Waar moet je opletten bij het kopen van een tuinoverkapping?

19 december 2020
4 min leestijd

Veel mensen kiezen ervoor om een tuinoverkapping in de tuin te plaatsen. Je kunt lekker uit de schaduw zitten of lekker droog als er een bui valt. Voor elke tuin is er wel een geschikte overkapping te vinden. Maar waar moet je op letten als je er een aanschaft. Je wilt een goed overwogen keuze maken aangezien de aanschaf van een tuinoverkapping niet goedkoop is.

Wanneer je overweegt een tuinoverkapping in de tuin te plaatsen zul je een aantal belangrijke vragen voor jezelf willen beantwoorden. Hoe duur is een tuinoverkapping? Welke materialen kan ik gebruiken? Kan ik de tuinoverkapping zelf bouwen? Op deze en andere vragen geven we antwoord in deze blog.

Je moet aan de volgende zaken denken bij het kopen van een tuinoverkapping:

 1. Hoeveel kost een tuinoverkapping?
 2. Zelf bouwen of laten bouwen?
 3. Welke materialen worden gebruikt?
 4. Welke stijl vind ik mooi en welke past bij mijn tuin?

Meer weten over de bovengenoemde punten? Lees dan snel verder. We gaan bijvoorbeeld dieper in op de materialen die je kunt kiezen en wat deze kosten, welke gereedschappen je nodig hebt als je de tuinoverkapping zelf bouwt en waarom er altijd wel een passende tuinoverkapping te vinden is die je mooi vindt. 

Hoeveel kost een tuinoverkapping?

Voordat je na gaat denken over welke stijl je wil, welke materialen je mooi vindt en hoe groot de overkapping moet worden is het belangrijk om voor jezelf een budget te bepalen. Het gene wat je te besteden hebt heeft een grote invloed op bovengenoemde zaken. Als je handig bent kun je wellicht kiezen om de tuinoverkapping zelf te op te bouwen. Hiermee bespaar je geld en kan je eventueel een luxere overkapping kopen. 

Douglas tuinoverkapping met schuifzeil 500x300cm

Afhankelijk van de grootte betaal je gemiddeld tussen de €1000,- en €8000,- voor een prefab tuinoverkapping. Voor een beginprijs van €1000,- kun je een degelijk instapmodel kopen. Echter kun je ook al een lowbudget variant aanschaffen voor € 140,-. Hiervoor krijg je een overkapping van 4 meter bij 4 meter die bestaat uit vier stalen pilaren en een doek die je eroverheen kan plaatsen. Je kunt ook aan nog vele hogere bedragen denken. De kwaliteit, materialen, grootte en stijl hebben hier allemaal invloed op. Met een oneindig budget zijn er ontzettend veel mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan glas in het dak, een zinken regenpijp en extra elektra aanleggen voor verlichting.  

Zelf bouwen of laten bouwen?

Ben je handig en wil je kosten besparen dan kun je ervoor kiezen om een tuinoverkapping zelf te bouwen. Veel exemplaren bestaan uit veel verschillende onderdelen die als het ware samen een groot bouwpakket vormen. De werkzaamheden waar je mee bezig zult zijn staan hieronder vermeld:

Plaatsen van de staanders
De eerste klus is meteen een van de belangrijkste en moet je zeer nauwkeurig uitvoeren. De staanders moeten namelijk allemaal exact op dezelfde hoogte komen en waterpas komen te liggen. Staanders zijn te bestellen met en zonder betonpoer.

Monteren van de dakliggers
Na het plaatsen van de staanders kun je beginnen met het leggen van de dragende balken en de dwarsliggende balken. Je legt altijd eerste de dragende balken. Samen met de dwarsliggende balken wordt het geheel extra stevig.

Zijwanden plaatsen (optioneel)
Om het geheel nog steviger te maken is het verstandig om ook zijwanden te plaatsen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je uit de wind zit.

Vloer plaatsen (optioneel)
Ligt er geen bestrating op de plek waar de tuinoverkapping komt dan kun je met vlonderplanken een vloer maken. Kies voor stevige planken die niet buigen. Je wilt een kwaliteitsvloer met kwaliteit planken zodat je niet na een korte periode deze alweer moet vervangen.

Dak dichtmaken
Tot slot maak je het dak dicht, wel zo handig als je uit de zon of regen wil zitten. 

Welke materialen heb ik nodig?
Wanneer je zelf de tuinoverkapping gaat maken zul je hiervoor een aantal gereedschappen nodig hebben. Voor het in elkaar zetten van een prefab tuinoverkapping heb je de volgende gereedschappen nodig:

 • Schop
  Om de kuilen te graven waar de betonpoeren in te plaatsen
 • Een waterpas
  Om te zorgen dat de betonpoeren recht in de kuilen komen te liggen
 • Boormachine met bithouder
  Om alle onderdelen aan elkaar te bevestigen
 • Hamer
  Om alle onderdelen aan elkaar te bevestigen

Heb je zelf een ontwerp gemaakt en losse materialen aangeschaft dan heb je ook nog de volgende gereedschappen nodig:

 • Handzaag
  Het op maat zagen van houten onderdelen
 • Handcirkelzaag of cirkelzaagtafel
  Het op maat zagen van houten onderdelen

Tuinoverkapping laten bouwen
Je kunt de klus natuurlijk ook uitbesteden. De klus kan door verschillende mensen worden uitgevoerd. Er zijn hoveniers die dit kunnen, klusjesmannen of wellicht het bedrijf waar je tuinoverkapping aanschaft. De kosten voor het laten bouwen van een tuinoverkapping verschillen. De grootte, materialen en extra opties zijn factoren die hier invloed op hebben.

SUNS Maranza terrasoverkapping 360 cm x 350 cm

Welke materialen worden gebruikt?

Verschillende materialen zijn nodig om een tuinoverkapping te kunnen maken. Sommige daarvan zijn essentieel zoals betonpoeren, steunpilaren, draagbalken, schroeven en moeren. Daarnaast zijn er een hoop materialen die optioneel zijn. Denk aan een glazen dak, elektriciteit voor verlichting, vlonderplanken voor een vloer en een dakgoot.

Een tuin overkapping van hout
Veel overkappingen zijn gemaakt van hout. De voordelen van een houten tuinoverkapping zijn:

 • Hout gaat lang mee
 • Het is stevig materiaal
 • Je kunt het eventueel schilderen in een gewenste kleur
 • Het past bij veel tuinstijlen

Een tuinoverkapping van aluminium
Een ander materiaal dat veel gebruikt wordt is aluminium. De voordelen hiervan zijn:

 • Het is stevig materiaal
 • Het materiaal is licht
 • Te verkrijgen in veel verschillende kleuren
 • Makkelijk schoon te houden

Het dak
Veel mensen kiezen voor een plat dak. Hiervoor kun je verschillende materialen gebruiken:

 • EPDM
  EPDM heeft een lange levensduur, is gemakkelijk te monteren en scheurt niet snel. Een ander voordeel is dat je nog gewoon op het dak kan lopen. EPDM is namelijk erg elastisch. Voor EPDM bestaat je tussen de €60,- en €80,- per m2
 • Bitumen
  Bitumen zijn goedkoper dan EPDM, hiervoor betaal je tussen de €40,- en €60,- per m2. Bitumen wordt bevestigd met een brander en is hierdoor lastiger uit te voeren. Daarnaast is het minder elastisch en kun je er beter niet op lopen.
 • PVC
  Met behulp van warmte wordt PVC gelijmd aan het hout. Het gaat minder lang mee dan EPDM en er kunnen scheurtjes in PVC komen. Aangezien je er tussen de €50,- en €70,- per m2 voor betaald kun je beter voor EPDM kiezen. 
 • Polycarbonaat platen
  Kies voor polycarbonaat platen als je nog graag in de zon wil zitten onder je tuinoverkapping. Het materiaal is licht, sterker dan glas, gemakkelijk te vestigen en te verkrijgen in veschillende kleuren. De meeste mensen kiezen echter voor transparant of opaal. Kies voor opaal als je niet vol in de zon wil zitten. De kosten voor polycarbonaatplaten liggen tussen de €15,- en €20,- en €40,- per m2.
 • Glas
  Voor een luxe afwerking kies je voor glas. Het geeft een extra finishing touch echter zitten er niet veel voordelen aan. Glas is namelijk erg zwaar, het kost meer dan de andere opties, moet regelmatig schoongemaakt worden en als je onder je tuinoverkapping zit en de zon schijnt kan het ontzettend warm worden.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een schuindak met dakpannen. Het voordelen van dakpannen zijn:

 • Het gaat lang mee
 • Te verkrijgen in verschillende kleuren
 • Het maakt de tuinoverkapping helemaal af

De kosten van dakpannen inclusief arbeidskosten liggen op ongeveer €85,- per m2. Wanneer je hiervoor kiest zul je ook rekening moeten houden met de aanschaf van een dakgoot. Op den duur zul je ook een keer de dakpannen schoon moeten maken aangezien deze vies worden. 

Welke stijl vind ik mooi en welke past bij mijn tuin?

Gelukkig zijn er verschillende materialen waarmee een tuinoverkapping gemaakt kan worden. De keuze van het materiaalsoort heeft grote invloed op de stijl die je wil. Kies je voor hout dan kun je deze eventueel verven, aluminium is ook in verschillende kleuren te verkrijgen. Kies de kleur die past bij de stijl van je tuin. Heb je een moderne strakke tuin dan zul je misschien eerder voor aluminium gaan in donkere kleuren zoals antraciet. Wil je dat het luxe uitstraalt kies dan bijvoorbeeld voor een glazen dak en zorg dat je mooie, sfeervolle verlichting neemt. 

Kortom, door de vele verschillende materialen die je kunt combineren is er altijd iets passends te vinden wat je mooi vindt en bij de stijl van je tuin past. 

Conclusie

Je weet nu waar je allemaal aan moet denken als je een tuinoverkapping wil kopen. Weet je nog niet helemaal zeker wat je wilt? Ga dan eens naar een speciaalzaak om je verder te laten informeren.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen