Grote kans dat je een GFT-bak in de tuin hebt staan waar je al je tuinafval en etensresten in kwijt kunt. Naast de GFT-bak zijn er ook andere alternatieven om dit afval kwijt te kunnen. In deze blog leggen we aan je uit welke dit zijn.
Dit zijn de alternatieven voor de GFT-bak:
De alternatieven voor de GFT-bak zijn de compostbak, een wormenbak, een normale afvalcontainer of vuilniszak én een afvalpunt of milieustraat waar je het afval naar toe kan brengen. In de herfst kun je bladkorven als alternatief gebruiken om bladeren in weg te gooien. Indien je geen ruimte hebt voor een gewone GFT-bak kun je een mini variant kopen. Deze kun je bijvoorbeeld kwijt op je balkon.
Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over bovenstaande alternatieven. We leggen ook uit waarom het gebruik van deze alternatieven handig zijn of zelfs noodzakelijk zijn.
De compostbak is misschien wel het meest bekende alternatief voor de GFT-bak.
In een compostbak kun je de meeste afvalsoorten die in een GFT-bak mogen ook kwijt.
Composteren is gelukkig helemaal niet mogelijk. In een compostbak leven allerlei kleine beestjes zoals insecten. Door deze te voorzien van “eten” maak je compost. Het eten dat je geeft is eigenlijk het afval zoals tuinafval en etensresten.
Het mooie is dat je niet alleen je afval kwijt bent maar er ook iets voor terug krijgt namelijk humus. Dit bruine goedje kun je gebruiken voor in de tuin. Je strooit het uit over bijvoorbeeld je plantenbakken, borders en tuin potten. Dit is voedzame stof voor de grond wat zorgt dat planten sterker worden en beter gaan groeien.
Een compostbak kun je helemaal zelf maken of je kunt een kant-en-klare aanschaffen. Deze zijn te koop bij tuincentrum, bouwmarkten, via online webshops maar ook bij sommige dierenspeciaalzaken.
Het voordeel van zelf een compostbak maken is dat je deze geheel naar eigen stijl kan maken en kan bepalen hoe groot deze moet zijn. Het voordeel van kant-en-klare variant is dat je deze alleen maar op de plek naar keuze moet neerzetten. Doordat compostbakken in allerlei verschillende vormen, stijlen en grote komen is er altijd wel een passend model dat in jouw tuin past.
Meer informatie over composteren en wat er wel en niet op een composthoop mag lees je hier.
Een wormenbak is een bak waar compostwormen in zitten. Deze wormen maken van je tuinafval en je groente- fruit- en keukenafval compost. In de bak zitten tijger- of mestwormen (de latijnse naam van deze worm is Eisenia fetida). Let op: de normale regenworm is hier niet voor geschikt.
De bakken zijn in verschillende soorten en maten te krijgen. Zo heb je varianten die je in de tuin kunt zetten maar ook kleinere die je bijvoorbeeld in de bijkeuken kwijt kan of op je balkon kan zetten.
De bakken zijn zo gemaakt dat de wormen er niet uit kunnen komen. Sterker nog de wormen willen er niet eens uit. Dit komt omdat deze omgeving voor hen ideaal is. Het is er namelijk donker, vochtig en heeft de perfecte temperatuur.
Een wormenbak heeft wel wat onderhoud nodig. Zo moet je zorgen dat het vochtgehalte, de temperatuur, de pH en de beluchting op peil blijft. Daarnaast kan niet al je afval hierin kwijt. Vlees- en visresten mogen er bijvoorbeeld niet in. Ook kan er maar een maximum in per dag (dit ligt aan de grote van de bak en het aantal wormen). Als er teveel afval inkomt kunnen de wormen dit simpelweg niet verwerken.
In principe zou je tuinafval en etensresten ook gewoon in de normale afvalcontainer of vuilniszak mogen weggooien.
Echter kiezen veel mensen hier niet voor omdat hier kosten aan verbonden zitten. Tevens wordt het afval hierdoor niet gerecycled wat eigenlijk heel zonde is. Je zult daarnaast merken dat het ook niet zo handig is. Takken van planten steken bijvoorbeeld snel door het plastic heen waardoor de zak beschadigd raakt en kan scheuren.
Etensresten verdwijnen nog wel eens in de afvalcontainer of vuilniszak. Dit gebeurd vaak uit gemak. In sommige gevallen is het zelfs beter om etensresten in de afvalcontainer te gooien. Indien je bijvoorbeeld rottend vlees of vis hebt kun je dit beter in een afgesloten plastic zak doen en deze in afvalcontainer of vuilniszak gooien. Dit voorkomt dat het gaat stinken en dat er ongedierte op af zal komen.
In elke gemeente zijn er een of meerdere afvalpunten waar je jouw afval naar toe kan brengen. In sommige gemeente noemen ze dit een milieustraat. Hier kan allerlei afval worden weggegooid zoals grofvuil, houtresten, glaswerk maar ook afval wat je normaliter in de GFT-bak gooit.
Dit soort plekken zijn handig als je extra veel afval hebt wat niet in een keer in de GFT-bak kan. Je zult merken dat als je bijvoorbeeld de tuin gaat verbouwen dat een GFT-bak al snel vol zit. In dit geval kun je gebruik maken van zo’n afvalpunt.
Per gemeente verschilt het wat voor tarief er wordt gerekend voor het weggooien van dit afval. Veelal kan papier, plastic, hout maar ook tuinafval en etensresten gratis worden weggegooid.
Dit alternatief is alleen bedoeld voor bladeren, bladkorven vind je in de herfstmaanden aan de straat. Gemeente plaatsen bladkorven om te voorkomen dat de GFT-bak van mensen te snel vol komen te zitten met al het blad dat in de herfstmaanden van de bomen valt.
Het is en blijft een GFT-bak maar dan wel in een kleiner formaat. Indien je geen ruimte hebt voor een grote GFT-bak bestaat gelukkig deze nog.
Een kleine variant is bijvoorbeeld handig als je in een appartement woont en geen tuin hebt. Je kan deze dan op je balkon plaatsen of in een van je keukenkastjes.
Het gebruiken van een van de alternatieven voor de GFT-bak brengt uiteenlopende voordelen met zich mee. Met een compostbak creëer je terwijl je afval weg gooit gelijk voeding voor je tuin. Het is tevens een plek waar insecten baat bij hebben. Bladkorven zijn bijvoorbeeld handig omdat deze ervoor zorgen dat de GFT-bak niet binnen de kortste keren vol zit met alleen maar bladeren.
Het kan ook zijn dat je een alternatief moet gebruiken omdat je geen andere keuze hebt. Stel dat je GFT-bak gestolen is (dit gebeurd helaas wel eens) dan zul je toch ergens je etensresten kwijt moeten. In dit geval kun je deze gewoon kwijt in de afvalcontainer of vuilniszak. Een mini GFT-bak is handig als je geen ruimte hebt voor een grote variant. Dit bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont en geen tuin hebt.
Je weet nu welke alternatieven er zijn voor de GFT-bak en je weet wat de voordelen van deze zijn. Ben je benieuwd naar meer informatie omtrent de GFT-bak en containers? Lees dan bijvoorbeeld onze blog over hoe je kunt voorkomen dat een GFT-bak gaat stinken of hoe je een GFT-bak uit het zicht kan werken. Een overzicht met alle andere blogs over dit onderwerp vind je hier.