Waarvoor kan je bladeren hergebruiken? (uitgebreide uitleg)

27 augustus 2022
2 min leestijd

In de herfst beginnen de bladeren weer van de bomen te vallen. Veel mensen kiezen ervoor om deze op te ruimen en weg te gooien. Je kan echter de bladeren ook hergebruiken. In deze blog leggen we aan je uit waarvoor je ze kan hergebruiken. 

Hiervoor kan je bladeren hergebruiken:

  • Om te composteren 
  • Voor voeding voor de grond
  • Als isolatiemateriaal voor planten
  • Het maken van beschutting voor dieren
  • Voeding en beschutting voor insecten
  • Voor mooie decoratie 

Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over alle bovenstaande mogelijkheden. Verder leggen we ook aan je uit of je bladeren kunt laten liggen of dat je ze moet opruimen én leggen we uit op welke manieren je bladeren kan opruimen. 

Uitgebreide uitleg

Bladeren hergebruiken om te composteren

Composteren van bladeren is een van de meest voorkomende dingen die mensen doen met het blad dat in de tuin valt. Composteren is heel eenvoudig en je tuin en de planten hebben er veel baat bij. 

Lees hieronder hoe je stap voor stap bladeren composteert.

Stap 1
Vul een aantal vuilniszakken met vochtige bladeren. 

Tip

Wacht even tot een regenbui en vul daarna de zak zodat je zeker weet dat ze nat zijn.

Stap 2
Voeg hier een beetje organische meststof aan toe.  

Stap 3
Bind de zakken dicht en prik een aantal kleine gaatjes in de zakken.

Stap 4
Leg de zakken weg op een koele plek.

Stap 5
Keer de zakken regelmatig om. 

In de tijd dat de bladeren en het organisch mest in de vuilniszakken hebben gezeten zijn er bacteriën, micro-organismen en wormen aan de “slag” gegaan om compost te maken van de bladeren. 

Deze kun je in het voorjaar uitstrooien in bijvoorbeeld je borders en plantenbakken en dienen als extra voedingsmiddel voor je planten. 

Bladeren hergebruiken voor voeding voor de grond

Veel bladeren komen op je tuintegels terecht. Denk bijvoorbeeld aan bladeren op je tuinpad en de oprit. 

Veeg deze bladeren op en strooi ze meteen uit over de grond van bijvoorbeeld je borders en plantenbakken. 

De bladeren zijn een voedselrijke bron voor micro-organismen en insecten. Daarnaast zorgt het ervoor dat de grond goed blijft. . 

Door regenval, zonneschijn en andere weerselementen zullen stoffen uit de plant de grond in trekken. Op den duur zal zelfs het blad helemaal niet meer te zien zijn. 

Let op!

Zorg ervoor dat je niet een te dikke laag bladeren uitstrooit over de grond. In dit geval kan het zijn dat er geen zuurstof meer bij de bodem kan. De laag bladeren zorgt dan voor verstikking van de grond. Hier kunnen uiteindelijk planten door dood gaan. 

Bladeren hergebruiken voor isolatiemateriaal

Nadat je de bladeren hebt opgeveegd kun je ze bewaren voor de winter. Stop de bladeren bijvoorbeeld in grote vuilniszakken. 

Wanneer er een tijd strenge vorst zal zijn kun je de bladeren uitstrooien over de grond van je borders, plantenbakken maar ook van je bloempotten. 

In dit geval dienen de bladeren als een isolatielaag. Dit zorgt ervoor dat vorst minder snel de grond in kan trekken. Hoe minder snel dit gebeurd hoe beter planten zijn beschermd tegen de vorst. Hierdoor kunnen planten de winter beter overleven en het jaar erop weer in bloei staan.  

Bladeren hergebruiken voor beschutting voor dieren

Je kan ervoor kiezen om bladeren te laten liggen of ze in een deel van de tuin uit te strooien. Denk bijvoorbeeld aan de hoek van je tuin waar je geen planten staan of andere spullen liggen.

Hiermee creeër je als het ware een rommelig hoekje wat dient als veilige schuilplaats voor bijvoorbeeld egels. Egels zijn van zichzelf schuwe dieren en zullen eerder naar je tuin toe trekken als ze de mogelijkheid hebben om te schuilen tegen gevaren. 

Bladeren hergebruiken voor voeding en beschutting voor insecten

Net als voor sommige dieren kunnen bladeren ook voor sommige insecten dienen als beschutting. 

Keverlarven en vlinderrupsen zijn twee voorbeelden van insecten die voedzame stoffen uit de bladeren kunnen halen.

Door bladeren te laten liggen of uit te strooien in de tuin draag je bij aan de ontwikkeling van deze insecten en daarmee dus ook aan de voedselketen. 

Bladeren hergebruiken voor mooie decoratie

Tot slot kun je bladeren ook hergebruiken als decoratie. Met de verschillende vormen en kleuren die de bladeren hebben kun je van allerlei mooie dingen maken. 

Denk bijvoorbeeld aan een krans of slinger van bladeren om binnen op te hangen. Of aan het bekleden van wekpotjes om daar vervolgens een waxinelichtje in te doen. Voor zowel binnen als buiten kun je mooie herfst decoratie maken van de bladeren. 

Meer inspiratie voor wat je allemaal kan maken vind je via deze link. 

Moet je blad laten liggen of moet je het opruimen?

Veel mensen vragen zich af of je bladeren in de tuin moet opruimen of dat je het gewoon kan laten liggen. Het verschilt waar de bladeren liggen en hoeveel bladeren er liggen. 

Bladeren die op je tuintegels liggen kun je het beste opruimen. Doe je dit niet dan kunnen er vlekken in de tegels komen die niet meer te verwijderen zijn. 

Bladeren die nat worden gaan namelijk op den duur afgeven. 

Als er wat bladeren op je gazon liggen of bijvoorbeeld in borders en plantenbakken dan kun je ze gewoon laten liggen. In dit geval dienen ze als voeding voor de grond. 

Meer informatie over het laten liggen of opruimen van bladeren in de tuin lees je in onze blog Bladeren in de tuin laten liggen of opruimen?

Verschillende manieren om bladeren in de tuin op te ruimen

Er zijn allerlei verschillende manieren om bladeren op te ruimen. Gelukkig zijn er genoeg gereedschappen om deze klus een stuk gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een ouderwetse bladhark of aan een bladblazer of bladzuiger. 

Wil je meer informatie over hoe je bladeren in de tuin kan opruimen? Lees dan eens onze blog Hoe ruim je bladeren op in de tuin? (6 verschillende manieren)

Bladeren die niet in de tuin liggen

Het blad valt natuurlijk niet alleen in de tuin. Er zal bijvoorbeeld ook blad in je dakgoot terecht komen. Dit moet je verwijderen (of laten verwijderen) aangezien anders de dakgoot verstopt kan raken. Natuurlijk kun je dit blad ook gewoon hergebruiken. 

Heb je een pad achter het huis dan zul je deze wellicht ook op willen ruimen. Dit kan zo maar heel wat blad opleveren. 

Indien je veel compost wil maken kan je eventueel ook vragen of je de bladeren van de buren mag hebben. 

Wat we hiermee willen zeggen is dat niet alleen bladeren die in de tuin goed van pas komen. Ook de bladeren die elders liggen wil je wellicht verzamelen nu je weet dat het zo handig is om te hergebruiken. 

Conclusie

Toch fijn dat de bladeren die in je tuin komen te liggen nog voor allerlei verschillende dingen gebruikt kunnen worden. Gooi je na het lezen van deze blog de bladeren rechtstreeks in de gft-bak of ga je deze nu ergens voor hergebruiken? 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen