Waarvoor kan je een tuinslang voor gebruiken? 15 handige toepassingen

27 maart 2023
1 min leestijd

Dat je een tuinslang kan gebruiken om de planten en het gazon water te geven weet iedereen wel. Dit is dan ook de reden voor veel mensen om er een aan te schaffen. De tuinslang is echter een veelzijdig hulpmiddel dat op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Waarvoor je deze allemaal kan gebruiken lees je in deze blog.

 • Tuin water geven
 • Vullen van een vijver of andere waterpartij
 • Auto of fiets wassen
 • Huisdieren wassen
 • Schoonmaken van tuintegels (o.a. terras en oprit)
 • Modder van buitenactiviteiten afspoelen
 • Schoonmaken van buitenmeubilair
 • Dakgoten schoonspoelen
 • Buitenspeelgoed schoonmaken
 • Tuingereedschap en bouwmaterieel schoonmaken
 • Koelen van tegels
 • Om de kinderen te vermaken op hete zomerdagen
 • Om een zwembad te vullen
 • Voor een buitendouche
 • Maken van een waterglijbaan

Wanneer je verder leest gaan we dieper in op alle bovenstaande toepassingen. 

Basisgebruik van een tuinslang

Tuin water geven

Een tuinslang wordt vaak gebruikt om de tuin van water te voorzien. Het is een efficiënte manier om bij langere perioden van droogte ervoor te zorgen dat alle planten en het gazon voldoende vocht krijgen. Je kunt dit doen met alle verschillende soorten tuinslangen die er zijn. Echter kun je dit ook geheel laten automatiseren. Hoe je dit doet lees je in onze blog Sproei nooit meer zelf de tuin met slimme bewateringsystemen. 

Vullen van een vijver of andere waterpartij

Naast het bewateren van de tuin kan een tuinslang ook worden gebruikt om een ​​vijver of een ander waterpartij bij te vullen. Met name tijdens de hete zomermaanden kan het water in vijvers en zwembaden sneller verdampen, waardoor aanvullen noodzakelijk is. Met een tuinslang is deze klus een fluitje van een cent.

Auto of fiets wassen

Een ander veel voorkomend gebruik van een tuinslang is het wassen van voertuigen zoals fietsen en auto's. Door de tuinslang aan te sluiten op een geschikte borstel- of sproeikop, wordt het eenvoudig om je auto of fiets grondig schoon te maken. Het gebruik van water uit de tuinslang helpt ook om het sop gemakkelijk weg te spoelen, wat resulteert in een schoon en glanzende auto of fiets.

Praktische Functies

Huisdieren wassen

Een tuinslang kan worden gebruikt om uw huisdieren, zoals honden en paarden, gemakkelijk buiten te wassen. Op warme zomerdagen kun je ze tevens nat spuiten met een tuinslang om ze wat af te koelen als ze het te heet hebben.

Schoonmaken van tuintegels en terras

Tuinslangen zijn ook handig voor het reinigen van tuintegels en terrassen. Met name als je hardnekkig vuil of aanslag op de tegels hebt zitten kun je de tuinslang het beste aansluiten op een hogedrukreiniger. 

Modder van buitenactiviteiten afspoelen

Na een dag vol modderige buitenactiviteiten zoals mountainbiken, kan een tuinslang worden gebruikt om modder van schoenen, kleding en uitrusting af te spoelen voordat u naar binnen gaat. Met name voor kleding is het van belang dat hier geen modder op zit. Je wil dit namelijk zo min mogelijk in de wasmachine krijgen. 

Schoonmaken van buitenmeubilair

Bij het schoonmaken van buitenmeubilair kan een tuinslang handig zijn om vuil te verwijderen. Door het gebruik van verschillende spuitpatronen kunnen tuinmeubelen er in een handomdraai weer als nieuw uitzien.

Dakgoot schoonspoelen

Door de dakgoten door te spoelen met water stromen bladeren en ander vuil wat is achtergebleven weg het riool in. Dit helpt verstoppingen te voorkomen en zorgt ervoor dat het regenwater goed kan wegstromen.

Buitenspeelgoed schoonmaken

Buitenspeelgoed kan snel vies worden. Gebruik een tuinslang om speeltoestellen, schommels, glijbanen en zwembaden snel en eenvoudig schoon te maken.

Tuingereedschap en bouwmaterieel schoonmaken

Een tuinslang is ook nuttig voor het schoonmaken van tuingereedschap en bouwmaterieel. Denk aan een hark, schep, snoeischaar maar ook grondboormachines en betonmixers. Het water helpt om opgehoopt vuil snel te verwijderen.

Koelen van tegels

Op hete zomerdagen kan het sproeien van water op terrastegels en paden helpen om de temperatuur te verlagen en een aangenamer loopoppervlak te creëren.

Leuke functies

Om de kinderen te vermaken tijdens hete zomerdagen

Een tuinslang kan veel plezier bieden aan kinderen op hete zomerdagen. Door een sproeikop op de slang te plaatsen, kunnen kinderen afkoelen en tegelijkertijd spelen met het water. 

Om een zwembad te vullen

Een andere handige toepassing van een tuinslang is het vullen van een zwembad. Zowel voor opblaasbare zwembaden als voor grotere, ingebouwde zwembaden kan een tuinslang helpen om deze snel en eenvoudig te vullen met water.

Voor een buitendouche

Door een tuinslang aan te sluiten op een speciale douchekop, kan je een tijdelijke buitendouche creëren. Dit is ideaal voor het afspoelen van zand na een dag op het strand, of om simpelweg af te koelen en te genieten van het buitenleven tijdens warme zomerdagen.

Meer informatie over een buitendouche lees je in onze blog Wil je een buitendouche? Dit is wat je erover moet weten.

Maken van een waterglijbaan

Met een tuinslang kan je ook een waterglijbaan maken in je eigen tuin. Leg een lange strook plastic folie of zeil op het gras, en gebruik de tuinslang om het geheel nat en glibberig te maken. Dit zorgt voor urenlang waterpret voor zowel kinderen als volwassenen.

Conclusie

Ga je na het lezen van deze blog de tuinslang voor meer dingen gebruiken dan alleen het sproeien van de tuin? We hopen dat je inspiratie op hebt gedaan en de tuinslang misschien wel veelzijdig in gaat zetten. 

Ben je benieuwd naar meer blogs over de tuinslang? Klik dan hier voor een overzicht. Je vindt hier bijvoorbeeld blogs over hoe je druk op een tuinslang kan verhogen, hoe je deze repareert en hoe je deze makkelijk kan verlegen.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen