Rode klaver bestrijden: Effectieve methodes en tips

22 januari 2024
2 min leestijd

Rode klaver is een veelvoorkomend onkruid in gazons en tuinen. Hoewel het een aantrekkelijke verschijning kan zijn, kunnen rode klaver en andere klaversoorten het uiterlijk en de gezondheid van het gazon aantasten. Dit artikel gaat in op de oorzaken van klaverovergroei, hoe rode klaver te herkennen is en enkele methoden om deze plant op een effectieve en milieuvriendelijke manier te bestrijden.

Het is essentieel om te begrijpen wat rode klaver precies is en waar deze vandaan komt om te voorkomen dat deze zich verspreidt. We bespreken preventieve maatregelen die kunnen worden genomen om de groei van klaver in uw gazon te beperken. Vervolgens zullen we verschillende bestrijdingsmethoden onderzoeken, evenals nazorg en herstel van het gazon na behandeling.

Het bestrijden van rode klaver is een belangrijk aspect van gazononderhoud. Door het herkennen van deze plant, het toepassen van preventieve maatregelen en het gebruiken van effectieve bestrijdingstechnieken kan een gezond, klavervrij gazon gecreëerd en behouden worden.

Belangrijkste Inzichten

 • Rode klaver is een veelvoorkomend onkruid dat de gezondheid van het gazon aantast
 • Het herkennen van rode klaver en preventieve maatregelen zijn belangrijk om overgroei te beperken
 • Effectieve bestrijdingsmethoden en nazorg dragen bij aan een gezond, klavervrij gazon

Wat Is Rode klaver?

Rode klaver (Trifolium pratense) is een veelvoorkomende plant uit de vlinderbloemenfamilie die vaak wordt aangetroffen in graslanden en gazons. Het is een meerjarige, kruidachtige plant die bekend staat om zijn felrode bloemen en opvallende bladvorm, bestaande uit drie deelblaadjes. In dit gedeelte zullen we de kenmerken van rode klaver bespreken en de aanwezigheid ervan in gazons.

Kenmerken van Rode klaver

Rode klaver heeft verschillende opmerkelijke kenmerken die het gemakkelijk te identificeren maken:

 • Bladeren: Het klaverblad bestaat uit drie ovale deelblaadjes, elk met een lichte V-vormige markering. De randen van de deelblaadjes zijn licht getand.
 • Bloemen: De bloemen zijn opvallend rood en vormen dichte, bolvormige bloeiwijzen. Ze verschijnen meestal van mei tot oktober en trekken bijen en andere bestuivers aan.
 • Stengels: Rode klaver heeft behaarde, rechtopstaande of liggende stengels die 30 tot 60 cm lang kunnen worden.
 • Wortels: De plant heeft een diepgaand wortelsysteem, waardoor hij goed bestand is tegen droogte.

Rode klaver in het gazon

Hoewel rode klaver aantrekkelijk kan zijn vanwege zijn levendige kleur en vorm, kan het als ongewenst worden beschouwd in een gazon. Het kan concurreren met gras voor voedingsstoffen, water en ruimte, wat kan leiden tot een onregelmatige groei en uitstraling van het gazon.

Er zijn enkele redenen waarom rode klaver in gazons kan verschijnen:

 1. Verminderde voedingsstoffen in de bodem: Rode klaver fixeert stikstof uit de lucht, wat kan helpen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren in gebieden met een tekort aan voedingsstoffen.
 2. Slechte bewatering of drainage: Gazons met onregelmatige bewatering of slechte drainage kunnen vatbaarder zijn voor klaver, aangezien klaver beter bestand is tegen droogte dan gras vanwege zijn diepe wortelsysteem.
 3. Verdichting van de bodem: Klaver kan beter groeien dan gras in verdichte bodem, waarin wortelpenetratie moeilijk kan zijn voor andere planten.

Om rode klaver in gazons te beheersen, moet men de gezondheid van het gazon verbeteren door goede bemesting, adequaat water geven en beluchten van de bodem om verdichting te verminderen. In sommige gevallen kan het gebruik van selectieve herbiciden nodig zijn om klaver te bestrijden.

Oorzaken van klaverovergroei

Rode klaver kan zich in razend tempo verspreiden en leiden tot een ongewenste overgroei. Om dit probleem effectief aan te pakken, is het belangrijk om de oorzaken van klaverovergroei te begrijpen. In deze sectie wordt de oorzaak van klaverovergroei diepgravend onderzocht, waaronder factoren zoals bodemgesteldheid en stikstof, licht en vocht.

Bodemgesteldheid en stikstof

Bodemgesteldheid speelt een cruciale rol in de groei van rode klaver. Klaver gedijt op een bodem rijk aan voedingsstoffen, met name stikstof. Rode klaver is een vlinderbloemige plant en heeft de unieke mogelijkheid om stikstof uit de lucht te binden en deze op te slaan in de wortels. Hierdoor groeit de plant beter op bodems met een lager stikstofgehalte. Om het stikstofgehalte in de bodem te bepalen, kunt u een bodemtest uitvoeren.

Daarnaast is de zuurgraad van de bodem van invloed op de klavergroei. Klaver heeft een voorkeur voor een bodem met een hogere kalk-gehalte, oftewel een neutrale tot licht alkalische pH-waarde.

Licht en vocht

Naast de bodemomstandigheden zijn er nog twee andere belangrijke factoren die bijdragen aan klaverovergroei: licht en vocht. Klaver heeft voldoende licht nodig om te gedijen. Een kortdurend gebrek aan zonlicht kan de groei belemmeren, maar langdurige blootstelling aan zonlicht zorgt ervoor dat de plant harder groeit en zich sneller verspreidt.

Vocht is ook een belangrijke factor voor klavergroei. Rode klaver heeft voldoende vocht in de bodem nodig om goed te groeien, maar te veel vocht kan leiden tot wortelrot en uiteindelijk de dood van de plant. Het is belangrijk om een evenwichtige irrigatie te behouden om optimale groeiomstandigheden voor rode klaver te waarborgen.

Inzicht in deze factoren helpt bij het bepalen van de meest effectieve strategieën om rode klaver te bestrijden en de klaverovergroei te beheersen. Door rekening te houden met bodemgesteldheid, stikstof, licht en vocht, kan men de groei van rode klaver reguleren en combineren met andere methoden om overgroei te voorkomen.

Herkennen van Rode klaver

Rode klaver (Trifolium pratense) is een veel voorkomende plant in Nederland en kan soms een plaag vormen in tuinen en gazons. Het is belangrijk om rode klaver te kunnen herkennen om ervoor te zorgen dat u deze op een effectieve manier kunt bestrijden.

De rode klaver heeft drie eivormige bladeren die verbonden zijn met één enkele hoofdsteel. Aan de bovenzijde van de bladeren is een karakteristiek, lichter v-vormig patroon te vinden. De stengels zijn aan de basis dikker en worden dunner naar de top toe.

De bloemen van de rode klaver zijn bolvormig en hebben een aantrekkelijke, dieprode kleur. Deze kunnen echter variëren van roze tot paarse tinten. De bloeiperiode loopt meestal van mei tot en met oktober.

Naast de rode klaver zijn er enkele andere soorten klavers die vaak verward worden met de rode klaver:

 1. Witte klaver (Trifolium repens): Witte klaver heeft ook drie bladeren, maar het verschil met rode klaver zit voornamelijk in de bloemen. Witte klaver heeft bolvormige witte of lichtroze bloemetjes.
 2. Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata): De gehoornde klaverzuring lijkt op klavers vanwege de drie bladeren, maar doet zijn naam eer aan vanwege de opvallende, hoornachtige vruchtbeginsels die aan de basis van de stengel zitten.
 3. Springklaver (Medicago lupulina): Deze plant lijkt veel op de rode klaver vanwege de gele bloemetjes, maar de bladeren zijn smaller en de stengels zijn meer vertakt.

Niet verwarren met vlinderbloemige planten

Er zijn veel planten met vlinderbloemige bloemen die verward kunnen worden met klavers. Rode klaver kan makkelijker worden herkend wanneer u weet hoe de bladeren en bloemen eruitzien, en op de hoogte bent van de onderscheidende kenmerken van de andere soorten klavers. Het correct identificeren van de klaversoort helpt om de juiste bestrijdingsmaatregelen te nemen en een gezond gazon of tuin te onderhouden.

Preventieve maatregelen

Juiste bemesting en bodemverzorging

Het voorkomen van rode klaver in gazon begint met een goede bemesting en bodemverzorging. Een evenwichtige en regelmatige bemesting zorgt ervoor dat het gras genoeg voedingsstoffen krijgt om gezond te groeien, waardoor onkruiden zoals rode klaver minder kans krijgen om zich te vestigen. Gebruik een geschikte gazonmest die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium, en pas de juiste hoeveelheid toe volgens de instructies op de verpakking.

Bodemverzorging is net zo belangrijk voor preventie. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, en controleer regelmatig de zuurgraad van de bodem. Rode klaver gedijt namelijk in licht zure tot neutrale grond. Het aanpassen van de pH-waarde kan helpen bij de preventie van rode klaver.

Gazononderhoud en maaien

Gazononderhoud speelt ook een cruciale rol bij het voorkomen van rode klaver. Regelmatig maaien is essentieel, maar let op de hoogte van het gras maaien:

 • Kort gras: 3 - 4 cm
 • Lang gras: 4 - 5 cm

Door het gras op de juiste hoogte te maaien, is er minder ruimte voor onkruiden om te groeien. Kies daarnaast voor een speciaal graszaad dat snelgroeiend en dichtbegroeid is, waardoor rode klaver het lastiger vindt om zich te vestigen.

Het jaarlijks verticuteren van het gazon helpt bij het verwijderen van mos en vilt, en bevordert de groei van gezond gras. Verticuteer bij voorkeur in het voorjaar of najaar, als de bodem niet te nat of te droog is.

Door deze preventieve maatregelen toe te passen, is het mogelijk om het ontstaan van rode klaver in je gazon aanzienlijk te verminderen. Het is belangrijk om consistent te zijn in het uitvoeren van deze taken, om een gezonde groei van het gazon te waarborgen en het onkruid op afstand te houden.

Bestrijdingsmethoden

Rode klaver bestrijden is een belangrijk aspect van gazononderhoud. Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor het bestrijden van rode klaver, variërend van mechanisch verwijderen tot natuurlijke en chemische bestrijdingsmiddelen. In dit artikel bespreken we elke methode in detail en leggen we uit hoe u deze kunt toepassen om rode klaver effectief te bestrijden.

Mechanisch Verwijderen

Een van de eenvoudigste manieren om rode klaver te bestrijden is door mechanisch verwijderen. Dit kan handmatig worden gedaan door de klaverplanten uit de grond te trekken of door het gebruik van gereedschap zoals schoffelen. Door de planten regelmatig te verwijderen voorkomt u dat ze zaadjes verspreiden, waardoor ze zich niet verder uitbreiden.

Een alternatief voor handmatige verwijdering is het gebruik van een onkruidbrander. Deze methode werkt door de rode klaver te verhitten met intense hitte, die de cellen van de plant doodt. Houd er echter rekening mee dat onkruidbranders ook nuttige organismen kunnen doden en niet selectief zijn in welke planten ze treffen.

Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen

Als u rode klaver op een milieuvriendelijke manier wilt bestrijden, zijn er natuurlijke opties beschikbaar. Een daarvan is het gebruik van kokend water, wat de klaver en eventuele zaden afbreekt zonder lokale ecosystemen te beschadigen.

Een andere optie is het gebruik van schoonmaakazijn als bestrijdingsmiddel. Schoonmaakazijn bevat azijnzuur, waardoor het werkt als een natuurlijke herbicide. Zorg ervoor dat u de dosering nauwkeurig volgt, omdat een te hoge concentratie schade kan veroorzaken aan andere planten en dieren in de omgeving.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende commerciële chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar om rode klaver te bestrijden. Enkele veelgebruikte producten zijn Bayer Gazon Net, Bayer Gazon Net Ultra, en Luxan Primstar. Deze middelen werken door de groei van de klaver te belemmeren en uiteindelijk de planten te doden. Bij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is het belangrijk om de dosering zorgvuldig te volgen en de instructies van de fabrikant nauwlettend op te volgen.

Hoewel chemische bestrijdingsmiddelen over het algemeen effectiever zijn dan natuurlijke of mechanische methoden, is het belangrijk om te onthouden dat ze ook nadelige effecten kunnen hebben op andere planten en dieren in uw tuin. Overweeg daarom altijd eerst milieuvriendelijke manieren voordat u chemische bestrijdingsmiddelen inzet.

Nazorg en herstel van het gazon

Herstel met graszaad en verticuteren

Na het bestrijden van rode klaver is het belangrijk om aandacht te besteden aan het herstel van het gazon. Het gebruik van graszaad en verticuteren zijn effectieve methoden om dit te bereiken. Voordat je het graszaad zaait, is het essentieel om het gazon eerst goed te verticuteren. Verticuteren helpt om dode grassen, mos en onkruid te verwijderen en stimuleert de groei van nieuw gras.

Bij het opnieuw inzaaien van het gazon, selecteer een geschikt graszaadmengsel voor jouw specifieke situatie. Enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden zijn:

 • Type grond
 • Zonlicht
 • Gebruik van het gazon

Om het herstel te bevorderen, combineer je het zaaien van het graszaad met de volgende stappen:

 1. Maai het gazon op een lage stand (ongeveer 2,5 cm) en vang het maaisel op
 2. Verticuteer het gazon grondig in zowel horizontale als verticale banen
 3. Bestrooi het gazon met graszaad en druk het licht aan met een roller
 4. Bemest het gazon met een speciale gazonsbemesting om de groei te stimuleren
 5. Geef het gazon regelmatig water

Nabehandeling en onderhoud

Na de herstelbehandeling is het belangrijk om nabehandeling en onderhoud van het gazon uit te voeren om de kans op een herhaling van rode klaver te minimaliseren. Enkele nuttige tips zijn:

 • Maai het gazon regelmatig op een passende hoogte; te kort maaien kan de groei van onkruid bevorderen
 • Zorg voor voldoende voeding, zoals bemesten van het gazon met een hoogwaardige gazonmeststof om een dichte en gezonde grasmat op te bouwen
 • Geef het gazon regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, om stress op het gras te verminderen en onkruidgroei te ontmoedigen

Het combineren van deze onderhoudspraktijken met regelmatig herstel en opnieuw zaaien helpt bij het creëren van een sterk en gezond gazon dat beter bestand is tegen rode klaver en andere ongewenste planten.

Veelgestelde vragen

Ecologische impact van klaverbestrijding

Het bestrijden van rode klaver in de tuin kan op verschillende manieren gebeuren. Een milieuvriendelijke manier van klaverbestrijding is het toepassen van natuurlijke middelen, zoals het gebruik van insecten en andere organismen die op de klaver leven. Op deze manier wordt het milieu zo min mogelijk belast en kunnen andere planten en dieren in de tuin profiteren van de aanwezigheid van klaver.

Een ander belangrijk aspect van ecologische klaverbestrijding is het in balans houden van de bodemstructuur. Te veel klaver kan leiden tot een verstoorde voedingsbalans in de bodem. Daarom is het belangrijk om de groei van klaver op een verantwoorde manier te beperken, bijvoorbeeld door een combinatie van manuele verwijdering en natuurlijke bestrijdingstechnieken.

Bestrijding rondom beplanting en bestrating

Rode klaver kan ook groeien rondom bestrating en beplanting, zoals tegels en voegen. Het verwijderen van klaver in deze situaties kan lastiger zijn vanwege de nabijheid van andere planten en objecten. Een goede optie kan zijn om een voegenkrabber te gebruiken om de klaver tussen tegels te verwijderen zonder de omliggende bestrating te beschadigen.

In geval van beplanting moet men voorzichtig te werk gaan om de omliggende planten niet te beschadigen. Eén methode is het gebruik van mulch of organisch materiaal rondom de planten. Dit helpt om de groei van rode klaver te vertragen en kan in combinatie met handmatige verwijdering de verspreiding van klaver in de tuin verminderen.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen