Wat moet je in de tuin allemaal beschermen tegen vorst?

29 december 2021
2 min leestijd

Wanneer de winter aanbreekt wordt het een stuk kouder buiten en er zal geen winter voorbij gaan dat het niet zal vriezen. Met name als het het kwik ver onder nul zal raken zul je verschillende spullen moeten beschermen. Doe je dit niet dan kunnen ze beschadigen of stuk gaan. In deze blog leggen we uit welke spullen je moet beschermen tegen vorst én hoe je dit doet. Ingeval je dit goed voorkom je dat het kapot gaat en dat je er lang plezier van zal hebben.

Het volgende moet beschermd worden tegen vorst:

  • Planten die niet winterhard of wintergroen zijn
  • Olijfboom
  • Tuingereedschap
  • Tuinslang
  • Buitenkraan
  • (Onbewerkt) hout
  • Glaswerk
  • Kussens en kleden
  • Barbeque
  • Parasol

Lees snel verder om erachter te komen hoe je bovenstaande het beste kunt beschermen tegen vorst. 

Planten

Wellicht het meest voor de hand liggende zijn de planten die in de tuin staan. Planten kunnen verschillende eigenschappen hebben. Denk bijvoorbeeld aan planten die maar een jaar bloeien en je daarna uit de tuin moet halen en planten die winterhard en wintergroen zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg planten die je kunt beschermen tegen vorst waardoor je er vele jaren van kunt genieten. Aangezien dit wat meer tekst en uitleg verdient hebben we speciaal een blog geschreven over hoe je deze planten kunt beschermen tegen vorst. Lees daarom onze blog Zo bescherm je jouw planten tegen vorst plus handige tips.

Olijfboom

Een olijfboom kan enige vorst verdragen maar zal wanneer het langere tijd vriest beschermd moeten worden. Olijfbomen zijn vaak een pronkstuk in de tuin en kosten in verhouding tot andere planten een stuk meer. We hebben daarom een uitgebreide blog gewijd aan het beschermen van een olijfboom tegen vorst. Benieuwd? Lees dan eens onze blog Zo bescherm je een olijfboom tegen vorst.

Tuinslang

De tuinslang kan kapot gaan als er vorst optreed buiten. Wanneer de slang helemaal vol met water zit en dit bevriest zal het uitzetten. Op den duur zal de slang gaan slijten of zelfs scheuren. Hetzelfde geldt voor de aansluiting naar de kraan en het sproeikop. Om te voorkomen dat de tuinslang kapot gaat kun je deze het beste eerst helemaal leegmaken. Leg de tuinslang vervolgens op een plek waar het niet vriest.

Tuingereedschap

Gedurende het hele jaar is het belangrijk om je tuingereedschap op te bergen na gebruik, dit geldt met name als de winter aanbreekt. De meeste tuingereedschappen zijn gemaakt van (hard)plastic, hout en metaal. Denk bijvoorbeeld aan een schep met houten steel, een hark met hard plastic handvat of een plastic gieter. Wanneer hout wordt blootgesteld aan regen of sneeuw en het vervolgens gaat vriezen kan op den duur het hout splijten en minder sterk worden met als gevolg dat het scheurt en/of splijt. Metaal zal gaan roesten als het (vaak) nat wordt en op de koude grond blijft liggen. Plastic kan ook scheuren/barsten; denk bijvoorbeeld aan een plastic gieter die vol met water staat. Wanneer het water bevriest zal het uitzetten en het plastic kapot gaan.

Buitenkraan

Wanneer er nog water in de kraan zit en het gaat vriezen kan dit resulteren in beschadigen aan de buitenkraan. Bij beschadiging zul je al snel een nieuwe moeten aanschaffen. De waterleiding die het huis inloopt kan ook bevriezen en kapot gaan. Wanneer dit het geval is kan er lekkage optreden met alle gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk om de buitenkraan goed te beschermen tegen vorst. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan onze blog Zo bescherm de buitenkraan tegen vorst.

(Onbewerkt) hout

Met name onbewerkt hout kan het erg te verduren krijgen tijdens de winter. Door neerslag en vorst kan hout gaan slijten en scheuren. Het hout wordt hierdoor minder sterk met als gevolg dat het kan breken. Denk bijvoorbeeld aan een ongeschilderd tuinbankje of een tuintafel. Het zit- en achtervlak van een tuinbankje is vaak voorzien van wat dunner hout. Juist dit hout zal sneller kapot gaan in de winter. 

Een tuinbankje kun je beschermen door het binnen te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de schuur of garage. Heb je geen plek dan kun je altijd een beschermhoes kopen. De kans is groot dat je geen ruimte hebt om je tuintafel binnen te zetten. In dit geval kun je ook hiervoor een beschermhoes kopen. 

Glaswerk

Wellicht dat je wat glaswerk buiten hebt staan. Denk aan een vaas of potjes waar kaarsjes in staan. Wanneer deze door neerslag vollopen met water en het vervolgens hard gaat vriezen kan het dat er barsten in het glas komen. Zorg er daarom voor dat je het water eruit haalt als het gaat vriezen. Je kunt het glaswerk ook omdraaien zodat er geen water meer inloopt. Een andere optie is om het op een droge plek bewaren. 

Kussens en kleden

Door regen, hagel en sneeuw is het in de winter over het erg vochtig. Wanneer je kussens en kleden blootgesteld worden aan vocht kan het permanent beschadigen, denk aan schimmelvlekken en verkleuring van de stof. 

Om kussens en kleden te beschermen zorg je ervoor dat je na gebruik deze altijd binnen, op een droge plek opbergt. 

Let op!

Wanneer je kussens en kleden in een schuur opbergt kan het ook beschadigen. Hier kan het namelijk ook erg vochtig worden in de winter. Berg daarom kussens en kleden bijvoorbeeld op zolder of in de bijkeuken op.

Barbeque

De barbeque zal aardig bestand zijn tegen vorst. Echter is wel verstandig de barbeque te beschermen tegen neerslag. Doe je dit niet dan zal deze op den duur gaan roesten. Het beschermen van de barbeque tegen neerslag is simpel. Je zet hem op een droge plek of je doet er een beschermhoes overheen.

Parasol

Net als de barbeque zal een parasol goed bestand zijn tegen vorst. Ook hier is neerslag weer de boosdoener. Je zult de parasol hiertegen moeten beschermen om vlekken in het doek en roest in het metaal te voorkomen. Grote kans dat je de parasol niet kwijt kan in je schuur of garage. Koop dan een beschermhoes zodat die altijd in goede staat zal blijven. 

Gazon

Veel mensen denken dat het gazon ook beschermd moet worden tegen vorst. Dit is echter niet het geval. Gras kan heel veel verduren en heeft bij vorst geen extra bescherming nodig. Wanneer er een dikke pak sneeuw valt moet je echter wel actie ondernemen. Als het pak te dik is kan het gras verstikken en kapot gaan. Zorg daarom dat je het sneeuw van het gazon verwijderd. Zorg tevens dat je niet te lang wacht met het weghalen van de sneeuw doe dit minimaal binnen 2 a 3 dagen. 

Conclusie

Het beschermen van de spullen die hierboven zijn genoemd is helemaal niet moeilijk. Het kost vaak alleen wat tijd om het te verplaatsen of een kleine investering wanneer je een beschermhoes moet aanschaffen. Zorg in ieder geval dat je dit op tijd doet om onherstelbare schade te voorkomen.  

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen