Volle zon planten die goed tegen zon en droogte kunnen

28 augustus 2023
2 min leestijd

Volle zon planten zijn geliefd bij tuiniers vanwege hun vermogen om te gedijen in zonnige en droge omstandigheden. Deze planten bieden een scala aan kleuren, texturen en groeipatronen die een prachtige aanvulling vormen op elk zonnig tuinlandschap. Ze zijn ideaal voor tuinen met beperkte beschikbaarheid van water, omdat ze van nature goed bestand zijn tegen droogte en drogere grondomstandigheden.

Het selecteren van de juiste volle zon planten voor jouw tuin kan een overweldigende taak zijn, aangezien er een uitgebreid scala aan opties beschikbaar is. Het is belangrijk om de fundamentele vereisten van deze planten te begrijpen, evenals hun voorkeuren op het gebied van waterbeheer, voor de beste groeiresultaten. Met goede verzorging en onderhoud kunnen deze planten jarenlang een mooie en functionele aanvulling zijn op jouw buitenruimte.

Belangrijke punten

 • Volle zon planten zijn ideaal voor zonnige en droge tuinen vanwege hun natuurlijke droogtetolerantie
 • Het begrijpen van de basisvereisten en waterbeheervoorkeuren van volle zon planten is belangrijk voor succesvolle groei
 • Goede verzorging en onderhoud zorgen voor een langdurige en aantrekkelijke aanvulling op jouw tuin

Favoriete planten voor zonnige en droge tuinen

Kruidachtige planten

Lavendel is een zonminnende plant die goed gedijt in droge en zonnige tuinen. Het trekt vlinders en bijen aan door haar geurende bloemen. IJzerhard (Verbena bonariensis) en Nepeta (kattenkruid) zijn ook geliefd door insecten vanwege hun nectarrijke bloemen. Een andere populaire keuze voor droge omstandigheden is het duizendblad (Achillea), dat in verschillende kleuren verkrijgbaar is.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Dit is alles wat je wil weten over kruiden in jouw tuin

Struiken en vetplanten

Rozemarijn heeft grijze bladeren en gedijt goed in droge, zandgrond. Buddleja (vlinderstruik) is een andere favoriet die vrolijk gekleurde bloemen draagt en bijen en vlinders aantrekt. Vetplanten zoals het hemelsleutel (Sedum spectabile) zijn uitstekend voor terrassen en zijn onderhoudsvrij, zandgrond is perfect voor deze planten.

Siergrassen en vaste planten

Siergrassen zoals Stipa en Pennisetum zijn ideaal voor droge, zonnige tuinen. Ze hebben weinig onderhoud nodig en geven een mooie textuur aan de beplanting. Andere goede keuzes voor deze omstandigheden zijn Ezelsoor (Stachys byzantina), met zijn zilvergrijze bladeren; en Zonnehoed (Echinacea purpurea), waar bijen en zweefvliegen dol op zijn.

PlantBijzonderheden
Alsem (Artemisia)Zilvergrijs blad en geurende bloemen
Vuurpijl (Kniphofia)Felgekleurde bloemaren
Wolfsmelk (Euphorbia)Unieke bloemvorm uitstekend voor droge tuinen

Klimmers en cactussen

Een grootbladige klimplant die zon- en hittebestendig is, is de Trachelospermum jasminoides. Cactussen, zoals opuntia en agave, zijn uitstekende planten voor zonnige en droge tuinen, waar ze een mediterrane sfeer creëren.

Diversiteit in planten helpt bij het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering en bevordert de biodiversiteit in de tuin. Experimenteren met verschillende soorten droogtebestendige planten, zoals vetplanten en klimmers, zorgt voor een prachtige en kleurrijke zonnige tuin die aantrekkelijk is voor zowel mens als dier.

Fundamenten van vol zon planten

Begrijpen van de groeiomstandigheden

Volle zon planten gedijen goed in de hete zomers en droge grond, wat ze uitermate geschikt maakt voor tuinen met beperkte watervoorziening. Het is belangrijk om te weten dat een volle zon minnende vaste plant doorgaans ten minste 6 tot 8 uur zonlicht per dag nodig heeft om optimaal te groeien. Een goed begrip van de groeiomstandigheden en specifieke behoeften van de plant is cruciaal voor hun succesvolle groei en ontwikkeling.

Daarnaast is het zaak om rekening te houden met de waterbehoefte van elke plant. Hoewel de meeste zon minnende planten met droge grond goed kunnen omgaan, hebben sommige nog steeds regelmatig water nodig om te groeien. Begrijpen hoe vaak en hoeveel water een plant nodig heeft, kan helpen verzekeren dat ze goed gedijen, zelfs onder droge omstandigheden.

Zon minnende tegen droogte bestendige planten lijst

Er zijn veel vaste planten die uitstekend bestand zijn tegen zon en droogte. Enkele voorbeelden zijn:

 • Lavendel: Deze plant staat bekend om de aromatische bloemen en is goed bestand tegen zon en droogte.
 • Vetplanten: Vetplanten zoals Sedum en Echeveria zijn zeer droogtebestendig en groeien goed bij hoge temperaturen.
 • Salie: Deze aromatische vaste plant is zeer tolerant voor droge grond en volle zon.
 • Rozemarijn: Een populaire culinaire plant en tuinplant die goed tegen droogte bestand is en een volle zon nodig heeft.
 • Zonnebloemen: Deze bekende bloemen gedijen in volle zon en kunnen zelfs in droge grond groeien.

De hierboven genoemde planten zijn slechts een greep uit de vele soorten die goed tegen zon en droogte kunnen. Door de juiste planten te selecteren en te zorgen voor de juiste groeiomstandigheden, kan men een prachtige tuin creëren die kan gedijen in hete zomers en droge grond.

Waterbeheer

Drainage en waterbehoud

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen drainage en waterbehoud in de grond waarin volle zon planten groeien. Een goed doorlatende grond is essentieel voor het voorkomen van wortelrot en het bevorderen van een gezond wortelstelsel. Voeg organisch materiaal toe aan de grond, zoals compost of veenmos, om de structuur te verbeteren en water vast te houden.

Daarnaast is het aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de planten. Dit helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, het verminderen van verdamping en het voorkomen van onkruidgroei. Kies voor een organische mulch, zoals schors, stro of bladresten, die langzaam afbreekt en voedingsstoffen aan de grond toevoegt.

Water geven tips

Water geven is een cruciale factor bij het onderhouden van volle zon planten die goed tegen zon en droogte kunnen. Hoewel deze planten droogtetolerant zijn, betekent dit niet dat ze volledig zonder water kunnen. Hier zijn enkele tips voor het succesvol water geven van deze planten:

 • Geef de planten 's ochtends vroeg water om verdamping te minimaliseren en ervoor te zorgen dat ze voldoende vocht hebben om de hitte van de dag te weerstaan.
 • Vermijd het besproeien van de bladeren, aangezien dit kan leiden tot schimmelziekten of bladverbranding.
 • Geef de planten diep water, zodat het vocht de wortels bereikt. Dit stimuleert de planten om diepere wortels te ontwikkelen, wat helpt bij het overleven van droge perioden.
 • Observeer de planten en pas het water geven aan op basis van hun behoeften. Sommige planten geven signalen wanneer ze water nodig hebben, zoals verwelkte bladeren of verkleuring van de bladeren.

Door rekening te houden met de behoeften van volle zon planten op het gebied van waterbeheer - van drainage en waterbehoud tot doordachte watergift - kan men succesvol genieten van een weelderige, gezonde tuin, zelfs in de meest zonovergoten en droge omstandigheden.

Planten verzorging en onderhoud

Voedingsstoffen en bodemverzorging

De verzorging van volle zon planten begint met het zorgen voor de juiste voedingsstoffen en bodemverzorging. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal, zoals compost en mest, om de planten de benodigde voedingsstoffen te geven. Een gezonde bodem helpt bij het vasthouden van vocht en het beschermen van de planten tegen droogte. Jonge planten hebben vaak extra verzorging nodig om zich goed te ontwikkelen.

 • Gebruik compost en mest om de bodem te verrijken
 • Organisch materiaal verbetert de vochtretentie en voedingsstoffen
 • Besteed extra aandacht aan jonge planten

Snoeien en winterbereidheid

Het onderhouden van volle zon planten houdt ook in dat je ze moet snoeien en voorbereiden op de winter. Sommige planten zijn winterhard en kunnen de koude temperaturen goed verdragen, maar het is belangrijk om te weten welke snoei nodig is voor het behoud van de gezondheid van de plant. Dit zal ongewenste groei beperken en de plant helpen om zijn energie te richten op de groei van nieuwe takken en bloemen.

 • Snoei de planten om ongewenste groei te beperken
 • Winterhardheid kan variëren tussen verschillende soorten planten
 • Maak de planten klaar voor de winter

Gedurende het jaar is het van belang dat je blijft letten op de verzorging en het onderhoud van volle zon planten om een gezonde groei te bevorderen en om de planten goed bestand te laten zijn tegen zon en droogte. Met de juiste zorg zal je worden beloond met prachtige planten die jouw tuin doen opbloeien, zelfs in de meest zonnige en droge omstandigheden.

Conclusie

Vele volle zon planten kunnen uitstekend tegen zon en droogte. Ze zijn geschikt voor tuinen of terrassen waar de zon veel schijnt en de grond snel uitdroogt. Deze planten zijn niet alleen sterk, maar voegen ook kleur en schoonheid toe aan jouw tuin.

Lavendel is een populaire keuze voor droogtebestendige tuinen vanwege zijn geur en kleur. Hij groeit goed in volle zon en kan ook helpen bij het afweren van ongedierte. Sedum is een andere betrouwbare plantensoort die zich gemakkelijk aanpast aan droge omstandigheden en een verscheidenheid aan grondsoorten.

Kruipend zenegroen is een ideale bodembedekker voor zonnige plaatsen waar andere planten niet overleven. Het verspreidt zich snel en helpt bij het voorkomen van erosie, terwijl het ook dient als een natuurlijke onkruidbarrière. Nog een droogtetolerante plant is de Agave, die bekend staat om zijn indrukwekkende, stekelige bladstructuur en weinig onderhoud vergt.

Bijen en vlinders zijn dol op Echinacea, een vaste plant die bloeit in de volle zon en weinig water nodig heeft om te gedijen. Het zorgt ook voor prachtige snijbloemen die lang meegaan. Ten slotte biedt de Olijfboom de perfecte combinatie van droogtetolerantie en mediterrane charme. Hij gedijt in zonnige omstandigheden en voegt een vleugje elegantie toe aan jouw tuin.

Deze selectie van volle zon planten die goed tegen zon en droogte kunnen, biedt een solide basis voor het aanleggen van een mooie en onderhoudsarme tuin. Door deze soorten te overwegen, kan je verzekerd zijn van een tuin die bloeit ondanks de uitdagende omstandigheden.

Veelgestelde vragen

Welke vaste planten zijn geschikt voor zonnige en droge gebieden?

Vaste planten die geschikt zijn voor zonnige en droge gebieden zijn onder andere de Lavendel, Sedum, Nepeta, Echinacea en de Salvia. Deze planten zijn gewend aan extreme omstandigheden en gedijen goed in de volle zon en droogte.

Welke struiken gedijen goed in de volle zon en droogte?

Enkele struiken die goed gedijen in de volle zon en droogte zijn de Hibiscus, de vlinderstruik (Buddleja), Ceanothus en Rosmarinus officinalis. Deze planten zijn sterk en kunnen zich aanpassen aan droge en zonnige omstandigheden.

Hoe kies je sterke planten voor zonnige omstandigheden?

Als je sterke planten voor zonnige omstandigheden wilt kiezen, let dan op de volgende kenmerken:

 1. Kies planten die afkomstig zijn uit een mediterraan klimaat, zoals lavendel, rozemarijn en tijm.
 2. Let op planten met dik, vlezig of harig blad om meer vocht vast te houden.
 3. Kies planten met een diep en uitgebreid wortelstelsel om vocht uit de bodem te halen.
 4. Informeer bij het tuincentrum of lokale kwekerij om advies over planten die geschikt zijn voor je specifieke locatie.

Welke groenblijvende planten zijn ideaal voor zonnige plekken?

Voor zonnige plekken zijn groenblijvende planten zoals de Hulst, Viburnum tinus, Buxus en Photinia zeer geschikt. Deze soorten houden hun bladeren het hele jaar door vast, waardoor ze een mooie uitstraling houden, zelfs tijdens de wintermaanden.

Welke potplanten kunnen overleven in volle zon en droge omstandigheden?

Enkele potplanten die geschikt zijn voor volle zon en droge omstandigheden zijn de Oleander, Agave, Aeonium en Lavendel. Deze planten hebben minder water nodig en kunnen langdurige blootstelling aan de zon verdragen.

Welke vaste planten zijn geschikt voor bloembakken in volle zon en droogte?

In bloembakken die blootgesteld zijn aan volle zon en droogte, zijn vaste planten als Portulaca, Gazania, Petunia en Geranium zeer geschikt. Deze planten hebben prachtige bloemen en kunnen goed omgaan met droge en zonnige omstandigheden.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen