Roest op de vuurkorf verwijderen doe je zo (makkelijke methode)

1 augustus 2022
1,5 min leestijd

Ondanks dat er veel verschillende manieren zijn om roest op een vuurkorf te beperken is het helaas toch zo goed als onvermijdelijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om roest makkelijk van de vuurkorf te verwijderen. In deze blog leggen we aan je uit hoe je dit doet. 

Je verwijdert roest op de vuurkorf door wat azijn op een doek te doen en hiermee over de roestplek te wrijven. Door dit te doen poets je de roest van de vuurkorf af. Ook met andere huishoudmiddelen als citroensap of aardappelen kun je de roest verwijderen. Het is verstandig om de roest meteen te verwijderen. Zo voorkom je dat de roestplek groter en groter wordt. 

Wanneer je verder leest geven we een uitgebreide uitleg hoe je lichte en hardnekkige roestvorming verwijdert van de vuurkorf. In deze blog leggen we ook uit of roest schadelijk is voor een vuurkorf, hoe je het kan beperken en geven we voorbeelden van vuurkorven die niet kunnen roesten. 

Lichte en hardnekkige roestvorming verwijderen van de vuurkorf

Je kunt last hebben van lichte- en hardnekkige roestvorming. Hieronder leggen we uitgebreid uit hoe je beide vormen kunt verwijderen. 

Lichte roestvorming

Om lichte roestvorming te verwijderen heb je een oude doek nodig en een van onderstaande (huishoud)middelen. Doe het middel op de doek en wrijf daarmee over de roestplek. Blijf poetsen totdat de roest helemaal is verdwenen. 

Als je de lichte roestvorming wil verwijderen met een aardappel wrijf je dit simpelweg over de roest. Verwijder daarna de aardappelresten van de vuurkorf met een oude doek. 

Met welke middelen kan je lichte roestvorming verwijderen
Dit kun je verwijderen met allerlei verschillende huishoudmiddelen, de kans dat je een van deze in huis hebt is zeer aanwezig.

  • Azijn
  • Citroensap of limoensap en zout (maak hier een mengsel van)
  • Aardappel
  • Olijfolie
  • Baking soda
  • Cola

Andere middelen

  • WD40
  • Roestverwijderaar (verkrijgbaar in bouwmarkten)

Wil niet alle roest weggaan met deze methode dan heb je last van hardnekkige roest. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt verwijderen. 

Hardnekkige roestvorming

Gelukkig is het verwijderen van hardnekkige roestvorming ook niet moeilijk. Dit kost je echter net even wat meer tijd en inspanning. 

Wat is hardnekkige roestvorming?
Hardnekkige roestvorming kun je niet met een van bovenstaande middelen verwijderen. Dit komt omdat de roest als het ware al meer in het metaal is getrokken. Daarom zul je als je hardnekkige roestvorming hebt andere materialen nodig hebben. 

Je hebt de volgende materialen nodig:

  • Staalborstel of dremel met staalborstel-set
  • Grof schuurpapier
  • (Oude) doek
  • Staalwol
  • Hitte bestendige lak of verf
  • Stofkapje, veiligheidsbril en werkhandschoenen
  • Oude kranten, kartonnen plaat of oude deken

Bij het verwijderen van de roest kan veel stof vrij komen. Je doet er verstandig aan om daarom bij deze klus een stofkapje en eventueel een veiligheidsbril en werkhandschoenen te dragen. 

Stap 1
Verwijder met de staalborstel het bovenste oppervlak van de roest. Zet bij het wrijven goed kracht hierdoor verdwijnt deze bovenste roestlaag snel. 

Ben je in het bezit van een dremel dan kun je hiervoor een staalborstel-set kopen. Met een dremel de hardnekkige bovenste roestlaag verwijderen gaat erg gemakkelijk en bespaard je een hoop tijd en energie. 

Stap 2
Nu neem je het schuurpapier met grove korrel en ga je opnieuw over de roestlaag heen. Hiermee verwijder je de onderste laag roest. 

Stap 3
Maak de (oude) doek nat met water en maak het verroeste gedeelte schoon. Hierdoor kun je zien hoeveel roest je al hebt verwijderd. 

Indien er nog veel hardnekkige roest zit kun je stap 1, 2 en 3 herhalen. 

Stap 4
Als de meeste roest weg is kun je met fijne staalwol de laatste beetjes roest geheel verwijderen. Zorg ervoor dat al het roest weg is anders blijft oxidatie aanhouden.

Stap 5
De laatste stap is zorgen dat het ijzer wordt voorzien van nieuwe hittebestendige lak. Dit voorkomt dat het staal zwak wordt van het vuur. Hittebestendige lak voor de vuurkorf is te koop bij bouwmarkten of online

Dek de ondergrond goed af met oude kranten, een kartonnen plaat of oude deken, hiermee voorkom je dat de lak ook op de grond komt. 

Spuit nu het gedeelte waar je de roestlaag hebt verwijderd in met de hittebestendige lak. 

Let op!

Wacht 24 uur voordat je de vuurkorf opnieuw gebruikt. Het is belangrijk dat de hittebestendige lak eerst goed droogt. 

Is roest schadelijk voor een vuurkorf

Indien er een klein beetje roest op de vuurkorf zit is dit niet schadelijk en zal de vuurkorf hier niet van kapot gaan. 

Als er grote stukken zijn verroest (als bijvoorbeeld een of meerdere spijlen van onder tot boven zijn verroest) kan dit wel schadelijk zijn. Roest zorgt dat ijzer uitzet raakt hierdoor wordt het ijzer zwakker. Roest laat lucht en water door waardoor het ijzer zwakker en zwakker wordt totdat het scheurd of afbreekt. 

Roest op de vuurkorf beperken

Zoals we in de introductie al hebben aangegeven is het volledig voorkomen van roest erg lastig. Gelukkig zijn er wel manieren om roestvorming te verkleinen. In onze blog Hoe voorkom je dat de vuurkorf gaat roesten (6 handige methode) leggen we aan je uit hoe je dit doet maar leggen we ook uit hoe het komt dat de vuurkorf kan gaan roesten. 

Vuurkorf die niet kan roesten

Veel vuurkorven zijn gemaakt van ijzer maar ze worden ook gemaakt van andere materialen. Door te kiezen voor een vuurkorf van steen of klei heb je dit probleem niet. Wil je absoluut niet bezig zijn met het verwijderen van roest of vind je een vuurkorf gemaakt van ander materiaal gewoon mooier dan is dit een goede optie voor jou.

Meer informatie over allerlei verschillende soorten vuurkorven lees je in onze blog Welke soorten vuurkorven zijn er? (maar liefst 18 verschillende)

Conclusie

Doe jezelf een plezier en verwijder roest meteen als je het opmerkt. Simpelweg omdat het dan nog gemakkelijk en snel te verwijderen is. Je zal merken dat je vuurkorf dan ontzettend lang mee zal gaan. Lees vooral ook eens onze blog waarin wordt uitgelegd hoe je roest kunt beperken. Met weinig tijd en inspanning kun je de kans op roestvorming namelijk verkleinen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen