Welke planten bloeien in april, dit zijn onze favoriete

14 maart 2021
3 min leestijd

Het is natuurlijk nog steeds zo: ‘april doet wat hij wil’. Er kunnen dagen zijn dat het nog erg koud is maar het tegenovergesteld kan ook. Met name wanneer de zon schijnt kun je al heerlijk genieten in je tuin. Je wil natuurlijk het liefst dat er al een aantal planten in bloei staan. Dan hebben wij goed nieuws voor je. In de maand april zijn er al een hoop planten die in bloei staan. In deze blog behandelen we onze favoriete april bloeiers. 

Planten die in de maand april in bloei staan zijn (onze favoriete): 

  • Arabis Procurrens (Scheefkelk)
  • Aubrieta Gracillis (Randjesbloem)
  • Bergenia Cordifolia (Schoenlappersplant)
  • Doronicum Orientale (Voorjaarszonnebloem)
  • Iberis sempervirens (Ebben-Etz)
  • Phlox Subulata (Kruipvlambloem)
  • Sanguinaria Canadensis (Canadese bloedwortel)
  • Saxifraga (Mossteenbreek)
  • Viola Sororia (Viooltje)

De lijst hierboven zijn onze favoriete (er zijn er natuurlijk nog veel meer). Wanneer je verder leest zie je hoe deze planten eruit zien en geven we meer informatie. Zo leggen we uit welke kleuren de bloemen hebben, of ze wintergroen en winterhard zijn, welke grond ze nodig hebben en welke standplaats ze nodig hebben. Eventuele andere bijzonderheden worden ook vernoemd.

Voor we beginnen met onze lijst eerst nog een kleine tip. Al eerder behandelde we onze favoriete maart bloeiers. Veel van deze planten bloeien tevens ook in april. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan onze blog Welke planten bloeien in de maand maart, dit zijn onze 9 favoriete.

Arabis Procurrens ‘Galcier’ (Scheefkelk)

De eerste in onze lijst is Scheefkelk. Het mooie van scheefkelk is dat deze niet alleen in de maand april bloeit. In de maanden mei, juni en juli kun je namelijk ook nog genieten van de kleine witte bloemetjes. Doordat de plant veel kleine witte bloemetjes heeft komt deze het best tot zijn recht als je er meerdere bij elkaar plaatst. scheefkelk kun je het beste op een plek zetten waar veel zon te vinden is. De grond die de plant nodig heeft moet goed vocht kunnen vasthouden. scheefkelk is zowel winterhard als wintergroen. In de winter houdt je met deze plant dus altijd wat groen in de tuin. De plant wordt ongeveer 25 cm hoog. 

Aubrieta gracilis ‘Kitte’ (Randjesbloem)

Wie van paarse bloemen houdt zit met randjesbloemen wel goed. Deze plant staat naast april ook in de maand mei in bloei. Randjesbloem is een ideale bodembedekker die het liefst op een plek in de zon staat. De grond die hij nodig heeft mag droog of normaal zijn. Net zoals de scheefkelk behoudt de plant in de winter zijn blad en is hij winterhard. Jaar in jaar uit zul je daarom plezier hebben van randjesbloemen. De plant wordt niet heel hoog (10 tot 15 cm), vandaar dat het een goede bodembedekkende plant is). 

Bergenia Cordifolia ‘Eroica’ (Schoenlappersplant)

Schoenlappersplanten wil je in de tuin hebben staan als je van roze houdt. Van maart tot en met mei heeft deze plant namelijk roze bloemen. Het maakt kwa plaatst niet veel uit waar je deze plant neer zet. Deze doet het namelijk goed in de zon, halfschaduw en in de schaduw. Wat betreft het soort grond moet je wel iets meer moeite doen. Schoenlappersplant heeft namelijk voedselrijke grond nodig die niet te snel uitdroogt. Benieuwd welke grondsoorten er allemaal zijn? Lees dan eens onze blog Dit wil je weten over de verschillende grondsoorten in jouw tuin. Wederom is dit een plant in onze lijst die zowel wintergroen als winterhard is. Wanneer schoenlappersplant volgroeid is zal deze ongeveer 30 cm hoog zijn. 

Doronicum Orientale (Voorjaarszonnebloem)

Je kon waarschijnlijk al een beetje raden hoe voorjaarszonnebloem eruit ziet. De voorjaarszonnebloem bloeit naast de maand april ook in de maand mei. In tegenstelling tot zonnebloemen heeft deze plant zowel gehele bloemen als een geel hart. Voor de rest zijn er veel andere vergelijkingen met de zonnebloem. Deze staat namelijk het liefste in zon of halfschaduw en doet het goed in elk soort tuingrond. De plant is winterhard maar verliest dan wel zijn bladeren. Gelukkig kun je dus elk jaar weer opnieuw genieten van de plant. De plant heeft niet veel onderhoud nodig maar het is wel verstandig om de bloemen te verwijderen zodra de plant is uitgebloeid. De voorjaarszonnebloem wordt ongeveer 40 tot 50 cm hoog.

Tip

Na 4 jaar kan de plant worden gesplitst. Maak bijvoorbeeld andere mensen blij met deze plant of plaats er meer van in je tuin. Daarnaast is ook goed voor de plant om deze te splitsen.

Iberis sempervirens (Abben-Etz)

Wil je een plant die lang bloeit, zowel wintergroen als winterhard is en hou je van witte bloemen dan is scheefkelk een goede keuze. De plant bloeit namelijk van april tot juni en behoud in de winter zijn blad. Je plant scheefkelk eenmalig en vervolgens heb je er jaarlijks plezier van. Geef de plant een plekje in de zon of halfschaduw en zorg voor goede tuingrond. Het leuke aan scheefkelk is dat je deze niet hoeft te snoeien. Weinig onderhoud dus! Je zult hoogstens af en toe wat bladeren weg kunnen knippen die oud en lelijk zijn geworden. Scheefkelk heeft een compacte groei en wordt tussen de 10 en 20 cm groot. 

Phlox Subulata (Kruipvlambloem of Emerald Cushion Blue)

Ben je opzoek naar een plant die enkel en alleen bloeit in de maand april dan is de Phlox Subulata of kruipvlambloem geschikt. Deze bodembedekkende plant kun je het best in de volle zon zetten voor het beste resultaat. Zorg tevens voor goede tuingrond die niet te nat blijft. Wanneer de plant in bloei staat geeft die prachtige lila bloemetjes. Kruipvlambloemen worden tussen de 5 en 10 cm hoog en hebben verder geen speciale aandacht nodig. 

Sanguinaria Canadensis ‘Multiplex’ (Canadese bloedwortel)

De Canadese bloedwortel heeft wanneer deze in bloei staat (april en mei) witte bloemen. Wat ons betreft komt deze plant het beste tot zijn recht als je er meerdere bij elkaar plant dit met name in een border. Doe dit op een plek waar halfschaduw of schaduw is. Wat betreft grond zit je met elk soort eigenlijk wel goed. Canadese bloedwortel is niet wintergroen maar wel winterhard. De plant sterft elke winter af om in het voorjaar opnieuw uit te lopen. Zorg ervoor dat je het oude loof afknipt of weggehaald net voordat deze opnieuw begint uit te lopen. De plant wordt tussen ongeveer 20 cm hoog. 

Saxifraga ‘Apple Blossom’ (Mossteenbreek)

Hou jij van de kleurcombinatie wit/roze dan wil je mossteenbreek in je tuin hebben staan. De plant die zowel in april als mei bloeit kun je het beste op een plekje zetten waar de zon schijnt of waar halfschaduw is. Zorg daarnaast voor goede tuingrond die vocht redelijk tot goed kan vasthouden. Mossteenbreek is een plant die winterhard is waardoor je er jarenlang plezier van zult hebben. Het leuke aan de plant is dat deze een mooie groeivorm heeft. Ook wanneer deze dus niet in bloei staat is het een toevoeging aan je tuin. De plant is ongeveer 15 cm hoog al die is volgroeid.

Viola Socoria ‘Dark Freckles’ (Viooltje)

De laatste in onze lijst met favoriete april bloeiers is een viooltje. Wat ons betreft kan deze niet ontbreken. Dit viooltje heeft witte blaadjes met daarop blauwe spikkeltjes wat een erg mooi geheel vormt. Viooltjes komen het best tot zijn recht wanneer je er meerdere bij elkaar plaatst (aangezien ze best klein zijn). Het viooltje staat in de maanden april en mei in bloei. Het maakt niet veel uit waar je ze plaatst, zowel in de zon, halfschaduw en schaduw doet deze het namelijk goed. Het plantje is klein van stuk maar overleeft de winter uitstekend, winter groen is die daarentegen niet. Viooltjes doen het goed in elk soort grond en hebben verder geen extra aandacht nodig. De plantjes worden tussen de 10 cm en 20 cm hoog.  

Conclusie

Hopelijk hebben wij je kunnen inspireren met de met planten die hierboven genoemd zijn. Zoals we eerder al aan hadden gegeven is dat dit maar een deel van alle planten die in april bloeien. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen