Vaste planten met gele bloemen: top keuzes voor de tuin

3 februari 2021
2 min leestijd

Vaste planten met gele bloemen zijn een waardevolle aanvulling op elke tuin, vanwege hun opvallende kleur en langdurige bloei. Gele bloemen kunnen een vleugje zonneschijn toevoegen aan de tuin en dienen als prachtige blikvangers. In deze blog bespreken we kenmerken, populaire soorten en verzorgingstips voor vaste planten met gele bloemen.

Er is een grote verscheidenheid aan vaste planten met gele bloemen, van bodembedekkers tot opvallende siergrassen en kleurrijke bloeiende struiken. Vaste planten zijn planten die gedurende meerdere jaren terugkeren, wat betekent dat ze na één groeiseizoen niet afsterven. Hierdoor kunnen ze een betrouwbare en langdurige bron van kleur zijn in jouw tuin.

Hieronder volgt een lijst met enkele populaire vaste planten met gele bloemen:

 • Coreopsis
 • Verbascum
 • Achillea millefolium
 • Helenium autumnale
 • Geum
 • Alchemilla mollis
 • Zonnehoed (Rudbeckia)
 • Gele akelei (Aquilegia chrysantha)
 • Gele daglelie (Hemerocallis 'Stella de Oro')
 • Guldenroede (Solidago)
 • Goudsbloem (Calendula officinalis)

Bij het selecteren van vaste planten met gele bloemen is het belangrijk om rekening te houden met de groeiomstandigheden in de tuin, zoals de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht die de planten zullen ontvangen. Het is ook essentieel om te weten hoe groot elke plant zal worden, hierdoor weet je hoeveel afstand er tussen elke plant moet en hoeveel planten er in de tuin passen.

Belangrijkste punten

 • Vaste planten met gele bloemen voegen kleur en langdurige bloei toe aan tuinen
 • Er zijn veel verschillende soorten gele vaste planten voor diverse groeiomstandigheden
 • Bij de selectie en verzorging van gele vaste planten is het belangrijk om rekening te houden met grondsoort, zonlicht en de grootte van de plant.

Wat zijn vaste planten met gele bloemen?

Vaste planten met gele bloemen zijn een categorie van planten die jaar na jaar bloeien en gele bloemen produceren. Deze planten zijn geliefd bij tuinliefhebbers en tuinontwerpers vanwege hun langdurige bloei en opvallende kleur. Van vroeg in de lente tot laat in de herfst kunnen deze planten een levendige en vrolijke sfeer geven aan elke tuin.

Deze gele vaste planten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en groeiomstandigheden, wat betekent dat er voor elke tuin wel een geschikte gele bloem te vinden is. Enkele bekende gele vaste planten zijn bijvoorbeeld de Guldenroede (Solidago), Zonnehoed (Rudbeckia), en de Zonnebloem (Helianthus).

De gele bloemen die deze vaste planten produceren variëren in tinten van zachtgeel tot felgeel. Ze kunnen solitair of in groepen geplant worden en trekken vaak bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Dit maakt deze planten niet alleen visueel aantrekkelijk, maar draagt ook bij aan de ecologische balans van de tuin.

Het is belangrijk om te weten dat de groeiomstandigheden voor elke gele vaste plant kunnen variëren. Terwijl sommige planten de voorkeur geven aan volle zon, zijn er ook gele bloemen die beter gedijen in de halfschaduw of zelfs schaduwrijke gebieden. Het is raadzaam om altijd de specifieke zorginstructies voor elke gekozen plant te volgen, zodat ze kunnen floreren en gedijen in de tuin.

In het algemeen zijn vaste planten met gele bloemen eenvoudig te verzorgen en behoeven ze niet veel onderhoud. Dit maakt ze ideaal voor zowel ervaren tuiniers als beginners die op zoek zijn naar een vrolijke en kleurrijke aanvulling op hun tuin.

Kenmerken van vaste planten met gele bloemen

Vaste planten met gele bloemen zijn een opvallende toevoeging aan elke tuin. In dit gedeelte bespreken we de kenmerken van deze planten en geven we een lijst van enkele populaire soorten.

Hoogte en kleur

De hoogte van deze planten kan variëren, afhankelijk van de specifieke soort. Sommige soorten zijn compact en laagblijvend, terwijl anderen enkele meters hoog kunnen worden. Het is belangrijk om rekening te houden met de uiteindelijke hoogte van de plant bij het kiezen van de juiste soort voor jouw tuin.

De kleur van de bloemen speelt een grote rol in het aantrekken van bestuivers en het opfleuren van de tuin. Gele bloemen stralen helderheid en energie uit en zorgen ervoor dat de tuin er levendig uitziet. In combinatie met andere kleuren kan geel een prachtig kleurenschema creëren.

Naast de hoogte en kleur hebben sommige vaste planten met gele bloemen ook geurende eigenschappen. Geurende bloemen kunnen extra aantrekkelijk zijn voor bestuivers en zorgen voor een aangename geur in de tuin.

Een voorbeeld van een geurende, gele vaste plant is de kamperfoelie (Lonicera). Deze klimplant staat bekend om zijn zoete aroma, terwijl de gele trompetbloemen bijen en vlinders aantrekken.

Samenvattend zijn vaste planten met gele bloemen opvallend en veelzijdig. Door rekening te houden met de hoogte, kleur en geurende eigenschappen van de planten, kan je een mooie en functionele tuin creëren.

Populaire soorten vaste planten met gele bloemen

Rudbeckia

De Rudbeckia, ook bekend als zonnehoed, is een populaire vaste plant met gele bloemen. Deze bloeiende planten zijn zeer geliefd vanwege hun heldere, opvallende kleuren en lange bloeiperiode van juli tot oktober. Er zijn verschillende soorten Rudbeckia, zoals de Rudbeckia hirta, die enkele van de felste gele bloemen in de tuin biedt.

Iris Germanica Golden Eclipse

De Iris germanica Golden Eclipse is een prachtige variëteit van de klassieke Iris germanica met opvallende gele bloemen. Deze plant bloeit in het voorjaar en vroege zomer met grote, opvallende bloemen met unieke patronen en tinten geel.

Geum Double Sunrise

De Geum Double Sunrise is een andere aantrekkelijke vaste plant met gele bloemen. Deze planten met dubbele bloemen hebben een bijzonder opvallende uitstraling door hun lagen van felgele bloemblaadjes. Ze bloeien in het voorjaar en de zomer en zijn bestand tegen kou en droogte.

Achillea Millefolium Geel

De Achillea Millefolium Geel, ook wel duizendblad genoemd, is een onderhoudsarme vaste plant die in de zomermaanden heldergele bloemen produceert. Deze plant is geschikt voor diverse tuingrondsoorten en groeit goed in zowel volle zon als halfschaduw.

Zonnekruid Kanaria Helenium

Het Zonnekruid Kanaria Helenium is een fascinerende vaste plant met gele bloemen die in de zomer en het vroege najaar bloeien. Met zijn lange, gele bloemblaadjes en dieprode hart geeft deze plant een exotische uitstraling. Het Zonnekruid Kanaria Helenium groeit goed in zowel triviale als zeer arme bodems en houdt van volle zon.

Iris Sibirica Kiss The Girl

Tot slot staat de Iris Sibirica Kiss The Girl bekend om zijn unieke gele bloemen met opvallende paarse accenten. Deze vaste plant bloeit in het voorjaar en vroege zomermaanden met elegante, hoge bloemstelen die de aandacht trekken in elke tuin. De combinatie van deze prachtige gele-bloeiende vaste planten zal zeker een opvallende, kleurrijke en onderhoudsarme tuin opleveren die het hele seizoen lang bloeit.

Verzorging en onderhoud

Standplaats

De juiste standplaats is essentieel voor vaste planten met gele bloemen. Ze geven de voorkeur aan een locatie met voldoende zonlicht, minimaal 4-6 uur per dag. Een goed doorlatende grond is ook belangrijk voor deze soort planten, omdat ze niet houden van natte voeten. Zorg voor een luchtige bodem met voldoende organisch materiaal en drainage.

 • Zonlicht: 4-6 uur per dag
 • Bodem: goed doorlatend, luchtig, organisch materiaal

Winterhardheid

Winterhardheid is belangrijk bij de keuze van vaste planten met gele bloemen, omdat sommige beter bestand zijn tegen vorst dan andere. Meestal zijn deze planten winterhard en kunnen ze koude temperaturen overleven.

Groenblijvend

Sommige vaste planten met gele bloemen zijn groenblijvend, wat betekent dat ze hun bladeren behouden en het hele jaar door groen blijven. Dit verschilt per plantensoort en het wordt aangeraden om te controleren of de gekozen plant groenblijvend is, afhankelijk van de gewenste uitstraling van de tuin.

Bloeiende periode

De bloeiende periode van vaste planten met gele bloemen varieert per soort. Het is belangrijk om te weten wanneer de bloemen zullen bloeien, zodat je kan genieten van een doorlopende bloei in jouw tuin. Hieronder is een lijst van verschillende planten met hun respectievelijke bloeimaanden:

Zorg ervoor dat je de specifieke bloeiende periode van de gekozen plant in het oog houdt om het beste uit de tuin te halen.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Vaste planten met paarse bloemen: Topkeuzes voor jouw tuin

De rol van vaste planten met gele bloemen in de tuin

Vlinders en bijen

Vaste planten met gele bloemen spelen een belangrijke rol in de tuin, vooral voor het aantrekken van vlinders en bijen. Gele bloemen zijn namelijk een uitstekende bron van nectar en stuifmeel voor deze nuttige insecten. Bovendien zijn veel gele bloemen helder en opvallend, wat helpt om vlinders en bijen naar de tuin te lokken. Enkele voorbeelden van vaste planten met gele bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen zijn Rudbeckia, Coreopsis en Achillea.

Tuinplanten

Gele bloemen kunnen een tuin echt opfleuren en een gevoel van warmte en energie geven. Er zijn veel verschillende soorten vaste planten met gele bloemen die geschikt zijn voor verschillende delen van de tuin. Voor zonnige plekken zijn bijvoorbeeld Stachys byzantina en Helenium ideaal. Voor schaduwrijke plekken zijn gele tuinplanten zoals Alchemilla mollis en Lysimachia punctata geschikt.

Aan de vijver

Vaste planten met gele bloemen kunnen ook rond de vijver worden geplant om een ​​mooi contrast met het water te vormen. Enkele soorten die goed gedijen in de buurt van water zijn onder meer Iris pseudacorus en Caltha palustris. Deze planten kunnen helpen om de biodiversiteit in en rond de vijver te bevorderen, wat een positieve invloed heeft op de algehele gezondheid van het ecosysteem in de tuin.

Nog meer tuinplanten met gele bloemen

 • Begonia Grandiflora (Begonia)
 • Ranunculus (Boterbloem)
 • Viola (Viooltje)
 • Rudbeckia hirta (Ruige rudbeckia)
 • Rosa Fisser Faustinia (Gele rozen)
 • Yellow Carnation
 • Dendranthema 'Apricot' (Chrysant)
 • Hyacinthus (Hyacint Gele Koniging)
 • Zinnia elegans (Zinnia ‘Zonnig geel’)
 • Calendula Officinalis (Goudsbloem)
 • Achillia (Duizendblad, Moonshine)
 • Helleborus (Nieskruid, Kersroos)
 • Tulipa (Gele tulpen)
 • Primula vulgaris (Stengelloze sleutelbloem
 • Iris Germanica (Baardiris)
 • Paeonia (Pioenroos Geel Bartzella Itoh)
 • Tanacetum vulgare (Boerenwormkruid)
 • Solidago (Guldenroede)
 • Helianthus annuus (Zonnebloem)
 • Coreopsis verticillata (Meisjesogen)
 • Cytisus scoparius (Brem)
 • Narcissus (Narcis)
 • Rudbeckia (Zonnehoed)
 • Fritillaria imperialis (Keizerskroon)
 • Forsythia viridissima (Chinees klokje)
 • Pompondahlia (Dahlia)
 • Nelumbo Lutea (Gele waterlotus)
 • Rudbeckia
 • Coreopsis
 • Achillea
 • Stachys byzantina
 • Helenium
 • Alchemilla mollis
 • Lysimachia punctata

Veelgestelde vragen

Welke winterharde planten hebben gele bloemen?

Er zijn verschillende winterharde vaste planten met gele bloemen. Enkele voorbeelden zijn: Echinacea purpurea 'Jaçana', Helleborus orientalis 'Yellow Lady', en Iris foetidissima 'Citrina'. Deze planten zijn bestand tegen lage temperaturen en blijven aantrekkelijk tijdens de wintermaanden.

Wat zijn enkele voorjaarsplanten met gele bloemen?

In het voorjaar komen veel planten met gele bloemen tot bloei. Enkele populaire voorjaarsplanten met gele bloemen zijn: Narcissen, Forsythia, Dotterbloemen en Sleutelbloemen. Deze planten zorgen voor een vrolijke uitstraling in de tuin en kondigen de komst van het warmere seizoen aan.

Welke struiken hebben gele bloemen?

Er zijn tal van sierstruiken die gele bloemen dragen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de Forsythia, Mahonia aquifolium, Kerria japonica en de Ribes odoratum. Deze struiken zorgen voor een kleurrijke uitstraling en vormen vaak de basis voor een geel-getinte tuinontwerp.

Wat zijn enkele hoge planten met gele bloemen?

Enkele hoge vaste planten met gele bloemen zijn de Helianthus 'Lemon Queen', Inula magnifica en de Senna corymbosa. Met hun opvallende gele bloemen bereiken deze planten hoogtes tot wel 2 meter, waardoor ze interessante verticale accenten aan de tuin toevoegen.

Welke kamerplanten hebben gele bloemen?

Ook binnenshuis zijn er kamerplanten met gele bloemen te vinden. Enkele populaire keuzes zijn de Calathea crocata, de Begonia elatior en de Kalanchoë blossfeldiana. Deze planten geven een vleugje kleur aan het interieur en zorgen voor een positieve sfeer in huis.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen