Het is voor een paard goed om veel buiten te zijn. Wanneer je paard in de weide staat bestaat de kans dat hij naast gras ook andere planten aantreft. Jij wil natuurlijk dat de paarden wel veilig in de weide staan en geen planten eet waar hij ziek van kan worden. Wij hebben voor je uitgezocht welke planten niet giftig zijn voor paarden.
De volgende planten zijn niet giftig voor paarden
Lees vooral verder als je benieuwd bent wat onze favoriete paardvriendelijke planten zijn. In deze blog komt echter nog meer aan bod. Zo leggen we uit welke planten je kan plukken zodat je een lekkere maaltijd voor ze kan maken en wat je moet doen als je paard toch een giftige plant heeft gegeten.
Viooltjes
Viooltjes groeien niet alleen in de tuin maar ook in het wild. Grote kans dat ze ook in en rondom de weide kunnen staan. Je hoeft je niet druk te maken als dit het geval is aangezien je nu weet dat ze veilig zijn.
Het leuke aan viooltjes is dat ze in allerlei verschillende kleuren komen én dan het een heel gemakkelijk plantje is. Wil je de weide wat opfleuren dan is dit een zeer geschikte bloem. Ze zijn goedkoop en ze hebben eigenlijk helemaal geen extra aandacht nodig.
Grote kans dat er elk jaar meer viooltjes bijkomen als er een aantal staan of als je er een aantal plaatst. Dit komt omdat ze zichzelf uitzaaien, door de wind verspreiden de zaadjes uit de viooltjes zich. Hieruit ontstaan weer nieuwe viooltjes. De hoogte van viooltjes is maar maximaal 15cm.
Goudsbloem
Goudsbloem groeit langs de weg, akkers maar kan je ook treffen in en rondom de weide. Tussen juni en september zal goudsbloem pas echt opvallen gezien deze dan in bloei staat.
Je zult ze herkennen aan de geel/oranje bloemen met in het midden een fluwelen oranje hard. De hoogte van goudsbloem in bloei is ongeveer 30cm tot 45cm.
Doordat goudsbloem een winterharde plant is zal deze elk jaar opnieuw te zien zijn.
Tijm
Niet iedereen zal tijm in of rondom de weide treffen. Grote wilde tijm groeit namelijk vooral rondom riviergebieden, op zandige plekken en op dijken.
Je herkent tijm niet alleen aan zijn karakteristieke geur maar ook aan de mooie bloemen wanneer deze in bloei staat (juni en juli). De bloemen van tijm zijn roze en komen in grote getallen. De plant is dan ongeveer 10cm tot 30cm hoog
Tref je tijm dan kun je het ook voor jezelf plukken en meer naar huis nemen. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken in gerechten of thee maar je kan er ook een bosje van ophangen voor de lekkere geur.
Leeuwenbek
Deze prachtige plant kun je op allerlei plekken vinden. Niet alleen rondom de weide maar ook bijvoorbeeld in de berm of langs een ruiterpad.
Leeuwenbek komt in veel verschillende kleuren zoals geel, oranje, roze, paars en lila. De plant herken je aan zijn bloemen die een beetje lijken op leeuwenbekjes (vandaar ook de naam Leeuwenbek) welke allemaal als het ware op elkaar staan.
De plant is ongeveer 40cm hoog als deze in bloei staat, dat is in de maanden juni, juli en augustus.
De plant is een een of tweejarige plant maar toch kan het lijken of ze elk jaar weer dezelfde ziet. Dit komt omdat de leeuwenbek zichzelf uitzaait.
Asters
De aster is een plant die op verschillende plekken in het wild groeit. Met name op open plekken waar veel zon staat. Grote kans dat je deze dan ook in en rondom de weide zal treffen. Gelukkig weet je nu dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken aangezien het een veilige plant is voor paarden.
De aster herken je aan zijn paarse/lila kleurige bloemen met een geelkleurig hart. De bloemen bloeien tussen augustus en oktober en komen in grote getallen. De plant wordt, wanneer deze is uitgegroeid en in bloei staat ongeveer 40cm hoog.
De aster is winterhard wat betekent dat hij de winter overleeft. Elk jaar opnieuw zul je deze plant daarom op dezelfde plekken treffen.
Petunia’s
Petunia’s groeien in het wild en zijn te herkennen aan de trechtervormige bloemen. De kleuren van de bloemen zijn roze en lila. Petunia’s zijn wanneer ze in bloei staan ongeveer 35cm hoog.
De plant staat van mei tot eind oktober in bloei en is elk jaar opnieuw te bewonderen. Dit komt omdat de plant zichzelf uitzaait. De plant zelf is niet winterhard dus elk jaar dat je ze ziet zijn het nieuwe petunia’s.
Korenbloem
De laatste in onze lijst is de korenbloem. Deze plant is in het wild te vinden, bijvoorbeeld in de berm langs de weg. De plant is te herkennen aan zijn blauwe kleur en zijn lengte tussen van 30cm tot 60cm.
De plant bloeit in de maanden juni, juli, augustus en september. Korenbloem is een plant die zichzelf opnieuw uitzaait. De zaadjes uit de bloemen vallen naar beneden waardoor er het jaar erop nieuwe korenbloemen groeien.
We weten nu welke planten niet giftig zijn voor paarden. Je kan paarden echter ook blij maken met een lekkere planten maaltijd. De planten die hieronder vernoemd zijn kun je in het wild vinden en plukken voor je paard.
Planten die je aan je paard kunt geven
Bovenstaande planten worden graag gegeten door paarden. Ze vinden ze niet alleen lekker ze zijn ook nog eens gezond voor ze. Zo zit in sommige van deze planten bijvoorbeeld vitamine C wat goed is voor de darmflora. In andere zit bijvoorbeeld calcium en ijzer wat goed is voor de botten van je paard. In sommige tref je stoffen die weerstandverhogend zijn en koliek (buikpijn) tegen gaan.
Let op dat dit soms als extraatje gegeven kan worden en niet dagelijks als standaard voer moet geven. Ze kunnen er namelijk ook te veel van binnen krijgen.
Wanneer je paard een giftige plant heeft gegeten is het belangrijk dat je meteen contact opneemt met de dierenarts. Omschrijf aan de dierenarts om welke plant het gaat. Als je niet weet welke plant het is kun je de plant het beste omschrijven. Het is ook belangrijk om door te geven hoe veel je paard er van heeft gegeten. Deze informatie is belangrijk voor de dierenarts omdat ze op deze manier de ernst van de situatie beter kunnen inschatten.
Je weet nu welke planten niet giftig zijn voor paarden. Je kan ze in of langs de weide treffen maar ook als je met je paard er op uit gaat. Wanneer je deze planten langs een ruiterpad vind of de berm hoef jij je geen zorgen te maken. Kom je andere planten tegen zoals rozenbottel en brandnetel dan kan je een lekkere planten maaltijd voor ze maken die ook nog eens gezond voor ze is. Vermoed je dat je paard een plant heeft gegeten die giftig is dan is het belangrijk om meteen contact op te nemen met de dierenarts.