welke bodembedekkers kunnen goed tegen droogte?

Bodembedekkers die goed tegen droogte kunnen, zijn onder andere tijm, steenanjer, en kruipend zenegroen. Deze bodembedekkers vereisen weinig water en gedijen goed in droge omstandigheden.

Welke heesters zijn geschikt voor droge en zonnige omstandigheden?

Enkele heesters die geschikt zijn voor droge en zonnige omstandigheden zijn de vlinderstruik, Cistus (zonneroosje), en de Caryopteris (blauwbaard). Deze heesters zijn aangepast aan droge omstandigheden en kunnen goed groeien in de volle zon.

Welke sterke planten gedijen goed in de volle zon?

Planten die goed gedijen in de volle zon zijn onder andere yucca, echinacea, dahlia's, en de Agastache (dropplant). Deze planten zijn sterk en kunnen goed tegen de felle zonnestralen en droge omstandigheden.

Welke potplanten kunnen zon en droogte goed verdragen?

Er zijn diverse potplanten die goed tegen zon en droogte kunnen, zoals de Oleander, Bougainvillea, en de Lantana. Deze potplanten zijn bestand tegen droogte en gedijen goed in zonnige omstandigheden.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen