Tuinplanten met witte bloemen, dit zijn onze 9 favoriete

18 februari 2021
3 min leestijd

In deze blog gaan we het hebben over onze favoriete tuinplanten met witte bloemen. Wanneer je van de ‘kleur’ wit houdt hoef je niet te treuren. Er zijn namelijk ontzettend veel planten die witte bloemen hebben. 

Onze favoriete planten met witte bloemen zijn:

  • Anemone hybrida (Herfstanemoon)
  • Armeria maritima (Engels gras)
  • Campanula carpatica (Weisse Clips)
  • Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid, Alba)
  • Iris Sibirica (Snow Queen. Baardloze iris)
  • Dicentra spectabilis ingenii (Gebroken hartje)

Wanneer je verder leest geven we meer info over de bovengenoemde planten. Zo leggen we uit in welke maanden deze bloeien, waar je ze het beste neer kunt zetten, welke grondsoort ze nodig hebben, of ze wintergroen en winterhard zijn maar ook hoe groot ze worden. In deze blog gaan we het tevens hebben over de ‘kleur’ wit. Zo leggen we bijvoorbeeld uit waar deze kleur mee geassocieerd wordt. 

Anemone hybrida (Herfstanemoon)

De eerste in onze lijst is de herfstanemoon. In de maanden augustus, september, oktober staat deze plant in bloei. Het voordeel van de herfstanemoon is dat dit gene moeilijke plant is die veel aandacht nodig heeft. De plant doet het goed in alle grondsoorten als deze maar goed waterdoorlatend zijn. De plant is erg geschikt in een border en staat het liefst in halfschaduw. De plant is wel winterhard maar niet wintergroen. De herfstanemoon wordt ongeveer 100 cm hoog.

Armeria maritima (Engels gras)

Engels gras is een bodembedekkende plant die in bloei staat in de maanden mei, juni en juli. Net als de herfstanemoon heeft Engels gras niet veel aandacht nodig en doet deze het goed in alle grondsoorten. Zet de plant in de zon of halfschaduw maar zeker niet op een plek waar helemaal geen zon komt. Het voordeel van deze plant is dat deze het hele jaar geplant kan worden. Engels gras is naast winterhard ook wintergroen, wel zo fijn aangezien in de winter je tuin veel kleur verliest. Engels gras wordt ongeveer 20 cm hoog.

Campanula carpatica (Weisse Clips)

In de maanden juni, juli en augustus kun je genieten van de mooie witten bloemen die de weisse clips heeft. Wat we zo mooi vinden aan de weisse clips is dat deze erg veel bloemen geeft en de bloemen iets elegants hebben. De plant is het hele jaar te planten en vergt niet veel onderhoud. Zorg er echter wel voor dat de weisse clips in goede potgrond plant die goed vochthoudend is maar ook doorlatend. Zet de plant in de zon of halfschaduw in bijvoorbeeld een border, pot of plantenbak. Weise clips is winterhard maar helaas niet wintergroen en wordt ongeveer 20 cm hoog. 

Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid of Alba)

Wederom een makkelijke plant die weinig extra aandacht nodig heeft. Vingerhoedskruid heeft bloemen in de vorm van hangende vingerhoedjes. Tussen mei en september staat deze plant in bloei en kun je genieten van de de mooie witte bloemen. Plaats de plant in zon of halfschaduw. Je hoeft niet specifiek op zoek te gaan naar een grondsoort aangezien vingerhoedskruid het goed doet in elk soort grond. De plant is niet wintergroen maar wel winterhard. Je zult merken dat wanneer vingerhoedskruid in jouw tuin staat dat deze erg hard groeit en boven behoorlijk wat andere planten uit zal komen. De plant die de prachtige latijnse naam Digitalis purpurea heeft wordt namelijk ongeveer 150 cm hoog. 

Iris Sibirica (Snow Queen of Baardloze iris)

Wij noemen deze plant het liefst de Snow Queen, het klinkt in onze ogen toch wat mooier dan ‘Baardloze iris’. De Snow Queen heeft prachtige opstaande witte bloemen die tussen de maanden april en augustus bewonderd kunnen worden. De plant staat het liefste in zon of halfschaduw en doet het goed in elke gezonde tuingrond. In de winter verliest de plant zijn blad maar overleven kan die zeer goed. Als de plant is uitgegroeid is deze tussen de 60 cm en 80 cm hoog.

Dicentra spectabilis ingenii (Gebroken hartje)

Het gebroken hartje heeft misschien wel de mooiste bloemen van onze lijst met favoriete witte bloemen. Deze zijn namelijk in de vorm van een hartje. Extra mooi is dat deze aan stengels hangen en in grote getalen tegelijk komen. In de maanden april en mei kun je de bloemen aanschouwen. Het maakt niet heel veel uit welke grondsoort je kies voor het gebroken hartje. Hetzelfde geldt voor de standplaats. In zowel de zon, halfschaduw als schaduw doet deze het goed. De plant is niet wintergroen maar wel winterhard en wordt tussen de 50 cm en 75 cm hoog. 

Phlox paniculata (Fujiyama, Floks of Vlambloem)

Wat de reden is waarom deze plant drie verschillende namen heeft durven we niet te zeggen. Wat we wel weten is dat de floks in de maanden juli en augustus, wanneer deze in bloei staat, prachtige witte bloemen heeft. De Floks staat het liefst in de zon en groeit in elke goede tuingrond. Wederom een plant die niet wintergroen is maar wel winterhard. De floks wordt ongeveer 90 cm hoog. 

Paeonia (Gardenia, Pioenroos)

Wanneer je een Oosterse stijl in je tuin wil creëren is de pioenroos een hele goede keuze. In de periode mei-juni staat de pioenroos in bloei. De plant is langbloeiend en heeft veel weg van een roos. In het midden van de bloem zit een helder geel hart wat erg goed opvalt tussen de witte blaadjes. De bloemen hebben het liefst een plekje in de zon en en staan het liefst in goede tuingrond die niet te nat is. De pioenroos is niet wintergroen maar wel winterhard. Wanneer de plant is volgroeid is deze tussen de 70 cm en 80 cm hoog. 

Astilbe Arendsii ‘Weisse Gloria’ (Prachtspirea)

De laatste uit onze lijst met favoriete planten met witte bloemen is de prachtspirea. De plant heeft prachtige witte pluimen wanneer die in bloei staat (In de periode juni-augustus). Elke pluim bestaat uit honderden kleine bolletjes. Het geheel samen zorgt voor een mooie toevoeging aan jouw tuin. Zet de plant in halfschaduw en zorg voor een voedingsrijke grond. De prachtspirea is niet wintergroen maar wel winterhard. De plant met mooie pluimen wordt ongeveer 70 cm hoog.

Let op!

Het duurt even voor je optimaal van de plant kunt genieten. Het duurt namelijk twee jaar voor deze volledig is volgroeid.

De ‘kleur’ wit, waar staat die voor?

Of wit nou wel of geen kleur is laten we even buiten beschouwing, hier zijn namelijk veel verschillende meningen over. De kleur wit wordt vaak geassocieerd met reinheid, puurheid, onschuld en vrede. Wanneer men de kleur wit ziet denkt men aan zuiverheid, maagdelijkheid, kalmte en stilte. Het voordeel van de kleur wit is dat deze goed samen gaat met alle andere kleuren. De kleur wit in je tuin zal daarom nooit misstaan.  

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen