Wanneer je een regenton aanschaft moet je goed nadenken over de plek waar je hem neer wil zetten. Verschillende factoren spelen een rol bij de keuze van de plek. In deze blog leggen we aan je uit welke factoren dit zijn en waar je de regenton het beste kan plaatsen.
Wat is de beste plaats voor een regenton:
De regenton kun je het beste plaatsen naast je woning, schuur, garage of tuinhuis. Doe dit op de plek waar een regenpijp zit en sluit de regenton hier op aan. Zet de regenton op een plek in de schaduw, Dit is het beste voor de kwaliteit van het water.
Lees vooral verder als je verdiepende info wil over bovenstaande uitleg. We gaan niet alleen hier dieper op in. We leggen ook uit waarom je een regenton het beste niet in de zon kan zetten, wat er gebeurd als je de regenton niet op een regenton aansluit, wat je het beste kan doen als je een kleine tuin hebt én meer.
De beste plek voor een regenton is bij een regenpijp van je woning of indien je deze hebt een schuur, garage of tuinhuis of overkapping.
Wanneer je de regenton aansluit op de regenpijp vult de regenton zich met water dat op het dak terecht komt. Doordat het dak een groot oppervlakte heeft komt er veel water op terecht en zal de regenton snel vol kunnen lopen.
Zet de regenton het liefst op een plek in de schaduw. Als de zon de hele dag op de regenton schijnt wordt het water wat erin zit warm. De kwaliteit van het water blijft beter als de regenton niet de hele dag in de zon staat.
Door de ligging van je tuin of de inrichting ervan kan het zijn dat de regenton een lange tijd van de dag in de zon staat. Het water in de regenton wordt hierdoor warm. Dit is niet goed voor de kwaliteit van het water.
Wanneer regenwater warm wordt komen er meer bacteriën in het water. Dit kan er ook tot leiden dat het water gaat stinken.
Indien je een kleine tuin hebt is het extra belangrijk om na te denken waar je de regenton plaatst. Omdat je minder ruimte hebt wil je niet dat de regenton te veel plek in beslag neemt. Je wil tenslotte ook nog ruimte overhouden voor planten, accessoires en wellicht een tuinmeubel en een stukje gazon.
Daarom is het vooral belangrijk om eerst goed na te denken over het formaat en de vorm van de regenton.
Een kleine tuin heeft vanzelfsprekend ook minder planten en een minder groot gazon dan een grote tuin. Een grote regenton is daarom niet perse nodig. Daarnaast is het verstandig om een wandregenton te nemen. Doordat deze rechthoekig en lang is kun je deze tegen de muur van je woning zetten. Je kan deze ook plaatsen tegen de muur van een tuinhuis, schuurtje of garage.
De meeste regentonnen zijn rond van vorm. Deze kun je beter niet plaatsen omdat deze niet efficiënt omgaan met de ruimte.
Ben je benieuwd naar welke soorten regentonnen er allemaal zijn? Lees dan eens onze blog Welke soorten regentonnen zijn er?
Indien je een plat dak hebt omdat je bijvoorbeeld een garage hebt kun je ervoor kiezen om hier je regenton op te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat de regenton geen ruimte in beslag neemt in je tuin. Je kan er zelfs voor kiezen om er meerdere te plaatsen zodat je de tuin altijd water kan geven met regenwater.
In dit geval is het ook niet zo belangrijk hoe de regenton eruit ziet aangezien je deze toch niet ziet. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de grote van de regenton en hoeveel je er plaatst. Dit heeft alles te maken met de constructie en het draaggewicht van je dak. Houdt er rekening mee dat een regenton die vol zit ontzettend zwaar kan worden.
Hoe je erachter komt hoe zwaar een regenton kan worden is simpel. Wanneer je de inhoudt weet van de regenton weet je ook hoe zwaar deze kan worden. Een regenton van 150 liter wordt 150 kilo zwaar als deze helemaal vol zit met water. Voor elke liter water moet je 1 kilo gewicht rekenen.
Wil je meerdere regentonnen plaatsen op een plat dak dan kun je er ook voor kiezen om de regentonnen op verschillende plekken te plaatsen. In dit geval wordt niet één gedeelte van het dak belast met het gewicht.
Je kunt ervoor kiezen om een regenton op het balkon te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat deze geen ruimte in beslag neemt in je tuin.
Net als een regenton in de tuin kun je deze aansluiten op de regenpijp die is aangesloten op de dakgoot van je woning.
Indien je de regenton op je balkon plaatst moet je goed rekening houden met de afwatering. Zodra de regenton vol zit en er geen water meer bij kan moet het overtollige water goed weg kunnen stromen. Als je geen afwatering hebt stroomt het water alle kanten uit over je balkon. Het water kan vervolgens naar verschillende kanten stromen en zo in je tuin of misschien wel bij de buren terecht komen.
Je kan het water uit de regenton natuurlijk gebruiken om de planten op je balkon water te geven. Het is echter ook mogelijk om de planten in je tuin water te geven met dit water. In dit geval kun je het beste een wat langere slang aansluiten op de kraan. Maak deze dusdanig lang dat je de tuinslang die je beneden hebt liggen er makkelijk op aan kunt sluiten. Hiermee verlies je niet onnodig meters van de tuinslang omdat deze helemaal naar je balkon loopt.
Het verlengen van een tuinslang is gelukkig erg simpel. Hoe je dit doet lees je in onze blog Verleng de tuinslang in 5 makkelijke stappen.
Je kan ervoor kiezen om de regenton niet aan te sluiten op de regenpijp. In dit geval is het wel zo dat de regenton niet snel vol zal lopen met water. Het is daarnaast een vereiste om geen deksel op de regenton te plaatsen simpelweg omdat er anders geen water in kan stromen.
Indien je deze keuze maakt moet je er rekening mee houden dat het erg lang duurt voor de regenton vol zit. Dit komt omdat de opening van de regenton een heel klein oppervlakte heeft. Het water moet er recht in vallen.
Wanneer de regenton is aangesloten op een regenpijp vult de regenton eerder. Dit komt omdat het oppervlakte van het dak waar de regenpijp op aangesloten is een stuk groter is.
Een regenton niet aansluiten op de regenpijp kan ook als je de regenton puur voor esthetische doeleinden in de tuin plaatst.
Je weet nu waar je het beste de regenton kan plaatsen én waar je deze vooral beter niet kan plaatsen. Wanneer je een kleine tuin hebt is het niet alleen belangrijk om over de plaats naar te denken maar ook over de grote en het soort. In dit geval kun je de regenton wellicht ook plaatsen op je balkon of dak van je garage.
We hebben naast deze blog nog meer interessante blogs geschreven over de regenton. Benieuwd welke? Klik dan hier.