Wat zijn de voor- en nadelen van een vuurkorf?

14 augustus 2022
2 min leestijd

De vuurkorf aansteken en genieten van de warmte en de mooie vlammen zorgt voor gezelligheid in de tuin. Maar is het aansteken van de vuurkorf wel goed voor het milieu en is het wel veilig? In deze blog leggen we aan je uit wat de voor- en nadelen zijn van een vuurkorf. 

De voordelen van een vuurkorf

De voordelen van een vuurkorf:

 • Je blijft lekker warm als het afkoelt buiten
 • Je hebt meer sfreer
 • Hij zorgt voor een goede voorlichting voor je kinderen
 • Je leefruimte wordt groter
 • Je kan zelfs in de winter naar buiten
 • Hij is multifunctioneel
 • Hij is een vervanger voor de BBQ
 • De keuze is reuze

Hieronder geven we uitgebreid uitleg over de verschillende voordelen die hierboven genoemd zijn.

Je blijft warm door de vuurkorf
Wanneer het donker begint te worden en het koelt af kan je lekker buiten blijven zitten als je de vuurkorf aansteekt. Deze zorgt voor voldoende warmte waardoor je het niet koud krijgt. 

Je hebt meer sfeer
De mooie gele vlammen, het knisperend geluid en de warmte zorgen voor meer sfeer en gezelligheid. Wanneer de vuurkorf aanstaat is het extra gezellig om met vrienden en familie in de tuin te zitten.

Een goede voorlichting voor je kinderen
De meeste kinderen vinden een brandende vuurkorf erg interessant. Als je met de kinderen rondom het vuur zit is dit een goed moment om voorlichting te geven over vuur en de gevaren ervan. 

Je leefruimte wordt groter
Heb je een klein huis en/of een groot gezin dan kan een vuurkorf voor meer leefruimte zorgen. Je hoeft niet met z’n alle binnen te zitten als je ook met z’n alle gezellig rondom de vuurkorf kan zitten. Je leefruimte wordt door een vuurkorf op deze manier groter. 

Je kan zelfs in de winter naar buiten
Een brandende vuurkorf zorgt ervoor dat het zelfs in de winter aangenaam kan zijn. Door een vuurkorf ben je niet genoodzaakt om in de winter alleen maar binnen te zitten. 

Hij is multifunctioneel
Een vuurkorf zorgt niet alleen voor gezelligheid en warmte. Je kan deze ook gebruiken om eten op te bereiden. Je kan een rooster op de vuurkorf plaatsen om hier vervolgens lekkere gerechten op te maken. Recepten zijn er genoeg, kijk maar eens op de website Kampvuurkok.nl.

Vervanging voor de BBQ
Je hebt niet perse een BBQ nodig om in de tuin gerechten te kunnen maken. Zoals je hierboven hebt gelezen kun je op een vuurkorf ook gerechten maken. Zo hoef je helemaal geen BBQ aan te schaffen als je al een vuurkorf hebt. 

De keuze is reuze
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vuurkorven. Ze verschillen in grootte, materialen, kleuren, vormen en stijlen. Hierdoor is er voor elke tuin wel een passende vuurkorf te vinden. Daarnaast zijn er ook vuurkorven die op gas werken. Deze steek je binnen een handomdraai aan en en uit waardoor je geen gedoe hebt het aansteken van de houtblokken. 

De nadelen van en vuurkorf

De nadelen van een vuurkorf:

 • Er komt fijnstof in de lucht
 • Er komt rook en rooklucht vanaf
 • Mensen die zich niet aan de regels houden
 • Je moet blijven opletten
 • Je moet een vuurkorf blijven onderhouden en goed opbergen
 • De kosten 
 • Verschillende gemeenten verschillende regels
 • Het geeft gedoe

Lees hieronder meer over de nadelen van een vuurkorf.

Er komt fijnstof in de lucht
Een van de grootste nadelen van een vuurkorf is dat er veel schadelijke fijnstof in de lucht komt. Deze fijnstof komt vrij bij de verbranding van hout. Om fijnstof enigszins te beperken is het raadzaam de vuurkorf niet te vaak aan te doen. 

Meer informatie omtrent fijnstof en de vuurkorf lees je hier

Er komt rook en rooklucht vanaf
Bij de verbranding van hout komt rooklucht vrij. Sommige mensen vinden dit lekker ruiken maar andere denken daar weer heel anders over. Rooklucht kan daarom voor overlast zorgen. 

De rooklucht kan tevens in huis terecht komen wat ervoor zorgt dat je huis gaat stinken. Gelukkig kun je rooklucht enigszins beperken. Hoe je dat doet lees je in onze blog Hoe zorg je dat een vuurkorf niet rookt? (makkelijke methodes)

Ben je benieuwd hoe je rooklucht uit je huis en kleding krijgt? Lees dan eens onze blog 7 vragen beantwoord over de vuurkorf.

Mensen die zich niet aan de regels houden
Helaas zijn er mensen die zich niet aan de regels kunnen houden. Zo wordt de vuurkorf bijvoorbeeld aangestoken met papier en karton. Dit is slecht voor het milieu en gevaarlijk aangezien er vliegas in de lucht komt. 

Er belangen ook allerlei andere materialen op de vuurkorf dan houtblokken. Zo wordt er bijvoorbeeld geïmpregneerd hout en hout dat vuil is op de vuurkorf gelegd. Bij de verbranding hiervan komen schadelijke stoffen vrij. 

Je moet blijven opletten
Wanneer je de vuurkorf aansteekt moet je alert blijven. Door vuur kan er namelijk altijd gevaar ontstaan. Met name als er kinderen of dieren in de buurt zijn moet je extra goed opletten. Meer informatie omtrent veiligheid en de vuurkorf lees je in onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg)

Je moet een vuurkorf blijven onderhouden en goed opbergen
Om te zorgen dat de vuurkorf in een goede staat blijft moet je deze goed onderhouden. Het is ook belangrijk om deze op te bergen als je hem niet gebruikt. 

Indien je dit niet doet zal de vuurkorf snel gaan roesten. Hierdoor kan de vuurkorf op den duur (onherstelbaar) beschadigd raken. 

Roest voorkomen op de vuurkorf is gelukkig heel simpel, hoe je dat doet lees je hier

Heb je al roest op de vuurkorf dan is dit makkelijk te verwijderen. Hoe je dat doet lees je in onze blog Roest op de vuurkorf verwijderen doe je zo (makkelijke methode).

Kosten
Een vuurkorf met bijbehorende aanmaakblokjes, aanmaakhout en houtblokken brengen kosten met zich mee. Een vuurkorf heb je al voor €20,- maar je moet ook de andere benodigdheden meerekenen. Hoewel de prijzen hiervan ook niet heel hoog zijn moet je niet vergeten dat het terugkerende kosten zijn. Met name houtblokken gaan sneller op dan je denkt. 

Verschillende gemeenten verschillende regels
Het kan per gemeente verschillen wat de regels zijn omtrent het maken van een vuurtje. Neem geen risico en kijk op de website van jouw gemeente wat de regels zijn. Het zou zonde zijn als je voor het stoken van een vuurtje een boete zou krijgen. 

Gedoe
Een vuurtje maken vinden de meeste mensen leuk om te doen. De meeste vinden het echter niet leuk om de vuurkorf schoon te maken, te onderhouden en goed op te bergen. Dit minder leuke werk komt er allemaal bij.

Alternatieven

Je kent nu de voor- en nadelen van een vuurkorf. Ben je na het lezen van deze blog overtuigd om juist wel of geen vuurkorf te kopen? 

Als je twijfelt kun je ook aan alternatieven voor een vuurkorf denken. Er zijn genoeg manieren om warm te blijven en het gezellig te hebben in de tuin zonder dat daar een vuurkorf aan te pas komt. Welke alternatieven er zijn lees je in onze blog Wat is het alternatief als je geen vuurkorf in de tuin wil?

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen