Welke alternatieven zijn er voor een buitenkraan?

12 december 2022
1 min leestijd

Een buitenkraan brengt verschillende voordelen met zich mee. Het maakt het sproeien van de tuin een stuk gemakkelijker en je kan bijvoorbeeld een zwembad vullen in de zomer. Maar wat als je deze niet hebt? Gelukkig zijn er alternatieven voor de buitenkraan. Welke dit zijn lees je in deze blog. 

Dit zijn de alternatieven voor een buitenkraan:
Je kan een regenton in de tuin plaatsen en het water wat daarin zit gebruiken. Je kan ook kiezen om een speciale adapter aan te schaffen welke je kan plaatsen tussen de keukenkraan, wc-kraan of wasmachinekraan en de tuinslang. Tot slot kun je vragen of je de buitenkraan van je buren mag gebruiken. 

Wanneer je verder leest gaan we verder in op bovenstaande oplossingen. Er komt echter meer aanbod in deze blog. Zo leggen we uit waarvoor je water nodig hebt in de tuin en wat het kost als je toch een buitenkraan wil laten installeren. 

Alternatieven voor een buitenkraan

Maak gebruik van een regenton

Een goed alternatief voor een buitenkraan is een regenton. Deze kun je aansluiten op de regenpijp van je woning of eventueel van je schuur, garage of tuinhuisje. Het mooie aan een regenton is dat je de tuin water kan geven met regenwater. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. 

Het beste is om een dompelpomp bij je regenton te nemen. Deze plaats je in de regenton en zorgt dat er voldoende druk staat op de tuinslang. De tuinslang sluit je aan op de kraan van de regenton. 

Benieuwd wat je naast een dompelpomp en regenton nog meer nodig hebt? Lees dan eens onze blog Wat heb je allemaal nodig als je een regenton koopt?

Benieuwd naar al onze blogs over de regenton? Klik dan hier voor een overzicht. 

Tuinslang aansluiten op keukenkraan

Een ander alternatief als je je geen buitenkraan hebt is om de tuinslang aan te sluiten op de keukenkraan. Dit kan gemakkelijk met speciaal gemaakte adapters. Voor elke kraan is er wel een oplossing te vinden. 

Meer informatie hierover vind je in onze blog Hoe sluit ik mijn tuinslang aan op de keukenkraan? 

Heb je een Quooker kraan of wil je de tuinslang bijvoorbeeld aansluiten op de kraan op de WC, de kraan van de wasmachine of op een kraan zonder schroefdraad? Lees dan eens onze blog Hoe sluit ik mijn tuinslang aan op een Quooker, regenton en meer?

Maak gebruik van de buitenkraan van de buren

Wanneer je een goede verhouding hebt met de buren en wanneer zij een buitenkraan hebben kun je vragen of je deze mag gebruiken. Je kan de kosten van het waterverbruik vergoeden of misschien een klus in de tuin voor ze uitvoeren. 

Je kan eventueel vragen of ze een splitter op de buitenkraan willen zetten. Dit zorgt ervoor dat zowel de buren als jij tegelijkertijd van de buitenkraan gebruik kunnen maken. Let op: de buitenkraan moet dan wel zijn opengedraaid. 

Waarvoor heb je water nodig in de tuin?

Er zijn verschillende redenen waarom je water nodig kan hebben in de tuin. Hieronder leggen we uit welke dit allemaal zijn. 

Om de planten water te geven
De voornaamste reden waarom je water in de tuin nodig hebt is om de planten water te geven. Met name in de lente en de zomer, als er wijnig regent valt, hebben de planten voldoende water nodig om te overleven en te kunnen groeien. 

Ben je benieuwd hoe vaak je de planten water moet geven? Lees dan eens onze blog Wanneer en hoe vaak moet je de tuin sproeien?

Om iets schoon te maken
Wanneer je een voortuin met oprit hebt is het handig om water in de tuin te hebben. Op deze manier kan je de auto zelf gemakkelijk wassen. Dit doe je het liefst met kraanwater of met gefilterd water uit een regenton

Ook is water bijvoorbeeld handig als je de groene aanslag op de tuintegels weg wil halen. Je kan dit makkelijk verwijderen met een hogedrukreiniger. 

Om iets te vullen
Grote kans dat je in de zomer zo nu en dan op zoek bent naar wat verkoeling. In dit geval wil je misschien een zwembad in de tuin opzetten. Om deze te vullen heb je natuurlijk water nodig. 

Voor een buitendouche
Sommige mensen kiezen ervoor om een buitendouche in de tuin te plaatsen. Dit is name handig als je een sauna in de tuin hebt. Wil je een buitendouche dan is het hebben van een buitenkraan het handigste. Meer informatie over een buitendouche in de tuin lees je in deze blog. Lees hieronder wat de kosten zijn als je toch een buitenkraan laat installeren.

Wat kost het installeren van een buitenkraan

Nu je de alternatieven kent kies je er misschien toch voor om een buitenkraan te installeren. Dit is een klus die je wat ons betreft het beste door een vakman kan laten uitvoeren. Dit omdat er wellicht extra leidingen moeten worden aangelegd. 

De kosten hiervoor liggen tussen de €150 en €400 per kraan. De prijzen liggen zo ver uiteen omdat het per huis kan verschillen hoeveel werk het kost om de kraan te installeren. Zoals al eerder vernoemd kan het zijn dat er extra leidingen moeten worden aangelegd. Ook het boren van gaten in spouwmuren of de fundering spelen hierin een rol. 

Conclusie

Je kent nu de alternatieven als je geen buitenkraan hebt. Ga je een van deze oplossingen toepassen of kies je er toch voor om een buitenkraan te (laten) installeren. 

Kies je ervoor om een regenton te plaatsen in de tuin dan raden we je aan om ook al onze andere blogs hierover te lezen. Klik hier voor een overzicht met al onze blogs over de regenton. Ook handig zijn onze blogs over de tuinslang. Klik hier voor een overzicht van al onze blogs over dit voorwerp.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen