Waarom moet ik mijn tuin harken en schoffelen?

22 oktober 2020
2 min leestijd

Harken en schoffelen zijn voor sommige van ons een therapeutische klusje voor andere voelt het als een verplichting. Voor mijzelf verschilt het keer op keer, de ene keer heb ik er helemaal geen zin in de andere keer heb ik er totaal geen problemen mee. Maar waarom harkt en schoffelt men de tuin eigenlijk? Dat bespreken we in deze blog. 

De reden waarom je de tuin harkt: 

  • Om de grond te beluchten
  • Schoonmaken van tuintegels en sierbestrating
  • De grond egaliseren
  • Verticuteren van je gazon

De reden waarom je de tuin schoffelt:

  • Om de tuin te ontdoen van onkruid

Wanneer je verder leest gaan we hier dieper op in. Tevens leggen we uit welke soorten bladen er zijn voor een schoffel en waar deze voor gebruikt worden. Daarnaast behandelen we in deze blog ook hoe je jouw lichaam niet te veel belast tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden.

Waarom moet ik mijn tuin harken?

In de tuin zijn er verschillende plekken die je kan harken. Daarom zijn er ook verschillende soorten harken. Per element in de tuin bespreken we waarom je dit harkt en met wat voor hark je dit doet. 

Grond beluchten
De wortels van je planten hebben zuurstof nodig. Door je tuin te harken komt er meer lucht in de bodem waardoor je planten het zuurstof beter kunnen opnemen. Daarnaast is het harken van je tuin goed voor bodemorganismen. Deze dragen bij aan een gezonde bodem. Je doet dit met een normale tuin- of handhark.

Schoonmaken van tuintegels en sierbestrating
Wanneer bladeren te lang op tuintegels en sierbestrating liggen kunnen deze lelijke vlekken achterlaten. Deze vlekken zijn vaak lastig schoon te maken of willen helemaal niet meer verdwijnen. De bladeren kan je het beste wegharken met een gazonhark/bladhark. Een andere reden waarom je tuintegels en sierbestrating harkt is dat je soms simpelweg het pad niet meer kan zien. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je op je planten gaat staan.

Voor het schoonmaken van je tuintegels kan je ook kiezen voor een bladblazer/zuiger. Hiermee is de klus een stuk minder arbeidsintensief echter is het aanschaffen van een bladblazer wel duurder dan een normale hark.

Grond egaliseren
Wanneer je bijvoorbeeld het gazon wil zaaien is het van belang dat je met een egaliseerhark/tuinhark de grond als het ware los maakt. Zaadjes kunnen op deze manier makkelijker in de grond komen. 

Verticuteren
Het hangt een beetje af van je gazon maar de meeste mensen verticuteren hun gazon maar een keer per jaar, dit doe je in april of mei. Je verticuteerd je gazon omdat het wel eens te maken krijgt met viltvorming. Bij viltvorming ontstaat er als het ware een laag van dode grassen en mossen die het gazon doen verstikken. Hierdoor wordt ook water minder goed opgenomen in je gazon. Het verticuteren van je gazon doe je met een speciale verticuteerhark. Je hebt verticuteerharken met wieltjes, automatische voor de hand of een normale zoals een gewone hark.

Waarom moet ik mijn tuin schoffelen?

Met een schoffel verwijder je onkruid dat zich in lichtere grondsoorten bevindt. Doordat je de schoffel onder de grond beweegt snij je de wortels van het onkruid af. De wortels van het onkruid kunnen zich nu niet meer hechten aan de grond waardoor ze uitdrogen. Om deze taak uit te voeren gebruik je een normale schoffel die je van je af duwt. 

Naast de normale schoffel heb je ook een trekschoffel. Deze gebruik je om hoger onkruid te wieden. De schoffel gaat dieper de grond in waardoor het gemakkelijk dieper gelegen onkruidwortels los kan snijden. Omdat de schoffel dieper gaat moet je meer kracht zetten. Met een trekkende beweging kan je meer kracht zetten met een schoffel dan met een duwende beweging.

Omdat je met een schoffel verschillende werkzaamheden kan uitvoeren op verschillende plekken in de tuin kent een schoffel meerdere bladen:

Rechthoekig
De meeste schoffels hebben een rechthoekig blad, hiermee kun je gemakkelijk onkruid verwijderen.

Rond
Voor borders en zandgrond maak je gebruik van een rond blad.

Halfrond
Ook wel de halve maan genoemd. Dit blad wordt veel gebruikt in moestuinen. Een schoffel met een halfrond blad kan makkelijker door de harde grond.

Ruitvorming
Wanneer onkruid dicht bij je planten komen wil je bij het schoffelen natuurlijk niet je planten beschadigen. Om die reden gebruik je een schoffel met een ruiten blad.

Hartvormig
Wanneer er niet veel ruimte is en planten staan dicht bij het onkruid maak je gebruik van een schoffel met een hartenblad.

Puntig
Een schoffel met punten gebruik je voor wat stevigere grondsoorten. De punten gaan namelijk gemakkelijker en dieper de grond in.

Naast de normale schoffel zijn er ook handschoffels te verkrijgen. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor plantenbakken, potten en verticale tuinen. Deze schoffels zijn ook te verkrijgen met bovengenoemde bladen. 

Meer over verschillende schoffels lees je in onze blog Welke soorten schoffels zijn er én waar gebruik je ze voor?

Wanneer moet ik schoffelen?
Het is niet de leukste bezigheid als het gaat om tuinieren. Als je zo min mogelijk wil schoffelen kan je het beste vroeg in het voorjaar dit klusje doen. Wanneer je dit later doet (bijvoorbeeld in juni of juli) kan het onkruid al weer zijn uitgezaaid. Tevens kan het onkruid dan over je planten groeien waardoor het een lastige klus wordt. Het beste is om regelmatig even onkruid te wieden hierdoor heb je er uiteindelijk minder werk aan. Schoffelen kan je het beste doen wanneer de grond droog is. Als het net geregend heeft is de grond zwaar waardoor je meer kracht moet zetten om de schoffel door de grond te krijgen. Bijkomend voordeel is dat bij droog weer het onkruid eerder droog en dood is.

Harken en schoffelen zonder je lichaam te veel te belasten

Het belangrijkste bij het harken en schoffelen is goed gereedschap. Wanneer je bijvoorbeeld een steel hebt die te kort is zul je merken dat je al snel krom gaat staan. Het is van belang dat je probeert je rug ten alle tijden zo recht mogelijk houdt. Wanneer je krom staat kan een korte periode harken of schoffelen al belastend zijn. Zorg daarom altijd voor een steel die lang genoeg is voor jou. 

Het harken en schoffelen moet recht voor je gebeuren. Houdt je hark of schoffel daarom ongeveer in een hoek van 45 graden voor je. Hiermee voorkom je dat je voorovergebogen gaat staan. Probeer vooral je armen te gebruiken tijdens de werkzaamheden. Let er op dat je geen draaiende bewegingen maakt met je rug. 

Tot slot is het belangrijk dat je op tijd pauzeert. Moet er veel werk verricht worden? Probeer dan elke 15 minuten eventjes pauze te nemen. Je kan er ook voor kiezen om tussendoor andere, lichtere werkzaamheden te doen. 

Waar let je nog meer op?

Wanneer je klaar bent met harken en schoffelen is het belangrijk om het gereedschap goed schoon te maken. Een schoffel die schoon is blijft namelijk langer scherp dan een vuile.

Berg het gereedschap na gebruik goed op. Zet ijzerwaren niet op de koude grond hierdoor kan het namelijk gaan roesten. 

Pas met dit gereedschap goed op als je kinderen of huisdieren hebt. De punten van een hark en het mes van een schoffel kunnen erg scherp zijn. Wat kleine kinderen en dieren gemeen hebben is dat ze ontzettend nieuwsgierig zijn en alles willen ontdekken. Berg daarom na gebruik het gereedschap goed op. 

Wanneer je een hark van natuurlijk materiaal  koopt zoals bamboe zul je merken dat deze sneller slijten. 

Er zijn merken schoffels waarvan je het blad zelf kan vervangen. Wanneer het blad kapot is hoef je niet een nieuwe steel te kopen. 

Het slijpen van je schoffel kan gemakkelijk met een grove vijl. Zet je schoffel goed vast zodat je kracht kan zetten. Je kan de schoffel bijvoorbeeld vast zetten in een bankschroef. Heb je deze niet dan kan je dit ook doen met een lijmtang. 

Hopelijk heeft deze blog je meer inzicht gegeven in de redenen waarom je harkt en schoffelt en stelt het je in staat om deze klus in je eigen tuin goed uit te voeren. Veel succes met het onderhouden van je tuin.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen