Wanneer gras maaien ochtend of avond: juiste tijdstip en tips

3 oktober 2023
1,5 min leestijd

Het maaien van gras kan soms een lastige taak zijn, vooral als je niet zeker weet wat het beste moment van de dag is om dit te doen. Veel mensen vragen zich af of het beter is om gras in de ochtend of in de avond te maaien. Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor het kiezen van het meest geschikte tijdstip, zoals temperatuur, vochtigheid en persoonlijke voorkeur.

In de ochtend kan de dauw op het gras het maaien enigszins bemoeilijken. Wanneer het gras nat is, kan het moeilijker zijn om gelijkmatig te maaien en kunnen er opeenhopingen van afgemaaid gras ontstaan onder de maaimachine. In de avond is het gras vaak droger en kan het maaien soepeler verlopen. Echter, het kiezen van een tijdstip voor grasmaaien is niet alleen afhankelijk van de vochtigheidsgraad, maar ook van de temperatuur, het klimaat en de aanbevolen maanden voor grasmaaien.

Belangrijke punten

 • Ochtend- en avondmaaien hebben beide voor- en nadelen, afhankelijk van factoren zoals vochtigheid en temperatuur.
 • Het kiezen van een geschikt moment om het gras te maaien is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en lokale omstandigheden.
 • Houd rekening met de effecten van het klimaat, de aanbevolen maanden voor grasmaaien en specifieke gazonbehoeften bij het maken van je keuze.

Wanneer gras maaien - ochtend of avond

Het kiezen van het juiste tijdstip om je gras te maaien is belangrijk voor de gezondheid van jouw gazon. Ochtend en avond bieden beide verschillende voordelen, afhankelijk van een aantal factoren zoals licht, zonlicht en de tijd van de dag. Laten we dieper ingaan op deze factoren om het beste tijdstip voor het maaien van gras te bepalen.

Ochtend

In de vroege ochtend kan het gras nog bedekt zijn met dauw, waardoor het maaien bemoeilijkt wordt. Het is daarom aan te raden om te wachten tot het gras droog is om het maaiproces soepeler en effectiever te maken. Bovendien is het zonlicht in de ochtend minder fel dan tijdens het midden van de dag. Dit betekent dat het gras minder snel last heeft van verbranding door de zon na het maaien.

Namiddag / Avond

Aan de andere kant is de late namiddag een gunstig tijdstip voor het maaien van gras. Het zonlicht begint af te nemen en daardoor is er minder kans op verbranding van het gazon. Bovendien heeft het gras de hele dag het zonlicht kunnen opnemen, waardoor het sterker en beter in staat is om te herstellen na het maaien. Echter, het maaien van gras in de late avond wordt niet aangeraden, omdat een gebrek aan licht het moeilijker maakt om een gelijkmatig maairesultaat te behalen.

De ideale momenten om gras te maaien zijn dus in de late ochtend en de late namiddag. In de late ochtend is het gras meestal droog genoeg om goed te kunnen maaien en het zonlicht is nog niet te fel. In de late namiddag is het zonlicht minder intens, waardoor het gras beter kan herstellen. Ook is het gras in de late namiddag sterker na een hele dag zonlicht opnemen.

Belangrijke punten om te onthouden bij het kiezen van het juiste tijdstip om je gras te maaien zijn:

 • Vermijd het maaien van gras wanneer het bedekt is met dauw, zoals in de vroege ochtend.
 • Kies voor de late ochtend of late namiddag, wanneer het zonlicht minder intens is.
 • Houd rekening met de sterkte en het herstelvermogen van het gras na een dag zonlicht opnemen.

Het effect van temperatuur en klimaat op grasmaaien

Invloed van zomer en winter op grasmaaien

Temperatuur en klimaat spelen een cruciale rol bij het maaien van het gras. In de zomer, wanneer de temperaturen hoog zijn, groeit het gras sneller en is het noodzakelijk om vaker te maaien. Gemiddeld moet het gras elke 10 tot 14 dagen in de zomer gemaaid worden. In de winter daarentegen is het groeitempo van het gras aanzienlijk langzamer, waardoor minder vaak maaien nodig is.

Vorst

De vorst in de winter kan het gras verzwakken, waardoor het sneller beschadigd kan raken door het maaien. Daarom wordt er tijdens de winter minder vaak gemaaid. Bij temperaturen onder nul kan het gazon het beste met rust gelaten worden, zodat het de vorst kan overleven zonder verdere stress.

Zomermaanden

Tijdens de zomermaanden moet je rekening houden met de zon en de warmte. Gras maaien wanneer de zon op zijn hoogst staat, kan leiden tot verbrand gras en beschadigde tuinen. Om dit te voorkomen, wordt aanbevolen om het gras te maaien in de vroege ochtend of late avond, wanneer de temperaturen koeler zijn en de zon lager aan de hemel staat.

Winter

In tegenstelling tot de zomer zijn de winters korter en is de zon minder intens. In dit seizoen zijn er minder uren met voldoende zonlicht beschikbaar voor het gras om te groeien, wat resulteert in een langzamere groei en een minder frequent maaischema.

De optimale maaimomenten variëren dus per seizoen en afhankelijk van temperatuur en klimaatomstandigheden.

Belangrijke punten:

 • Gras groeit sneller in de zomer en vereist vaker maaien, bij voorkeur elke 10 tot 14 dagen.
 • In de winter groeit gras langzamer en moet het minder vaak gemaaid worden.
 • Vermijd maaien gedurende vorst, aangezien dit het gras kan verzwakken en beschadigen.
 • Maai het gras in de vroege ochtend of late avond in de zomer om verbranding door de zon te voorkomen.
 • In de winter zijn minder uren zonlicht beschikbaar, wat resulteert in een langzamere groei en minder frequent maaien.

Het effect van vocht op grasmaaien

Het maaien van gras kan zowel in de ochtend als in de avond worden gedaan, maar het tijdstip heeft invloed op de effectiviteit van het maaien. Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van het tijdstip is de hoeveelheid vocht in het gras. In deze sectie bespreken we het effect van vocht op het grasmaaien en wanneer het beter is om te maaien, afhankelijk van het vochtgehalte.

Vocht in de ochtend

In de ochtend is het gras vaak nat door de dauw die 's nachts wordt gevormd. Nat gras kan leiden tot problemen bij het maaien, zoals het aan elkaar plakken van het gras en het verstopt raken van de maaier. Als het gras te nat is, moet je het maaien uitstellen totdat het droger is.

Vocht in de avond

In de avond is het gras over het algemeen droger, waardoor het maaien gemakkelijker gaat. Wanneer het gras droog is, kan de maaier het gras effectiever snijden en het maaisel gelijkmatig verspreiden. Dit helpt om het gazon gezond en netjes te houden.

Belangrijke punten:

 • Het is beter om te maaien wanneer het gras droog is. Dus als het in de ochtend erg nat is, kan het beter zijn om in de avond te maaien.
 • Te nat gras kan leiden tot problemen zoals aan elkaar plakken van het gras en het verstoppen van de maaier, wat het moeilijk maakt om het gazon netjes te houden.
 • Het sproeien van het gazon kan invloed hebben op het vochtgehalte van het gras. Als je van plan bent om je gazon te sproeien, moet je dit in gedachten houden en het maaien plannen, zodat het gras tijd heeft om te drogen voordat je gaat maaien.

Het is belangrijk om het vochtgehalte van het gras in overweging te nemen bij het kiezen van het beste tijdstip om te maaien. Naast het vochtgehalte spelen ook andere factoren een rol, zoals de gezondheid van het gazon, het type gras en de weersomstandigheden. Het kiezen van het juiste moment om te maaien, rekening houdend met al deze factoren, zal bijdragen aan de algehele gezondheid en uitstraling van jouw gazon.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste tijdstip van de dag om gras te maaien?

Het beste tijdstip om gras te maaien is aan het einde van de ochtend of vroeg in de avond. Maaien in de ochtend zorgt ervoor dat het gras nog enigszins vochtig is door de dauw, terwijl het aan het begin van de avond al wat is opgedroogd. Beide momenten zijn geschikt om het gras te maaien zonder het te beschadigen.

Hoe lang na het zaaien kan ik voor het eerst maaien?

Wanneer je een nieuw gazon hebt gezaaid, is het belangrijk om te wachten met maaien totdat het gras sterk genoeg is. Over het algemeen kun je het gazon voor het eerst maaien wanneer het gras ongeveer 7-10 centimeter hoog is. Bij voorkeur moet je de hoogte van het gras met een derde verkorten om het geleidelijk aan het maaien te laten wennen.

Kan ik grasmaaien tijdens nachtvorst?

Het is niet aan te raden om te maaien tijdens nachtvorst. Het gras kan namelijk beschadigd raken wanneer je het maait terwijl het bevroren is. Wacht altijd tot de nachtvorst over is voordat je begint met maaien. Als je echt moet maaien tijdens nachtvorst, doe dit dan later op de dag wanneer het gras minder bevroren is.

Hoe vaak moet ik mijn gazon maaien in de zomer?

In de zomer is het aan te raden om het gazon regelmatig te maaien, ongeveer één of twee keer per week. Dit hangt af van het soort gras en de groeisnelheid. Houd er rekening mee dat je het gras niet te kort maait tijdens warme en droge periodes. Hierdoor kan het gazon sneller uitdrogen en beschadigd raken. Hanteer het liefst een maaihoogte van ongeveer 4 centimeter om het gazon gezond te houden.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen