Welke regels zijn er omtrent de GFT-bak?

25 september 2022
2 min leestijd

Je hebt vast wel eens opgemerkt dat wanneer je de GFT-bak aan de straat zet dat deze in allerlei verschillende posities staat. Of dat er GFT-bakken staan die zo vol zitten dat de klep half open staat. Mag dit wel en zijn er bepaalde regels voor het plaatsen van de GFT-bak? In deze blog geven we antwoord op vragen over de regels omtrent de GFT-bak. 

In deze blog behandelen we de volgende vragen

  • Wat mag er wel en niet in de GFT-bak?
  • Waar moet de GFT-bak staan?
  • Hoe moet de GFT-bak staan aan straat?
  • Mag de klep van de GFT-bak open staan aan straat?
  • Hoe lang mag de GFT-bak aan de straat staan?
  • Mag je meerdere GFT-bakken hebben?
  • Is er een maximum gewicht wat in de GFT-bak mag?
  • Wat als de GFT-bak stankoverlast veroorzaakt?

Lees snel verder om antwoord te krijgen op alle bovenstaande vragen. 

Wat mag er wel en niet in de GFT-bak?

Over wat er wel en niet allemaal in de GFT-bak mag is vaak veel onduidelijkheid. De meeste mensen weten dat je hier je tuinafval en etensresten in kwijt mag. Echter zijn er specifieke soorten tuinafval en etensresten waar weer een uitzondering op wordt gemaakt. Ook over bijvoorbeeld luiers is veel onduidelijkheid of dit wel of niet in de GFT-bak mag. 

Aangezien er zoveel verschillende facetten meespelen hebben we hier een aparte blog over geschreven. Lees onze blog Wat mag er wel en niet in de GFT-bak? om een volledig inzicht hiervan te krijgen. 

Wat als je andere spullen in de GFT-bak gooit

Wanneer je spullen in de GFT-bak gooit die er niet in thuis horen kan dit verschillende gevolgen hebben. 

Wanneer de vuilnismannen zien dat er afval in de GFT-bak zit wat er niet in thuis hoort zal je afval niet meegenomen worden. Je kunt daarnaast ook een boete op de deurmat verwachten. Dit komt omdat de meeste GFT-bakken zijn gelabeld of omdat je huisnummer hierop staat.

De reden voor de boete of dat ze de GFT-bak niet meenemen heeft te maken met vervuiling. Het grootste deel van het afval wordt namelijk gerecycled. Als je afval weggooit wat niet in de GFT-bak hoort kan dit het recycle proces negatief beïnvloeden. Wat er allemaal wel en niet in de GFT-bak mag lees je hier.

Waar moet de GFT-bak staan?

Het verschilt per gemeente hoe de GFT-bak neergezet moet worden. Binnen een gemeente kan het ook nog verschil in zitten. Dit afhankelijk van waar je binnen de gemeente woont. 

Op sommige plekken zijn er speciaal aangegeven plekken waar de GFT-bak moet staan. Dit wordt veelal aangeduid met een stoeptegel waar een container op is afgebeeld. 

Deze plekken zijn gemaakt zodat de GFT-bak op een veilige plek staat én zodat de vuilnismannen snel meerdere GFT-bakken kunnen legen. Vooral in drukke straten moet dit snel gebeuren om te voorkomen dat het verkeer achter de vuilniswagen niet opstroopt. Wanneer om de 5 meter een GFT-bak staat moet de vuilniswagen telkens stoppen en duurt het legen ervan een stuk langer. 

Op plekken waar het niet staat aangegeven is het vaak handig om toch de GFT-bakken bij elkaar te zetten. Wanneer bijvoorbeeld de buren de GFT-bak al aan straat hebben gezet kun je die van jou ernaast plaatsen. Hiermee help je de vuilnismannen sneller en makkelijker hun werk te doen. 

Let op!

Zorg ervoor dat de GFT-bak altijd goed in het zicht staat. Wanneer deze bijvoorbeeld tussen twee auto’s staat of half in de struiken dan kan het zijn dat deze niet wordt opgemerkt. Het gevolg is dat je GFT-bak niet geleegd wordt. De vuilniswagen komt niet speciaal terug om alsnog je GFT-bak te legen als je de afvalverwerker belt. 

Hoe moet de GFT-bak staan aan straat?

Het verschilt per afvalverwerker hoe de GFT-bak aan de staat moet staan. Dit komt omdat er vuilniswagens zijn met een zijlader of een achterlader. 

In het geval van een achterlader zal een vuilnisman de GFT-bak op de vuilniswagen bevestigen. Hierom moet het handvat van de vuilnisbak naar de straat wijzen. De vuilnismannen kunnen deze dan gemakkelijk pakken en hoeven niet om de bak heen te lopen. 

In het geval van een zijlader moet de GFT-bak juist andersom staan. Het handvat van de GFT-bak moet dan juist van de straat af wijzen. GFT-bakken mogen ook niet te dicht en te ver weg van elkaar staan. Het beste is om tussen elke GFT-bak een stoeptegel ruimte te houden. De vuilniswagen rijdt langs de GFT-bakken en pakt deze automatisch op. Als de GFT-bakken goed staan hoeft de vuilnisman niet uit te stappen om deze toch op de grijparm te plaatsen. 

Mag de klep van de GFT-bak open staan aan straat?

De klep van de GFT-bak mag niet open staan aan straat. Wanneer de GFT-bak wordt geleegd door een vuilniswagen met zijarm kan deze hierdoor niet opgetild worden. De kans is dan ook groot dat je GFT-bak dan niet geleegd wordt. 

Ook kan het zijn dat een GFT-bak die openstaat ongedierte aantrekt en stankoverlast kan geven. 

Hoe lang mag de GFT-bak aan de straat staan?

Hoelang een GFT-bak aan de straat mag staan hangt af van de gemeente waarin je woont. Er is een maximum tijd dat de GFT-bak voor én na het legen er mag staan. Wanneer de GFT-bak te lang aan de straat staat kun je hier een boete voor krijgen. Kijk op de website van jouw gemeente of afvalverwerker om te kijken wat de tijden zijn. 

Tip

Vraag de buren, een vriend of familie om de GFT-bak terug in je tuin te zetten als je zelf niet gelegen bent dit te doen. Dit voorkomt dat je straks een boete op de deurmat hebt liggen. 

Mag je meerdere GFT-bakken hebben?

In de meeste gemeente is het toegestaan om meerdere GFT-bakken te hebben. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een hele grote tuin hebt en wanneer een GFT-bak niet voldoende is. 

Per gemeente verschilt het of je wel of niet voor de extra GFT-bak moet betalen. Zo betaal je in sommige gevallen eenmalig voor de GFT-bak. In andere gevallen krijg je de GFT-bak gratis en betaal je voor het verwerken van het extra afval. 

Is er een maximum gewicht wat in de GFT-bak mag?

Ja er is een maximum gewicht aan afval dat in de GFT-bak mag. Het verschilt per gemeente hoeveel dit maximum gewicht is. Dit heeft onder andere te maken met de grote van de GFT-bak. Vaak is het maximum gewicht 40, 50 of 60 kilo. Kijk op de website van jou gemeente of afvalverwerker wat het maximum gewicht is. Het kan ook zijn dat dit op de GFT-bak staat vermeld. 

Indien je GFT-bak te zwaar is kan de vuilnisman ervoor kiezen om de GFT-bak te laten staan. Reden zijn omdat de grijparm het gewicht niet kan tillen of het verplaatsen van de GFT-bak voor de vuilnisman arbotechnisch onverantwoord is. 

Voor een te zware GFT-bak kun je tevens een boete krijgen. 

Wat als de GFT-bak stankoverlast veroorzaakt?

Wanneer een GFT-bak stankoverlast veroorzaakt is dit vooral onprettig voor jezelf en misschien zelfs voor de buren en andere omwonende. Met name in de lente en zomer als je buiten zit is het niet fijn om constant in deze stank te moeten zitten. Daarnaast kan deze stank zorgen dat er ongedierte op af komt. 

Als stankoverlast voor een lange tijd aanhoudt kan het zijn dat iemand in de buurt hier melding van maakt. Je kan in dit geval bijvoorbeeld een wijkagent voor je deur verwachten. 

Gelukkig is er veel te doen tegen een stinkende GFT-bak. Lees onze blog Dit kun je doen tegen een stinkende GFT-bak om erachter te komen wat dat is. Benieuwd naar hoe je de GFT-bak makkelijk en snel schoon krijgt? Lees dan onze blog Hoe maak je de GFT-bak schoon?

Conclusie

Je weet nu alle belangrijke regels omtrent de GFT-bak. Gelukkig zijn deze regels allemaal makkelijk na te leven. In sommige gevallen kun je een boete krijgen als je de regels niet naleeft of loop je de kans dat de GFT-bak niet wordt geleegd. 

Ben je benieuwd naar meer blogs over de GFT-bak? Klik dan hier voor een overzicht.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen