Waar moet je op letten bij het kopen van een tuinslang? (uitgebreide koopgids)

12 september 2022
3 min leestijd

Er zijn behoorlijk veel verschillende soorten tuinslangen op de markt. Wanneer je een (nieuwe) tuinslang wil kopen zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. In deze blog leggen we uit welke dit zijn zodat jij de beste keuze kan maken.

Hier moet je op letten bij het kopen van een tuinslang

 • Het soort (elk soort heeft zijn eigen kwaliteiten en voor- en nadelen)
 • De lengte (de slang moet niet te kort zijn maar te lang is ook niet handig)
 • Diameter (ofwel de doorsnede)
 • Materiaal (elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen)
 • Flexibiliteit 
 • Bestendigheid
 • Koppelstukken
 • Gewicht
 • Prijs (Er moet een goede prijs/kwalitiet verhouding zijn)
 • Merk (bekende merken hebben een groter assortiment)

Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over de bovengenoemde factoren. Na het lezen van de gehele blog weet jij precies welke tuinslang je moet aanschaffen.

Soort

Er zijn allerlei verschillende soorten tuinslangen op de markt. Iedereen kent de normale tuinslang maar er zijn bijvoorbeeld ook tuinslangen die plat of spiraalvormig zijn óf tuinslangen die kunnen uitrekken en krimpen. 

De soorten verschillen in materiaal, prijs maar vooral in waar je ze voor kan gebruiken. Zo is de een handig om de tuin mee te sproeien, een zwembad te vullen of je auto te wassen en is de ander juist handig om te gebruiken op je balkon of dakterras. 

Met alle verschillende soorten kun je sowieso één ding doen namelijk de tuin water geven. Maar je kunt met vele nog zo veel meer en elke soort heeft weer zijn voor- en nadelen. Aangezien er zo veel over te vertellen valt hebben we hier een aparte blog over geschreven. In onze blog Welke verschillende soorten tuinslangen zijn er? (volledige uitleg) gaan we hier dieper op in. 

Houdt rekening met het volgende bij het kiezen van het juiste soort:

 • Waar wil ik hem voor gebruiken
 • Hoeveel opbergruimte heb ik
 • Hoeveel gebruiksgemak wil ik
 • Wil ik zelf de tuin sproeien

Scenario
Voorbeeld:
Ik wil een tuinslang om de tuin te sproeien en mijn auto te wassen. Ik heb echter geen ruimte om de slang op te bergen.

Oplossing:
Hiervoor wil je een tuinslang die tegen een stootje kan (omdat de kans bestaat dat iemand er overheen loopt tijdens het sproeien). Omdat je geen ruimte hebt kun je kiezen voor een tuinslang met wandhaspel. Deze kun je buiten aan de muur bevestigen van je woning.

Scenario
Voorbeeld:
Ik heb maar weinig opbergruimte en wil graag een tuinslang meenemen in de caravan zodat ik mijn watertank kan (her)vullen.

Oplossing:
Voor dit scenario is de platte tuinslang de ideale uitkomst. De slang is gemaakt van textiel en is plat als er geen water in zit. Hierdoor is hij erg compact en heb je maar weinig opbergruimte nodig.

De lengte

Er moet goed nagedacht worden over de lengte die je nodig hebt. Niks is frustrerender dan een tuinslang die niet elk deel van de tuin kan bereiken. 

Gelukkig komt een tuinslang in allerlei verschillende maten zoals 15m, 20m, 25m, 30m, 40m en zelfs 50m. Mensen denken vaak hoe langer de slang is hoe beter. Echter is het niet verstandig om bijvoorbeeld een 40m slang te kopen voor een tuin van 10m diep. Een lange slang is niet altijd beter, deze kosten meer, zijn zwaarder, minder makkelijk op te bergen, het leeg laten lopen voor de winter gaat lastiger én hoe langer de slang hoe minder druk je hebt. 

Zo kies je de juiste lengte
Grote kans dat je de tuinslang zowel voor de voor- als achtertuin gaat gebruiken, meet ze daarom allebei op. De lengte van de slang ga je bepalen aan de hand van grootste tuin. 

Rekenvoorbeeld:
Je voortuin is 6m en de achtertuin is 12m lang. Kies een tuinslang met een minimale lengte van 12m. Tuinslangen worden (veelal) in standaard maten geleverd. In dit geval is een standaard lengte van 15m perfect. 

Zorg dus altijd dat je wat extra speling (2 tot 3 meter is voldoende) hebt maar ga niet voor overdreven veel extra meters. 

Er zijn tuinspeciaalzaken en bouwmarkten waar je een specifieke lengte kan kiezen. Neem ook in dit geval 2 tot 3 extra meter.

Tip

Koop als je een balkon of dakterras hebt een extra slang erbij. Deze hoeft niet zo groot te zijn als voor je voor- en achtertuin. Hierdoor hoef je niet met de lange tuinslang voor de voor- en achtertuin te slepen.

Heb je al een tuinslang maar is deze te kort? Gelukkig kun je deze met een speciaal daarvoor gemaakt koppelstuk verlengen. Meer hierover lees je in onze blog Verleng je tuinslang in 5 makkelijke stappen.

Diameter (doorsnede)

Het is belangrijk om te weten wat de diameter van de tuinslang is. Wanneer je dit weet kun je ook de juiste sproeiers kopen. Denk bijvoorbeeld aan de hand sproeistuk of de zwenksproeier voor je gazon. Ook weet je dan welk koppelstuk je nodig hebt om de tuinslang op de kraan te bevestigen. 

Materiaal

Tuinslangen worden van allerlei materialen gemaakt. Elk soort materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Bekijk hieronder het overzicht van de materialen waar ze gemaakt van worden.

 • Rubber
 • Kunststof
 • Polyester

Rubber is erg sterk maar stug, kunststof is flexibeler maar minder sterk. Polyester zorgt dat een tuinslang kan krimpen maar is kwetsbaarder als je er op gaat staan. 

Uiteindelijk is het zo dat elk soort materiaal beschadigd kan raken of helemaal kapot kan gaan. Gelukkig zijn kleine beschadigen vaak goed te repareren. Heb je bijvoorbeeld een gaatje in de tuinslang dan kun je deze zelf gemakkelijk repareren. Hoe je dat doet lees je in onze blog Hoe repareer je een tuinslang? (4 makkelijke methodes)

Lees ook eens...

De 3 beste tuinslang merken: ontdek welke de beste zijn

Flexibiliteit

De flexibiliteit van een tuinslang is belangrijk omdat je hem gemakkelijk door de tuin moet kunnen voortbewegen. Wanneer de slang te stug is wordt dit lastiger. Het sproeien van de tuin wordt daardoor ook een wat moeilijkere klus. Daarnaast is flexibiliteit belangrijk omdat je niet wil dat er te snel een knik in de tuinslang komt. Tot slot is het belangrijk dat de tuinslang flexibel is wanneer je hem wil oprollen. 

Bestendigheid

De bestendigheid van een tuinslang is belangrijk omdat je wil dat deze zo lang mogelijk mee gaat. 

Een tuinslang krijgt in zijn leven behoorlijk wat te verduren. Zo ligt hij veel buiten en krijgt hij te maken met regen, wind, warmte, uv-straling van de zon maar ook soms met vorst.

Het komt ook regelmatig voor dat je per ongeluk op de tuinslang gaat staan, dat er een knik in komt of dat hij langs een scherpe rand van een tafel- of stoelpoot snijdt. 

Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het soort materiaal van de tuinslang. 

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Lees hieronder waar onderstaande materialen goed tegen bestand zijn. 

 • Rubber
  Is stug en kan daarom goed tegen een stootje. Wanneer je er op gaat staan of als deze langs een tafelpoot snijd zal dit materiaal hier niet door kapot gaan. Ook is het goed bestand tegen regen, uv-straling van de zon en andere weerselementen. 
 • Kunststof
  Net als rubber is kunststof een materiaal dat goed tegen een stootje kan. Wanneer er een knik in komt of wanneer deze veel buiten ligt zal dit geen probleem zijn.
 • Polyester
  Het handige van polyester is dat het de eigenschap heeft dat de tuinslang heel klein kan worden. Hierdoor is hij echter wel minder sterk. Als je er op gaat staan veert het materiaal mee. Hierdoor zal het niet snel stuk gaan. Wel zal deze eerder beschadigen als hij langs een scherpe rand van tafel- of stoelpoot snijdt.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

De beste tuinslangaccessoires waarvan je niet wist dat je ze nodig had

Koppelstukken

Voor de tuinslang bestaan er ontzettend veel koppelstukken. Denk aan het sproeistuk, het koppelstuk om de slang om de kraan aan te sluiten maar ook aan een zwenksproeier voor het gazon. 

Doordat tuinslangen verschillen in diameter en materiaal waar ze van gemaakt zijn past niet elk koppelstuk. Kijk daarom goed op de verpakking van de koppelstukken die je wil aanschaffen. Hier staat de diameter op waardoor je weet of wel of niet zal passen op jouw tuinslang. 

Tip

Gardena en Hozelock zijn merken die een groot assortiment hebben in tuinslangen en bijbehorende koppelstukken. Door een tuinslang van dit merk te kopen en bijbehorende koppelstukken heb je de garantie dat deze op elkaar passen. 

Gewicht

Het gewicht van een tuinslang is belangrijk als je deze moet opbergen. Wanneer deze erg zwaar is kan dit een intensief klusje zijn. Ook wanneer je de tuin aan het sproeien bent speelt gewicht een rol. Hoe zwaarder de slang hoe meer moeite het kost om de slang door de tuin te bewegen. 

Het gewicht van de tuinslang hangt af van twee factoren namelijk de lengte van de slang en het soort materiaal. 

Hoe langer de slang is hoe zwaarder de slang zal zijn. Ook het materiaal heeft invloed op het gewicht. Tuinslangen gemaakt van rubber wegen (vaak) het meest. Kunststof is lichter dan rubber en polyester is het lichtste.  

Deze blog vind je misschien ook interessant

Hoe lang gaat een tuinslang mee? Tips voor een langere levensduur

Prijs

Voor veel mensen is de prijs een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een tuinslang. 

Tuinslangen die een hoger prijskaartje hebben zijn vaak van betere kwaliteit dan een met een lager prijskaartje. Door wat meer geld uit te geven aan een tuinslang kun je er een van betere kwaliteit kopen. 

Met name als je een grote tuin hebt en je vaak moet sproeien is het verstandig om een tuinslang te kopen die wat meer kost. Een tuinslang van betere kwaliteit gaat langer mee bij intensief gebruik. 

Tip

Wacht met het aanschaffen van een tuinslang totdat deze in de aanbieding is. Bouwmarkten, tuincentra maar ook online webshops hebben zo nu en dan een goede deal. Dit kan je vele euro’s in de portemonnee besparen. Ook kun je wachten op Black Friday. Tijdens deze dag zijn vaak tuinslangen en bijbehorende accessoires in prijs verlaagd. 

Merk

Al eerder hadden we het over merken als Gardena en Hozelock. Naast deze twee zijn er nog ontzettend veel andere merken. Daarnaast zijn er ook merkloze tuinslangen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan varianten die in de bouwmarkt of tuincentra te koop zijn. 

Kwa kwaliteit kan er veel verschil zitten per merk. Gardena en Hozelock, de bekendere merken hebben vaak een groot assortiment en zijn van goede kwaliteit. De goedkopere merken of naamloze merken zijn vaak van mindere kwaliteit. Hierbij geldt vaak het gezegde goedkoop is duurkoop. 

Let op!

Het verschilt ook per merk vaak hoe lang je garantie krijgt op de tuinslang. Het kan zijn dat je bij sommige merken wat meer betaalt maar daarvoor in ruil wel een langere garantieperiode krijgt.  

Conclusie

Je weet nu precies waar je rekening mee moet houden als je een tuinslang aan gaat schaffen. Vaak geldt dat wanneer je wat meer betaalt je ook een beter product in huis haalt. Zelf hebben wij een tuinslang van Gardena. We maken hier al jaren gebruik van en zien nog steeds geen slijtage aan de tuinslang. 

Benieuwd naar meer blogs over de tuinslang? Klik dan hier voor een overzicht van al onze blogs over de tuinslang. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen