Wat zijn de voor- en nadelen van een regenton?

16 oktober 2022
2 min leestijd

Veel mensen kiezen ervoor om een regenton in de tuin te plaatsen. Voornamelijk om te besparen op kraanwater. Er zijn naast dit voordeel nog vele meer voordelen aan een regenton. Er kleven echter ook nadelen aan een regenton. Welke voor- en nadelen er allemaal zijn lees je in deze blog. 

Voordelen van de regenton:
Het grootste voordeel van een regenton is dat je regenwater opslaat. Hiermee kun je de tuin water geven en hoef je minder kraanwater te gebruiken. Dit bespaart geld en is beter voor het milieu. Regenwater is beter voor je planten omdat hier minder kalk inzit.

Nadelen van de regenton:
Het grootste nadeel is dat een regenton best wat plek in in beslag neemt. Je hebt tevens een regentonpomp nodig als je met de tuinslang water wil geven. Daarnaast is het aansluiten van een regenton een klus die best wat tijd in beslag neemt. 

Benieuwd naar meer voor- en nadelen van de regenton en meer informatie over de voor- en nadelen die hierboven zijn genoemd? Lees hieronder dan snel verder. 

De voordelen van een regenton

Besparing van kraanwater
Door het water uit de regenton te gebruiken hoef je minder of geen water uit de kraan te gebruiken. Dit is wellicht het grootste voordeel van een regenton. Dit is beter voor het milieu en zorgt dat er minder drinkwater verloren gaat. 

Besparing van geld
Het water dat je opvangt met de regenton is helemaal gratis. Door je tuin water te geven met het water uit een regenton bespaar je op de lange termijn geld. Je moet immers eerst investeren in een regenton. Het duurt echter wel even voordat je de kosten van de regenton eruit hebt. Dit omdat water niet heel duur is. 

Er worden echter online ook ontzettend veel regentonnen gratis aangeboden. Indien je voor een gratis variant kiest bespaar je gelijk al geld.

Regenwater is beter voor je planten

Het is beter om je tuin water te geven met regenwater dan met kraanwater. Dit komt omdat kraanwater “schoon” is. Doordat kraanwater is gefilterd zijn er allerlei stoffen uitgehaald en stoffen aan toegevoegd. 

In kraanwater zit bijvoorbeeld kalk. Voor mensen is dit goed maar je planten in de tuin hebben dit liever niet. Doordat in regenwater geen kalk zit is het ook ideaal om je ramen mee schoon te maken. Dit voorkomt dat je die witte lichte aanslag op je ramen krijgt. 

Minder belasting op het riool
Met name als het erg hard regent kan het zijn dat het riool overbelast raakt. Doordat er ontzettend veel regen valt kan het riool het water niet allemaal wegvoeren.

Doordat je met een regenton een deel van het regenwater opvangt wordt het riool minder belast. Zo draagt jouw regenton bij aan minder belasting op het riool. 

Wanneer iedereen een regenton heeft kan dit voorkomen dat het riool bijvoorbeeld overstroomt. 

De tuin stroomt minder snel vol met water
Indien er in een korte tijd veel regen valt dan kan het zijn dat je tuin volstroomt met water. Dit gebeurd met name als de afwatering in je tuin niet op orde is of als je veel tegels in de tuin hebt liggen. 

Een regenton vangt een deel van het water op en zorgt dus voor dat je tuin minder snel volstroomt met water. 

Er is voor elke tuin een geschikt model
Doordat regentonnen in allerlei verschillende soorten en maten komen is er voor elke tuin wel een geschikt model te vinden. Ze verschillen in grote, kleur, vorm en materiaal soort. 

Zowel in bouw- en tuincentra zijn er vele soorten te verkrijgen. Kun je daar niet de juiste vinden dan zijn er ook in online webshops nog oneindig veel soorten te vinden. 

Een regenton gaat lang mee
Indien je een regenton koopt van kunststof (bijvoorbeeld hard plastic) kan je hier erg lang gebruik van maken. Het materiaal is stevig én is goed bestand tegen verschillende weerselementen zoals zon, hitte, regen, kou en vorst. 

Een regenton van dit materiaal gaat vaak 10 jaar of langer mee. Hierdoor is het investeren in een regenton het extra waard. 

Gratis te verkrijgen
Al eerder hadden we het even over het feit dat er ontzettend veel regentonnen online gratis worden aangeboden. Met een beetje zoekwerk heb je binnen no-time een gratis regenton gevonden. Mensen bieden deze bijvoorbeeld gratis aan omdat ze een nieuwe willen of omdat ze bijvoorbeeld gaan verhuizen. Hier kun jij je voordeel uithalen. Het enige wat je kwijt bent is tijd om de regenton op te halen. 

Multifunctioneel
Sommige regentonnen zijn multifunctioneel. Zo bestaan er bijvoorbeeld varianten waarbij op de bovenkant planten kan plaatsen. Met name als je een minder grote ruimte hebt kun je alsnog wat extra planten in je tuin kwijt. 

De nadelen van een regenton

Ze nemen best wat plek in beslag
Ondanks dat regentonnen in allerlei verschillende maten en vormen komen nemen ze best wat plek in beslag. Let daarom goed op het formaat van je tuin. Plaats niet een te grote regenton als je tuin niet zo groot is. Hiermee ben je onnodig veel ruimte kwijt.

Het is daarnaast ook niet nodig om zo’n grote regenton te hebben als je niet zo’n grote tuin hebt. Je hebt immers hierdoor ook minder planten die je water hoeft te geven. 

Indien je een kleine tuin hebt en toch een regenton wil plaatsen is het verstandig goed te kijken naar het soort die je neemt. Neem bijvoorbeeld een wandregenton, deze heeft rechte hoeken. Je plaatst deze tegen de wand van je woning of tegen je schutting. Hierdoor neemt hij veel minder ruimte in beslag dan een ronde variant. 

Meer informatie over de verschillende soorten regentonnen vind je hier.

Niet voldoende druk
Wanneer je de tuin water wil geven met behulp van een tuinslang zul je extra accessoires moeten aanschaffen. Hiervoor is alleen de regenton, het kraantje op de regenton en de tuinslang niet voldoende. 

Dit komt omdat er te weinig druk op tuinslang staat. Zodra je de kraan opendraait van de regenton merk je al snel dat het water er maar zachtjes uitstroomt.

Gelukkig zijn hiervoor speciale regentonpompen gemaakt. Een regentonpomp plaats je in de regenton en zorgt voor extra druk zodat jij de tuin gemakkelijk water kan geven met de tuinslang. Meer informatie hierover vind je hier.

Het aansluiten neemt wat tijd in beslag
Het aansluiten van een regenton is soms een lastige klus. Je bent hier wel wat tijd mee kwijt (gelukkig eenmalig). Veel mensen kiezen ervoor om de regenton aan te sluiten op de regenpijp.

Een deel van je regenpijp zal afgezaagd moeten worden zodat de regenton aangesloten kan worden. Zodra een regenton vol zit moet overtollig water wat erin stroomt weggevoerd worden. Ook hier moet een aansluiting voor worden gemaakt. 

De regenton moet leeg worden gemaakt voor de winter
In de winter is het noodzakelijk de regenton leeg te laten lopen. Wanneer het hard vriest bevriest het water. Het water dat ijs wordt zet uit, dit kan resulteren in beschadigingen in je regenton. Er kunnen bijvoorbeeld scheuren ontstaan waardoor de regenton gaat lekken.

Regenton van hout zet uit
Een houten regenton is erg mooi omdat deze een landelijk en rustiek uiterlijk heeft. Wanneer de regenton echter leeg is kan het hout gaan werken. Door de warmte van de zon kan het hout bijvoorbeeld krimpen. Hierdoor kunnen kleine gaatjes en spleten ontstaan. Het gevolg hiervan is dat de regenton gaat lekken. 

Overtollig water stroomt alsnog je tuin in
Bij lange, hevige regenbuien zit een regenton snel vol. Zodra deze vol zit zal het overtollige water alsnog je tuin in stromen. Hierdoor levert de regenton maar een kleine bijdrage aan het ontlasten van het riool. 

Conclusie

Je kent nu de voor- en nadelen van een regenton in de tuin. Ondanks de enkele nadelen zijn wij toch groot voorstander van een regenton in de tuin. Niks is namelijk fijner dan de tuin water te kunnen geven met opgeslagen regenwater. Extra mooi meegenomen is dat regenwater beter is voor je planten dan kraanwater. 

Meer informatie over de regenton? We hebben nog veel meer interessante blogs hierover geschreven. Deze vind je hier.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen