Welke planten bloeien in de maand maart, dit zijn onze 9 favoriete

24 februari 2021
3 min leestijd

Het liefst wil je als tuinierder dat er altijd planten in bloei staan in je tuin. Ze geven kleur aan je tuin, maken je tuin sierlijker, vele trekken vlinders en andere insecten aan én vele ruiken ook nog eens heerlijk. In deze blog gaan we het hebben over tuinplanten die in bloei staan in de maand maart. We bespreken in deze blog onze favoriete planten die in deze maand in bloei staan. 

Onze favoriete planten die in maart bloeien zijn:

  • Magnolia stellata (Stermagnolia)
  • Muscari botryoides (Blauwe druifjes)
  • Bergenia (Schoenlappersplant)
  • Primula denticulata ‘Rubin’ (Bolprimula)
  • Scilla mischtschenkoana (Sterhyacint)
  • Anemone blanda (Oosterse anemoon)
  • Viola odorata (Maarts viooltje)
  • Camellia Japonica (Japanse roos)
  • Tulipa Turkestanica (Tulp)

Benieuwd naar hoe deze planten eruit zien, scroll dan snel verder naar beneden voor de foto’s. Je vindt over al onze favoriete planten ook informatie over welke kleur de bloemen hebben, we leggen uit welke standplaats ze het liefst hebben, in welke grond ze moeten staan en eventuele andere bijzonderheden. 

Magnolia stellata (Stermagnolia)

We beginnen deze lijst met de stermagnolia. Deze sierheester heeft prachtige witte bloemen in de vorm van sterren. De stermagnolia bloeit tevens ook in de maand april. Wil je graag een Oosterse sfeer creëren in je tuin dan zal de stermagnolia zeker niet ontstaan. De plant komt van origine uit Japan en is heel goed geschikt voor in een border. De plant doet het goed in elke goede tuingrond en kan zowel in de zon als in halfschaduw staan. De plant is niet wintergroen wat betekent dat deze in in de winter zijn blad zal verliezen. Gelukkig is de plant wel winterhard maar een jonge plant wil je het liefst bij nachtvorst wel even inpakken. De stermagnolia wordt tussen de 200 en 250 cm groot. 

Muscari botryoides (Blauwe druifjes)

Net als de stermagnoilia bloeien blauwe druifjes ook in de maand april. Wanneer blauwe druifjes in bloei staan hebben ze mooie blauwe opstaande trossen. Wij vinden dat de plant het best tot zijn recht komt in een border wanneer je er meerdere bij elkaar zet, dit omdat de planten niet heel groot zijn. De blauwe druifjes staan het liefste goed doorlatende grond met veel voedingsstoffen op een plek in de zon of halfschaduw. De plant is niet wintergroen maar wel winterhard. Elk jaar kun je opnieuw van ze genieten. Zoals al eerder genoemd wordt de plant niet heel groot, ze worden ongeveer 20 cm hoog.   

Bergenia ‘Kerstin’ (Schoenlappersplant, Olifantsoor)

Wanneer de Kerstin in bloei staat (ook in de maand april) verschijnen er mooie paarse bloemen in de vorm van klokjes. Deze bodembeddekende plant staat graag in de zon of halfschaduw en doet het goed in elke soort tuingrond. Echter kan het toevoegen van wat extra mest in het voorjaar nooit kwaad. In de winter kun je de planten gewoon in de tuin laten staan aangezien ze winterhard zijn. Ze verliezen tevens niet hun blad en deze verkleuren in het najaar. Wanneer schoenlappersplant is volgroeid is deze ongeveer 30 cm hoog. 

Primula denticulata ‘Rubin’ (Bolprimula, Sleutelbloem)

Wederom een plant met paarse bloemen wanneer die in bloei staat. Het mooie aan de bolprimula is dat deze lang in bloei staat namelijk van maart tot mei. Zet de plant op een plekje in halfschaduw of schaduw. Je hoeft geen rekening te houden met het type grondsoort. De bolprimula doet het namelijk goed in elk type grondsoort. Zorg er tevens wel voor dat de plant voldoende vocht krijgt. Voor de rest heeft de plant geen extra aandacht nodig. De plant is niet wintergroen maar wel winterhard, elk jaar opnieuw kun je dus van deze plant genieten. Wanner de bolprimula is volgroeid is deze ongeveer 30 cm hoog. 

Scilla mischtschenkoana (Sterhyacint, Streephyacint)

Wanneer je opzoek bent naar een plant die al vroeg in het voorjaar bloeit zit je met de sterhyacint wel goed. De plant bloeit namelijk in de maanden februari en maart. De naam van de plant geeft al een beetje weg hoe de bloemen eruit zien. Deze hebben namelijk een stervorm met in het midden van elk blaadje een streep. De blaadjes zijn wit waar de streep paars is. Aangezien de plant niet heel groot is komt deze wat ons betreft het beste tot zijn recht wanneer je er meerdere bij elkaar plaatst. Je kunt het beste de sterhyacint op een plek in de tuin zetten waar halfschaduw is. Daarnaast wil deze graag in een grond staan die wat aan de vochtige kant is. De plant is winterhard maar verliest wel zijn blad. Als de sterhyacint is volgroeid is deze tussen de 10 en 20 cm groot. 

Anemone blanda (Oosterse anemoon)

De oosterse anemoon bloeit in de maanden maart en april en heeft dan witte bloemen met een geel hart. De oosterse anemoon staat graag op een plek waar veel zon is maar doet het ook goed in halfschaduw. Wanneer de plant is uitgebloeid trekt deze zich terug waardoor boven de grond niets meer van ze te zien is. Hierdoor is het ideaal om de plant bijvoorbeeld te plaatsen bij een struik of planten die hoger worden. De plant staat graag in grond die niet te droog is en daarom is alleen zandgrond niet geschikt. De plant is winterhard wat inhoudt dat je er jaar in jaar uit van kunt genieten. De hoogte van de plant is ongeveer 15 cm wanneer die is volgroeid. 

Viola odorata (Maarts viooltje)

Wat ons betreft kan het maarts viooltje niet ontbreken in de lijst met bloemen die in bloei staan in de maand maart. Deze bodembedekkende plantjes komen het beste tot zijn recht als je er meerdere bij elkaar plaatst, bijvoorbeeld in een border. De blaadjes van maartse viooltjes zijn violetblauw en hebben gekartelde randjes. De plantjes trekken insecten aan en er komt tevens een heerlijke geur vanaf. Zet ze op een plek waar halfschaduw of schaduw is en zorg voor voedselrijke, goed doorlatende grond. De plant is winterhard maar sterft elke winter af om in het voorjaar weer uit te lopen. Heel hoog worden de plantjes niet namelijk 10 cm tot 15 cm.

Tip

Haal te groot geworden planten weg en plaats ze eventueel op een andere plek in de tuin.

Camellia Japonica (Japanse roos)

De japanse roos is een sierheester die behoorlijk wat ruimte in je tuin in beslag zal nemen. Je krijgt er gelukkig veel moois voor terug. In de maanden maart en april staat de sierheester in bloei waardoor er prachtige roze rozen verschijnen. De plant staat graag op een halfschaduw plek en heeft de voorkeur voor goede tuingrond die niet te nat is. De grond mag tevens wat zuurder zijn en mag in de zomer voorzien worden van wat extra mest. De sierheester wordt tussen de 250 cm en 350 cm hoog.

Tulipa Turkestanica (Tulp ‘Flava’)

Deze tulp ‘flava’ mag niet ontbreken in deze lijst. In maart en april zijn de mooie roomwitte bloemen te zien met in het midden een geel hart. De bladeren van de tulp ‘flava’ heeft grijsgroene bladeren. Zorg ervoor dat deze plant in de zon komt te staan en zorg daarnaast voor goede tuingrond die niet te nat is. De plant is niet wintergroen en ook niet winterhard. Je zult elk jaar nieuwe bollen moeten planten als je ze in je tuin wil bewonderen. 

Conclusie

Wil je graag vroeg in het jaar al kleur in je tuin dan kun je kiezen voor een van de bovenstaande planten. Bijna alle planten staan tevens in april in bloei, is dat niet mooi meegenomen? Zit er geen plant bij die jij mooi vindt dan hoef je niet te treuren. Onze top 9 is namelijk maar een fractie van planten die in maart bloeien. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen