Welke kleding is geschikt voor tuinieren?

3 januari 2021
4 min leestijd

Wanneer je veel in de tuin werkt wil je de werkzaamheden zo goed mogelijk uitvoeren. Je investeert waarschijnlijk in goed gereedschap zodat je alle werkzaamheden netjes kunt uitvoeren. Maar welke kleding draag je nu tijdens het tuinieren? Je wilt natuurlijk geen kleding dragen die niet lekker zit of bepaalde werkzaamheden belemmeren. Denk bijvoorbeeld aan kleding die veel te strak zit. We hebben uitgezocht welke kleding je het beste kan dragen tijdens het tuinieren. 

Om antwoord te geven op welke kleding het meest geschikt is moeten eerst een aantal vragen beantwoord worden. Welke werkzaamheden ga je uitvoeren? Is het erg warm en schijnt de zon of regent het juist? Waar ga je de werkzaamheden uitvoeren, moet je misschien wel in de vijver zijn om deze schoon te maken? Natuurlijk heeft dit invloed op welke kleding je draagt en daarom kun je niet altijd hetzelfde dragen tijdens het tuinieren. 

Welke kleding is geschikt voor tuinieren?

Zorg ervoor dat je altijd basiskleding in huis hebt. Dit zijn de volgende kledingstukken:

 • Shirt met lange en korte mouwen
 • Trui
 • Werkbroek 
 • Jas en regenjas
 • Schoenen
 • Werkhandschoenen

Dit kunnen oude kleren zijn of speciale werkkleding. Met deze kleding kun je in elk seizoen goed werken in de tuin. 

Wanneer je verder leest leggen geven we meer uitleg over verschillende kleding tijdens verschillende weersomstandigheden. Wat draag je als het regent of als de zon heel hard schijnt? Maar we behandelen welke kleding veilig is om te dragen en wat je aan kunt doen als je een klus hebt waarbij je in de vijver moet staan.

Veilige kleding

Tijdens het tuinieren wil je natuurlijk dat de kleding die je draagt comfortabel zit. Maar we mogen niet vergeten dat de kleding die je draagt ook veilig moet zijn. Er zijn namelijk genoeg werkzaamheden waarbij je goed beschermt moet zijn. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het snoeien schrammen en sneeën oplopen als je geen beschermende handschoenen draagt. 

Werkhandschoenen
Tijdens het snoeien kun je het beste werkhandschoenen dragen gemaakt van textiel of leer. Hoe dikker en steviger het materiaal is hoe beter het beschermt tegen schrammen en/of sneeën. Let er wel op dat de handschoenen niet te dik en stug zijn aangezien dit de werkzaamheden juist kan belemmeren.

Kleding
Draag niet te wijde kleding aangezien je hierdoor achter iets kan blijven hangen. 

Als je gaat snoeien kun je ervoor kiezen om meerdere lagen te dragen om je bijvoorbeeld te beschermen tegen de doorns van een rozenstruik. 

Schoenen
Als je met zwaarder gereedschap gaat werken of bijvoorbeeld tuinpotten moet verplaatsen wil je jouw voeten zo goed mogelijk beschermen. Draag daarom schoenen met een harde neus, deze zijn gemaakt van staal, aluminium of hard kunststof. 

Bij lichter werk wil je juist schoenen dragen die minder zwaar zijn. Je moet je gemakkelijk kunnen bewegen. Bij het dragen van logge zware schoenen is dit lastig en worden de werkzaamheden intensiever. 

Hoofddeksel
Ben je van plan om te gaan tuinieren in de zon zorg er dan voor dat je een pet of hoed draagt om je gezicht en/of nek te beschermen. Hierdoor verbrand je niet en blijft je hoofd koeler. Zorg er tevens voor dat je jezelf goed insmeert om je te beschermen tegen de UV-straling. Neem daarnaast regelmatig pauze en drink voldoende. 

Basiskleding

Elke tuinierder zal bepaalde basiskleding in huis willen hebben om fijn te kunnen tuinieren. Veel mensen kiezen ervoor om oude kleding te dragen waar andere speciaal kleding kopen, beide zijn natuurlijk prima. De volgende kleding heb je nodig om gedurende het hele jaar te kunnen tuinieren:

 • Shirt met korte en lange mouwen
 • Trui
 • Werkbroek 
 • Jas en regenjas
 • Schoenen
 • Werkhandschoenen

Welke kleding draag je als het regent tijdens het tuinieren?

Ben je van plan om te gaan tuinieren en het gaat plots regenen dan wil je natuurlijk niet binnen no-time doorweekt zijn. Wanneer je kleding helemaal nat is geworden zul je merken dat je het sneller koud krijgt en dat de werkzaamheden door de toename van het gewicht van je kleding zwaarder en oncomfortabeler worden. 

Je kunt zodra het begint te regen een regenjas en/of regenbroek over je eigen kleding dragen of je kiest voor een regenpak. Het voordeel is dat je deze kleding ook kunt gebruiken als je bijvoorbeeld gaat fietsen of wandelen. Een ander voordeel is dat er veel regenkleding bestaat en in elke prijsklasse wel iets te vinden is. Let erop dat je altijd een wat ruimere maat neemt aangezien je de kleding over je eigen kleding draagt. Wanneer het te strak zit wordt het lastiger om taken uit te voeren.  

Welke kleding draag je als je in de vijver moet?

Heb je een vijver in de tuin dan kan het zijn dat je zo nu en dan de vijver in moet. Werkzaamheden als de vijver grondig schoonmaken of de pomp eruit halen zorgen ervoor dat je hiervoor geschikte kleding nodig hebt.

Het ligt eraan hoe diep je vijver is maar als je er in kunt staan zul je lieslaarzen of een waadpak hiervoor nodig hebben. Is vissen een van je hobby’s dan zul je wellicht al een van deze twee kledingstukken hebben.  

Welke kleding draag je als het warm is?

Wanneer het warm is draag je het liefst kleding die niet te strak zit, luchtig zit en niet te dik is. Schoenen, een t-shirt of blouse en een korte broek werkt vaak het prettigst aangezien je door de werkzaamheden het sneller warm krijgt. Let er op dat als de zon schijnt je een pet of hoed draagt om je gezicht te beschermen tegen de zon. Smeer je daarnaast ook goed in. 

Moet ik speciale schoenen dragen tijdens het tuinieren?

Veilig tuinieren is belangrijk. Je wilt jezelf niet bezeren en het is daarom verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het tuinieren. Zoals we al eerder bespraken is het verstandig om schoenen met een harde neus te dragen als je met zwaar gereedschap gaat werken. Deze schoenen draag je ook als je bijvoorbeeld potten gaat verplaatsen of met zware stenen gaat werken. 

Ga je lichter werk doen zorg dan dat je schoenen vooral niet te zwaar zijn. Wanneer je zwaardere schoenen draagt zul je merken dat het uitvoeren van de werkzaamheden lastiger is. 

Speciale tuinkleding of iets uit de klerenkast?

Wanneer je veel in de tuin werkt raden we aan om speciale tuinkleding te kopen. Dit is een goede investering omdat de kleding speciaal gemaakt is voor tuinieren. Deze kleding is vaak van goede kwaliteit en ontworpen om comfortabel te kunnen tuinieren. 

Werk je minder vaak in de tuin dan is het kopen van speciale tuinkleding misschien een overbodige luxe. Je kunt dan het beste oude kleding dragen. Draag vooral geen nieuwe kleding want de kans dat je kleding beschadigd kan raken bestaat altijd. 

Wat als de zon heel hard schijnt? 

Als het erg warm is kun je het beste kiezen om luchtige kleding te dragen. Wanneer je geen zonnebrandcrème hebt kun je het beste een shirt met lange mouwen dragen. Draag een hoed of pet om je te beschermen tegen de warmte en de UV-stralingen van de zon. 

Tip

Als je een parasol hebt die je makkelijk kunt verplaatsen kun je deze op de plek zetten waar je gaat werken. In de schaduw houdt je het veel langer vol dan wanneer je vol in de zon zit.

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en dat je regelmatig gepauzeerd. In de zon werken vergt veel meer energie en je lichaam raakt eerder uitgeput. 

Welke kleding draag je als het koud is?

Wanneer het koud is en je moet in de tuin werken is het verstandig om meerdere lagen te dragen. Het verschilt per persoon of je het snel koud hebt en hoe snel je tijdens het uitvoeren van werkzaamheden het warm krijgt. 

Heb je het snel koud dan kun je er eventueel voor kiezen om thermokleding te dragen onder je normale kleding. Thermo kleding is elastisch en draag je als het ware als een tweede huid. Het houd je warm in veel weersomstandigheden. Draag daarnaast een muts om je hoofd warm te houden. 

Wanneer het koud is moet je lichaam harder werken om warm te blijven. Zorg er daarom voor dat je goed eet en drink bijvoorbeeld een warme kop thee of koffie voor je aan het tuinieren begint. 

Conclusie

In Nederland kennen we veel verschillende weersomstandigheden. Dit zorgt ervoor dat je verschillende kledingstukken nodig hebt. Je kunt tijdens het tuinieren gewoon oude kleding dragen maar als je veel in de tuin werkt wil je wellicht investeren in goede werkkleding. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding die je draagt lekker zit en veilig is. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen