Wat is een stobbenfrees: alles wat je moet weten

14 december 2023
1,5 min leestijd

Stobbenfrezen zijn onmisbare hulpmiddelen voor het efficiënt verwijderen van boomstronken en wortels uit de grond. Wanneer een boom gekapt is, blijft de stronk vaak achter in de grond en kan deze een hindernis vormen voor tuiniers, landschapsarchitecten of bouwprojecten. In deze blog wordt uitgelegd wat een stobbenfrees precies is en hoe deze werkt om het verwijderen van boomstronken efficiënt en effectief te maken.

Een stobbenfrees is een gespecialiseerde machine, aangedreven door een sterke motor, die is ontworpen om boomstronken en -wortels te verpulveren. Het apparaat maakt gebruik van een snel draaiende schijf, voorzien van een reeks scherpe tanden die in de stronk graven en deze in kleine houtsnippers veranderen. Deze methode is erg populair door zijn effectiviteit en de snelheid waarmee het de klus kan klaren.

Stobbenfrezen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, variërend van compacte, draagbare modellen voor huishoudelijk gebruik tot zwaardere machines voor professioneel gebruik. Afhankelijk van het specifieke model kunnen sommige stobbenfrezen ook worden uitgerust met extra hulpmiddelen of opzetstukken, zoals graafbakken of grijpers, om het werk nog eenvoudiger te maken.

Wat is een stobbenfrees?

Een stobbenfrees is een krachtige machine die wordt gebruikt om boomstronken en wortels te verwijderen. Dit efficiënte gereedschap zorgt voor een snelle en grondige klus, waardoor er geen boomstronk of vervelende wortels achterblijven. De freesmachine is voorzien van sterke roterende tanden die het hout en de wortels in kleine stukjes vermalen.

Types stobbenfrezen

Er zijn verschillende soorten stobbenfrezen beschikbaar. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

 • Zelfrijdende stobbenfrezen: Deze machines beschikken over rupsbanden en kunnen eenvoudig worden verplaatst zonder externe hulp. Ze zijn bijzonder geschikt voor grotere klussen en hebben vaak een grotere capaciteit om dikke boomstronken en wortels te verwerken.
 • Aanhangwagen-stobbenfrezen: Dit type stobbenfrees wordt achter een voertuig, zoals een tractor, bevestigd. Ze zijn minder mobiel dan de zelfrijdende versie, maar kunnen nog steeds zeer effectief zijn bij het verwijderen van boomstronken.
 • Handbediende stobbenfrezen: Dit zijn meestal de kleinste en lichtste modellen, ontworpen voor eenvoudiger gebruik. Ze zijn perfect voor kleinere klussen of wanneer er beperkte ruimte is.

Hier is een overzicht van de verschillende types:

TypeMobiliteitGeschikt voor
Zelfrijdende stobbenfreesRupsbandenGrote klussen, dikke boomstronken
Aanhangwagen-stobbenfreesAchter een voertuigGemiddelde klussen, variabele locaties
Handbediende stobbenfreesHandmatigKleinere klussen, beperkte ruimte

Bij het kiezen van de juiste stobbenfrees, houd rekening met de omvang van de klus en de beschikbare ruimte om te werken. Ongeacht het type gekozen, een stobbenfrees kan je helpen om die hardnekkige boomstronken en wortels snel en efficiënt te verwijderen.

Het proces van stobbenfrezen

Voorbereiding van het Terrein

Voordat je met stobbenfrezen begint, is het belangrijk om het terrein goed voor te bereiden. Dit houdt in dat je de omgeving rondom de te frezen stobbe vrijmaakt van obstakels zoals bestrating, planten en stenen. Daarnaast is het ook raadzaam om eventuele bovengrondse wortels bloot te leggen en zichtbaar te maken. Deze voorbereiding helpt je om het stobbenfrezen effectief en veilig uit te voeren.

De werkwijze van stobbenfrezen

Het stobbenfrezen is een professioneel proces waarbij een speciaal ontworpen machine, de stobbenfrees, wordt ingezet om de stobbe en wortels van een boom tot een bepaalde diepte onder de grond te verwijderen. Deze diepte kan variëren, afhankelijk van de eisen van het terrein en het doel van de werkzaamheden. De freesmachine wordt bediend door een deskundig persoon die ervoor zorgt dat de klus nauwkeurig en veilig wordt uitgevoerd. De stobbenfrees vermaalt de stobbe en wortels tot houtsnippers, die daarna eenvoudig kunnen worden verwijderd of als mulch kunnen worden gebruikt.

Veiligheidsmaatregelen

Bij het uitvoeren van stobbenfrezen staat veiligheid voorop. Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen die in acht moeten worden genomen om de werkzaamheden zo veilig mogelijk te maken:

 1. Beschermende uitrusting: Zorg ervoor dat je persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, zoals veiligheidshelm, gehoorbescherming, veiligheidsbril, handschoenen en stevige schoenen.
 2. Afstand houden: Houd voldoende afstand tussen de machine en omstanders of andere objecten om ongelukken te voorkomen.
 3. Oplettendheid: Let op eventuele ondergrondse obstakels zoals elektriciteitskabels of gasleidingen en houd rekening met de ligging van de wortels.
 4. Professioneel personeel: Werk alleen met gekwalificeerd en ervaren personeel dat een stobbenfrees goed kan bedienen.

Door het volgen van deze veiligheidsmaatregelen wordt het risico op ongevallen tijdens het stobbenfrezen aanzienlijk verminderd en kan het werk soepel en efficiënt worden uitgevoerd.

Toepassingen en voordelen

Verschillende toepassingsgebieden

Een stobbenfrees is een effectief werktuig voor het verwijderen van stobben (boomstronken) en wortels. Dit beide voor particulieren en bedrijven in verschillende sectoren zoals boomverzorging, landschapsarchitectuur en de bouw. De stobbenfrees verandert stobben en boomwortels in houtsnippers.

Deze machine kan op uiteenlopende locaties worden ingezet. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Tuinen van particuliere woningen
 • Parken en openbare groene ruimtes
 • Bedrijfsterreinen
 • Bouwgronden en bouwprojecten
 • Bos- en natuurgebieden

Voordelen van stobbenfrezen

Het gebruik van een stobbenfrees biedt tal van voordelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen op een rijtje:

 1. Grondige verwijdering: Door de krachtige werking van de stobbenfrees worden de stobben en wortels veranderd in snippers, waardoor ze grondig uit de aarde worden verwijderd.
 2. Snelle en efficiënte werking: Een stobbenfrees maakt het mogelijk om snel en efficiënt van ongewenste stobben en wortels af te komen, wat resulteert in tijd- en kostenbesparingen.
 3. Eenvoudig hergebruik van houtsnippers: De houtsnippers die ontstaan tijdens het frezen kunnen gemakkelijk worden hergebruikt als bodembedekker, mulch of compostmateriaal.
 4. Veilige en milieuvriendelijke methode: In tegenstelling tot het gebruik van chemische middelen of het verbranden van stobben, is het verwijderen van stobben met een stobbenfrees een veilige en milieuvriendelijke optie.
 5. Verbetert de uitstraling en bruikbaarheid van de ruimte: Een nette en stobbe-vrije omgeving ziet er niet alleen beter uit, maar maakt de ruimte ook gemakkelijker te gebruiken voor andere doeleinden, zoals het planten van nieuwe bomen of het realiseren van een nieuwe tuin- of bouwproject.

In het kort biedt een stobbenfrees een effectieve oplossing voor het verwijderen van stobben en wortels in diverse toepassingsgebieden, wat resulteert in aanzienlijke voordelen voor zowel particulieren als bedrijven.

Met de stobbenfrees kan je gemakkelijk wortels verwijderen. Dit kan echter ook op andere manieren. Welke dit zijn lees je in onze blog Boomwortels verwijderen doe je zo (plus handige tips)

Kosten en overwegingen

Bij het overwegen van het gebruik van een stobbenfrees zijn er een aantal financiële aspecten om rekening mee te houden. In dit gedeelte van deze blog worden de kosten van diensten en de verschillende prijsfactoren besproken.

Kosten van diensten

Over het algemeen worden de kosten van het gebruik van een stobbenfrees op basis van een offerte berekend. Deze offerte kan gratis zijn of een kleine vergoeding vereisen. Hier zijn enkele gemiddelde prijsindicaties voor het huren van een stobbenfrees:

DienstPrijsindicatie
Stobbenfrezen Huren€100 - €500 per dag
Stobbenfrezen door professioneel bedrijf€75 - €150 per uur

Let op: deze prijzen zijn slechts indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie.

Prijsfactoren

Er zijn verschillende prijsfactoren waarmee je rekening moet houden bij het overwegen van welke stobbenfreesdienst voor jouw situatie geschikt is. Enkele van deze factoren zijn:

 1. Grootte van de klus: De hoeveelheid tijd en werk die nodig is om de klus te klaren kan de totale kosten beïnvloeden. Grotere klussen kunnen hogere kosten met zich meebrengen.
 2. Locatie: De afstand tussen de dienstverlener en jouw locatie kan invloed hebben op de prijs. Het is mogelijk dat je transportkosten moet betalen als de afstand groter is.
 3. Extra diensten: Soms zijn er extra diensten nodig, zoals het verwerken van het hout of het afvoeren van het restmateriaal. Deze extra diensten kunnen extra kosten met zich meebrengen.
 4. Verzekering: Het is aan te raden om na te gaan of de dienstverlener verzekerd is, zodat je niet aansprakelijk bent voor eventuele schade die tijdens het werk kan ontstaan. De kosten voor deze verzekering kunnen in de offerte worden opgenomen.

Het is belangrijk om een aantal offertes te vergelijken alvorens een beslissing te nemen over welke stobbenfreesdienst het beste bij jouw behoeften past. Houd hierbij rekening met de bovengenoemde factoren en zorg ervoor dat je een weloverwogen keuze maakt.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen