Wat is het alternatief als je geen vuurkorf in de tuin wil?

9 januari 2021
2 min leestijd

Wanneer de avond valt en je wil nog lekker in de tuin zitten kiezen veel mensen ervoor om de vuurkorf aan te steken. Dit zorgt voor zowel warmte als gezelligheid. Maar wat als je nou geen gebruik wilt maken van een vuurkorf maar toch comfortabel buiten wil zitten als het afkoelt. Wij hebben uitgezocht welke alternatieven er zijn om je warm te houden in de tuin, benieuwd welke dit zijn, lees dan snel verder. 

Alternatieven voor een vuurkorf:

 • Een of meerdere dekens
 • Terrasverwarmer
 • Verwarmbare kussens
 • Windscherm
 • Kersenpittenzak of kruik
 • Warme kleding
 • Warme dranken of alcohol
 • Een combinatie van bovenstaande

Meer weten over de verschillende alternatieven, lees dan verder aangezien we hier dieper op ingaan. Tevens lees je in deze blog waarom je liever niet voor een vuurkorf kiest. Denk bijvoorbeeld aan de overlast die het kan bezorgen bij omwonende, dat het slecht is voor het milieu en dat het je geld kost. 

Alternatieven voor een vuurkorf

Een deken
Wanneer het in de avond kouder begint te worden kun je ervoor kiezen om onder een deken te gaan zitten. Je zult merken dat je het al snel warmer krijgt wanneer je onder een deken kruipt. Voordeel is dat je er waarschijnlijk al een in huis hebt liggen en deze dus niet speciaal hoeft aan te schaffen. Als je er nog geen hebt raden wij je aan om voor een heerlijke fleece deken te gaan. 

Terrasverwarmer
Terrasverwarmers zijn een ideale oplossing om s’avonds nog lekker warm in de tuin te kunnen zitten. Terrasverwarmers werken op stroom of gas. Vooral de elektrische varianten zijn gemakkelijk te installeren. Het nadeel van gas is dat je keer op keer nieuwe gasflessen moet kopen. Daarnaast vinden sommige mensen het installeren van een terrasverwarmer met gas geen veilig idee. 

Terrasverwarmers zijn te krijgen in verschillende varianten. Zo heb je terrasverwarmers die je kunt neerzetten en kunt ophangen. Vooral degene die je kunt ophangen zijn erg handig, deze nemen namelijk geen ruimte in beslag. Gelukkig kan je kwa stijl veel kanten op. Ze zijn te verkrijgen in verschillende formaten, kleuren en materialen. Door het ruime aanbod is er voor elke tuin wel een passende terrasverwarmer te vinden.


Warmte kussens
Te verkrijgen in veel verschillende kleuren, stijlen en formaten. Je kunt ze zelfs in je tuinstoelen bevestigen. Je benen, billen en rug worden heerlijk verwarmt. Heb je het nog steeds koud dan gooi je de temperatuur gewoon nog wat omhoog. Sinds een tijd zijn er veel warmte tuinkussens op de markt. 

Bekende merken van verwarmbare kussens zijn:

 • Stoov.com
 • Outdoorkussens.com
 • Sitandheat.com

Windscherm
Een reden dat het koud kan zijn in de tuin is door de wind. Wanneer je windschermen plaats en daarmee uit de wind zit zul je merken dat het een stuk aangenamer wordt. Aangezien de wind niet altijd van dezelfde kant komt is het verstandig om meerdere windschermen te plaatsen. Je kunt ook schermen kopen die je gemakkelijk kunt verplaatsen. Verplaats het scherm als de wind van een andere kant komt.

Kersenpittenzak of kruik
Een kleine warmtebron is vaak al voldoende om warm te blijven terwijl je buiten zit. Een kersenpittenzak opwarmen in de magnetron of de kruik vullen met warm water is zo gepiept. 

Warme kleding
Op zomerse dagen draag je vaak luchtige kleding waarin je het niet warm krijgt. Veel mensen zijn geneigd om deze kleding ook in de avond te blijven dragen. Wanneer het echter afkoelt is deze kleding niet meer voldoende om je warm te houden. Met name je bovenlichaam moet je warmer kleden als het afkoelt. Een trui dagen op een zomerse avond kan al voldoende zijn om jezelf warm te houden. 

Warme dranken of alcohol
Neem een kop koffie of kop thee, drink een glaasje whiskey of andere alcoholische drank. Je warmt van binnen heerlijk op waardoor je langer in de tuin kunt blijven zitten.

Combineren
Wanneer een van bovenstaande alternatieven niet goed genoeg werkt kun je ervoor kiezen om ze te combineren. Een heater gebruiken en zorgen dat je uit de wind zit zal je bijvoorbeeld gegarandeerd warm houden zodat je lekker in de avond in de tuin kunt genieten. 

Waarom je geen vuurkorf in de tuin wil

Het verschilt per persoon waarom iemand geen vuurkorf in de tuin wilt. De meest voorkomende redenen vind je hieronder.

Slecht voor je gezondheid
Wanneer hout verbrand ontstaat er (ultra)fijnstof en rook, deze gaat voornamelijk de lucht in maar je ademt hier ook wat van in. Van deze fijnstof kun je last krijgen van je luchtwegen en je hart.

Slecht voor het milieu

Niet alleen slecht voor je eigen gezondheid maar ook slecht voor het milieu. Een uur de vuurkorf aan staat gelijk aan vijf uur lang autorijden. Veelvoudig gebruik maken van de vuurkorf zorgt dus voor veel luchtvervuiling. 

Geld
De aanschaf van een vuurkorf en brandhout kost nou eenmaal geld. Het gaat natuurlijk niet om honderden euro’s maar een zak brandhout krijg je ook niet voor niks. 

Overlast
Omwonende kunnen last hebben van de geur die verspreid wordt door een brandende vuurkorf. Op zomerse dagen hebben mensen vaak in de avond de ramen open om de slaapkamer te luchten en te koelen. Wanneer de windrichting ongunstig is kan de geur gemakkelijk de slaapkamer intrekken. 

Gevaarlijk
Een vuurkorf hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn. Toch zijn er mensen die bijvoorbeeld te veel hout op een vuurkorf gooien waardoor de vlammen erg hoog kunnen worden. Ook zijn er mensen die vloeistoffen gebruiken om de vuurkorf sneller aan te krijgen zoals terpentine. Hier kan een steekvlam door ontstaan waardoor je ernstig verband kunt raken.

Kleine kinderen
Kleine kinderen kunnen gevaren nog niet goed inzien en onvoorspelbaar zijn. Het aansteken van een vuurkorf waar kleine kinderen bij zijn zorgt dat je extra alert moet zijn. Sommige mensen nemen liever geen risico en schaffen daarom geen vuurkorf aan. 

Geen gedoe
De vuurkorf aansteken is voor sommige een hele onderneming. Waarom al dat werk voor een vuurtje in de tuin. 

Bang voor vuur
Pyrofobie is de officiële naam voor mensen die bang zijn voor vuur. Hoe veel mensen in Nederland hier last van hebben is niet bekend. De kans dat deze mensen een vuurkorf hebben is, denken wij, heel klein. 

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zijn er gelukkig genoeg alternatieven voor een vuurkorf. Zodra het afkoelt en je wilt lekker in de tuin zitten heb je hier niet perse een vuurkorf voor nodig. Daarnaast weet je nu ook dat er genoeg redenen zijn om niet te kiezen voor een vuurkorf.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen