Wat zijn de voor- en nadelen van een gazon? Een volledige overzicht

20 juni 2023
2 min leestijd

Een gazon wordt vaak gezien als een essentieel onderdeel van tuinontwerp, dat er niet alleen is omdat het er mooi uitziet, maar ook een functioneel gebied voor recreatie en ontspanning. Het kan echter ook enkele nadelen hebben die de moeite waard zijn om te overwegen bij het plannen van een tuin. In deze blog zullen we de voor- en nadelen van een gazon bespreken, om zo een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over de aanleg en het onderhoud ervan.

Een van de voordelen van het hebben van een gazon is de esthetiek die het biedt aan de omgeving. Een goed onderhouden gazon heeft een fris, groen uiterlijk dat een gevoel van rust en ontspanning kan geven. Bovendien kan het bijdragen aan de biodiversiteit en het ecologische evenwicht van de tuin door het ondersteunen van verschillende insecten en organismen. Ook biedt een gazon een zachte ondergrond voor verschillende activiteiten, zoals spelen, zonnebaden en het houden van sociale bijeenkomsten.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het hebben van een gazon. Een belangrijk nadeel is het onderhoud dat nodig is om het gazon gezond en verzorgd te houden. Regelmatig maaien, water geven en bemesten zijn essentieel om de groei van onkruid te beperken en om ziekten en plagen te voorkomen. Bovendien kan de noodzaak van water en meststoffen een negatieve impact hebben op het milieu, door het verbruik van hulpbronnen en de vervuiling van bodem en water. Wat als een groot nadeel wordt gezien is de tijd die erin gaat zitten om het goed te onderhouden. Op den duur kunnen ook de kosten erg oplopen aangezien je goed moet sproeien en onderhouden. 

Voordelen van een gazon

Visuele aantrekkingskracht

Een mooi groen gazon is een prachtig element in elke tuin. Het straalt frisheid en levendigheid uit, en kan zowel de uitstraling van jouw huis versterken als de waarde ervan verhogen. Naast esthetische waarde, biedt een goed onderhouden gazon ook een aangename en functionele buitenruimte die door de hele familie kan worden gebruikt.

Kinderen en huisdieren

Een van de belangrijkste voordelen van een gazon is dat het een veilige en comfortabele plek biedt voor kinderen en huisdieren om te spelen. Het zachte, maar stevige oppervlak van het gras is perfect voor buitenspelen, zoals voetballen of stoeien met jouw hond. Bovendien zorgt een groen gazon ervoor dat er minder modder en stof in huis wordt meegenomen, waardoor het binnen schoner blijft.

Vogels en natuur

Een goed onderhouden gazon kan ook bijdragen aan het bevorderen van de biodiversiteit in jouw tuin. Het ondersteunt tal van soorten vogels, insecten en andere dieren die profiteren van de beschutting en voedselmogelijkheden die het gras biedt. Een gezond gazon resulteert in een levendig ecosysteem dat bijdraagt aan een evenwichtige en duurzame tuinomgeving.

Absorberen van warmte en water

Wanneer je voor een gazon kiest in plaats van bestraten heeft dit het voordeel dat het beter is om warmte te absorberen. Op hete dagen zal je tuin koeler zijn wanneer er een gazon ligt dan als deze bestraat is. Een gazon zorgt er ook voor dat het water bij harde regenbuien beter wegloopt. Het kan gemakkelijker de grond in trekken dan wanneer je de tuin laat bestraten. 

Nadelen van een gazon

Onderhoud

Een nadeel van een gazon is dat het arbeidsintensief kan zijn. Het onderhoud bestaat uit maaien, verticuteren, bemesten en sproeien. Om een gazon goed te onderhouden ben je veel tijd kwijt. Aangezien gras erg snel kan groeien zal dit betekenen dat je het regelmatig moet maaien. In de lente en zomer kan dit soms wel elke week zo zijn. 

Op den duur gaat er ook onkruid tussen het gras groeien. Je zal dit moeten blijven weghalen. Doe je dit niet, dan zal het onkruid steeds meer het gazon als het ware overnemen. 

Kosten

De kosten van een gazon zijn onder andere de aankoop van meststoffen, de waterrekening en de aanschaf en het onderhoud van gereedschappen. Daarnaast kan het nodig zijn om professionals in te huren voor specifieke taken, zoals verticuteren, wat de kosten verder verhoogt.

Milieu en gezondheidsproblemen

Het milieu kan ook te lijden hebben onder een gazon. Een van de nadelen is de beperkte biodiversiteit, aangezien gazons meestal slechts uit één of enkele grassoorten bestaan, wat de habitat mogelijkheden voor insecten en andere dieren beperkt. Bovendien kunnen sommige mestsoorten leiden tot waterverontreiniging door het uitspoelen van overtollige meststoffen.

Allergieën zijn een ander nadeel van gazons. Grassen kunnen stuifmeel produceren, wat een veelvoorkomende oorzaak van hooikoorts is. Mensen met grasallergieën kunnen hierdoor gezondheidsproblemen ondervinden bij het betreden of onderhouden van een gazon.

Tot slot worden herbiciden ingezet om onkruid te bestrijden in gazons. Dit kan leiden tot negatieve gevolgen voor het milieu en de gezondheid, als de chemicaliën in het grondwater terechtkomen of als mensen in aanraking komen met de behandelde oppervlakken.

Gazon onderhouden

Een gazon onderhouden is belangrijk voor de gezondheid en het uiterlijk van het gazon. Er zijn verschillende aspecten van gazononderhoud waar je rekening mee moet houden, zoals bemesten, onkruid en mos bestrijden, maaien en slijtage minimaliseren. Aan al deze onderdelen zal tijd en aandacht moeten worden besteed. Hieronder vind je een aantal tips die het een stuk makkelijker maken om je gazon te onderhouden. 

Bemesten

Een gazon goed bemesten is essentieel voor een gezond en weelderig gazon. Meststoffen bevatten voedingsstoffen die helpen bij de groei van het gras en het gezond houden. Hier zijn enkele tips voor het bemesten van jouw gazon:

 • Gebruik een geschikte gazonmest. Kies voor een meststof die is samengesteld voor gazons, met de juiste mix van stikstof, fosfor en kalium.
 • Bemest in het juiste seizoen. Het beste moment om te bemesten is in het voorjaar en de herfst, wanneer het gras actief groeit.
 • Volg de aanbevolen dosering. Door te veel meststof kan het gazon verbranden, terwijl te weinig de gewenste resultaten niet oplevert.

Bestrijden van onkruid en mos

Onkruid en mos kunnen concurreren met het gras om voedingsstoffen, ruimte en licht, wat kan leiden tot een minder aantrekkelijk gazon. Om onkruid en mos effectief te bestrijden, kan je het volgende doen:

 • Handmatig onkruid verwijderen. Gebruik een onkruidsteker om onkruid met de wortels eruit te trekken.
 • Gebruik selectieve herbiciden voor hardnekkig onkruid. Lees het etiket zorgvuldig door en volg de aanwijzingen.
 • Mossen kunnen worden bestreden met speciale mosdodende middelen of door het verbeteren van de groeiomstandigheden van het gras.

Maaien en slijtage

Regelmatig maaien helpt om een dichte grasmat te creëren, wat slijtage helpt te verminderen. Houd rekening met de volgende tips bij het maaien:

 • Maai op de juiste hoogte. Stel de maaihoogte in op ongeveer 3 tot 4 centimeter om de wortelgroei te bevorderen.
 • Gebruik een scherpe maaimachine. Een scherpe maaimachine zorgt voor een nette snede en voorkomt gescheurde grassprieten, die vatbaarder zijn voor ziekten en plagen.
 • Maai niet te kort. Te kort maaien kan leiden tot kale plekken en meer onkruidgroei.

Slijtage kan worden beperkt door het volgende:

 • Beperk het betreden van het gazon, vooral bij nat weer.
 • Roteer speel- en zitgedeeltes regelmatig om de druk op het gazon gelijkmatig te verdelen.

Door deze onderhoudstaken uit te voeren, kan je genieten van een gezond en mooi gazon.

Sproeien

Tot slot moet het gras natuurlijk ook gesproeid worden. Voor veel mensen is het niet duidelijk hoeveel en hoe vaak een gazon gesproeid moet worden. Het resultaat is dat het veel te vaak of veel te weinig gebeurt. Meer informatie hierover lees je in onze blog Wanneer en hoe vaak moet je de tuin sproeien?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de nadelen van graszoden?

Graszoden kunnen enkele nadelen hebben, zoals de noodzaak om regelmatig te maaien, water geven en bemesten. Ze kunnen ook vatbaar zijn voor onkruid, ziekten en plagen, wat meer onderhoud met zich meebrengt. Graszoden zijn niet altijd milieuvriendelijk, omdat ze veel water en chemicaliën kunnen verbruiken, afhankelijk van de gebruikte onderhoudsmethoden.

Is kunstgras gevaarlijk voor de tuin?

Kunstgras is doorgaans niet gevaarlijk voor de tuin, maar het kan wel een impact hebben op de bodem en het ecosysteem eronder. Kunstgras wordt meestal geïnstalleerd boven op een laag zand of stenen, waardoor de bodemverdichting toeneemt en de beweging van water en lucht door de bodem beperkt. Het kan ook invloed hebben op het bodemleven, zoals wormen en micro-organismen, die bijdragen aan een gezonde bodemstructuur en voeding.

Wat zijn de voordelen van kunstgras?

Kunstgras heeft verschillende voordelen, waaronder een lage onderhoudsbehoefte en een groene, aantrekkelijke uitstraling het hele jaar door. Het heeft geen water, meststoffen of pesticiden nodig, wat kosten en tijd bespaart. Bovendien kunnen mensen met allergieën profiteren van kunstgras, omdat het geen pollen of andere allergenen produceert.

Wat zijn alternatieven voor een gazon?

Er zijn verschillende alternatieven voor een gazon, zoals bodembedekkers, siergrassen en inheemse planten. Bodembedekkers zijn onderhoudsarm en kunnen bodemerosie helpen voorkomen. Siergrassen kunnen hoogte en textuur toevoegen aan de tuin en zijn meestal bestand tegen droogte. Inheemse planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen vaak minder water en verzorging dan conventionele gazons. Benieuwd naar nog meer alternatieven voor het gazon? Lees dan onze blog Welke alternatieven zijn er voor een gazon? Ontdek duurzame opties.

Conclusie

Een mooi, strak, groen gazon is een aanwinst voor elke tuin. Het heeft fijne voordelen maar ook een aantal nadelen. Als je geen echte tuinierder bent of als je niet veel tijd hebt raden we je af om een gazon te nemen. Met name als je een grote tuin hebt kun je dit beter niet doen. Het kost nou eenmaal veel tijd en energie om het goed te onderhouden. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen