Wat zijn de voordelen van tuinieren?

28 december 2020
2,5 min leestijd

Waar veel mensen erg van tuinieren houden voelt het voor andere keer op keer als een verplichting. Gelukkig brengt tuinieren verschillende voordelen met zich mee. Na het lezen van deze blog ga je misschien met nog meer zin of iets meer zin aan de slag in de tuin. 

De voordelen van tuinieren zijn

 • Goed voor je humeur
 • Zorgt voor ontspanning
 • Verlaagt stress
 • Je wordt sterker en flexibeler
 • Meer uithoudingsvermogen
 • Je slaapt beter
 • Je verbrand calorieën
 • Zorgt voor verbondenheid en voorkomt eenzaamheid
 • Beschermt je geheugen naarmate je ouder wordt
 • Meer vitamine D opname
 • Je helpt de natuur een handje
 • Je bespaart geld
 • Het is ook goed voor kinderen

Meer weten over bovenstaande voordelen van tuinieren? Lees dan snel verder want we gaan dieper in op alle voordelen. Zo lees je bijvoorbeeld dat je sterker wordt van bijvoorbeeld schoffelen en scheppen in de tuin maar kom je ook te weten hoeveel calorieën je kunt verbanden tijdens tuinieren.

Het is goed voor je humeur, zorgt voor ontspanning en verlaagt je stress

Wanneer je gestresst bent zorgt tuinieren voor ontspanning. Door tuinieren heb je geen tijd om na te denken over stressvolle zaken als belangrijke deadlines, rekeningen die betaalt moeten worden of andere lastige zaken. Uit onderzoek blijkt dat als je gestresst bent en gaat tuinieren stresshormonen als cortisol beter uit je lichaam gaan dan wanneer je bijvoorbeeld een boek leest.

Je wordt sterker, flexibeler, je krijgt een betere uithoudingsvermogen en je slaapt beter

Altijd is er wel iets te doen in de tuin, of het nu lente, zomer, herfst of winter is. Hierdoor kun je het hele jaar in beweging blijven als je in de tuin werkt. De tuin harken, schoffelen, planten water geven, of snoeien, het zorgt ervoor dat je allemaal verschillende bewegingen moet maken. Hierdoor train je alle verschillende spieren in je lichaam. Al die lichamelijke inspanning zorgt tevens voor een betere uithoudingsvermogen in het algemeen en van de spieren die je gebruikt. . 

Sommige activiteiten kosten meer kracht dan andere. De tuin omspitten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je sterker wordt. Maak je veel de tuin schoon door te vegen dan zorgt dit ervoor dat je flexibeler blijft. Een dag flink in de tuin werken kost veel energie. Het gevolg daarvan is dat je beter slaapt. Uit onderzoek van de universiteit van Pennsylvania blijkt dat mensen die tuinieren makkelijker aan 7 uur slaap komen.

Het zorgt voor verbondenheid en voorkomt eenzaamheid

Tuinieren kan voor verbondenheid zorgen door het samen te doen. Er zijn in Nederland moestuinen en normale tuinen waar mensen samen komen en gezamenlijk in de tuin werken. Verschillende leeftijdsgroepen en culturen komen hier samen wat resulteert in meer verbondenheid en minder eenzaamheid. Een van deze initiatieven is Stichting Mijn tuin Jouw tuin.

Eenzaamheid komt helaas in Nederland steeds vaker voor. Eenzaamheid is tevens van alle leeftijden en komt niet zoals veel mensen misschien denken alleen voor bij oudere mensen. Uit onderzoek blijkt dat 43% van alle Nederlanders zich wel eens, of vaker eenzaam voelt. Bij 85-plussers, laagopgeleiden, weduwen en weduwnaars en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond ligt dit percentage zelfs boven de 60%. Wil je meer weten over eenzaamheid en wat jij er tegen kan doen, kijk dan eens op de site van Een tegen eenzaamheid.

Beschermt je geheugen naarmate je ouder wordt

In verschillende landen zoals Nederland, Korea en Noorwegen zijn onderzoeken gedaan naar het effect van tuinieren op je hersenactiviteiten. In Korea voerde oudere mensen simpele taken uit zoals bladeren vegen en groenten planten en deden deze activiteiten 20 minuten per dag. Onderzoekers zagen bij zowel de mannen als de vrouwen een groei aan hersenactiviteiten. 

In Nederland en Noorwegen zijn er verschillende projecten voor dementerende, een daarvan is dagelijks bezig zijn met tuinieren. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen die deelnemen aan deze projecten veel baat hierbij hebben.  

Meer vitamine D opname

Doordat je meer in de zon zit neemt je lichaam meer vitamine D op. Vitamine D zorgt onder andere voor meer calcium in je lichaam. Calcium is goed voor je botten en je immuunsysteem. Het vergroot daarnaast je spierkracht, verbetert je hartgezondheid, verkleind de kans op verkoudheid en verkleind de kans op het krijgen van een depressie. 

Let op!

Ga je in de zon werken vergeet jezelf dan niet in te smeren om je te beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens tuinieren?

Je kunt in de tuin met allerlei verschillende klussen bezig zijn. Het gras maaien, snoeien, de tuin omspitten, de tuin vegen, per klus verschilt het hoeveel energie je hiervoor verbruikt. Heb je een elektrische grasmaaier dan zul je minder moeite hoeven te doen dan bij een handmaaier. Een groot gazon betekent meer werk dus meer calorieën verbranden. Een andere factor die meespeelt is je lichaamsgewicht die je meedraagt. 

Wanneer je in de tuin werkt verbrand je al snel meer dan 200 calorieën per uur. Dit kan zelfs oplopen tot wel 500 calorieën per uur. Klussen als de tuin spitten, zand scheppen en het grasmaaien met een handgrasmaaier zijn zware lichamelijke klussen die hiervoor zorgen.  

Je helpt de natuur een handje

Heb jij een tuin vol met planten, een stuk gazon en/of heb je een mooie haag in de tuin? Een tuin is goed voor de natuur aangezien veel dieren en insecten er gebruik van kunnen maken. Vogels kunnen schuilen in hagen, besjes en wormpjes eten en bijvoorbeeld water uit de vijver drinken. Bijen kunnen nectar uit bloemen halen om honing te maken. Maar ook egels kunnen schuilen in de tuin tussen struiken als er gevaar dreigt. 

Je helpt niet alleen de natuur
Tijdens flinke stortbuien komt het voor dat het riool niet al het water kan wegwerken. Als je een regenton in de tuin hebt en veel gras en plantenbakken helpen deze mee het water op te vangen. 

Geld besparen

In je eigen tuin groente, fruit en kruiden verbouwen, niet alleen super leuk om te doen het kan je ook nog eens geld besparen. Veel groente en fruit groeien goed in Nederlandse tuinen. Daarnaast zijn veel kruiden ook gemakkelijk te verbouwen en zitten er veel soorten tussen die in de winter overleven. Een aantal kruiden die in de winter overleven zijn:

 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Munt
 • Salie
 • Peterselie
 • Oregano

Wil je meer weten over kruiden? Lees dan eens onze blog Dit is alles wat je wil weten over kruiden in jouw tuin.

Het is ook goed voor kinderen

Tuinieren, je kunt er eigenlijk maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Wanneer je al vroeg in aanmerking komt met planten en de grond kan dit verschillende voordelen met zich mee brengen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het onder andere kans op allergieën kan tegengaan en kans op auto-immuunziekte kan verkleinen. 

Conclusie

Was jij voor het lezen van deze blog nog iemand die tuinieren zag als een verplichting? Hopelijk is je mening veranderd na het lezen van alle voordelen die kleven aan tuinieren. We hopen dat je met veel zin aan de slag gaat in de tuin. Wellicht is het nu veel leuker voor jou om aan de slag te gaan in de tuin. Was tuinieren al een hobby van je dan zijn alle bijkomende voordelen alleen maar mooi meegenomen.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen