Welk zand voor zandbak? De beste keuze voor veel speelplezier

30 juli 2023
1,5 min leestijd

Bij het maken van een zandbak voor kinderen is het essentieel om het juiste type zand te kiezen. Deze keuze kan namelijk invloed hebben op de speelervaring van de kinderen en hun veiligheid. Er zijn verschillende soorten zand beschikbaar op de markt, die allemaal hun specifieke eigenschappen en functies hebben. In deze blog bespreken we welk zand het meest geschikt is voor een zandbak en waarom.

Allereerst moeten we rekening houden met de fijnheid van het zand. Dit is belangrijk voor zowel het comfort en de veiligheid van de kinderen. Grove zandsoorten kunnen namelijk zorgen voor schrammen of irritatie op de huid. Daarnaast is het belangrijk dat het zand goed kan worden gevormd, zodat kinderen er gemakkelijk mee kunnen spelen en bouwen. Dit is tevens een aspect waar we op moeten letten bij de keuze van het zand voor de zandbak.

Bovendien is het noodzakelijk om te weten dat het zand vrij moet zijn van schadelijke stoffen en bacteriën. Om deze reden is het aan te raden om te kiezen voor speciaal speelzand, dat voldoet aan de veiligheidsnormen en geschikt is voor gebruik in zandbakken. Dit type zand is gewassen, gedroogd en gezeefd, waardoor het schoon en veilig is voor kinderen om mee te spelen.

Soorten zand voor zandbak

Speelzand

Speelzand is de meest voorkomende en populaire keuze voor zandbakken. Dit type zand is speciaal ontworpen voor kinderen om veilig mee te spelen. Het is een fijne zandsoort, wat betekent dat het zacht aanvoelt en gemakkelijk is om mee te bouwen. Bovendien is speelzand gewassen en gezeefd om eventuele verontreinigende stoffen te verwijderen. Dit maakt het geschikt en veilig voor kinderen om mee te spelen in de zandbak.

Enkele voordelen van speelzand zijn:

 • Fijne textuur: zorgt voor een zachte speelervaring voor kinderen.
 • Gewassen en gezeefd: om vuil, stenen en andere verontreinigende stoffen te verwijderen.
 • Veilig voor kinderen: voldoet aan alle veiligheidsnormen voor kinderspeelplaatsen.

Zandbakzand

Zandbakzand is een andere, even gangbare, optie voor zandbakken. Dit type zand is vergelijkbaar met speelzand, omdat het ook een fijne textuur heeft en geschikt is voor kinderen om mee te spelen. Maar er zijn enkele verschillen tussen speelzand en zandbakzand die de voorkeur kunnen bepalen.

Enkele kenmerken van zandbakzand zijn:

 • Minder fijne textuur: in vergelijking met speelzand kan zandbakzand iets grover zijn.
 • Minder gewassen: dit betekent dat het meer natuurlijke verontreinigingen kan bevatten.
 • Betaalbaarder: zandbakzand is meestal goedkoper dan speelzand, waardoor het aantrekkelijker is voor grotere zandbakken.

Gewassen Zand

Gewassen zand is een derde optie voor zandbakken. Dit type zand dankt zijn naam aan het feit dat het grondig is gewassen en gezeefd om eventuele verontreinigende stoffen te verwijderen. Hierdoor is het een schone en veilige optie voor kinderen om mee te spelen.

Enkele voordelen van gewassen zand zijn:

 • Schone zandsoort: grondig gewassen en gezeefd om verontreinigingen te verwijderen.
 • Veilig voor kinderen: biedt een hygiënische speelomgeving.
 • Gemiddelde textuur: verschilt van zowel speelzand als zandbakzand in textuur, met een meer gemiddelde korrelgrootte.

Terwijl alle drie de soorten zand geschikt zijn voor zandbakken, is het belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren en behoeften van jouw kind, evenals het budget en de grootte van de zandbak bij het kiezen van het juiste zand.

Kwaliteit en veiligheid

Bij het kiezen van het juiste zand voor zandbakken is het belangrijk om te letten op zowel kwaliteit als veiligheid. Als ouder of verzorger wil je er zeker van zijn dat het zand schoon, veilig en geschikt is voor kinderen om mee te spelen.

Een belangrijk aspect om op te letten is de korrelgrootte van het zand. Fijner zand is ideaal voor het bouwen van zandkastelen omdat het makkelijker in vorm blijft, terwijl grover zand een betere drainage biedt en minder snel compact wordt. Bij het selecteren van zand voor een zandbak wordt meestal gekozen voor een mix van fijne en grove korrels om de beste balans tussen speelbaarheid en veiligheid te garanderen.

Veiligheid in zandbakken betekent ook het vermijden van zand met leem erin, omdat dit kan leiden tot harde klonten wanneer het nat wordt. Leemvrij zand is niet alleen veiliger, maar ook gemakkelijker te onderhouden. Daarnaast dient het zand vrij te zijn van schadelijke stoffen, zoals chemische verontreinigingen en scherpe voorwerpen.

Bij het kiezen van het juiste zand voor zandbakken, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende punten:

 • Korrelgrootte: Een mix van fijne en grove korrels biedt de beste balans tussen speelbaarheid en veiligheid.
 • Leemvrij: Zand zonder leem is veiliger en gemakkelijker te onderhouden.
 • Schoon: Zorg ervoor dat het zand vrij is van schadelijke stoffen en scherpe voorwerpen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.

Door deze factoren in overweging te nemen, kan je een weloverwogen keuze maken voor het zand in de zandbak en ervoor zorgen dat kinderen op een veilige en leuke manier kunnen genieten van hun speeltijd.

Aankoop en levering

Het zand is doorgaans verkrijgbaar in zakken van 25 kilo of big bags, afhankelijk van de hoeveelheid die je nodig hebt. Een big bag is meestal voldoende voor een gemiddelde zandbak. Bij het kopen van zand dient men te letten op de kwaliteit en eventuele certificaten die garanderen dat het zand veilig is voor kinderen.

De levering vindt meestal plaats op een pallet, waar de zakken of big bags netjes op worden gestapeld. Leveranciers bieden ook de optie om zand losgestort te leveren, wat handig kan zijn als je grote hoeveelheden nodig hebt of als je de zandbak meteen wilt vullen.

Onderhoud van de zandbak is cruciaal om te zorgen voor een veilige en hygiënische speelomgeving. Het regelmatig verversen van het zand speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast is het zorgvuldig kiezen van het juiste zand van belang. Zo is waterdoorlatend zand voordelig omdat het bijdraagt aan een drogere en schonere zandbak, wat het risico op schimmelvorming vermindert.

Hoe vaak speelzand verversen?

Het verversen van speelzand is een belangrijk aspect in het onderhoud van een zandbak. Het garandeert dat kinderen kunnen spelen in een schone en hygiënische omgeving. Hieronder gaan we dieper in op de frequentie van het verversen van speelzand en enkele tips om ervoor te zorgen dat het zand langer schoon en fris blijft.

Het wordt aangeraden om speelzand minstens één keer per jaar te verversen. De exacte frequentie hangt echter af van verschillende factoren zoals de grootte van de zandbak, het aantal kinderen dat ermee speelt en de mate van vervuiling. Als de zandbak intensief wordt gebruikt, kan het nodig zijn om het zand vaker te verversen, bijvoorbeeld twee of drie keer per jaar.

Om de levensduur van het speelzand te verlengen en de frequentie van verversen te verminderen, zijn er enkele maatregelen die genomen kunnen worden:

 • Zorg voor een afdekzeil of een zandbak met deksel om het zand tegen vervuiling te beschermen als het niet wordt gebruikt. Dit voorkomt dat er vuil, bladeren en ongedierte in het zand terechtkomen.
 • Gebruik een zandbakrooster of zeef om het zand regelmatig te filteren en grove verontreinigingen zoals stenen of takjes te verwijderen.
 • Houd huisdieren uit de buurt van de zandbak, omdat zij ziektekiemen kunnen verspreiden.
 • Leer kinderen goede hygiënepraktijken aan, zoals handen wassen voor en na het spelen in de zandbak, en leer hen geen eten of drinken mee het zand in te nemen.
 • Controleer het zand regelmatig op tekenen van vocht of schimmel en laat het, indien nodig, goed drogen in de zon voordat het weer wordt gebruikt.

Het verversen van speelzand is essentieel om de zandbak veilig en schoon te houden voor kinderen. Door aandacht te besteden aan de staat van het zand en preventieve maatregelen te nemen, kan de frequentie van het verversen van speelzand worden verminderd.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Hoe een zandbak schoonmaken: Handige tips en trucs

Hoeveel zand nodig voor zandbak?

Bij het vullen van een zandbak is het belangrijk om de juiste hoeveelheid zand te bepalen op basis van de grootte van de zandbak. Laten we een eenvoudige berekening maken om te bepalen hoeveel zand je nodig hebt voor een zandbak. Laten we aannemen dat de afmetingen van de zandbak 2 meter bij 1,5 meter is en dat we een laag zand van 20 cm willen hebben.

De formule om het volume te berekenen is:

Lengte x Breedte x Hoogte

Dus voor onze zandbak is het:

2 meter x 1,5 meter x 0,2 meter = 0,6 m³

Houd er rekening mee dat je mogelijk wat extra zand moet kopen om rekening te houden met het natuurlijke verlies van zand door bijvoorbeeld het verplaatsen, het opwaaien of het meenemen door kinderen.

Hoe voorkom je dat honden en katten behoeften doen in zandbak

Het is belangrijk om te voorkomen dat huisdieren zoals honden en katten hun behoeften doen in de zandbak, omdat dit kan leiden tot onhygiënische situaties en mogelijk schadelijke gevolgen. Hieronder delen we enkele maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat honden en katten de zandbak als toilet gebruiken.

Allereerst is het een goed idee om de zandbak af te dekken wanneer deze niet in gebruik is. Dit kan met een passend deksel, een zeil of een net. Door de zandbak af te sluiten, wordt het voor huisdieren minder aantrekkelijk om er hun behoeften in te doen.

Een andere nuttige maatregel is het plaatsen van een hek of barrière rondom de zandbak. Dit kan helpen om de toegang tot de zandbak voor huisdieren te beperken. Het hek moet hoog genoeg zijn om te voorkomen dat katten er gemakkelijk overheen springen en stevig genoeg om te voorkomen dat honden erdoorheen breken.

Het gebruik van geuren kan ook effectief zijn in het afschrikken van dieren. Honden en katten hebben een sterke reukzin, en bepaalde geuren kunnen als onaangenaam worden ervaren. Het toevoegen van geurende planten zoals lavendel, rozemarijn of citroengras rondom de zandbak of het strooien van citrusvruchten schillen kan helpen om dieren op afstand te houden.

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor voldoende toezicht wanneer kinderen in de zandbak spelen. Houd een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat er geen huisdieren in de buurt zijn die hun behoeften in het zand doen. Dit helpt om de leefomgeving schoon en veilig te houden voor alle betrokkenen.

Door deze tips en methoden toe te passen, kan je de kans minimaliseren dat honden en katten hun behoeften doen in de zandbak, en zorg je voor een hygiënische en veilige speelomgeving.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen