Welke planten bloeien in de herfst? Onze 9 favoriete herfstbloeiers

24 januari 2021
3,5 min leestijd

Herfst, de dagen worden korter, het wordt kouder en het regent meer. Vooral in het bos zul je in de herfst veel verschil zien. De bladeren verkleuren waardoor het bos prachtig wordt. Ook in je tuin vinden er door de weersveranderingen veel processen plaats. De bloemen staan niet meer in bloei, planten verliezen hun bladeren en gras stopt met groeien. Op dagen dat de zon schijnt kan het nog erg aangenaam zijn in de tuin. Ook dan wil je natuurlijk genieten van mooie planten. Maar welke planten bloeien in de herfst vraag je jezelf misschien af. Wij hebben het uitgezocht en stellen onze favoriete aan je voor. 

Deze planten bloeien in de herfst (onze 9 favoriete):

  • Aster novi-belgii (Herfstaster)
  • Geranium Rozanne (Ooievaarsbek)
  • Verbena Bonariensis (Ijzerhard)
  • Ridbeickia (Gele zonnehoed)
  • Actaea simplex (Zilverkaars of ‘James Compton’)
  • Liriope muscari (Leliegras)
  • Chrysanthemum (Chrysant)
  • Viola riviniana (Bosviooltje)
  • Cyclamen hederifolium (Alpenviooltje)

Wanneer je verder leest geven we meer informatie over de planten. Hoe zien de planten eruit, zijn ze winterhard, welke kleuren hebben de bloemen, moeten ze in de zon of in de schaduw, hoe groot worden de planten. Op al deze vragen geven we antwoord. 

Aster novi-belgii (Herfstaster)

De naam van deze plant verklapt al een beetje dat die in de herfst bloeit. De herfstaster is familie van de aster. De plant staat in bloei tussen september en oktober. De bloemen zijn dan prachtig paars/roze met een geel/oranje hart. 

Je kunt de herfstaster in de volle zon zetten maar ze hebben de voorkeur naar een plek waar wat schaduw is. Reserveer wel wat ruimte voor deze plant aangezien die 120cm hoog kan worden en 60cm de breedte in kan gaan. Naast dat deze plant in de herfst bloeit zijn er nog andere voordelen. De plant trekt namelijk vlinders aan, is winterhard en woekert niet.  

Geranium Rozanne (Ooievaarsbek)

Deze bodembedekkende plant is familie van de geranium. Tussen mei en november kun je genieten van de mooie paarse bloemen die de vorm hebben van een schoteltje. De ooievaarsbek staat graag in halfschaduw in de border. Pas wanneer er vorst in de grond komt stop de plant met bloeien. Naast dit voordeel kleven er nog veel andere voordelen aan deze plant. Doordat de plant bodembedekkend is houdt het onkruid uit je tuin, de plant is winterhard (alleen hele strenge winters overleefd die niet) en groeit goed in elke goede grondsoort. Reserveer wat ruimte voor de plant, deze wordt namelijk tussen de 30 cm en 40 cm hoog en neemt 80 cm tot 100 cm in de breedte in beslag.

Verbena Bonariensis (Ijzerhard)

Nog een plant die in bloei mooie paarse kleuren geeft. De ijzerhard is een plant die tussen juli en september bloeit. In het begin van de herfst kun je dus nog genieten van deze plant. Ijzerhard kan redelijk goed tegen de kou. Net als de ooievaarsbek zal hij de winter overleven mits deze niet te streng is. Groot voordeel is dat de plant zichzelf uitzaait. Mocht hij door de winter verdwijnen dan verschijnen er in het voorjaar weer nieuwe exemplaren. Ijzerhard gedijt het beste in een goed doorlatende grond en staat het liefste in zon maar kunnen ook goed in halfschaduw. De plant wordt tussen de 30 cm en 150 cm hoog.

Ridbeickia (Gele zonnehoed)

Tijd voor een andere kleur bloem. De gele zonnehoed heeft mooie gele bloemen wanneer die in bloei staat en is een echte eyecatcher in de je tuin. De plant is zowel een zomerbloeier als een najaarsbloeier. Zet de plant het liefste in de zon of halfschaduw en zorg dat deze in kalkrijke, goed doorlatende grond staat. De plant doet het minder goed als er veel andere planten dicht bij in de buurt staan. Voordelen van deze plant zijn dat vlinders,bijen en vogels aantrekken, dat de plant lang bloeit én dat je de stelen en bloemen als snijbloemen kunt gebruiken. De plant is winterhard dus je kan er het jaar erop gewoon weer van genieten. De plant wordt maximaal 75 cm hoog.

Actaea simplex (Zilverkaars of ‘James Compton’)

Wil je tussen september en oktober mooie wit roze kleuren in de tuin dan is de zilverkaars de plant die je moet kiezen. Doordat de bloemen als het ware op elkaar gestapeld zijn aan de stengel lijkt deze plant op een kaars. Zet de plant in halfschaduw, dit heeft de plant namelijk het liefste. Zorg daarnaast voor een grond die redelijk vochtvasthoudend is. Je moet wel wat geduld hebben met zilverkaars aangezien die een paar jaar nodig heeft om zich te ontwikkelen. Het wachten zal je echter beloond worden aangezien de bloemen prachtig zijn en je er jarenlang van kunt genieten. Een ander voordeel is dat de bloemen heerlijk ruiken, wie wil dat nou niet? Zilverkaars wordt tussen de 130 cm en 180 cm hoog.  

Liriope muscari (Leliegras)

Je kunt zowel in de zomer als in de herfst genieten van leliegras. Van augustus tot en met oktober heeft de plant namelijk prachtige blauw/violet langwerpige bloemen. Je kunt de plant in de zon, halfschaduw of in de schaduw zetten. Op elke plek in de tuin zal leliegras het goed doen. Leliegras is geen moeilijke plant, dit wil zeggen dat die niet veel aandacht nodig heeft. Zorg dat de grond waterdoorlatend is en je kan er gegarandeerd lang van genieten. Leliegras is een bodembedekker die winterhard is. Net als de ooievaarsbek houdt deze ook onkruid uit de tuin. De plant wordt 20 cm tot 30 cm hoog en kan zowel in de border staan als in een pot. 

Chrysanthemum (Chrysant)

Chrysanten zijn in verschillende kleuren te verkrijgen namelijk: oranje, geel, rood, roze en wit. Je kunt van deze kleuren genieten tussen augustus en november. Geef de planten een plek in de tuin waar de zon schijnt, in halfschaduw doet de plant het ook goed. Deze border plant is winterhard, als het echter te koud wordt zul je ze moeten beschermen. Chrysant komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is een plant die niet heel veel aandacht nodig heeft. Wanneer de plant het goed doet kun je wel twee maanden genieten van de bloei. De bloemen die de Chrysant heeft zorgen in de herfstmaanden voor meer kleur in je tuin. De plant neemt niet heel veel ruimte in beslag en wordt tot 80 cm hoog.

Viola riviniana (Bosviooltje)

Viooltjes mogen dan wel klein zijn maar je moet ze zeker niet onderschatten. De plantjes kunnen goed tegen regen en wind en ook vorst kunnen ze een aantal dagen goed verdragen. Je kunt lang genieten van de viooltjes die van september tot maart in bloei kunnen staan. Je kunt ze op veel verschillende plekken in de tuin plaatsen maar ze zijn misschien toch wel het mooiste in potten. Bosviooltjes zijn niet veeleisend, je kunt ze in normale potgrond plaatsen. Zorg er echter wel voor dat het water goed kan weglopen uit de pot. Zet de bosviooltjes het liefste in halfschaduw. 

Cyclamen hederifolium (Alpenviooltje)

De laatste uit onze lijst maar zeker niet minder mooi. Alpenviooltjes bloeien in de periode september tot en met november en hebben dan prachtige roze bloemen. Net als de bosviooltjes zijn ze erg mooi in potten. Zorg er echter voor dat het water goed kan weglopen uit de potten. Zet alpenviooltjes in halfschaduw ze kunnen namelijk niet lang tegen de felle zon. De plantjes zijn winterhard ook al zou je dat misschien niet verwachten gezien hun postuur. Bescherm de planten echter wel als het langdurig in de winter regent. Doe je dit niet dan zullen de alpenviooltjes gaan rotten. De hoogte van de plantjes is tussen de 10 cm en 15 cm hoog. 

Conclusie

Zoals je hebt gelezen is er genoeg keuze wat betreft bloemen die bloeien in de herfst. Op zachte herfstdagen kun je jij van deze planten in je tuin genieten. Combineer herfstbloeiers met planten die bloeien in de lente en de zomer zodat je altijd kleur in je tuin hebt. Zelfs in de winter kan jouw tuin stralen. Benieuwd naar planten die in de winter bloeien? Lees dan eens onze blog Welke planten bloeien in de winter? Onze 7 favoriete winterbloeiers.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen