Welke alternatieven zijn er voor een regenton?

31 oktober 2022
1 min leestijd

Wil je graag water besparen maar geen regenton in de tuin? In dit geval zul je aan een alternatief moeten denken. In deze blog leggen we aan je uit welke alternatieven er zijn voor de regenton.

Welke alternatieven zijn er voor een regenton?
Alternatieven voor de regenton zijn een IBC container en een regenwaterzak. Een IBC container is een grote plastic bak en heeft ruimte voor 1000 liter water. Een regenwaterzak komt in verschillende formaten. Beide kunnen worden aangesloten op de regenpijp en kunnen worden voorzien van een kraan. 

Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over de IBC container en de regenwaterzak. Daarnaast geven we in deze blog voorbeelden van waarom je geen regenton in de tuin zou willen. Echter leggen we ook uit waarom je het misschien toch moet overwegen. 

IBC container als alternatief voor de regenton

Een IBC container ken je vast wel. Je ziet ze vaak op industrieterreinen en worden gebruikt om allerlei verschillende vloeibare stoffen in op te slaan. 

Je kan deze echter ook goed gebruiken in de tuin om regenwater op te slaan. Een IBC container is erg stevig en duurzaam en kan net als een normale regenton aangesloten worden op de regenpijp. 

Veel mensen die er een in de tuin hebben staan doen dit vooral vanwege de grote. Je kan namelijk maarliefst 1000 liter water in opslaan. 

Een IBC container heeft niet het mooiste design en we durven te stellen dat een regenton er mooier uit ziet. Gelukkig zijn er echter manieren om de IBC container er beter uit te laten zien. Zo kun je er bijvoorbeeld een klimop omheen laten groeien of een houten constructie omheen maken. Tot slot zou je er ook voor kunnen kiezen om een of meerdere IBC containers in te graven in de tuin.

Voordelen van een IBC container

 • Ruime voor veel wateropslag
 • Stevig en duurzaam
 • Goedkope oplossing
 • Groot aanbod online
 • Kan eventueel ingegraven worden

Nadelen van een IBC container

 • Neemt veel ruimte in beslag
 • Geen mooi design

Regenwaterzak als alternatief voor de regenton

Een regenwaterzak is een grote zak gemaakt van kunststof. Deze wordt net als een regenton aangesloten op de regenpijp. De regenwaterzak bestaat in verschillende formaten waardoor er voor iedereen wel een geschikte variant is. 

Je kan de regenwaterzak op verschillende plekken installeren. Denk bijvoorbeeld aan de kruipruimte, kelder, zolder of in de garage. 

Doordat de regenwaterzak is voorzien van een filter kan deze voor meer doeleinden worden ingezet dan de tuin. Het water is dusdanig schoon dat het ook aangesloten kan worden op bijvoorbeeld je WC of wasmachine. Op deze manier bespaar je niet alleen water en geld bij het sproeien van de tuin maar ook bij het doorspoelen van de WC en het doen van je was. Een regenwaterzak zorgt direct dus ook voor minder verspilling van schoon drinkwater. 

Het aansluiten van de regenwaterzak op de WC en wasmachine gaat met behulp van leidingen. Deze worden aan de zak gemonteerd. Je kan ook de regenwaterzak aansluiten op de buitenkraan van je woning. 

Voordelen van een regenwaterzak

 • Ruimte voor veel wateropslag
 • Stevig en duurzaam
 • Kan op verschillende plekken, uit het zicht, worden geinstalleerd
 • Kan zelfs worden aangesloten op de WC en wasmachine

Nadelen van een regenwaterzak

 • Installatie kan het beste worden overgelaten aan een vakman

Waarom geen regenton in de tuin?

Er zijn verschillende redenen waarom je geen regenton in de tuin wil. Dit kan zijn omdat je deze bijvoorbeeld niet mooi vind of omdat je hier simpelweg te weinig ruimte voor hebt. 

Wellicht vind je dat een regenton niet mooi staat in je tuin. In dit geval raden we je aan onze blog Welke soorten regentonnen zijn er (maar liefst 10 verschillende) te lezen. Wie weet raak je doordat er zo veel verschillende soorten zijn toch geinspireerd en overtuigd een regenton te plaatsen. 

Regenton ingraven

Hierboven heb je kunnen lezen waarom je geen regenton in de tuin wil. Gelukkig kun je deze toch in de tuin plaatsen. Deze plaats je echter zonder dat deze in het zicht zal zijn én zonder dat deze ruimte in beslag neemt in je tuin. 

Je kan er namelijk voor kiezen om een regenton in te graven. Door een groot gat te graven in de tuin en daar de regenton in te plaatsen kun je toch profiteren van de voordelen van een regenton. 

Let op!

Het ingraven van een regenton is een intensieve klus waarbij ook goed moet worden nagedacht over de installatie. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor opwaartse druk, bescherming tegen vorst én een goede aansluiting. Wij raden daarom aan om een hovenier en/of loodgieter te vragen deze klus te realiseren. 

Regenton uit het zicht

Naast het ingraven van een regenton kun je hem ook uit zich zetten. Heb je een garage of schuur dan kun je de regenton wellicht op het dak plaatsen. Heb je een balkon dan kun je de regenton misschien daar wel kwijt. 

Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de regenton in de garage te plaatsen. Op deze manier hoef je niet, wanneer je in de tuin zit, tegen de regenton aan te kijken. 

Tot slot kun je er ook voor kiezen om een heg, schutting, tuin-divider of een schot voor de regenton te plaatsen. Hierdoor zie je de regenton simpelweg niet staan. 

Benieuwd waar je een regenton nog meer kan plaatsen en wat de beste plek is voor een regenton? Lees dan eens onze blog Waar plaats je een regenton?

Waarom toch een regenton in de tuin?

Je bent op deze blog gekomen omdat je liever geen regenton in de tuin wil of omdat hier geen plaats voor is. Twijfel je misschien na het lezen van deze blog toch over de alternatieven? Lees dan eens onze blog Wat zijn de voor- en nadelen van een regenton? Wellicht ben je na het lezen van deze blog toch overtuigd een regenton in de tuin te plaatsen.

Wil je geen regenton omdat je deze niet mooi vindt? Lees dan eens onze blog Welke soorten regentonnen zijn er (maar liefst 10 verschillende). Misschien zie je een mooie variant staan voor in jouw tuin en wil je daardoor toch een regenton.

Conclusie

Je weet nu wat de alternatieven zijn voor een regenton. Hoewel het er niet veel zijn, zijn er gelukkig wel wat opties. Ben je na het lezen van deze blog overtuigd om voor een IBC container of regenwaterzak te kiezen? Of ga je toch liever voor een van de soorten regentonnen die er zijn?

Ben je benieuwd naar meer informatie over regentonnen? Klik dan hier voor een overzicht.  

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen