Wat is het nut van mieren in de tuin?

12 september 2022
1,5 min leestijd

Mieren zitten overal, ook in jouw tuin. Met name als ze in hele grote getale komen (lees een mierenplaag) wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Maar zijn mieren ook ergens nuttig voor? Wij hebben dat voor je uitgezocht. 

Mieren zijn van nut omdat het opruimers zijn. Ze eten bijna alles, ze eten levendende en dode (schadelijke) insecten. Denk bijvoorbeeld aan larven, vlooien, termieten, spinnen en rupsen. Ze eten ook etensresten die op de grond vallen. Doordat mieren ondergrondse tunnels en nesten maken wordt de tuingrond beter. Dit komt omdat er meer lucht in de grond komt. Doordat mieren gegeten worden door andere dieren zijn ze ook een belangrijk onderdeel in de voedselketen. 

Wanneer je verder leest geven we uitgebreid uitleg over het nut van mieren in de tuin. We leggen daarbij ook uit wat het voordeel voor jou is. 

Mieren eten (schadelijke) insecten

Misschien wel het grootste voordeel aan mieren is dat ze (schadelijke) insecten eten. Een mier eet bijvoorbeeld rupsen. Deze insecten kunnen een hoop schade aanrichten aan je tuin. Zie je wel eens gaten in bladeren van planten? De kans is aanwezig dat dit door rupsen komt. 

Doordat mieren alleseters zijn eten ze ook alle andere insecten. Een groot deel van de insecten die ze eten zijn dode insecten. Hierdoor wordt jouw tuin ook weer een beetje schoner. Daarnaast is het zo dat de mieren een groot deel van hun voedsel meenemen naar hun nest. Dit doen ze om de rest van hun kolonie en larven te kunnen voeden. Dit heeft weer invloed op de vruchtbaarheid van de grond maar daar straks meer over. 

Mieren en bladluizen
Nu denk je misschien dat het handig is om mieren in te zetten als je last hebt van bladluizen. Helaas zit het met bladluizen net even anders. Bladluizen bezitten namelijk een stofje dat honingdauw heet. Dit is een zoete stof die mieren maar wat graag eten. Ze willen dit stofje zo graag dat ze bladluizen zelfs beschermen. 

Zo worden de bladluizen bijvoorbeeld beschermd tegen lieveheersbeestjes. Deze eten graag bladluizen maar worden vaak in de weg gestaan door aanvallen van mieren. Mieren zijn zelfs zo verzot op honingdauw dat ze bladluizen meenemen hun nest in. In ruil voor de honingdauw geeft de mier de bladluizen te eten. 

Mieren zijn opruimers

Mieren staan bekend als opruimers omdat ze veel verschillende dingen eten (ze eten werkelijk bijna alles). Wanneer jij bijvoorbeeld etensresten in de tuin knoeit komen mieren hier maar wat graag op af. 

Wanneer er een kadaver van een insect of ander klein dier ligt zullen mieren hier ook op af komen. Voor de mieren is dit een waar feestmaal. De mieren nemen het mee naar hun nest om daar hun larven, de rest van de kolonie en zichzelf te voeden.

Het is niet zo dat mieren alleen maar dode dieren en etensresten die op de grond liggen eten. Zo eten ze ook graag spinnen, pissebedden, duizendpoten maar ook lieveheersbeestjes.

Het voordeel voor jou is dat jij een meer opgeruimde tuin hebt. 

Mieren zorgen voor meer lucht in de grond

Mieren staan erom bekend dat ze grote tunnelsystemen onder de grond maken. Één mierenkolonie kan wel honderden tunnels aanleggen. Door het graven van deze tunnels komt er meer lucht in de grond. 

Lucht in de grond is belangrijk omdat hierdoor water makkelijker naar beneden kan stromen. Daarnaast kunnen voedingsstoffen die je toevoegt makkelijker verspreid worden in de grond. Wanneer er genoeg lucht in de grond zit kunnen ook de wortels van planten zich vrijer en makkelijker bewegen. Hoe meer en langer de wortels van een plant heeft hoe sterker deze zal zijn.

Bij veel regenval zorgt voldoende lucht er ook voor dat de grond minder snel dichtslibt. Hierdoor hoef jij minder de tuin om te spitten om weer voldoende lucht in de grond te krijgen. 

Eigenlijk kun je stellen dat zonder de mieren in de grond de tuinplanten minder goed groeien en dat jij meer werkzaamheden hebt aan de tuin.

Mieren zijn een belangrijk onderdeel in de voedselketen

Mieren zijn een belangrijk onderdeel in de voedselketen omdat ze gegeten worden door allerlei andere insecten en dieren. Een mier zit vol met goede vetten en eiwitten die veel dieren nodig hebben om te overleven. 

Mieren worden onder andere gegeten door:

  • Rupsen
  • Kevers
  • Mieretende slakken
  • Vogels (zoals merels, de groene spechten en draaihalzen)

Sommige dieren leven vrijwel geheel van de mier (zoals de groene specht). Als de mier er niet meer zou zijn zouden vogels als deze een groot probleem hebben. 

Het voordeel voor jou is dat dit bijvoorbeeld vogels naar je tuin trekt. 

Mieren zorgen voor een voedselrijke grond

De grond wordt voedselrijker door mieren omdat ze allerlei dingen meenemen de grond in. Zo nemen ze voedselresten, dode insecten en humusachtige bestanddelen mee. 

Omdat mieren met zo veel zijn heeft dit uiteindelijk invloed op de vruchtbaarheid van de grond. De grond zit er hierdoor vol van.

Het voordeel voor jou is dat je hierdoor minder vaak zelf de grond voedselrijker hoeft te maken. Dit doe je normaliter door voedingsstoffen die je bij tuincentra koopt toe te voegen. 

Mieren verplaatsen zaden

De kleine zaadjes die uit planten vallen worden meegenomen door mieren. De buitenkant van het zaadje eet de mier graag, het zaadje zelf eten ze niet. 

Hierdoor worden zaden verspreid over verschillende delen in je tuin. Dit zorgt ervoor dat op andere plekken in de tuin planten de kans hebben om uit te groeien. 

Wanneer een mier het zaadje meeneemt naar het nest en daar de buitenkant op eet heeft het zaadje meer kans om uit te groeien. Dit komt omdat de kieming omstandigheden in een mierennest extra gunstig zijn voor zaden. Hier is de bodem namelijk luchtiger, meer vochtig, warmer maar ook voedselrijker. 

Het verspreiden van de zaden gebeurt door mieren in grote getale. Maarliefst 35% van alle zaden wereldwijd wordt verplaatst door dit kleine insect. 

Het voordeel voor jou is dat de kans bestaat dat planten op meer plekken in je tuin zullen uitgroeien en dat je er dus langer van kan genieten. 

Mieren bestuiven planten

Net als bijvoorbeeld bijen bestuiven mieren ook planten. Ze doen dit onbedoeld wanneer ze van plant naar plant lopen om daar voedsel te halen. 

Het bestuiven van planten is belangrijk omdat dit zorgt voor de voortplanting van planten. Hoe meer planten hoe beter aangezien ook andere dieren en insecten hier weer gebruik van kunnen maken. 

Conclusie

Doordat mieren in grote getale komen kun je last van ze hebben. Dit al helemaal als ze in huis komen. In dit geval is het goed om er iets tegen te doen

Je weet nu echter ook dat mieren wel degelijk nut hebben. Wanneer je mieren in je tuin ziet lopen is het juist goed deze hun gang te laten gaan. Je weet namelijk dat je tuin en het ecosysteem er alleen maar beter van wordt. 

Benieuwd wat het nut van andere insecten is? Lees dan eens onze blog Dit moet je weten over insecten in je tuin en waarom ze nuttig zijn.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen