Wat heb je nodig als je zelf de tuin wil ontwerpen?

21 december 2022
2 min leestijd

Als je zelf de tuin wil ontwerpen heb je een aantal dingen nodig om dit goed te kunnen doen. In deze blog leggen we aan je uit welke benodigdheden je allemaal nodig hebt. 

Je hebt het volgende nodig om zelf de tuin te ontwerpen:

 • Rolmaat (voor het opmeten van je tuin)
 • Geld
 • Inventarisatielijst
 • Tekenspullen (zoals papier, potloden en een liniaal)
 • Ontwerpprogramma (optioneel)
 • Inzicht in waar de zon schijnt
 • Internet of tijdschriften

Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over alle benodigdheden die hierboven zijn genoemd. Naast dat we uitleggen waarom je dit nodig hebt leggen we ook uit waar je nog meer rekening mee moet houden als je de tuin gaat ontwerpen. 

Benodigdheden om zelf de tuin te ontwerpen

Rolmaat

Misschien wel het allerbelangrijkste wat je nodig hebt is een rolmaat. Wanneer je zelf de tuin gaat ontwerpen is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen hoe groot je tuin is. 

Met de rolmaat kan je de lengte en de breedte van je tuin opmeten en daarmee het oppervlakte inzichtelijk krijgen. 

Aan de hand van de oppervlakte kun je een eerste ruwe inschatting maken van wat er wel én niet in de tuin past maar ook wat je wel en niet in de tuin wil.

De grote van je tuin heeft ook invloed op het budget. Daar vertellen we later in deze blog meer over. 

Geld

Het bedrag dat je hebt te besteden aan de tuin heeft grote invloed op je ontwerp. Wanneer je weet hoeveel je te besteden hebt is het ontwerpen van je tuin een stuk makkelijker. 

Wat veel invloed heeft op het budget is of je zelf de werkzaamheden gaat uitvoeren of dat je dit laat doen. Een wisselwerking kan natuurlijk ook. 

Indien je bijvoorbeeld alle werkzaamheden aan een hovenier overlaat moet je dieper in de buidel tasten dan wanneer je alles zelf gaat doen. Simpelweg omdat je het uurloon van de hovenier moet betalen.

Probeer het budget te verdelen over de verschillende onderdelen die je nodig hebt voor de tuin. Grote kans dat je bijvoorbeeld bestrating wil. Er zit veel prijsverschil in soorten stenen, het verband waarin je de stenen wil laten leggen heeft, het aantal stenen én het aantal vierkante meter dat er gelegd moet worden. Maak bijvoorbeeld niet ⅘ van je budget op aan hele dure stenen. Hierdoor heb je wellicht geen geld meer over voor planten, bloempotten en andere benodigdheden. 

Niet getreurd wanneer je niet veel geld wil of kan besteden aan de tuin. Door slim na te denken over welke materialen je gebruikt en waar je deze materialen haalt kan je een hoop geld besparen. 

Er zijn genoeg producten die gratis op te halen zijn bij mensen thuis. Dit scheelt bij jou in de portemonnee en het product krijgt een tweede leven. 

Benieuwd hoe je kan tuinieren met weinig geld? Lees dan eens onze blog Tuinieren met een klein budget doe je zo.

Inventarisatielijst

Voordat je een ontwerp gaat maken is het verstandig om een inventarislijst te maken. Deze lijst bevat dingen die verplicht in de tuin moeten komen maar ook dingen die je graag zou willen. 

Neem bijvoorbeeld een tuinhuis of schuur. Als deze in de tuin komt te staan zal deze aardig wat plek in beslag nemen. Dit heeft invloed op het ontwerp van de tuin. Wellicht neemt het tuinhuis wel een derde in beslag van de hele tuin. Hierdoor is er minder ruimte voor andere dingen zoals een gazon of borders. 

Voorbeeld van items op een inventarisatielijst:

 • Tuinhuis of schuurtje
 • Gazon
 • Bestrating
 • Plantenbakken
 • Tuintafel en stoelen
 • Bloempotten
 • Planten
 • Tuinbankje
 • Pergola
 • Schutting

Tekenspullen (zoals een schetsboek, potloden, liniaal en gum)

Met tekenspullen kun je gemakkelijk een eerste schets maken van hoe de tuin er ongeveer uit moet komen te zien. Je kan in een schetsboek met behulp van een liniaal de afmeting van de tuin op schaal na tekenen. 

Vervolgens kun je eerst ruwe schetsen maken van verschillende indelingen. Vergelijk de verschillende indelingen en probeer zo op de perfecte indeling te komen die jij wil. 

Deze indeling kan je weer verder uitwerken door bijvoorbeeld in kaart te brengen waar je welke planten wil hebben staan. 

Ontwerpprogramma (optioneel)

Je kan er ook voor kiezen om het tekenen over te slaan en meteen aan de slag te gaan met een ontwerpprogramma. Deze vind je zowel online voor de computer als in de app bibliotheek van je iPhone of Android telefoon. 

Er zijn tal van ontwerpprogramma’s die je ofwel gratis ofwel tegen betaling kan gebruiken.

Ontwerpprogramma’s voor de tuin

 • Gardena Tuinplanner (My Garden) (gratis)
 • Virtual Garden by BBC (gratis)
 • SketchUp (gratis & betaald)
 • Floorplanner (gratis en betaald)
 • Home Design 3D Outdoor Garden (App) (gratis)
 • garDsign (tekenjetuin.nl) (betaald)
 • Garden Puzzle (betaald)
 • Garden Planner Online (betaald)
 • Smartdraw (betaald)

Veel van dit soort programma’s hebben een bibliotheek met allerlei verschillende planten en objecten. Zo kun je makkelijk schuiven met bijvoorbeeld een tuinbankje, parasol of border. 

Een ander voordeel ten opzichte van een schetsboek is dat je gemakkelijk iets kan toevoegen en verwijderen. Je hoeft dus niet met een gum aan de slag. 

Meer informatie over bovenstaande programma’s vind je in onze blog Zelf je tuin ontwerpen doe je met deze 9 (gratis) programma’s.

Inzicht in waar de zon schijnt

De zon speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen van de tuin. Wanneer je bijvoorbeeld een tuin hebt die veel zon heeft zul je moeten nadenken over schaduwplekken. Grote kans namelijk dat je niet de hele dag in de zon wil zitten. 

Waar de zon schijnt heeft ook invloed op de standplaats van sommige planten. Zo moeten sommige planten juist veel in de zon staan en sommige niet. Wanneer je weet waar de zon schijnt kun je hier rekening mee houden als je de tuin ontwerpt. 

Internet of tijdschriften voor inspiratie

Wanneer je nog niet goed weet wat je precies met je tuin wil gaan doen is het handig om inspiratie op te doen. Hiervoor is het internet de gemakkelijkste en grootste bron. 

Zoek bijvoorbeeld op Pinterest of bij Google afbeeldingen naar verschillende stijlen en mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een landelijke tuin of juist een hele strakke tuin?

Tip

Wil je inspiratie naar mogelijkheden betreft indelingen? Zoek dan op Pinterest eens naar “garden plan”, “tuin indeling” of “garden layout”. 

Houdt ook hier rekening mee met het ontwerpen van je tuin

Wie maakt er gebruik van de tuin

Degene die gebruik gaat maken van de tuin heeft invloed op het ontwerp. Wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt wil je wellicht ruimte voor hun reserveren. In dit geval wil je misschien een kleine zandbak in de hoek van de tuin of een gazon waar ze op kunnen spelen. 

Heb je een hond die veel in de tuin te vinden zal zijn dan zul je ook een plekje voor je trouwe viervoeter moeten reserveren. In dit geval is het belangrijk dat je een schaduwplekje maakt zodat hij niet constant in de zon hoeft te liggen. 

Waar gebruik je de tuin voor

Het is niet alleen belangrijk om te weten wie er van de tuin gebruik gaat maken. Het is ook belangrijk om te weten waar je de tuin voor wil gebruiken. Wil je graag lekker ontspannen en in de zon liggen dan moet je ruimte reserveren voor een terras (en eventueel een tuinset of tuintafel). 

Wil je graag groente kweken in de tuin dan zul je hier borders voor moeten reserveren. 

Kortom er zijn allerlei reden waarvoor je de tuin wil gebruiken. Het ontwerp is hier afhankelijk van. 

Hou je van tuinieren?

Ten slotte is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je van tuinieren houdt of niet. Maak bijvoorbeeld niet teveel plantenbakken die vol moeten komen te staan met planten als niet van tuinieren houdt. Je zal namelijk tijd kwijt zijn aan het onderhouden van al deze planten. 

Conclusie

Je weet nu precies waar je allemaal nodig hebt om de tuin te ontwerpen. Doe jezelf vooral een plezier en kijk op internet en eventueel in tijdschriften voor meer inspiratie. Dit zal je erg helpen met het ontwerpen van je eigen tuin. Ga je de tuin ontwerpen met tekenspullen of sla je deze stap over en doe je het liever op de computer of telefoon? Hoe dan ook, we wensen je veel succes bij het ontwerpen van de tuin. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen