Vuurkorf uitmaken of laten uitbranden? (volledige uitleg)

2 augustus 2022
1,5 min leestijd

Wanneer je de vuurkorf verlaat omdat je bijvoorbeeld wil gaan slapen maar de vuurkorf brand nog weten veel mensen niet wat ze moeten doen. Moet je de vuurkorf uitmaken of moet je deze laten uitbranden of kan er van weglopen terwijl deze nog brand? In deze blog leggen we aan je uit wat je het beste kunt doen. 

Een vuurkorf kun je het beste uitmaken door deze vanzelf uit te laten branden. Leg een tot twee uur voordat je wil dat het vuur gedoofd is geen nieuw hout meer op het vuur. Een blok hout brand namelijk gemiddeld tussen de een en twee uur. Het vuur zal hierdoor uiteindelijk vanzelf doven. Controleer of het vuur helemaal uit is voordat je de vuurkorf verlaat. Verlaat deze nooit als deze nog brand. 

Wanneer je verder leest leggen we uit welke methodes er nog meer zijn om een vuurkorf te doven. Tevens leggen we ook uit hoe je een vuurkorf vooral niet met doven. Tot slot leggen we in deze blog ook uit waarom je beter een vuurkorf niet aan kan laten wanneer je deze verlaat. 

Vuurkorf uit laten branden

De beste, makkelijkste en veiligste manier om de vuurkorf uit te maken is door het vuur uit te laten branden. Hoewel het per houtblok verschilt brand dit gemiddeld 1 tot 2 uur. Dit verschilt door het soort hout, de grootte van het houtblok en de grootte van het vuur.   

Probeer in te schatten wanneer je wil dat het vuurkorf gedoofd is. Als je bijvoorbeeld om 23:30 wil gaan slapen is het verstandig om 22:00 uur geen nieuw houtblok meer in de vuurkorf te plaatsen. 

De vuurkorf uit laten branden is de meest veilige manier omdat je hierdoor geen zand of water hoeft te gebruiken. Het zorgt tevens voor de minste rommel omdat er nergens zand komt te liggen.

Let op!

Als er geen vuur meer te zien is wil dit niet betekenen dat de vuurkorf of de inhoud (voornamelijk as) niet meer heet is. De vuurkorf en de inhoud kan tot wel 24 uur warm blijven. Wees daarom voorzichtig als je de dag na gebruik de vuurkorf wil opruimen. 

Meer informatie omtrent veiligheid en de vuurkorf vind je in onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg)

Vuurkorf uitmaken met zand

Indien je plotseling toch de vuurkorf moet uitmaken kun je hier het beste zand voor gebruiken. Je doet dit door het zand met een tuinschep over het vuur te gooien. Met een tuinschep kun je voldoende afstand nemen van het vuur als je het wil doven. Dit werkt goed als de vuurkorf nog maar een beetje brand maar ook als de vlammen nog hoger zijn.

Het beste kun je los zand gebruiken om het vuur te doven. Door zand over het vuur te gooien zorg je dat er geen zuurstof meer bij kan. Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Los zand (zoals ophoogzand of speelzand) is te verkrijgen bij tuincentra en bouwmarkten. 

Een voordeel van het gebruik van zand is dat er geen onnodig rook ontstaat als je het vuur dooft. Het ijzer kan tevens niet beschadigen omdat de temperatuur niet te maken krijgt met plotselinge temperatuur verschillen. Door zand te gebruiken voorkom je tevens dat het ijzer gaan roesten. 

Vuurkorf uitmaken met water

Veel mensen kiezen ervoor om de vuurkorf uit te maken met water. Doe dit vooral niet. Door de grote temperatuurverschillen tussen het vuur en het water ontstaat er heel veel onnodig rook. Daarnaast kan het metaal van de vuurkorf kapot gaan doordat het in een keer heel snel afkoelt. Tot slot kan het metaal gaan roesten doordat het nat wordt. 

Meer over een vuurkorf die roest en hoe je dit verwijderd lees je in onze blog Roest op de vuurkorf verwijderen doe je zo (makkelijke methode). Naast dat je geen water op de vuurkorf moet gooien zijn er nog andere manieren om te voorkomen dat deze gaat roesten. Meer daarover lees je in onze blog Hoe voorkom je dat de vuurkorf gaat roesten (6 handige methodes)

Vuurschaal uitmaken

Steeds meer mensen nemen in plaats van een vuurkorf een vuurschaal. Een vuurschaal heeft ten opzichte van een vuurkorf verschillende voordelen. Een van deze voordelen is dat je deze makkelijk kunt doven en hier geen zand voor hoeft te hebben (en in geval van nood ook geen water). 

Een vuurschaal kan je namelijk makkelijk uitmaken met behulp van een deksel. Deze zijn veelal meegeleverd bij de vuurschaal. De deksel plaats je simpelweg op de schaal. Hierdoor komt er geen zuurstof meer bij het vuur met als resultaat dat het vuur uit gaat. 

Wil je meer weten over al verschillende soorten vuurkorven? Lees dan eens onze blog Welke soorten vuurkorven zijn er?

Mag je de vuurkorf laten branden 

Sommige mensen kiezen ervoor om de vuurkorf te laten branden als ze deze verlaten. Ze gaan bijvoorbeeld na bed terwijl het vuur nog aan staat. 

Het kan per gemeente verschillen of dit wel of niet is toegestaan. Controleer op de website van jouw gemeente wat de regels zijn. 

Het is echter niet verstandig om de vuurkorf te verlaten terwijl deze nog brand. Het komt namelijk wel eens voor dat er vonken uit een vuurkorf schieten. Ook door wind kan brandend as wegvliegen. Wanneer het erg droog is kan dit vuur veroorzaken op plekken buiten de vuurkorf. Het kan ook resulteren in bijvoorbeeld brandgaten in je tuinkussens of tafelkleed. 

Een andere reden waarom het niet goed is om de vuurkorf te laten branden is omdat dit zorgt voor onnodig rook(overlast). Houdt er rekening mee dat wanneer je gebruik maakt van de vuurkorf er co2 (koolstofdioxide) en fijnstof in de lucht komt. Tevens kunnen omwonende last hebben van de geur. Ook om deze reden is het verstandig om de vuurkorf niet te verlaten terwijl deze nog aan staat. 

Tot slot kan de wind toenemen terwijl je weg bent. Door het zuurstof in de wind kan een klein vuurtje daardoor al snel weer een stuk groter worden. Hoe groter het vuur hoe meer kans je hebt op bovenstaande gevaren en lasten. 

Conclusie

Je weet nu dat je een vuurkorf het beste uit kan laten doven en dan pas deze te verlaten. Indien je hier geen tijd voor hebt gooi je los zand met een tuinschep over het vuur zodat het snel dooft. Doe dit niet met water aangezien dit veel rook doet veroorzaken en tevens de vuurkorf hiervan kapot kan gaan. Een ander alternatief is gebruik maken van een vuurschaal. Hier kun je een deksel opleggen zodat het vuur snel dooft. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen