Welke planten bloeien in de winter? Onze 7 favoriete winterbloeiers

14 december 2020
3.5 min leestijd

Een groot deel van de planten in de tuin bloeien in de lente en de zomer. Je tuin is door alle mooie kleuren van de bloemen in deze periode vaak het allermooist. Je kunt er extra van genieten omdat je tijdens de periode waarschijnlijk ook veel in de tuin bent. De herfst breekt aan en veel bloemen verliezen hun mooie bladeren, het weer wordt weer grijzig en de dagen worden korter en korter. In de winter zijn veel planten gestopt met groeien en bereiden zich voor op het nieuwe jaar. Gelukkig zijn er ook planten die in de winter bloeien en op deze manier je tuin wat kleur kunnen geven. Een aantal van deze planten bespreken we tijdens deze blog. 

De volgende planten bloeien in de winter:

  • Jasminum nudiflorum (Winterjasmijn)
  • Eranthis Hyemalis (Winterakoniet)
  • Helleborus (Nieskruid)
  • Mahonie
  • Viola (Winterviolen)
  • Hamamelis (Toverhazelaar)
  • Sarcococca Hookeriana (Vleesbes)
  • Edgeworthia Chrystanta (Papierstruik)
  • Abeliophyllum Distichum (Witte Forsynthia)
  • Chimonanthus Praecox (Meloenboompje)

Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over onze 7 favoriete planten die in de winter bloeien. Daarnaast leggen we ook uit wat wintergroene en winterharde planten zijn, twee termen die je vaak op deze site voorbij ziet komen. 

Onze 7 favoriete winterbloeiers

Hieronder vind je onze favoriete planten die bloeien in de winter. Het is wat ons betreft een mooie mix tussen grote en kleine planten die verschillen in vormen, kleuren en bloeitijd. 

Helleborus (Nieskruid)
De helleborus is er in  verschillende soorten die allemaal in de winter of lente bloeien. Een van deze soorten is bijvoorbeeld de kersroos of de wrangwortel. 

De soorten tref je in verschillende delen van de wereld zoals de Balkan en China waar kalkrijke grond is. De wortels zijn vlezig en groen tot zwart van kleur. Wanneer de helleborus in bloei staat (dit kan al vanaf januari zijn) verschijnen vijf kelkbladen, afhankelijk van het soort, in verschillende kleuren maar ook in het wit. De bloemen zijn 4 cm tot 8 cm groot en de plant zelf wordt ongeveer 35 cm hoog.

Viola (Winterviolen)
Meer dan 400 verschillende soorten viooltjes zijn er. Niet alle viooltjes zijn even groot. Sommige hebben grote bloemen en andere kleine bloemen. Ze zijn er in vele verschillende mooie kleuren. Er zit ongetwijfeld een kleur bij die je mooi vind en goed in je tuin past. Je kunt eventueel ook verschillende kleuren met elkaar combineren. Violen kunnen op elk moment van het jaar in bloei staan. Dit heeft te maken met de tijd waarin je de viooltjes zaait. Zaai je ze vroeg in de zomer dan zul je hier in de winter najaar en de winter veel plezier van beleven. 

Hamamelis (Toverhazelaar)
Wil je een hele mooie plant die in de winter bloeit en ook nog eens heerlijk ruikt? Dan moet je zeker een toverhazelaar in de tuin hebben staan. Goudgeel blad verschijnt in het najaar bij deze heester, in de winter verschijnen en prachtige bloemen in het kleurenspectrum geel tot rood die eruit zien als lijnvormige kroonblaadjes. Van sommige soorten kun je al genieten in december waar andere pas echt mooi zijn in januari, februari of maart. Zoals al eerder genoemd komt er een heerlijke geur van de heester af, met name de Hamamelis mollis heeft een sterke geur die je van meters afstand al kunt ruiken. 

Jasminum nudiflorum (Winterjasmijn)
Van december tot februari bloeien er mooie gele bloemen uit deze leiplant. Een leiplant is een plant die tegen de muur oploopt of bevestigd is aan een houten- of stalen frame. Een leiplant kun je zelf als het ware bepaalde richtingen op laten groeien. Dit kan je doen door de takken een kant op te buigen en te bevestigen aan bijvoorbeeld een deel van je houten frame. Door te snoeien kun je de plant ook vorm geven. Je kunt er ook voor kiezen om de winterjasmijn te gebruiken als tuinafscheiding of om een schaduwplek te creëren. Laat je de plant de hoogte in groeien dan zal deze ongeveer 3 meter hoog worden.

Mahonie
Van deze sierheester zijn 70 verschillende soorten maar de enige die in Nederland voorkomt is de Mahonie. Laat in de winter, in maart tot en met april staat de heester in bloei. Deze krijgt dan gele bloemen die bevestigd zijn aan stengels van 5 tot 20 cm. De felle gele kleuren steken mooi af tegen de groene bladeren. Deze bladeren hebben erg scherpe punten. Let hier goed op aangezien deze je behoorlijk pijn kunnen doen. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid komen er paarse bessen aan de plant die niet eetbaar zijn. Een mahonie neemt wel wat ruimte in beslag, de heester wordt namelijk tussen de 120 cm en 150 cm groot. Zorg ervoor dat je de heester in goede tuingrond zet die niet te nat is. 

Sarcococca Hookeriana (Vleesbes of Humilis)
Deze heester komt oorspronkelijk uit het Himalaya gebied. Niet gek dus dat deze plant bloeit in de winter. Tussen januari tot maart bloeit de vleesbes. Er verschijnen dan allemaal prachtige witte bloemen. De bes die aan de heester zit is eerst rood maar wordt daarna zwart en is 4 tot 6 mm groot. De heester zelf wordt tussen de 75 cm en 100 cm groot. Wil je deze heester in je tuin plaatsen dan kan dat zowel op plekken waar de zon schijnt als waar er schaduw is. In principe hoef je de plant niet te snoeien, dit doe je enkel als je hem in model wil laten. Snoei de plant in dit geval tussen maart en juli. 

Eranthis Hyemalis (Winterakoniet)
Tussen januari en maart bloeit de winterakoniet. Op de verschillende stengels bloeit per stengel een gele bloem met daar rondom liggende bladeren (ongeveer 6). De plant komt oorspronkelijk uit de Balkan en is ook te vinden in Italië en het zuiden van Frankrijk. De plant is niet heel groot en wordt tussen de 5 cm a 10 cm hoog. Plant de winterakoniet in goed doorlatende grond op een plek waar de zon schijnt of in halfschaduw.  

Wat betekent wintergroen?

Op onze website en op andere blogs over tuinen heb je vast en zeker de term wintergroen voorbij zien komen. Een wintergroene plant is een plant die geen of bijna geen blad verliest tijdens de winter. Daarnaast behouden ze gedurende het hele jaar hun herkenbare uiterlijk. Hierom zijn wintergroene planten erg geschikt om te gebruiken als haag, schutting of een muur mee te bedekken. 

Wat betekent winterhard?

In het najaar wordt het weer kouder, natter, donkerder en is er meer vorst in Nederland. Een plant die winterhard is overleeft de winter en is dus goed bestand tegen deze elementen. Waar veel planten afsterven kan je van winterharde planten in het voorjaar weer opnieuw genieten. In sommige gevallen sterft de bovenkant van de plant af maar blijft deze onder de grond leven. In het voorjaar verschijnt de plant weer boven de grond. Als een winter extreem koud is kan het zijn dat sommige winterharde planten het echter niet overleven. 

Conclusie

Gelukkig zijn er ook planten die in de winter bloeien waardoor je in deze periode ook kleur kunt creëren in de tuin. Combineer winterbloeiers met planten die bloeien in de andere seizoen om op die manier altijd kleur in je tuin te hebben. Ben je het eens met onze top 7 en heb je een van deze planten in je tuin staan of zie je liever andere in de top 7? Nog geen winterbloeiers in de tuin? Misschien ben je overtuigt er een of meerdere te planten na het lezen van deze blog. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen