Welke planten zijn goed tegen bladluizen?

21 juni 2022
1,5 min leestijd

Je hebt het vaak niet in de gaten én ineens zijn ze er: bladluizen. Veel mensen hebben er last van in de tuin. Ze kunnen binnen een zeer korte tijd planten ernstig doen beschadigen. Je kan ervoor kiezen om ze te bestrijden maar kun je ook planten in de tuin plaatsen die luizen niet eten? Ja dat kan zeker! Wij hebben voor je uitgezocht welke planten dit zijn.

Tuinplanten die niet gegeten worden door bladluizen:

 • Alliums
 • Goudsbloem
 • Geraniums
 • Kattenkruid
 • Speerdistel
 • Lavendel
 • Dille
 • Rozemarijn
 • Citroenmelisse
 • Munt
 • Salie
 • Tijm
 • Citroengras
 • Bonenkruid

Wanneer je verder leest leggen we uit welke van de hierboven genoemde tuinplanten onze favoriete zijn. Ook hebben we een lijst met planten die bladluizen aantrekt. Deze kun je plaatsen om andere planten te beschermen. Hoe dat precies zit lees je verderop in deze blog. 

Onze 7 favoriete tuinplanten die bladluizen niet eten

Goudsbloem
In een tuin waarin geen ruimte is voor bladluizen kan goudsbloem wat ons betreft absoluut niet ontbreken. Deze bloemen staat er namelijk om bekend om de kleine beestjes op afstand te houden. Niet alleen bladluizen blijven op afstand ook ander ongedierte zoals slakken en mieren. 

Van juni tot september staat goudsbloem in bloei en heeft dan mooie goudgele tot oranje bladeren en een oranje hart. Goudsbloem wordt tussen de 30 en 45 cm hoog en staat het liefst in de volle zon maar halfschaduw is ook prima. Kwa grond maakt het niet uit waar goudsbloem in staat. Elk jaar kan je opnieuw van de plant genieten aangezien deze winterhard is.

Kattenkruid
Kattenkruid ook wel Neppe genoemd is niet alleen een plant waar bladluizen niet op af komen het is ook een veilige plant voor katten. Wat de reden is waarom bladluizen er vandaan blijven weten we niet precies. Uit ervaring kunnen we wel stellen dat het werkt! 

Van juli tot september staat kattenkruid in bloei en heeft dan mooie blauwe/paarse bloemen, de plant is dan zo’n 40cm hoog. Kattenkruid staat het liefst in de volle zon hoewel deze ook in halfschaduw ook prima bloeit. Kwa grond maakt het niet uit waar je de plant in zet. Kattenkruid is winterhard maar heeft bij veel regen en sneeuw bescherming nodig. 

Lavendel
Nog een plant die in meerdere lijstjes voorkomt. Lavendel is namelijk een plant die goed tegen droogte kan. Een groot voordeel van lavendel is dat deze in de zomer een heerlijke geur heeft en dat deze vlinders aantrekt. Iets waar bladluizen in ieder geval niet van houden.

Lavendel bloeit erg lang namelijk van juni tot in de nazomer en heeft al die tijd mooie paarse bloemen. Zoals eerder gezegd kan deze plant goed tegen droogte en staat daarom ook graag in de zon. Lavendel doet het echter ook goed in halfschaduw of volle schaduw. Lavendel is zowel winterhard als wintergroen. De kleur van de bladeren neemt in de winter wel wat af. 

Alliums
Alliums worden ook wel sieruien genoemd en zijn er in verschillende varianten. Vooral de Globe Master en Gladiator zijn twee variaties die eruit springen. Dit komt door de grote ronde paarse bloemen als ze in bloei staan (de plant is dan tussen de 80cm tot 100cm hoog). Dit doen ze in de maanden mei en juni. De meeste soorten staan het liefst in de volle zon waar andere het ook goed doen in halfschaduw. Zet Alliums het liefste in een goed gedraineerde bodem. 

Alliums zijn winterhard en gaan elk jaar opnieuw bloeien, hij is daarin tegen niet wintergroen. 

Geraniums
Het leuke aan geraniums is dat deze in veel verschillende kleuren komen. Voor ieder wat wils kun je dus wel stellen. De plant bloeit het mooiste als deze in de droge grond en volle zon staat. De plant bloeit in de maanden mei, juni en juli maar er zijn ook varianten die tot wel oktober in bloei kunnen staan.

Geraniums zijn niet wintergroen wat betekent dat ze hun blad verliezen in de winter. Wel is deze winterhard waardoor je er elke jaar opnieuw van kunt genieten. 

Kruidenplanten
Kruidenplanten als rozemarijn, munt, salie en tijm kunnen niet ontbreken in onze lijst met favoriete planten die bladluizen niet eten. Deze multifunctionele planten hebben veel voordelen. Ze zijn winterhard en wintergroen, je kan ze gebruiken in gerechten, er komen lekkere geuren van af en zien er prachtig uit wanneer ze in bloei staan. 

Citroengras
Citroengras geeft een heerlijke geur af en zorgt er ook voor dat muggen op afstand blijven. Tijdens zachte winters blijft citroengras zijn lichtgroene kleur behouden. Tijdens strenge winters kan de kleur echter wat afvlakken. 

Citroengras staat het liefste in de volle zon en in volle grond. Echter kan citroengras ook goed in halfschaduw. 

Tuinplanten die bladluizen weglokken

Een andere tactiek is om planten te plaatsen die bladluizen aantrekken. Deze planten worden valplanten genoemd. Doordat ze op deze planten gaan zitten worden ze weggetrokken bij andere waardevollere planten. 

Deze planten trekken bladluizen aan:

 • Oost-Indische kers
 • Zonnebloemen. 
 • Zinnia’s
 • Dahlia’s
 • Kosmosbloem
 • Asters
 • Mosterdplant

Doordat deze planten erg sterk zijn kunnen ze een aanval van bladluizen goed doorstaan zonder daarbij schade op te lopen. 

Omdat je weet dat de bladluizen op deze planten gaan zitten kan je ze extra goed in de gaten houden. Wanneer er eenmaal veel bladluizen op zitten kan je ze bestrijden met een van deze methodes.

Conclusie

In onze eigen tuin staan zowel planten die bladluizen niet eten, valplanten en andere planten. Dit simpelweg omdat we het zonde zouden vinden als we niet alle planten die we mooi vinden zouden kunnen plaatsen. We houden met name de valplanten nauwlettend in de gaten. Wanneer deze eenmaal vol zitten met bladluizen bestrijden we deze.  

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen