Soorten scheppen: uitleg over alle soorten

6 oktober 2023
2 min leestijd

Het kiezen van het juiste tuingereedschap kan impact hebben op de efficiëntie en het gemak waarmee je tuinwerkzaamheden kunt uitvoeren. Een van de meest basale en veelzijdige gereedschappen die in bijna elke tuin onmisbaar zijn, is de schep. Er zijn verschillende soorten scheppen voor diverse tuinprojecten, variërend van planten en verplanten tot graven en losmaken van grond. Het is belangrijk om de juiste schep te kiezen op basis van jouw specifieke behoeften en de eigenschappen van jouw tuin.

Bij het kiezen van de ideale schep voor jouw tuin zijn er enkele aspecten waarmee je rekening moet houden, zoals het materiaal, de vorm en afmetingen van de schep, en het type handvat en steel. Daarnaast verschilt het gebruik van scheppen ook naargelang de specifieke toepassing binnen de tuin. Tot slot is het belangrijk om goed voor jouw scheppen te zorgen, wat een kwestie is van goed onderhoud en correcte opslag.

Belangrijke punten

 • Er zijn diverse soorten scheppen voor diverse tuinprojecten
 • Het is belangrijk om de juiste schep te kiezen op basis van jouw specifieke behoeften
 • Onderhoud en correcte opslag van jouw scheppen zijn essentieel

Verschillende soorten scheppen

Er zijn verschillende soorten scheppen beschikbaar, afhankelijk van het doel en de werkzaamheden die je in jouw tuin wilt uitvoeren. Hieronder worden de meest voorkomende scheppen besproken:

Schop

Een schop is een veelzijdig gereedschap dat wordt gebruikt voor het graven, verplaatsen en opruimen van grond en voor het verwerken van bepaalde materialen zoals beton. Een schop bestaat uit een lang handvat en een metalen blad. Het handvat kan van hout of kunststof zijn.

Spade en bats

De spade en bats zijn beide soorten scheppen die voornamelijk bedoeld zijn voor het graven en delven in de grond. Het verschil zit in de vorm van het blad: een spade heeft een langwerpig, recht blad en een bats heeft een bredere, rondere vorm.

Verplantspade

Deze spade is specifiek ontworpen om planten uit de grond te halen zonder de wortels te beschadigen, zodat ze op een andere plek opnieuw geplant kunnen worden. Dit soort spade heeft een lang, smal blad.

Kleispade

Een kleispade is een speciale spade met een zwaar blad dat geschikt is voor het graven in kleigrond. Deze spade is vaak voorzien van een opstaande rand om te voorkomen dat de klei blijft plakken.

Boomspade

Zoals de naam al aangeeft, is een boomspade bedoeld voor het verplanten van bomen. Dit gereedschap heeft een groot, sterk blad om grote kluiten grond rondom de wortels van de boom te kunnen verplaatsen.

Borderspade

Een borderspade is compacter dan andere spades en is ideaal voor het werken in borders en kleine tuinbedden. Het blad is meestal kort en breed.

Dulspade

Ook wel bekend als de "graafspade," de dulspade heeft een scherpe snijrand en wordt gebruikt voor het graven van greppels en het doorsnijden van wortels.

Er zijn ook specifieke soorten scheppen voor bepaalde materialen, zoals:

 • Graanschop: Ontworpen voor het verplaatsen en opscheppen van graan, zaden en andere losse materialen.
 • Betonschop: Speciaal gemaakt voor het mengen, verplaatsen en egaliseren van beton en mortel.
 • Stalschop: Wordt gebruikt voor het verwijderen van mest en vaste mest uit stallen en dierenverblijven.
 • Zandschop: Een zandschop heeft een groot, breed blad en wordt gebruikt voor het scheppen en verplaatsen van zand en grind.

Tot slot zijn er verschillende materialen waarvan scheppen kunnen worden gemaakt. Veel voorkomend is de aluminium schop, die lichtgewicht is, maar toch sterk genoeg voor de meeste tuinwerkzaamheden.

Keuze van het materiaal

Bij het kiezen van een geschikte schep voor je tuin, is het materiaal van het blad en de steel van cruciaal belang. Er zijn voornamelijk twee populaire materiaalsoorten waaruit je kunt kiezen: aluminium en staal.

Aluminium scheppen

Aluminium scheppen zijn lichtgewicht tuingereedschap die gemakkelijk te hanteren zijn. Ze zijn ideaal voor het verplaatsen van los materiaal zoals zand, grind of aarde. Een belangrijk voordeel van aluminium is dat het niet roest, waardoor de duurzaamheid van je schep wordt verlengd. Bovendien zijn aluminium scheppen minder gevoelig voor deuken en krassen.

Echter, het lichtere gewicht van aluminium kan een nadeel zijn bij zwaardere tuinwerkzaamheden. Ze zijn minder geschikt voor het doorbreken van harde of compacte grond en kunnen zelfs buigen of breken onder grote kracht.

Stalen scheppen

Stalen scheppen zijn robuust en zwaarder dan aluminium scheppen, en hebben over het algemeen een langere levensduur. Ze zijn beter bestand tegen harde, compacte grond en kunnen zelfs taaie wortels doorsnijden. Stalen scheppen zijn ideaal voor intensievere tuinwerkzaamheden en bieden een grotere hefkracht om zware materialen te tillen.

Het gebruik van een universeel tuingereedschap van staal heeft ook zijn nadelen. In vergelijking met aluminium zijn ze zwaarder, wat kan leiden tot snellere vermoeidheid tijdens langdurig gebruik. Bovendien kan staal gevoelig zijn voor roest als het niet goed wordt onderhouden en beschermd tegen vocht.

Bij het kiezen van een schep voor je tuinwerkzaamheden is het belangrijk om het juiste materiaal te overwegen op basis van de taken die je wilt uitvoeren. Weeg de voor- en nadelen van aluminium en staal af om een weloverwogen beslissing te nemen.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Uitleg over grondsoorten die in jouw tuin voor kunnen komen

Schepvorm en afmetingen

Smalle scheppen

Smalle scheppen zijn ideaal voor nauwkeurig werk in de tuin waar precisie belangrijk is. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, zoals het Drents model of het Hollands model. Het Drents model heeft een rechte snede en is zeer geschikt voor het graven van smalle geulen en het planten van kleine planten. Het Hollands model heeft een iets rondere vorm en is ideaal voor het verplaatsen van zand of aarde.

Belangrijke punten voor smalle scheppen:

 • Ideaal voor nauwkeurig werk
 • Verkrijgbaar in verschillende maten en vormen
 • Drents model met rechte snede
 • Hollands model met rondere vorm

Brede scheppen

Brede scheppen zijn handig voor het verplaatsen van grote hoeveelheden aarde, zand of grind. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en hebben een bredere dulstand in vergelijking met smalle scheppen. Het gebruik van een brede schep kan het verplaatsen van materialen vereenvoudigen en ervoor zorgen dat je sneller klaar bent met je tuinklus.

Belangrijke punten voor brede scheppen:

 • Geschikt voor het verplaatsen van grote hoeveelheden materiaal
 • Verkrijgbaar in verschillende maten
 • Bredere dulstand voor meer stabiliteit

Schepvorm en afmetingen zijn essentieel bij het kiezen van de juiste schep voor jouw tuinwerkzaamheden. Door te letten op de grootte, vorm en het type schep, kun je ervoor zorgen dat je de beste schep hebt voor jouw specifieke behoeften.

Het handvat en de steel

Het handvat en de steel zijn cruciale onderdelen van een schep. Verschillende soorten handvatten en lengtes van stelen zorgen voor een verscheidenheid aan schopopties, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.

Lengte van de steel

De lengte van de steel speelt een belangrijke rol bij de ergonomie van een schop. Het is essentieel om de juiste lengte te kiezen die past bij je lichaamsgrootte en de beoogde taak. Een langere steel biedt meer hefboomwerking, waardoor het gemakkelijker is om zware lasten op te scheppen. Een kortere steel daarentegen maakt het eenvoudiger om dichtbij de grond te werken en biedt meer controle over de schop.

 • Korte steel: ideaal voor dichtbij de grond werken en nauwkeurige taken.
 • Lange steel: geschikt voor het scheppen van zware lasten en het bereiken van diepere plekken.

Type handvat

Het type handvat varieert ook tussen verschillende schoppen en heeft invloed op het comfort en de efficiëntie tijdens het gebruik. De meest voorkomende handvatsoorten zijn:

 • D-handvat: dit handvat is gevormd als een "D" en maakt het gemakkelijker om kracht uit te oefenen bij het scheppen. Het is perfect voor mensen met kleine tot middelgrote handen.
 • T-handvat: dit handvat is in de vorm van een "T" en biedt een comfortabele grip voor mensen met grotere handen of voor degenen die meer controle over de schop willen.
 • Ergonomisch handvat: dit type handvat is ontworpen om de druk op de handen en polsen te minimaliseren tijdens het gebruik. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals een gebogen of gegroefd handvat.

Belangrijke punten

 • Kies een steel met de juiste lengte voor je lichaamsgrootte en de beoogde taak.
 • Overweeg het type handvat dat het meest comfortabel en efficiënt is voor jouw gebruik.
 • Ergonomische handvatten helpen om de druk op de handen en polsen te verminderen.

Gebruik van scheppen in de tuin

Een schop is een essentieel gereedschap voor elke tuinier. Het wordt gebruikt voor het graven, verplaatsen en spitten van grond, zand en planten. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten scheppen en hun toepassingen in de tuin.

Graven en verplaatsen van grond en zand

Een schop wordt vaak gebruikt om gaten te graven voor het planten van planten, bomen en struiken. Daarnaast is het ook handig voor het verplaatsen van grond en zand naar verschillende delen van de tuin. Scheppen met een scherp blad zijn ideaal voor het doorbreken van harde grond, terwijl scheppen met een plat blad beter geschikt zijn voor het opscheppen en verplaatsen van los materiaal.

Wortels snijden en verwijderen

Bij het verwijderen van planten uit de grond is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de wortels. Een schop met een scherp blad kan helpen bij het doorsnijden van wortels, terwijl een schop met een breed blad kan worden gebruikt om de plant voorzichtig uit de grond te tillen zonder de wortels te beschadigen.

Spitten en omploegen van grond

Voor het verbeteren van de bodemstructuur en het bevorderen van een gezonde groei van planten is het belangrijk de grond regelmatig om te spitten. Een spitschop of graafschop kan worden gebruikt om de grond tot op een bepaalde diepte om te spitten en hiermee lucht en voedingsstoffen te bevorderen.

Opscheppen en verplaatsen van planten

Het verplaatsen van planten naar nieuwe locaties of het planten van nieuwe planten in de tuin kan gemakkelijk worden gedaan met een schop. Een schop met een breed en plat blad zal het makkelijkst zijn voor het opscheppen van planten, terwijl een schop met een scherp blad beter geschikt is voor het doorbreken van harde grond rondom de plant.

Belangrijke punten om te overwegen bij het kiezen van een schop voor je tuinklussen zijn onder andere het type blad (scherp of plat), de lengte en het gewicht van de steel, en de vorm van het handvat. Verschillende soorten scheppen zijn beter geschikt voor verschillende taken, dus het is belangrijk om de juiste schop te kiezen voor jouw specifieke tuinbehoeften.

Onderhoud en opslag van scheppen

Het is van belang om goed voor jouw scheppen te zorgen om hun levensduur te verlengen. Een optimale opslag en regelmatig onderhoud kunnen de prestaties en bruikbaarheid van scheppen verbeteren. Volg deze tips om jouw tuingereedschap in uitstekende staat te houden.

Ten eerste is het belangrijk om scheppen schoon en droog te houden. Verwijder aarde en vuil na elk gebruik door scherp gereedschap te reinigen met water en een borstel. Droog het gereedschap grondig af met een droge doek om roestvorming te voorkomen.

Daarnaast is periodiek onderhoud essentieel. Slijp de snijkant van scherpe scheppen regelmatig om ze efficiënt te houden. Roestvrijstalen scheppen hebben minder onderhoud nodig, maar moeten nog steeds worden geslepen zoals elk ander tuingereedschap.

Voor het opbergen van jouw scheppen zijn er verschillende oplossingen beschikbaar. Je kunt kiezen voor een gereedschapshouder, die meestal op de grond staat en compartimenten biedt om lange tuingereedschappen zoals scheppen rechtop te bewaren. Gereedschapshaken zijn een alternatief om scheppen aan de muur te hangen, wat ruimte bespaart en ze gemakkelijk toegankelijk houdt.

Belangrijke punten

 • Houd scheppen schoon en droog
 • Slijp scherpe scheppen regelmatig
 • Gebruik een gereedschapshouder of -haken voor opslag

Een goed onderhouden en opgeslagen collectie scheppen zal je tuintaken vergemakkelijken en de levensduur van jouw gereedschap verlengen.

Veelgestelde vragen

Welke soorten schoppen zijn essentieel in de tuin?

Er zijn verschillende soorten schoppen die essentieel zijn in de tuin. Enkele belangrijke schoppen zijn de betonschop, steekschop, bats en de spadeschop. Elk van deze schoppen heeft een specifiek doel en helpt bij verschillende tuinwerkzaamheden.

Wat is het verschil tussen een betonschop en een steekschop?

Een betonschop heeft een plat blad en is ontworpen voor het verplaatsen van losse materialen zoals zand, grind en beton. Een steekschop heeft een scherp, puntig blad en is bedoeld voor het graven in de grond, het verwijderen van wortels en het doorsnijden van harde oppervlakken.

Welke schep is geschikt voor harde grond?

Voor harde grond is een steekschop of een schep met een puntig blad het meest geschikt. Dit type schop is ontworpen om door harde oppervlakken te snijden en makkelijker de grond in te dringen.

Hoe kies ik de juiste schop voor mijn tuin?

Bij het kiezen van de juiste schop voor jouw tuin, is het belangrijk om rekening te houden met het type werk dat je gaat uitvoeren. Kijk naar het blad van de schop: een breed, vierkant blad is geschikt voor het verplaatsen van losse materialen, terwijl een scherp, puntig blad goed is voor graven en breken van harde grond.

Waar kan ik de beste schoppen kopen?

De beste schoppen zijn te vinden bij tuincentra, doe-het-zelfzaken en online winkels. Let bij het kopen van een schop op de kwaliteit van het materiaal, het gewicht en de ergonomie van de schop om ervoor te zorgen dat je een langdurig en comfortabel gebruik hebt.

Wat is een bats schep en waarvoor wordt het gebruikt?

Een bats schep is een specifiek type schop met een breed, hol en iets gebogen blad. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het verplaatsen en egaliseren van zachte materialen zoals zand en aarde. Deze schep is ideaal voor het aanleggen van opritten, paden en het voorbereiden van grond voor beplanting.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen