Je bent van plan om een regenton te gaan kopen. Met alleen een regenton heb je nog niet al het materiaal in huis om de regenton ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken. In deze blog leggen we uit wat je allemaal nodig hebt en waarom je dit nodig hebt.
Dit heb je nodig als je een regenton koopt:
Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over alle bovenstaande materialen. Per item leggen we uit waarom je het nodig hebt.
Regenton
Het begint natuurlijk allemaal bij de regenton. Zonder deze kan je immers geen water opvangen.
Wanneer je opzoek gaat naar een geschikte regenton zul je er al snel achter komen dat er ontzettend veel keuze is. Zo zit er veel verschil is de grote, de vorm, het materiaal en de kleur.
Elk soort materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zo is een kunststof regenton erg duurzaam maar past deze misschien niet helemaal in jouw tuin en is een houten regenton mooi maar niet onderhoudsvriendelijk. Kwa vorm en grote kun je ook veel kanten op. Zo is het handig om een rechthoekige regenton te nemen als je niet zo’n grote tuin hebt. Deze kun je makkelijk tegen de muur aanzetten zonder onnodig ruimte te verliezen.
Moet je nog een regenton kopen en wil je inspiratie opdoen? Lees dan eens onze blog Welke soorten regentonnen zijn er? In deze blog krijg je een totaal overzicht van alle verschillende soorten regentonnen die er zijn.
Kraan
Onderaan de regenton zit (bijna altijd*) een kraan. Met de kraan kan je gemakkelijk water uit de regenton halen. Je kan je gieter of emmer eronder plaatsen of deze aansluiten op de tuinslang.
Betreft het aansluiten is het van belang om goed te kijken naar de doorsnede (diameter) van de kraankop. Je wil dat deze immers wel op je tuinslang past.
Er is net als bij de regenton veel variatie. Kies je bijvoorbeeld voor een plastic kraan of eentje van RVS? Ook kwa grootte en kleur kun je veel verschillende kanten op.
Tot slot kun je ook kijken naar welk mechanisme je voorkeur heeft. Kies je bijvoorbeeld voor een kraan met een normale draaiknop of ga je voor een kraan met een schuifhendel.
* Sommige mensen kiezen om geen kraan op de regenton aan te sluiten en bijvoorbeeld de tuinslang bovenin de regenton te hangen met behulp van een regentonpomp.
Vulautomaat
Een vulautomaat heb je nodig om ervoor te zorgen dat de regenton volloopt met water wat door je regenpijp stroomt.
Je plaatst een vulautomaat tussen de regenpijp daar waar jouw regenton staat.
Omdat regenpijpen verschillen in kleur en doorsnede (diameter) zijn vulautomaten te verkrijgen in verschillende kleuren en doorsnede. Dit zodat er op elke regenpijp een vulautomaat past.
Er zijn verschillende soorten vulautomaten. De meeste hebben een zomer- en winterstand. Met de winterstand voorkom je dat er bladeren in de regenton komen. Ook heb je vulautomaten waar een speciaal mechanisme in zit. Deze zorgt dat de bladeren uit de regenpijp schieten maar dat het water doorstroomt naar de regenton.
Regentonpomp
Grote kans dat je met het water uit de regenton je tuin water wil geven. Het makkelijkste is als je dit doet met een tuinslang. Om te zorgen dat je voldoende druk hebt zul je een regentonpomp moeten installeren in de regenton.
De regentonpomp is gelukkig makkelijk te installeren. Je haalt simpelweg de deksel van de regenton af en plaatst de regentonpomp in de regenton. Vervolgens sluit je op het kraanstuk je tuinslang aan en doe je de stekker van de regentonpomp in het stopcontact.
Het enige wat je nu nog moet doen is de regentonpomp aanzetten en de tuinslang opendraaien.
Regentonpompen worden door verschillende merken aangeboden. Ze zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. De duurdere varianten zijn van betere kwaliteit dan de low-budget varianten. Regentonpompen kun je zowel in tuincentrums, bouwcenters en online verkrijgen.
Filters
Doordat het water via de dakgoot naar de regenpijp loopt bestaat de kans dat er vuil in je regenton komt. Denk bijvoorbeeld aan bladeren die op het dak liggen die bij regenval je dakgoot in stromen. Ook bestaat de kans dat er ander afval hierin terecht komt. Bijvoorbeeld zwerfafval wat bij een harde windvlaag je dak op waait.
Als je geen filter plaatst bestaat de kans dat er op den duur geen water meer uit het kraantje komt. Vuil kan namelijk naar beneden stromen en voor het kraantje gaan zitten.
Lees onze blog Hoe voorkom je dat een regenton verstopt raakt voor meer informatie over filters.
Regenton standaard (voet)
De kraan van de regenton zit vaak zo’n 20 a 30cm vanaf de onderkant gemonteerd. Het is dus noodzaak om de regenton op een verhoging te zetten als je een gieter of emmer onder de kraan wil zetten. Dit kun je doen met een regenton standaard of voet.
Gelukkig zijn er allerlei manieren om de regenton op een verhoging te zetten. Veel regentonnen komen zelfs met een speciale voet. Deze zijn net iets groter dan de regenton waardoor de regenton er precies invalt.
Indien je geen meegeleverde voet hebt kun je ervoor kiezen om de regenton bijvoorbeeld te plaatsen op bakstenen of stoeptegels. Deze kun je gemakkelijk op elkaar stapelen en hebben genoeg kracht om een volle regenton te dragen.
Het kan zijn dat je naast bovenstaande benodigdheden ook nog andere spullen nodig hebt.
Boormachine met gatenzaag
Wanneer er geen gat in de regenton zit voor een kraan heb je dit gereedschap nodig om deze te maken.
Schoonmaakspullen
Daarnaast zul je zo nu en dan de regenton schoon willen maken. Dit kan je gemakkelijk doen met een oude doek en kraanwater.
Beschermhoes
Met name als je een houten regenton hebt kan een beschermhoes handig zijn. In de winter wordt de regenton blootgesteld aan veel regen, kou en wind. De hoes beschermt de regenton hiertegen en voorkomt dat deze hierdoor minder snel verkleurd of gaat splijten.
Je weet nu precies wat je allemaal nodig hebt als je een regenton in de tuin wil én waarom je het nodig hebt. Sommige onderdelen zijn noodzakelijk waar andere een extra handige toevoeging zijn.
Gelukkig kun je ook regentonsets kopen waarbij alles inbegrepen zit. Voor elk onderdeel is een ruim aanbod. Hierdoor is er altijd wel iets passends te vinden voor jouw regenton.
Benieuwd naar meer interessante blogs over de regenton? Klik dan hier voor een overzicht. Hier vind je bijvoorbeeld informatie over wat je moet doen met de regenton in de winter en hoe je voorkomt dat de regenton verstopt raakt.