Welke soorten bloemenscharen zijn er (met uitleg per soort)

26 juni 2022
1,5 min leestijd

In het geval je veel bloemen moet snijden kan dit nogal wat werk zijn als je dit met een mes moet doen. Maak het jezelf een stuk makkelijker door hiervoor een bloemenschaar te gebruiken. In deze blog leggen we uit welke soorten er zijn en wat de kenmerken zijn. 

Dit zijn de verschillende soorten bloemenscharen:

  • Bloemenschaar met vering
  • Huishoudschaar (van Gardena)
  • Multifunctionele bloemenschaar
  • Twee-handige bloemenschaar
  • Ergonomische bloemenschaar
  • Mini bloemenschaar
  • Bloemensnijder

Hieronder geven we meer informatie over de verschillende soorten. Benieuwd of je planten kan snoeien met een bloemenschaar en of je deze moet ontsmetten na gebruik? Lees dan ook vooral verder aangezien we hier ook antwoord op zullen geven. 

Uitleg over de verschillende soorten bloemenscharen

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende varianten.

Bloemenschaar met vering
Dit is wellicht de meeste bekende variant. Een bloemenschaar met vering is te herkennen aan de vering die de twee handvatten met elkaar verbind. De vering zorgt ervoor dat je gemakkelijk de steel kan doorknippen. 

De totale lengte van deze variant is ongeveer 20cm waarbij de snijbladen een lengte hebben tussen de 6cm en 8cm. 

Het handvat is veelal voorzien van een anti-slip greep waardoor de schaar goed in de hand blijft liggen. De takdikte die je kan knippen varieert tussen de 4mm en 8mm. 

Huishoudschaar (van Gardena)
Zelf hebben wij een huishoudschaar van Gardena. Waarom? Omdat deze ook goed stelen van bloemen kan knippen. Dat komt omdat deze schaar speciaal geslepen messen heeft. Je kan met deze schaar gemakkelijk takken tot 10mm knippen. Naast bloemen knippen kan je ook gemakkelijk papier, karton, metaaldraad en koorden knippen. Let op, niet alle huishoudscharen zijn hier geschikt voor. 

Fijn aan deze schaar is dat die erg comfortabel in de hand ligt. Dit heeft hij te danken aan de zachte grepen. Zowel links- als rechtshandige kunnen er gebruik van maken. 

Doordat de messen zijn gemaakt van roestvrijstaal hoef je jezelf geen zorgen te maken dat deze gaan roesten. Extra handig is dat je de schaar in de vaatwasser kan doen. 

Multifunctionele bloemenschaar
De reden dat deze variant multifunctioneel is komt omdat je hiermee naast bloemen knippen ook nog een aantal andere taken kan uitvoeren. Je kan hier ook mee vastklemmen, doornen mee strippen en steeleinden kneuzen 

De messen zijn van roestvrij staal en is afgewerkt met hard plastic. De schaar ligt fijn in de hand  en is geschikt voor het doorknippen van takken tot 5mm. De multifunctionele bloemenschaar is van Gardena en is hier te koop.

Twee-handige bloemenschaar
De naam van deze variant geeft al weg wat voor soort dit is. Deze is namelijk gemakkelijk met beide handen te gebruiken en hier speciaal voor gemaakt. 

Deze variant komt in verschillende ontwerpen. Zo is er een variant met vering en een variant die lijkt op een huishoudschaar.

Kies voor een twee-handige bloemenschaar als jij en je partner allebei in de tuin werken en de een linkshandig is en de ander rechtshandig. Of kies deze als je vaak veel bloemen moet knippen, je kan dan afwisselen van hand en de ander laten rusten.

Ergonomische bloemenschaar
Een ergonomische bloemenschaar heeft een ontwerp wat ervoor zorgt dat je handen minder belast worden tijdens het knippen. Vooral als je vaak en veel bloemen moet knippen of last van je handen hebt is het fijn om met een bloemenschaar als deze te werken. 

Een ergonomische bloemenschaar ligt gemakkelijker in je hand. Dat komt omdat deze naar de natuurlijke stand van je hand is gemaakt. 

Met deze schaar kun je gemakkelijk bloemen, kruiden, groenten en vruchten knippen maar je kan deze ook gebruiken om te snoeien. 

Mini bloemenschaar
Tot slot hebben we de mini bloemenschaar. Deze doet precies hetzelfde als alle andere varianten alleen is bedoelt voor kleine takjes. Deze variant is dan ook uiterst geschikt voor het knippen van kruiden zoals tijm, rozemarijn, munt en salie. 

De mimi bloemenschaar is wat ons betreft vooral leuk om te geven aan mensen die veel kruiden in de tuin hebben staan. 

Bloemensnijder
Deze lijkt niet op alle bovenstaande varianten maar is wel heel makkelijk in gebruik. Deze bloemensnijder is klein van stuk maar doet goed waar die voor gemaakt is. Deze variant heeft een beetje dezelfde kenmerken als een dun schilmesje.

Kun je de planten snoeien met een bloemenschaar

Nee een bloemenschaar is niet geschikt om planten te snoeien. Hoewel je dunne takken tot 8mm geknipt krijgt is het niet verstandig om deze schaar te gebruiken. 

Je zult merken dat wanneer je dikkere takken probeert te snoeien dit niet of nauwelijks gaat. Hierdoor kan zowel je plant als de bloemenschaar beschadigd raken. 

Meer informatie over snoeischaren vind je in onze blog Snoeischaren: uitleg over alle verschillende soorten.

Wat is het verschil tussen een keukenschaar en een bloemenschaar

Een bloemenschaar heeft speciaal ontworpen messen zodat je de stelen van bloemen goed kan doorknippen. Een keukenschaar heeft dat niet, hierdoor kan het gebeuren dat je de steel kapot drukt. In dit geval kan de bloem minder goed water opnemen. Als dit gebeurd is het verstandig om een stuk boven de geplette gedeelte de steel schuin af te snijden.

Moet je een bloemenschaar ontsmetten?

Wanneer je een bloemenschaar alleen gebruikt voor het knippen van bloemen uit een boeket is het niet nodig om deze te ontsmetten. Je kunt in dit geval deze ook afspoelen en afdrogen. 

We weten inmiddels dat je een bloemenschaar ook kunt gebruiken voor het knippen van kruiden of het wegknippen van uitgebloeide bloemen. Wanneer je een plant knipt die een ziekte heeft zoals een schimmel of bladvlekkenziekte kunnen schadelijke stoffen op de schaar komen. Wanneer je een andere plant knipt kan deze ook geïnfecteerd raken. Daarom is het belangrijk om ook een bloemenschaar te ontsmetten. Hoe je dit doet lees je onze blog Hoe moet je tuingereedschap ontsmetten?

Conclusie

Je kent nu alle verschillende soorten bloemenscharen en de kenmerken van deze. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de huishoudschaar van Gardena. Dit omdat deze makkelijk en goed stelen knipt, fijn in de hand ligt en ook gebruikt kan worden om andere dingen te knippen. Een ander voordeel is dat er maarliefst 25 jaar garantie opzit. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen