Schommel in een kleine tuin: effectief benutten van beperkte ruimte

25 september 2023
2 min leestijd

Een schommel in de tuin is altijd een bron van plezier geweest voor kinderen en volwassenen. Het is een geweldige manier om tijd door te brengen in de tuin, te genieten van het weer en tegelijkertijd plezier te hebben. Echter, niet iedereen heeft de luxe van een grote tuin om een grote schommelinstallatie te plaatsen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van schommels beschikbaar die perfect zijn voor een kleine tuin.

Er zijn verschillende soorten schommels die geschikt zijn voor kleine tuinen, zoals enkele of dubbele schommels, schommels met accessoires zoals glijbanen en klimrekken, of zelfs compacte modellen die gemakkelijk te monteren en te verplaatsen zijn. Het belangrijkste bij het kiezen van een schommel voor een kleine tuin is om de juiste balans te vinden tussen veiligheid, speelwaarde en ruimtebesparing. Uiteraard houden we rekening met duurzaamheid en materialen die bestand zijn tegen de weersomstandigheden.

Belangrijke punten

 • Er zijn diverse schommels geschikt voor kleine tuinen.
 • Veiligheid, speelwaarde en ruimtebesparing zijn essentieel bij de keuze.
 • Kies voor duurzame materialen die bestand zijn tegen de weersomstandigheden.

Schommels voor een kleine tuin

Kiezen van de juiste grootte

Het hebben van een schommel in je kleine tuin is mogelijk en kan een geweldige toevoeging zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Het kiezen van de juiste grootte schommel is essentieel om te zorgen voor voldoende speelruimte en veiligheid. De grootte van de schommel moet passen bij de afmetingen van je tuin, zodat er genoeg ruimte is voor het op- en neergaande beweging. Houd rekening met de hoogte en breedte van de schommel, en zorg ervoor dat er voldoende vrije ruimte omheen is.

 • Hoogte: De hoogte is belangrijk omdat je moet zorgen dat de schommel niet tegen andere objecten in de tuin aankomt tijdens het schommelen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte boven en onder de schommel is.
 • Breedte: De breedte van de schommel is belangrijk om voldoende zijruimte te bieden voor de gebruiker. Zorg ervoor dat de afstand tussen de schommel en nabijgelegen objecten of muren voldoende is.

Houten vs metalen schommels

Bij het kiezen van een schommel voor je kleine tuin, zijn er twee veelvoorkomende materialen: houten en metalen schommels. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw behoeften en voorkeuren.

 • Houten schommels:
  • Voordelen:
   1. Houten schommels geven een natuurlijke en warme uitstraling aan je tuin. Ze passen goed bij andere tuinmeubelen en zijn tijdloos qua ontwerp.
   2. Houten schommels zijn eenvoudig te onderhouden en kunnen worden geschuurd en opnieuw worden gebeitst of geverfd om ervoor te zorgen dat ze er jarenlang goed uitzien.
  • Nadelen:
   1. Houten schommels kunnen gevoeliger zijn voor weersinvloeden, zoals vocht en UV-straling, en hebben mogelijk meer onderhoud nodig dan metalen schommels.
   2. Houten schommels kunnen zwaarder zijn en meer ruimte innemen dan metalen schommels, wat een probleem kan zijn in een kleine tuinruimte.
 • Metalen schommels:
  • Voordelen:
   1. Metalen schommels zijn over het algemeen duurzamer en weerbestendiger dan houten schommels. Ze kunnen beter omgaan met vocht en UV-straling zonder veel onderhoud.
   2. Metalen schommels zijn vaak lichter en nemen minder ruimte in beslag dan houten schommels, wat ze ideaal maakt voor kleine tuinen.
  • Nadelen:
   1. Metalen schommels kunnen minder aantrekkelijk zijn qua uiterlijk en niet zo goed passen bij andere tuinmeubelen, afhankelijk van het ontwerp.
   2. Metalen schommels kunnen heter worden tijdens de zomermaanden en kouder aanvoelen tijdens de wintermaanden.

Bij het kiezen van de juiste schommel voor je kleine tuin, moet je rekening houden met de grootte, het materiaal en je esthetische voorkeuren. Een goed gekozen schommel biedt uren plezier en ontspanning voor het hele gezin.

Installatie en montage

Veilig montagepraktijken

Bij het monteren van een schommel in een kleine tuin is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte vrijmaakt rondom de schommel voor een veilige speelomgeving. Ook is het belangrijk om de juiste materialen, zoals balken en ankers, te gebruiken voor de montage.

Bij de montage van de schommel, hou rekening met de volgende aspecten:

 • Selecteer een stevige, stabiele ondergrond
 • Gebruik bij voorkeur houten balken voor een solide structuur
 • Controleer regelmatig de bevestigingspunten en schroeven
 • Inspecteer de schommel op beschadigingen en slijtage

Grondankers en bevestigingsopties

Om een schommel stevig te verankeren in de grond, zijn er verschillende grondankers en bevestigingsopties beschikbaar. De meest voorkomende ankers en bevestigingsmethoden zijn:

 1. Spiraal grondankers: Deze ankers draai je in de grond en zorgen voor een stevige fixatie. Ze zijn eenvoudig te installeren en bieden een goede stabiliteit.
 2. Paalhouder grondankers: Deze ankers zijn speciaal ontworpen voor montage op houten palen. Ze zorgen voor een sterke verankering in de grond en zijn zeer duurzaam.
 3. Betonanker: Dit type anker wordt in vooraf gegraven gaten geplaatst, waarna beton gestort wordt om het anker stevig te verankeren.

Bij het kiezen van de juiste bevestigingsmethode is het belangrijk om te kijken naar de ondergrond en het gewicht van de schommel. Voor een zwaardere schommel is bijvoorbeeld een betonanker geschikter dan een spiraal grondanker.

Tijdens het montageproces is het cruciaal om de instructies nauwgezet te volgen en alle benodigde materialen bij de hand te hebben. Door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen en het gebruik van de beste bevestigingsopties, zal de schommel veilig en betrouwbaar zijn voor vele jaren speelplezier.

Verschillende soorten schommels

Enkele en dubbele schommels

Er zijn diverse schommels beschikbaar voor een kleine tuin, zoals enkele en dubbele schommels. Een enkele schommel bestaat uit één schommelzitje en neemt minder ruimte in beslag in jouw tuin. Dit is ideaal voor kleinere tuinen of wanneer je slechts één kind hebt. Een dubbele schommel bevat twee schommelzitjes, die naast elkaar zijn geplaatst. Dit is perfect voor gezinnen met meerdere kinderen, zodat ze samen kunnen schommelen en plezier maken.

Nestschommels en babyschommels

Naast enkele en dubbele schommels zijn er ook nestschommels en babyschommels. Een nestschommel is een grote, ronde schommel waarin kinderen samen kunnen zitten of liggen. Het biedt meer comfort en kan een leuke toevoeging zijn aan jouw kleine tuin.

Babyschommels zijn speciaal ontworpen voor de allerkleinsten en bieden extra veiligheid en ondersteuning tijdens het schommelen. Ze hebben meestal een hoge rugleuning en veiligheidsgordels om jouw baby veilig te houden. Hieronder vind je een overzicht van de besproken schommelsoorten:

Soort schommelBeschrijving
Enkele schommelEén schommelzitje, ideaal voor kleinere tuinen
Dubbele schommelTwee schommelzitjes, geschikt voor meerdere kinderen
NestschommelGrote, ronde schommel voor comfortabel samen schommelen
BabyschommelSpeciaal ontworpen met veiligheid en ondersteuning voor baby's

Bij de keuze van een schommel voor een kleine tuin is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte, het aantal kinderen dat ervan gebruik zal maken en hun leeftijd. Zo genieten zowel jij als jij kinderen optimaal van de schommelervaring in jouw tuin.

Veiligheid en duurzaamheid

Veiligheidsmaatregelen

Bij het kiezen van een schommel voor een kleine tuin is veiligheid van groot belang. Zorg ervoor dat de schommel stevig verankerd is met schommelhaken en op een stevige ondergrond staat. Kies een schommel met een stabiele constructie en voldoende gewichtscapaciteit. Het is belangrijk dat kinderen veilig kunnen spelen op de schommel zonder het risico te lopen te vallen of zich te bezeren.

Zorg ervoor dat de schommel op een veilige afstand van andere objecten in de tuin staat, zoals bomen, schuttingen en beplanting. Houd rekening met voldoende vrije ruimte rondom de schommel, zodat kinderen er zonder gevaar omheen kunnen lopen en spelen.

Vergeet niet om regelmatig de schommel te controleren op slijtage of beschadigingen, zoals losse schroeven, gebroken touwen of gespleten hout. Vervang indien nodig onderdelen om de veiligheid te waarborgen.

Duurzaamheid van materialen

Kies voor een schommel gemaakt van duurzame en onderhoudsarme materialen, zoals roestvrij staal of een houtsoort die bestand is tegen weersinvloeden. De gebruikte materialen moeten sterk genoeg zijn om langdurig en intensief gebruik te kunnen weerstaan.

Houten schommels gemaakt van geïmpregneerd hout of hardhout zoals teak, ceder of eikenhout bieden doorgaans een goede duurzaamheid en weerbestendigheid. Controleer bij de aankoop of het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, bijvoorbeeld met een FSC-keurmerk.

Het juist onderhouden van je schommel draagt ook bij aan de levensduur. Reinig en onderhoud de materialen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Bij houten schommels betekent dit vaak dat je ze regelmatig moet behandelen met een houtbeschermingsmiddel om vocht en schimmels te voorkomen.

Door te kiezen voor een schommel met aandacht voor veiligheid en duurzaamheid, zorg je voor langdurig speelplezier in jouw kleine tuin.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Kindvriendelijke tuin: tips voor een veilige en speelse tuin

Accessoires voor schommels

Toevoegen van glijbanen

Een glijbaan kan een geweldige aanvulling zijn op een schommel in een kleine tuin. Het biedt extra speelmogelijkheden en bevordert de motorische vaardigheden van kinderen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten glijbanen, afhankelijk van de leeftijd en voorkeuren van je kinderen. Enkele populaire opties zijn golvende glijbanen en kasteelglijbanen. Vergeet niet om rekening te houden met de veiligheid en het beschikbare tuinoppervlak bij het kiezen van een glijbaan.

Andere leuke accessoires

Naast glijbanen zijn er nog veel meer leuke accessoires die je aan de schommel kunt toevoegen. Hieronder volgen enkele suggesties.

 • Turnringen: Ideaal voor kinderen die zich graag omdraaien, ophangen en hun spieren versterken. Turnringen zijn meestal gemaakt van hout, plastic of metaal en kunnen eenvoudig aan de schommelconstructie worden bevestigd.
 • Zandbak: Door het toevoegen van een zandbak onder de schommel, bied je je kinderen een extra speelgebied waar ze zandkastelen kunnen bouwen en hun creativiteit kunnen uiten. Zorg ervoor dat je een afdekzeil voorziet om het zand droog en schoon te houden.
 • Touwladder: Een touwladder is een uitstekende optie voor fysieke activiteit en het ontwikkelen van coördinatie en evenwicht bij kinderen. Bevestig de touwladder aan een dwarsbalk van de schommel voor een eenvoudige installatie.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Welk zand voor zandbak? De beste keuze voor veel speelplezier

Er zijn tal van accessoires om aan jouw schommel toe te voegen. Het is belangrijk om de interesses en vaardigheden van je kinderen in gedachten te houden bij het kiezen van deze extra's. Bovendien moet de veiligheid altijd voorop staan bij het selecteren en installeren van accessoires.

Veelgestelde vragen

Hoe kies ik de beste schommel voor een kleine tuin?

Bij het kiezen van de beste schommel voor een kleine tuin, overweeg je de beschikbare ruimte, het type schommel en de voorkeuren van de gebruikers. Besteed aandacht aan de afmetingen van de schommel en meet de tuin op om er zeker van te zijn dat er voldoende ruimte is. Zoek naar schommels ontworpen voor beperkte ruimtes, zoals enkele schommels of hangstoelen.

Welke materialen zijn geschikt voor een schommel in de tuin?

Materialen zoals hout, metaal en kunststof zijn populair voor tuinschommels. Hout heeft een natuurlijke uitstraling en is stevig, terwijl metaal duurzaam en robuust is. Kunststof is lichtgewicht en onderhoudsarm. Kies een materiaal op basis van de esthetiek, het onderhoud en de duurzaamheid die je verkiest.

Hoe kan ik een schommel veilig installeren in mijn kleine tuin?

Volg de installatie-instructies van de fabrikant voor de gekozen schommel. Zorg ervoor dat de schommel stevig is bevestigd – in de grond, aan een boom of aan een stevig frame. Controleer tijdens het installatieproces of er voldoende ruimte is rondom de schommel, zodat gebruikers zonder risico kunnen schommelen.

Wat zijn de aanbevolen afmetingen voor een schommel in een beperkte ruimte?

Er zijn geen vaste afmetingen voor schommels in kleine ruimtes, aangezien dit afhankelijk is van de afmetingen van je tuin. Over het algemeen geldt dat er minimaal een vrije zone van 1,5-2 meter rondom de schommel nodig is voor een veilig gebruik. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de afmetingen van de schommel.

Zijn er speciale schommels ontworpen voor kleine tuinen?

Ja, er zijn schommels ontworpen voor kleine tuinen. Deze schommels zijn compact en nemen weinig ruimte in beslag, zoals enkele schommels, schommelstoelen of schommelbanken. Ze zijn vaak lichtgewicht en gemakkelijk te verplaatsen, zodat je ze kunt aanpassen aan de ruimte die je hebt.

Hoe onderhoud ik mijn schommel voor een lange levensduur?

Het onderhoud van een schommel hangt af van het materiaal waarvan deze is gemaakt. Voor houten schommels is het belangrijk ze te behandelen met een weerbestendige beits of verf om houtrot en verkleuring te voorkomen. Metalen schommels kunnen roesten; controleer het frame regelmatig op roest en behandel het indien nodig met een roestwerende verf. Kunststof schommels hebben meestal minder onderhoud nodig, maar houd ze schoon om ze er als nieuw uit te laten zien. Controleer daarnaast regelmatig alle bevestigingspunten en verbindingsstukken op slijtage en vervang deze indien nodig.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen