Verleng de tuinslang in 5 makkelijke stappen (plus handige tips)

20 juli 2022
1 min leestijd

Wanneer je tuinslang te kort is kan je deze gemakkelijk verlengen. In deze blog leggen we je uit hoe je dit doet. Na het lezen van deze blog kan jij overal weer water geven waar jij dat wil. 

Zo maak je een tuinslang langer:

 1. Draai de kraan dicht en ontkoppel de tuinslang van de kraan
 2. Meet de diameter op van de huidige tuinslang
 3. Koop een koppelstuk én een nieuwe tuinslang. Let op dat de zowel de bestaande als de nieuwe tuinslang op het koppelstuk moet passen
 4. Plaats het koppelstuk aan zowel de bestaande als de nieuwe tuinslang
 5. Koppel de tuinslang weer aan de kraan

Lees vooral verder als je het uitgebreide stappenplan wil lezen. We leggen uit hoe en waarom je de stappen moet doorlopen en geven hierbij handige tips. 

In deze blog vind je verder een handig overzicht met allerlei verschillende koppelstukken, leggen we uit wat je allemaal nodig hebt om de slang te verlengen en bieden we alternatieven voor het verlengen van de tuinslang. 

De tuinslang verlengen

Stap 1
De eerste stap is het uitzetten van de kraan en het ontkoppelen van de tuinslang van de kraan. 

Stap 2
Nu ga je de diameter (de doorsnede) van je huidige tuinslang opmeten. Dit kun je doen met een duimstok, liniaal of een ander gewenst meetinstrument. 

Je hebt de juiste diameter nodig omdat de nieuwe tuinslang die je aanschaft moet passen op het koppelstuk.

Tip

Controleer de slang ook meteen op gaatjes en scheurtjes. Wellicht is je tuinslang dusdanig beschadigd en aan vervanging toe. Je kan in dat geval meteen een nieuwe op maat kopen waardoor je niet alle volgende stappen hoeft te doorlopen. 

Stap 3
Nu je de diameter van de bestaande slang weet kun je een koppelstuk kopen en een daarbij passende tuinslang. Het mooie is dat de tuinslangen niet perse dezelfde diameter hoeven te hebben. Sommige koppelstukken hebben namelijk aan de een zijde een andere maat dan aan de andere. Het overzicht met koppelstukken vind je onder stap 5.

Tip

Het is handig om uit te rekenen hoe lang de slang in totaal moet zijn. Houdt er rekening mee dat als de tuinslang te lang wordt de druk kan afnemen. Hierdoor kan het sproeien minder goed gaan omdat er minder water uitkomt. Daarnaast vinden mensen een slang die te lang is nog wel eens onhandig. 

Stap 4
Nu komt het moment om de twee slangen aan elkaar te koppelen. Dit is erg gemakkelijk te doen met een daarvoor speciaal gemaakt koppelstuk. Deze druk je simpelweg in de twee slangstukken. 

Hieronder is een schema weergegeven van hoe het geheel er uit zal zien:

Stap 5
Je hebt nu alle delen aan elkaar bevestigd. Het enige wat je nu nog moet doen is de tuinslang aan de kraan koppelen en deze opendraaien om de tuin te sproeien.

Overzicht van alle koppelstukken voor de tuinslang

NaamDiameter (maat)
Benson Slangkoppeling Tuinslang12mm (1/2"), 15mm ( 5/8")
Hozelock Koppelstuk12,5mm, 19mm
Pro Plus Koppeling 4-delige set13mm, 15mm
GARDENA koppeling13 mm (1/2"), 19 mm (3/4")
Proplus Koppeling16mm
Talen Tools tussenstuk voor tuinslangUniverseel

Wat heb je nodig om een een tuinslang langer te maken

Om een tuinslang langer te maken heb je het volgende nodig:

 • Je huidige tuinslang
 • Een meetinstrument zoals een duimstok, liniaal of rolmaat
 • Een nieuwe tuinslang met dezelfde maat (of als je een gardena koppelstuk hebt een tuinslang van 13mm en 19mm
 • Een koppelstuk
 • Eventueel een stanleymes (om de slang in te korten naar wens)
 • Eventueel een slangstuk als deze niet is meegeleverd bij de tuinslang

Alternatieven voor het langer maken van de tuinslang

Wellicht heb jij alleen een buitenkraan aan de voor- of achterzijde van de woning en ben je daardoor verplicht de tuinslang door de woning te laten lopen. Dit is natuurlijk een goede reden om de slang te verlengen. 

Wil je dit liever niet dan zijn er alternatieven om er toch voor te zorgen dat jij overal kan komen met de tuinslang. Zo kun je bijvoorbeeld de tuinslang aansluiten op de keukenkraan, WC-kraan, wasmachinekraan of op je regenton. 

Hoe je een tuinslang aansluit op een keukenkraan lees je in deze blog. Hoe je een tuinslang aansluit op een WC-kraan, wasmachinekraan regenton en meer lees je in deze blog. 

Het is waardevol om deze blog(s) eens te lezen want wellicht is dit een makkelijkere en goedkopere oplossing voor jou. 

Wat zijn de voordelen van het verlengen van een tuinslang met een koppelstuk

Tot slot vind je hieronder een aantal voordelen van het gebruiken van een koppelstuk. 

 • Je hoeft niet een hele lange nieuwe tuinslang te kopen
 • Het installeren gaat gemakkelijk en snel
 • Je kan gebruik blijven maken van de huidige tuinslang

Conclusie

Je weet nu dat je makkelijk de tuinslang kan verlengen met een extra tuinslang en een koppelstuk. In het handige overzicht hierboven vind je ook voor jou tuinslang een passend koppelstuk. Er zijn echter ook alternatieven zoals de bestaande tuinslang koppelen aan de keukenkraan of WC-kraan. Ook dit is een makkelijke manier.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen