Portugese laurier op stam: alles wat je wil weten

16 december 2023
1,5 min leestijd

Portugese laurier op stam, wetenschappelijk bekend als Prunus lusitanica, is een populaire keuze voor zowel landschaps- als tuinontwerp. Deze groenblijvende struik staat bekend om zijn glanzende, donkergroene bladeren en kleine, geurige bloemen die zich ontwikkelen tot opvallende, donkerrode bessen. Door zijn veelzijdigheid en sierlijke uitstraling is het een uitstekende keuze voor een verscheidenheid aan landschaps- en tuinstijlen.

De Portugese laurier op stam kan gemakkelijk worden gevormd en gesnoeid om de gewenste vorm en grootte te bereiken. Dit maakt het een ideale plant om solitair gebruikt te worden in een tuin, maar ook als haag of in potten. Het kan zelfs dienen als een aantrekkelijk wind- of privacyscherm, wat de plant zowel decoratief als functioneel maakt. Bovendien is deze plant goed bestand tegen ziekten en plagen, waardoor het een betrouwbare keuze is voor tuiniers van alle ervaringsniveaus.

Hoewel de Portugese laurier op stam het best gedijt in een gematigd klimaat, is het in staat om zich aan te passen aan verschillende groeiomstandigheden, waardoor het een uitstekende keuze is voor diverse locaties. Met de juiste zorg en onderhoud kan een Portugese laurier op stam een spectaculair accent vormen in elke tuin, waarbij je jarenlang geniet van zijn groenblijvende schoonheid en sfeervolle uitstraling.

Basisinformatie over Portugese laurier op stam

De Portugese laurier, of laurier op stam, is een populaire groenblijvende plant die mooi staat in menig tuin. Deze inheemse plant uit Portugal groeit goed in verschillende omstandigheden en is een aantrekkelijke optie voor tuinliefhebbers. Hier vind je informatie over zijn kenmerken, standplaats en voorkeuren, en water- en voedingsbehoeften.

Kenmerken

De Portugese laurier is een groenblijvende struik met donkergroen, glanzend blad en kleine witte bloemetjes die in het voorjaar verschijnen. In de herfst ontstaan er bessen die een toevluchtsoord vormen voor vogels. Een volwassen laurier op stam kan een hoogte bereiken van 4 tot 6 meter. Hier zijn enkele kenmerkende eigenschappen:

 • Groenblijvend, ideaal voor privacy en beschutting
 • Donkergroen, glanzend blad
 • Kleine witte bloemetjes in het voorjaar
 • Rode bessen in de herfst, geliefd bij vogels
 • Kan 4-6 meter hoog worden

Standplaats en Lichtvoorkeuren

De optimale standplaats voor de Portugese laurier op stam is in de halfschaduw tot zon. Deze laurier kan zich aanpassen aan een verscheidenheid aan bodemtypes, maar gedijt het best in een goed doorlatende, vruchtbare bodem. Een beschutte plek met minimale wind is het meest wenselijk. Enkele aanbevelingen voor standplaats en lichtvoorkeuren:

 • Bij voorkeur halfschaduw tot zon
 • Aanpasbaar aan verschillende bodemtypes
 • Goed doorlatende, vruchtbare grond
 • Beschutte plek met weinig wind

Water en voeding

Qua waterbehoefte valt de Portugese laurier in de categorie van matig-dorstige planten. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen water geven om de wortels vochtig te houden en overbewatering te voorkomen. Een laurier op stam heeft ook enige voeding nodig voor een gezonde groei. Gebruik in het voorjaar een meststof met trage afgifte om de plant te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Enkele tips omtrent water en voeding:

 • Matig-dorstige plant, wortels vochtig houden
 • Overbewatering vermijden
 • Meststof met trage afgifte in het voorjaar
 • Zorg voor voldoende voedingsstoffen voor optimale groei

Planten en verzorgen

Aanplanten

Bij het aanplanten van de Portugese laurier op stam is het belangrijk om aandacht te besteden aan de grond- en standplaatskeuze. In de eerste 150 woorden zullen we bespreken hoe je deze plant het beste kunt aanplanten. Kies een plek waar de plant voldoende zonlicht krijgt, maar beschermd is tegen harde wind. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is, zodat de wortels niet in het water staan.

Je kunt de Portugese laurier op stam het beste aanplanten in het najaar of het vroege voorjaar. Graaf een ruim plantgat en zorg ervoor dat het wortelgestel van de plant goed in het gat past. Meng de uitgegraven grond met speciale aanplantgrond en vul het gat weer op.

Bodem en bemesting

Bodem: De Portugese laurier op stam heeft een voorkeur voor een goed doorlatende en humusrijke grond. Je kunt de grond verrijken door bij het aanplanten en het onderhouden van de plant compost of organische mest toe te voegen.

Bemesting: Om de portugese laurier op stam gezond en in optimale conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig te bemesten. Gebruik hiervoor organische meststoffen en geef de plant in het voorjaar en in de zomer een bemesting. Bij het verzorgen van de plant in een pot, is het belangrijk om ook voldoende organische mest in de pot toe te voegen.

Water geven

De Portugese laurier op stam heeft voldoende water nodig, vooral in de eerste periode na het aanplanten en tijdens droge periodes. Houd de grond gelijkmatig vochtig zonder dat de wortels in het water staan. Zorg voor een goede drainage in de pot, zodat overtollig water kan weglopen. Wees echter voorzichtig bij het geven van water bij lage temperaturen, omdat de wortels dan gevoelig zijn voor vorstschade.

 • In het groeiseizoen: geef regelmatig water, vooral bij droogte.
 • In de winter: geef minder water, let echter op uitdroging van de grond.

Snoeien en groei

In deze sectie bespreken we de snoeiwijze en groei van Portugese laurier op stam, een populaire haagplant. Houd je snoeischaar en heggenschaar bij de hand, want we gaan aan de slag!

Snoeiwijze

Het snoeien van Portugese laurier op stam is van essentieel belang voor een gezonde groei en ontwikkeling van de plant. Het juiste moment om deze haagplant te snoeien is vroeg in het voorjaar.

Hier zijn enkele richtlijnen om je op weg te helpen:

 1. Verwijder dode en beschadigde takken.
 2. Snoei lange takken terug tot net boven een zijtak of bladknooppunt.
 3. Vorm de kroon van de plant door de bovenste takken licht te trimmen.

Het is belangrijk om regelmatig snoeisel op te ruimen en gereedschap te desinfecteren om de plant gezond te houden.

Groei en ontwikkeling

De Portugese laurier op stam is een sterke groeier en ontwikkelt zich snel. Hierbij enkele kenmerken van de groei en ontwikkeling van deze haagplant:

 • Groei: De plant kan jaarlijks tot wel 30-40 centimeter in hoogte groeien.
 • Beste standplaats: Om optimaal te groeien heeft de Portugese laurier een zonnige tot half-schaduwrijke standplaats nodig.
 • Bodem: Deze haagplant presteert goed in vrijwel elke grondsoort, maar geeft de voorkeur aan goed doorlatende, vruchtbare grond.

Door aandacht te besteden aan het snoeien en inzicht te hebben in de groei en ontwikkeling van de Portugese laurier, kun je ervoor zorgen dat je plant sterk en gezond blijft.

Problemen en oplossingen

Ziekten en plagen

Meeldauw en hagelschot zijn veelvoorkomende ziekten die de Portugese laurier op stam kunnen aantasten. Meeldauw is een schimmelziekte die zich manifesteert als een wit poederachtige laag op de bladeren. Je kunt deze ziekte bestrijden door regelmatig te snoeien om luchtcirculatie te bevorderen en door fungiciden toe te passen.

Hagelschot wordt veroorzaakt door een schimmel die kleine gaten in de bladeren maakt, waardoor het lijkt alsof de plant door hagel is geraakt. Deze ziekte kan worden voorkomen door de groeiomstandigheden te verbeteren, zoals een betere bodemdrainage en regelmatige bemesting. Als de ziekte zich al heeft verspreid, is het aan te raden aangetaste delen te verwijderen en een fungicide toe te passen.

Gele bladeren en groeiproblemen

Portugese laurier op stam kan last hebben van gele bladeren en groeiproblemen. Hieronder staan enkele oorzaken en oplossingen:

OorzaakSymptoomOplossing
Te veel waterGele, vallende bladerenVerbeter drainage, geef minder water
Te weinig voedingsstoffenBleke, gele bladerenVoeg meststof toe, bij voorkeur organische
Verkeerde standplaatsZwakke groei, gele bladerenPlaats de plant op een optimale locatie
BemestingVerbrande bladrandenGebruik een meststof met langzamere afgifte

Het verbeteren van de groeiwijze van de Portugese laurier op stam kan door deze in de juiste omstandigheden te plaatsen en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van de plant. Zorg voor een goed doorlatende grond, voldoende zonlicht en beschutting tegen harde wind.

Een regelmatig snoei- en bemestingsregime helpt bij het behouden van een gezonde groei. Door in het voorjaar licht te snoeien en een organische meststof toe te voegen, kan jouw laurier op stam zijn volledige potentieel bereiken.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen